Idag bjuder vi på inspiration från Cypern! Har vi varit där just nu? Nej, inte alls. Däremot besökte vi ”Restaurang Cypern” i veckan, där vi åt cypriotisk mat och lyssnade på en presentation om landet. Genast fick vi ett antal anledningar att bli nyfikna på denna spännande medelhavsö!
Innehållsförteckning
Lunchevent signerat Cypern
Det var Cyperns turistorganisation som bjöd in journalister och researrangörer till event på ”Restaurang Cypern” i Stockholm. Vi går ganska ofta på den här typen av event (i varje fall under icke-pandemitider), men det är sällan besöken resulterar i en egen artikel här på FREEDOMtravel. Det här eventet bjöd dock på en extra stor dos inspiration, och vi känner därför att vi måste dela med oss.
God mat från det cypriotiska köket
Till att börja med var maten riktigt bra, och det kan vi förstås tacka restaurangens kockar för. Restaurang Cypern serverar mat inspirerad av det cypriotiska köket, och för dig som undrar så är det ett kök som liknar det grekiska.
Som en start serverades massor av smårätter: grekisk sallad, zucchinikroketter, grillad halloumi med lingonchutney (lite cypriotisk-svensk crossover där!), vårrullar fyllda med spenat och fetaost samt olika röror såsom tazatziki, hummus och aubergineröra. Fantastiskt gott och vällagat!
Till huvudrätt serverades en tallrik med en blandning av kyckling, nötkött och lamm samt klyftpotatis.
Avslutningsvis blev det baklava med espressoskum. Vilken lunch! Fantastiskt gott från den första tuggan till den sista.
Inspiration från Cypern
Vi lyssnade också på en presentation om Cypern, och vi måste säga att vi blev både imponerade och inspirerade. Vi vet förstås inte hur det är på plats (det är 20 år sedan en av oss besökte Cypern!), men presentationen bjöd på en känsla av att man väldigt genomtänkt arbetat med turismen, för att den ska bli bra för alla – naturen, lokalbefolkningen och turisterna.
Det är längesedan Cypern marknadsfördes som endast sol- och baddestination, och idag väljer man att lyfta mycket annat. Här är sju anledningar som gör oss nyfikna på den bergiga ön i Medelhavet:
1. Genomtänkt turism
Turistorganisationen beskrev att man använt pandemitiden till att arbeta fram en mer genomtänkt turism. Syftet är att göra turismen mer hållbar och involvera lokalbefolkningen bättre, samtidigt som man arbetat på att höja kvaliteten och sätta tydligare etiketter på saker och ting.
2. Fokus på hållbarhet
Vi fick höra att man arbetar medvetet med hållbarhet, bland annat genom att arrangera klimatmedvetna resor, involvera lokalbefolkningen och fokusera på färre men längre resor.
3. Historia
Den spännande historien har redan tidigare gjort oss nyfikna på Cypern. Detta lilla land bär på 11 000 års historia och kultur, och här finns en mängd historiska sevärdheter. På ön kan man bland annat se den neolitiska byn Choirokoitia och kungagraven i Pafos, som båda är Unesco världsarv.
4. Naturupplevelser
Naturupplevelser har blivit en än viktigare del av turismen på Cypern. Här arrangeras en rad olika outdoor-aktiviteter samt wellness, med fokus på hälsa och ”slow travel”.
5. Lokalbefolkningen involveras
Gång på gång nämndes att lokalbefolkningen involveras i turismen, vilket innebär att turismen ska gynna även dem. Till exempel har man ändrat lagar så att turister får bo över på små gårdar och vingårdar, och så att bönder får lov att sälja cypriotiska delikatesser tillverkade i hemmet. Man har också arbetat med att digitalisera upplevelser på landsbygden.
6. Många olika aktiviteter
Den som vill hittar till exempel golf, dykning, camping, glamping, vingårdar, religiösa platser och allt möjlig annat. Nytt är att dessa aktiviteter nu kan vara lättare att hitta i och med tydligare etikettering.
7. Mat och vin
Sist men inte minst: mat och vin! Efter den där fantastiska lunchen är vi övertygade om att maten kan vara riktigt bra. Cypern är också ett vinland med en lång rad egna druvor, och för den som vill upptäcka mer finns också sju olika ”vinrutter”.
Har du varit på Cypern? I så fall: hur länge sedan, vilken typ av resa, hur var din upplevelse? Är du nyfiken på att resa dit (igen?) Berätta gärna!
Mer läsning om Cypern
UPPDATERING: Vi har nu gjort en spännande resa till Cypern. Nedan hittar du massor av läsning och tips.
MUSAN i Ayia Napa – museum of underwater sculpture
MUSAN i Ayia Napa är något så unikt som en skulpturpark under vattnet. Den cypriotiska skulpturparken,…
Limassol marina på Cypern – och restaurang Kipriakon
Limassol marina är hamnen i Limassol på Cypern, och består både av en gammal hamn och…
Semester på Cypern? – intressant resmål i Medelhavet
Semester på Cypern kanske? Cypern är ett resmål som ökar i popularitet. Jag (Helena) besökte ön…
Afrodites klippa på Cypern – besök vid Afrodites födelseplats
Afrodites klippa på Cypern, eller Petra tou Romiou som platsen egentligen heter, består av en rad…
Cypriotisk mat – 20 maträtter och delikatesser på Cypern
Cypriotisk mat bjuder på härliga medelhavssmaker och ett stort urval av maträtter. Här kan du bland…
Agriturism på Cypern – 7 tips till Cyperns landsbygd
Agriturism på Cypern – vad innebär det? Jo, ett tillfälle att uppleva Cyperns landsbygd med charmiga…
Pafos på Cypern – ett Unesco världsarv vid havet
Pafos ligger fint vid kusten på Cypern och kan skryta med att platsa på Unescos världsarvslista….
Kourion på Cypern – en spännande arkeologisk plats
Kourion är en spännande arkeologisk plats på Cypern, där du kan spana in en antik romersk…
Ama de casa säger:
Anders gjorde ju FN-tjänst på Cypern ett halvår 1979. Efter att jag hade varit på tågluff i fem veckor med min kusin på sommaren så åkte jag och hälsade på honom i två veckor (inte mycket sommarjobb och tjänande av pengar den sommaren för min del kan man säga 😉 ). Då åkte jag reguljärt och A hade fixat boende.
Minns att jag gillade maten, men det blev nog en hel del pizza och pasta också.
Vi åkte tillbaks till Cypern tillsammans med ett par kompisar 1982, och den resan var också väldigt trevlig – en charter, restresa. Sen dess har vi inte varit tillbaks till ön, fast jag skulle inte alls ha nåt emot att återvända.
26 mars 2022 — 8:55
Helena säger:
Då har du ju varit en hel del här! Även fast det är några år sedan 😉 Själv var jag här en gång för typ 20 år sedan, såg inte jättemycket och gissar att en hel del förändrats dessutom.
26 mars 2022 — 11:35
Ditte säger:
Jag har varit här i olika omgångar och första gången redan 1964 då min pappa jobbade här för FN. Då var jag på plats i 2 månader. Då var det ju ingen turism här alls och stridigheter mellan turk och grekcyprioter. Sedan har jag varit här några gånger på 70, 80, 90 och 2000-talet. Senast var 2006. Men det är en ö jag gärna åker tillbaka till och väljer då att bo i en mindre ort . Mycket historia, kultur, vacker natur, stränder och hav finns. Och maten är jag väldigt förtjust i.
Roligt att ni blev lockade av en resa hit.
26 mars 2022 — 10:28
Helena säger:
Du har ju verkligen upplevt en hel del av Cypern, under olika perioder! Vi hoppas att vi kommer hit vid tillfälle!
26 mars 2022 — 11:36
Razzy säger:
Vi va på cypern våren 2018, i Ayia Napa. Vi var mycket uppe i bergen och åkte, så vackert, vill jättegärna åka tillbaka igen.
26 mars 2022 — 11:04
Helena säger:
Bergen låter vackert! Vi hoppas att vi får möjlighet att uppleva Cypern! 🙂
26 mars 2022 — 11:36
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Precis fel tid att läsa om mat. Bir jättehungrig och sugen på dessa läckerheter. Ska försöka inbilla mig att min hemgjorda pyttipanna blir jättegod ikväll.
Har aldrig varit på Cypern, men där verkar finnas en hel del att upptäcka.
Fortsatt trevlig helg!
26 mars 2022 — 17:01
Helena säger:
Cypern är lockande! Ha det fint!!
28 mars 2022 — 18:57
BP säger:
Herreguuuuu vilken mat! Tur att man inte äter det varje dag. Tänkte på vågen dagen efter där;-)
Jag har varit på Cypern tre gånger, senast 2011 tror jag det var. Älskar ön utanför turistorterna. Paphos, Limassol, Larnaca och Nicosia är betydligt roligare än turistorterna. Att gå över till den turkiska delen av Nicosia är också en upplevelse och en kulturkrock. Även Troodos som är Cyperns största bergskedja, belägen mitt på ön är ett måste. Högsta topp där Olympos, där det faktiskt har snöat för bara några veckor sedan. Hyrbil är ett måste på Cypern som är lagom stor att utforska på två veckor.
26 mars 2022 — 18:27
Helena säger:
Maten var grym verkligen, och vi har blivit inspirerade till den typen av mat även hemma! Inte på luncherna dock 😉 Tack för tipsen! Det känns som att Cypern har mycket att erbjuda!
28 mars 2022 — 19:00
znogge säger:
Vilken delikat middag att njuta av!
27 mars 2022 — 18:15
Helena säger:
Verkligen!! 🙂
28 mars 2022 — 19:00
Ladies Abroad säger:
Skrev en kommentar i går, men försvann visst. Ibland lite skakigt Wi-Fi på stranden här i Kenya…
Jag bor ju exakt mittemot restaurang Cypern! Hade jag varit hemma kunde ni ju fått one for the road hos mig. Gillar restaurangen mycket men det är ett tag sedan jag var där nu.
Var nyligen på Cypern, men mest på norra sidan. Ville ta en dagstur upp i Troodosbergen (ni måste ha fått se bilder därifrån, ser sååå fint ut där) men alla chaufförer skulle ha motsvarande 2500 kr. Det blev för dyrt när jag var själv.
27 mars 2022 — 19:04
Helena säger:
Kenya låter härligt!! Aha, bor du precis där? Det hade vi inte koll på 😉 Kommer gärna på one for the road vid ett annat tillfälle 🙂 Intressant om Cypern, tråkigt att det var så dyrt!
28 mars 2022 — 19:03
Lena - gott för själen säger:
Jag har varit där en gång, 1986. Det enda jag kommer ihåg är att jag solbrände mig riktigt illa i pannan när jag åkte moppe (hjälm utan visir). 80-tal och jag var 20+ till mitt försvar 😉
Skulle nog kunna tänka mig att åka tillbaka, men det finns så mycket att se i världen…
Kram Lena
02 augusti 2022 — 19:22