Meny Stäng

Att göra i Mariestad – 10 tips till Vänerns pärla

Vad kan man göra i Mariestad? Vänerns pärla bjuder på en riktigt pittoresk liten stad med charmiga gränder, en ståtlig kyrka, god glass och härliga naturupplevelser. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Mariestad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mariestad

Mariestad är kanske framför allt en sommarstad, med närheten till Vänern och dess öar, båtturerna och glassen. Att komma hit i april var dock också väldigt trevligt.

Göra i Mariestad

Mariestad är en historisk stad, som en gång grundades av Gustav Vasas son hertig Karl (sedemera kung Karl IX). Det finns en sägen om att besökare hos hertigen såg en tjur stiga upp ur ån Tidan, och idag är det den tjuren man kan se på stadsvapnet och på allehanda andra ställen.

Göra i Mariestad

Mariestad ligger vid Vänerns östra strand, drygt fem mil nordost om Lidköping, i Västra Götalands län.

Vad kan man göra i Mariestad?

Vad kan man då göra i Mariestad? Framför allt kan man njuta av den mysiga stämningen i staden och i hamnen, men det finns också mer att upptäcka. Här är våra bästa tips.

1. Häng i hamnen

Mariestads hamn är ett charmigt område, som framför allt blommar upp under sommaren. Men redan nu, en solig dag i mitten av april, var det trevligt att strosa runt här. Förutom att man kan spana på båtar så ligger det flera trevliga mat- och glasställen här. I ett gäng bodar, som är placerade runt en yta med bord och stolar, kan man handla sånt som maträtter med fisk och skaldjur, pizza, sallader, churros och glass.

2. Prova Kling glass

Kling Glass är en lokal glass som görs i Mariestad. Historien går tillbaka till 1950-talet då Harry Kling började tillverka glass. Idag är glassen populär både bland ortsbor och besökare. Vi kan hålla med om att den är god, och inte minst är det väldigt mysigt att sitta i hamnen och njuta av den.

3. Strosa i Gamla stan

När du är i Mariestad vill du naturligtvis upptäcka de gamla stadsdelarna. Bebyggelsen är från 1700- och 1800-talen och i den nordligaste delen finns även delar som bevarats från tiden innan den stora stadsbranden år 1693.

De gamla gränderna är otroligt charmiga med kullerstensgator och fina små trähus. På många av husen finns skyltar som berättar om historien, och på somrarna arrangeras även guidade stadsvandringar några gånger i veckan.

Andra byggnader och platser som man kan spana in är exempelvis Gamla torget, stationshuset och Mariestads stadshotell.

4. Spana in Mariestads domkyrka

Mariestads domkyrka uppfördes 1593-1625, efter religiösa motsättningar mellan hertig Karl (sedemera kung Karl IX) och hans bror Johan III. Värmland och den nordligaste delen av Västergötlands hade brutit sig ur Skara stift och bildat en egen så kallad ”superintendentia” med säte i Mariestad.

På 1600-talet upphörde superintendentian och Mariestads kyrka återgick till Skara stift. Trots att kyrkan idag varken är kopplad till ett eget stift eller har en biskop har den, i likhet med domkyrkan i Kalmar, behållit namnet ”domkyrka”.

Göra i Mariestad - domkyrkan

Kyrkan, som är en korskyrka i sengotisk stil, byggdes huvudsakligen efter ritningarna till Sankta Klara kyrka i Stockholm. Den håller öppet för besökare på dagtid och är väl värd att se också invändigt. Vi hade dessutom turen att bli bjudna på kyrkkaffe när vi var här.

Göra i Mariestad - domkyrkan

5. Upptäck Marieholm och Vadsbo museum

Marieholm, som ligger på en holme i ån Tidan, hette från början ”Tunaholm” och ägdes av adelssläkten Tre Rosor. År 1558 kom gården i Gustav Vasas ägo och blev kungsgård. Senare tog Gustav Vasas son, hertig Karl, över gården.

Det var hertig Karl som, år 1583, grundades staden Mariestad intill kungsgården. Staden döpte han efter sin hustru Maria av Pfalz, och även gården fick byta namn till Marieholm.

År 1660 blev Marieholm bostad för landshövdingarna, och Mariestad blev residensstad i Skaraborgs län. Idag hittar du Vadsbo museum här, som berättar om traktens historia från forntid fram till modern tid. Varje sommar presenteras dessutom en tillfällig sommarutställning. 

Marieholm

6. Se solnedgången på First Camp Ekudden

Om du vill njuta av fin natur och vackra solnedgångar kan du ta in på First Camp Ekudden – Mariestad. Strax intill campingen finns det fina naturreservatet Ekudden. På campingen finns sandstränder och minigolf, och strax intill hittar du en tempererad pool. På somrarna finns också bistro och olika aktiviteter för barn och vuxna.

First Camp Ekudden

7. Upplev Torsö, Brommö och Djurö

I Vänern, strax utanför Mariestad ligger ett flertal öar. Torsö är Vänerns största ö som nås via den vackra Torsöbron över Östersundet. Ön bjuder på vacker natur, familjevänliga stränder och fornminnen samt kyrka, camping och krog. Runstenen på bilden nedanför är dock av senare snitt – den restes vid invigningen av Torsöbron 1994.

Nästa ö, Brommö, är en bilfri ö som bjuder på naturreservat, sandstränder samt vandrings- och cykelleder. Du kan ta dig hit med färja från Torsö, och om du vill cykla kan du ta med egen cykel, eller hyra cykel vid färjeläget.

Sist men inte minst finns Djurö med sin skärgård. Dessa öar är nationalpark med ett rikt fågel-, djur- och växtliv. Hit kan du endast ta dig med egen båt, eller med taxibåt.

Förutom att det finns camping på Torsö så finns en ställplats precis innan Torsöbron. Riktigt fin utsikt från den här platsen!

Ställplats vid Torsöbron

8. Vandra i vacker natur

Runt Mariestad finns gott om vacker natur och många fina vandringsstråk. Du kan till exempel vandra den 14 kilometer långa Brommöleden eller Pilgrimsled Skaraborg, som består av olika delleder. Du kan också upptäcka Surö bokskog eller Platåbergens Geopark.

Göra i Mariestad - vandra

9. Besök Qvarnstensgruvan i Lugnås

Lugnåsberget är Västergötlands minsta platåberg och ligger cirka en mil sydväst om Mariestad. Här möts man av härligt grönskande natur, och om man tar sig upp på berget kan man också få en storslagen utsikt över Kinnekulle och Vänern.

Här finns också en intressant sevärdhet i form av Qvarnstensgruvan. Från 1100-talet och ända fram till början av 1900-talet bröt man kvarnstenar här, i Lugnåsbergets gruvor och dagbrott. Det var först munkar som kom hit för att bygga kloster. De upptäckte att stenen inte alls var bra för att bygga med, men däremot passade utmärkt för just kvarnstenar.

Göra i Mariestad - Qvarnstensgruvan

En av de 55 gruvorna visas för allmänheten under guidade turer. Vi kom hit för tidigt på säsongen, så det var inte öppet ännu, men det var ändå intressant att strosa runt bland de enorma kvarnstenarna och de många informationsskyltarna. På sommaren finns också, förutom de guidade turerna under jord, café och litet museum.

Göra i Mariestad - Qvarnstensgruvan

10. Gör en utflykt till Göta kanal

Från Mariestad är det inte långt till Göta kanal. Detta fantastiska byggnadsverk stod klart 1832 och består av sammanlagt 87,3 kilometer kanal som grävts eller sprängts. Sammanlagt har kanalen 58 slussar och två akvedukter och räknas som Sveriges absolut största byggnadsprojekt genom tiderna. Från Mariestad är det bland annat nära att besöka Sjötorp, som utgör kanalens utlopp i Vänern, samt Hajstorp och Töreboda.

Sjötorp
Sjötorp (foto från en sommar för några år sedan)

Mer att se och göra i Mariestad för dig som gillar natur

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Mariestad, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar natur.

  • Båtturer finns olika att välja på, till exempel på Vänern med M/S Marianne eller på Göta kanal med M/S Bellevue.
  • Cykla kan du göra på många ställen, exempelvis längs Göta kanal, Brommö cykelleden eller längs Blomstervägen i Sjötorp.
  • Fiska kan du göra, till exempel i Tidan, Vänern eller sjön Vristulven.
  • Paddla kajak eller kanot kan du göra i Vänerns skärgård, i Göta kanal eller i Vristulven.
  • Vristulvens Äventyrscenter driver eko-inriktad verksamhet med vildmarksäventyr, glamping med mera.
Natur

Mer att göra i Mariestad för dig som gillar kultur och mat

Här följer också några fler tips på saker att göra i Mariestad för dig som gillar kultur, mat och historia.

  • Bryggeriet erbjuder lokalproducerad öl och ölprovningar. Dessutom kan Mariestads öl ge rätt känsla, även om den idag bryggs av Spendrups.
  • Café Bäcken ligger strax utanför Mariestad, med somriga godsaker och minigolf (Ekuddenvägen 27).
  • Kanalmuseet i Sjötorp är ett kanal- och sjöfartsmuseum (Sjötorp).
  • Sill & Dynamit är en restaurang i hamnen, som är väldigt uppskattad (Gästhamnen).
Göra i Mariestad - Sill och Dynamit

Mer att göra i Mariestad för dig som reser med barn

Reser du med barn? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Mariestad här.

  • Ekuddens utomhusbad erbjuder tempererade bassänger.
  • Golfparken Mariestad bjuder på äventyrsgolf.
  • Mariestads badhus har öppet hela året förutom på sommaren.
Minigolf

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås gott om hotell i Mariestad. Om du reser med husbil finns det också en lång rad ställen att välja på:

  • Ställplats i hamnen med all service du behöver. Pris med el: 220 kr/dygn, utan el 190 kr/dygn (2022).
  • Parkering på Strandvägen med soptunna, men ingen övrig service. Gratis.
  • Ställplats Sundsörn ligger vackert vid bron till Torsö. (Restaurang Brygghuset, Sundsörn)
  • First Camp Ekudden – Mariestad (för pris se campingens webbplats)
Ställplats
Ställplats i yttre hamnen
Husbil
Parkering på Strandvägen i Mariestad

Mer att se och göra i närheten av Mariestad

Inte långt från Mariestad ligger Forsviks bruk och Karlsborgs fästning, som båda bjuder på intressanta sevärdheter. Det är heller inte alltför långt till Tivedens fantastiska nationalpark.

Tiveden

Ännu mer att se och göra i Mariestad?

Vi har verkligen haft fina dagar i Mariestad och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit i Mariestad? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips?

Fakta om Mariestad

  • Kommun: Mariestad
  • Län: Västra Götalands län
  • Landskap: Västergötland
  • Folkmängd: Drygt 24 000 (2021)
  • Smeknamn: Vänerns pärla
  • Slogan: Sjöstaden Mariestad
  • Läs mer: Du hittar mer information på VästSverige

Mariestads historia

1500-talet

  • 1583: Mariestad grundades av Gustav Vasas son hertig Karl (senare kung Karl IX) som döpte staden efter sin hustru Maria av Pfalz. Syftet var att skapa en strategiskt placerad handelsstad.
  • 1593-1625: Domkyrkan i Mariestad uppfördes.

1600- till 1700-talet

  • 1605: Ett nytt stift blev officiellt och fick sitt säte i Mariestad.
  • 1647: Hertigdömet splittrades och Mariestad upphörde som superintendentia. Valle och Vadsbo återgick till Skara stift.
  • 1660: Kungsgården Marieholm blev säte för landshövdingen i Skaraborgs län.
  • 1693: Staden totalförstördes i en våldsam brand. Endast kyrkan och en del bebyggelse i stadens norra ände klarade sig. Staden byggdes upp igen enligt en stadsplan med ett gatusystem som liknade ett rutnät.
  • 1765: Katrinefors bruk har framställt papper sedan detta år.

1800-talet till nutid

  • 1895: Mariestad drabbades återigen av en brand, men klarade sig något bättre denna gång.
  • 1967: Stadens bryggeri köptes av Spendrups, men lades sedan ner. Öl fortsatte dock att tillverkas under namnet Mariestad.
  • 1997: Mariestad upphörde att vara residensstad i Skaraborgs län och uppgick istället i storlänet Västra Götalands län.
  • 2017: Elekrolux, som var en viktig arbetsgivare i staden, lade ner fabriken och flyttade produktionen utomlands.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev