Moderna museet i Stockholm är ett museum för modern och samtida konst, som ligger på Skeppsholmen. Dessutom finns Moderna museet i Malmö. Vi spanade in konsten i Stockholm och delar med oss av våra upplevelser.
Innehållsförteckning
Moderna museet i Stockholm
Moderna museet visar konst i form av måleri, skulptur, fotografi och konstfilm från år 1900 och framåt.
Som icke-konstkännare var vi lite oroliga för att möta konst som vi inte skulle förstå oss på, men samtidigt var vi öppna för vad besöket skulle föra med sig. En positiv sak är att museet är gratis att besöka (med undantag för vissa utställningar) så man kan enkelt kika in på vinst och förlust.
Moderna museet ligger på Exercisplan 4 på Skeppsholmen, mitt i centrala Stockholm.
Modern och samtida konst på Moderna museet
Moderna museet i Stockholm har en stor samling av modern och samtida konst, och dessutom visas ständigt nya aktuella utställningar.
Kan vi börja samlas istället för att samla? Att samlas istället för att samla. Är detta en fråga?
I det första rummet mötte vi konst som på olika sätt berör en konflikt och ett samhälle i förändring. Det här rummet gillade vi – spännande, utmanande och aningen jobbigt. Ur högtalarna malde ständigt samma fraser: ”Kan vi börja samlas istället för att samla? Att samlas istället för att samla. Är detta en fråga?”
På bilden nedanför ser du tavlan ”Revolutionen kommer vara kvinnlig” av Marcel Dzama från USA och konstverket ”Utan titel (sirener)” av Ebba Matz från Sverige.
Vi såg också konst av Anders Sunna, som beskrev konflikter som präglat hans eget liv. Som son i en renskötarfamilj, och sedemera konstnär, beskriver han i konsten konflikten med rennäringen.
Konstverket Omfalos av Lars Vilks
När vi gick vidare kom vi till ett rum runt konstverket ”Omfalos” av Lars Vilks. Förra sommaren såg vi två andra av hans verk, Nimis och Arx, på Kullahalvön i Skåne.
Vi fascinerades då starkt av konsten, vandringen genom naturen, de utmanande ideerna kring en egen stat och lite senare, Vilks bråda död. På grund av allt detta var det extra intressant att se, och läsa om, konstverket Omfalos.
Film och konst utan regler
Vi fortsatte förbi en konstnärlig film, som vi kanske inte riktig förstod, men som ändå höll oss fast en stund.
Därefter fortsatte rummen att avlösa varandra. En del konst tilltalade oss. Annat lämnade oss mest förvirrade. I ett rum stod att läsa ”Någon regel finns inte”, vilket tydligen är ett citat av konstnären Eva Hesse. Vi gillar idén om att det inte finns regler för konst, samtidigt som det ibland innebär att man … inte fattar.
Historien gör sig påmind
I rummet ”Efter muren” visades konst från det postkommunistiska Europa. Nu, när konstnärerna äntligen var fria från tvånget om statspropagande – nu kände de plötsligen ett behov av att uttrycka sig kring den sovjetiska eran.
I ett annat rum visades konst av Ernest Cole (1940-1990) som växte upp i Pretoria i Sydafrika. Eftersom han blev kategoriserad som ”färgad” (och inte ”svart”) fick han möjlighet att arbeta som fotograf, och han ägnade sig åt att dokumentera segregeringen på grund av ras. Här var det inte konsten som gjorde innehållet svårt att förstå – det var snarare svårt att förstå hur vi människor fungerar.
Svenska förvärv och tillfälliga utställningar
För att stötta det svenska konstlivet i sviterna av pandemin tilldelade regeringen Moderna museet 25 miljoner kronor att handla svensk konst för. Bidraget resulterade i att museet shoppade 373 verk, gjorda mellan 1962-2021, av sammanlagt 169 konstnärer. Vi insåg efter besöket att vi missat hela detta våningsplan, så nu har vi anledning att komma tillbaka!
På Moderna museet i Stockholm visas också olika tillfälliga utsällningar. När vi var här var det premiär för utställningen ”Björn Lövin – den omgivande verkligheten”. Man var tvungen att boka en slottid för att se denna utställning, och alla tider var slut, så det är förstås ännu en anledning att komma tillbaka.
Vår upplevelse
Vilken konst som tilltalar en varierar förstås, och kanske är det det som är så bra. Vi tyckte att en del verk var svåra att förstå. Annat fick oss att reagera, prata, känna oss sorgsna eller skratta. Om du befinner dig på Skeppsholmen kan vi definitivt rekommendera att kika in – både här och på grannmuseet ArkDes.
Moderna museets utomhussamling
Det finns också en hel del utomhuskonst runt om Moderna museet. Det som fångade vår uppmärksamhet mest var den färgstarka utställningen ”Paradiset”, men det finn också gott om annan utomhuskonst.
Mer att se i närheten
Moderna museet i Stockholm ligger på Skeppsholmen, och där finns ytterligare tre museer: ArkDes, Östasiatiska museet och Stockholm Toy museum. Dessutom är det mysigt att strosa på Skeppsholmen bara för att kolla in alla fina båtar och skepp.
När du går över Skeppsholmsbron kommer du till Blasieholmen där du hittar Nationalmuseum. Det är heller inte långt till härliga Kungsträdgården och fina Gamla stan, med slottet och massor av andra sevärdheter.
Har du besökt Moderna museet i Stockholm? Gillar du att kolla på konst? I så fall, tycker du bäst om modern konst eller äldre konst?
Fakta om Moderna museet i Stockholm
- Adress: Exercisplan 4, Skeppsholmen, Stockholm
- Kommun: Stockholm
- Län: Stockholms län
- Landskap: Uppland
- Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.
Visningar och aktiviteter
- Gruppvisning: Guidade visningar kan bokas för skolklasser, kompisgäng och företagsgrupper. En visning pågår cirka en timme.
- Audioguider: Genom Moderna museets audioguide får du veta mer om museets samling, tillfälliga utställningar och skulpturer utomhus. Du hämtar guiden på App Store eller Google Play.
- Aktiviteter för barn: Familjesöndagar arrangeras med visning och verkstad. Det finns också filmer att se hemifrån.
Service och praktisk info
- Öppettider: Måndagar stängt, tisdagar 10-20, onsdag-torsdag 10-18, fredagar 10-20 och lördag-söndag 10-18 (2022).
- Priser: Fri enré, förutom vissa utställningar och evenemang. För närvarande (mars 2022) kostar utställningen Björn Lövin 150/120 kronor.
- Butik: Museibutik finns konst-, foto- och designrelaterade presenter samt vykort, affischer, kataloger och böcker.
- Matservering: Restaurang, café och kaffebar finns på plan 4. Medhavd matsäck kan ätas innanför entrén på plan 1.
- Förvaring: Låsbara skåp för ytterkläder finns på plan 1 och 4. Obevakad garderob finns på plan 4.
Tillgänglighet
- Invändig tillgänglighet: Rullstolar och fällpallar finns att låna.
- Toalett: Stor tillgänglighetsanpassad toalett finns på alla tre våningsplan.
- Anpassade visningar: Det går att boka syntolkade visningar, visningar på teckenspråk samt visningar för personer i gruppboende/daglig verksamhet.
- Parkering: Parkeringsplatser för dig med tillstånd för rörelsehindrade finns både utanför huvudentrén och entrén från sjösidan.
Ditte säger:
Kul med ett besök här. Moderna är alltid intressant och man frågar sig ju ganska ofta här vid ett besök vad som är konst.
Jag går hit kanske en gång om året och väljer då vilka avdelningar jag vill se. I övrigt går jag ganska ofta på olika museer i Stockholm men kan inte säga att jag mer gillar modern konst framför äldre.
Roligt att se specialutställningar och där ligger Sven Harrys bra till. Är också förtjust i Nationalmuseum och Fotografiska.
05 april 2022 — 14:46
Helena säger:
Visst kan man fråga sig vad konst är! Jag gillar att begreppet är brett och att konst kan vara många olika saker, allt från vacker till ifrågasättande. Sedan behöver man ju inte nödvändigtvis gilla all konst för det 😉 Gillar oxå de museer du nämner!
06 april 2022 — 11:45
BP säger:
Har varit på Moderna Museet en gång – en utställning med verk av Salvador Dali. Den framkallade ungefär samma känslor som ni beskriver. Konstverken utomhus är nog dom jag gillar bäst här.
05 april 2022 — 17:21
Helena säger:
Salvador Dali är ju speciell 🙂 Konst gör sig i utomhusmiljöer tycker vi!
06 april 2022 — 11:46
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Konst måste inte vara skönhet, tycker jag, den kan vara engagerande, ge reflektioner och få mig att tänka till. Inte minst viktigt.
06 april 2022 — 8:06
Helena säger:
Håller helt med! Jag kan också gilla konst som får en att tänka efter och reflektera!
06 april 2022 — 12:08