Vad kan man göra i Magdeburg i Tyskland? Denna stad, som ibland kallas ”Ottostaden” har en dramatisk historia och en rad spännande sevärdheter från vitt skilda epoker. Här är våra bästa tips på saker att se och göra!
Innehållsförteckning
Magdeburg i Tyskland
Magdeburg är en 1200 år gammal stad, där historia från olika epoker blandas med nutid. Staden, som både varit kejserligt säte och preussisk befäst stad, har gång på gång förstörts och byggts upp på nytt.
Den medeltida staden förstördes till stor del av fältherren Tillys armé år 1631, och staden drabbades också mycket hårt av flyganfall under Andra världskriget. Efter kriget och fram till 1989 var staden en del av Östtyskland (DDR), vilket förstås också satt sin prägel. Alla dessa olika historiska epoker märks när man promenerar runt.
Magdeburg kallas för övrigt ibland för ”Ottostadt” (Ottostaden), på grund av två olika personer med namnet Otto, som båda haft betydelse för staden.
Kejsaren Otto I (Otto den store) levde på 900-talet och var den förste tysk-romerske kejsaren. Han tyckte mycket om Magdeburg och skänkte en katedral till staden.
Otto von Guericke var en politiker, uppfinnare och fysiker som föddes i Magdeburg 1602. Von Guericke är framför allt känd för de ”magdeburgska halvkloten” som han designade för att demonstrera vakuumets kraft. Han blev Magdeburgs borgmästare och spelade en avgörande roll i stadens historia efter trettioåriga kriget.
Magdeburg ligger i förbundslandet Sachsen-Anhalt i Tyskland, cirka 16 mil väster om Berlin och cirka 15 mil öster om Hannover.
Vad kan man göra i Magdeburg?
Vad kan man då se och göra i Magdeburg? Domkyrkan och Gröna citadellet är ”måsten”, men det finns också mycket mer att se och upptäcka. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.
1. Beundra Magdeburgs domkyrka
En av de absolut största och viktigaste sevärdheterna i Magdeburg är Magdeburgs domkyrka (Magdeburger Dom,) vars hela namn är ”Dom Sankt Mauritius und Katharina” efter helgonen Mauritius och Katarina.
Ursprunget till domkyrkan kan spåras tillbaka till år 937, då kejsaren Otto I grundade ett kloster. Kyrkan byggdes med tiden ut, och år 1362 invigdes den mäktiga katedral man kan se idag. Domkyrkans västra torn, som når upp till 104 meters höjd, färdigställdes dock inte förrän år 1520.
När kejsar Otto dog år 973 fördes hans kvarlevor till domkyrkan, där han begravdes i en stensarkofag. Än idag kan man se sarkofagen i kyrkan, men även den första hustrun Ediths grav och massor av andra gravar, skulpturer och konstverk.
2. Gå en guidad stadsvandring
Vi gick en guidad stadsvandring i Magdeburg, och det kan varmt rekommenderas. Med en guide hittar man platser man annars inte skulle ha hittat, och förstår historien så mycket bättre. Det finns olika guidade turer att göra till fots, och en annan variant är att hänga med på en guidad busstur i en dubbeldäckare med öppet tak.
3. Promenera vid Fürstenwall
Fürstenwall-området ligger i närheten av domkyrkan och har en historia som går tillbaka till medeltiden. Här hittar du pågående historiska utgrävningar samt rester av stadsmuren, som vetter mot floden Elbe, och två bevarade befästa torn.
De två bevarade tornen, av ursprungligen fem, har namnen “Hinter der Möllenvogtei“ och “Kieg in de Köken“. Det senare namnet betyder helt enkelt ”kika in i köket”, och namnet härstammar från att de fattiga väktarna förr frestades av allt överdåd när de kikade in i ärkebiskopens dignande kök.
4. Spana in Alter Markt
Alter Markt (den gamla marknaden) är ett torg där du bland annat kan se den kända statyn ”Magdeburger Reiter” (Magdeburgs riddare). Den gyllene staty som står här idag är en bronsreplika av den ursprungliga statyn, som skapades runt år 1420 och idag visas på stadens kulturhistoriska museum. Att statyn föreställer kejsar Otto vet man egentligen inte med säkerhet, men det är så de flesta väljer att tolka figuren.
På Alter Markt ligger också rådhuset, och framför detta kan du se stadens Roland-staty, som är en symbol för frihet och rättigheter. Missa inte att det finns en liten figur på baksidan av den stora statyn, som föreställer en karaktär från en populär medeltida bok.
Om du vill kan du också kika närmare på rådhusets port, som är som en hel bok fylld av berättelser i bild.
5. Se Johanneskyrkan
Johanneskyrkan (Johanniskirche) är Magdeburgs äldsta församlingskyrka, omnämnd redan år 941. Kyrkan har förstörts många gånger – av bränder, när Tillys armé invaderade år 1631 och under flyganfallet 1945 – men har alltid byggts upp igen.
En viktig händelse som har utspelats här var när Martin Luther höll en berömd predikan för en överfull kyrka den 26 juni 1524, och fick alla församlingar i staden att konvertera till protestantism. Idag används byggnaden inte längre som kyrka, men är öppen för allmänheten med möjlighet att ta sig upp i tornet, och används för konserter och andra evenemang.
6. Besök konstmuseet i Vårfruklostret
Vårfruklostret (Kloster Unser Lieben Frauen) är Magdeburgs äldsta bevarade byggnad, grundad av ärkebiskop Gero redan på 1000-talet. Byggnaden bjuder på välbevarad romansk arkitektur och är till att börja med intressant att besöka bara för detta.
Idag rymmer klostret dessutom Magdeburgs konstmuseum, med samlingar av medeltida och samtida skulpturer, en skulpturpark samt olika tillfälliga konstutställningar.
7. Fascineras av Gröna citadellet
Gröna citadellet är ett fantastiskt byggnadsverk från 2005, formgivet av Friedensreich Hundertwasser. Huset bjuder, i äkta Hundertwasser-anda, på rundade former och massor av unikt formade fönster och pelare. För att ge tillbaka till naturen är taket en grön oas, fylld av träd och växter.
Huset fungerar som bostadshus, men på innergårdarna finns butiker och caféer som du kan besöka. Du kan också följa med på guidad tur, eller boka in dig för boende på det hotell som finns i huset.
8. Strosa i Rotehorn park
Stadsparken Rotehorn är en naturskön och grön park, med centralt läge. Parken är skapad i engelsk stil och bjuder på vidsträckta grönområden där människor samlas för att promenera, cykla, ha picknick eller paddla i den lilla sjön Adolf-Mittag-See. Här finns också en fin och populär lekplats.
I ett hörn av parken kan man se det 61 meter höga utsiktstornet Albinmüller-Turm, som byggdes 1927 under konstnärlig ledning av professor Albinmüller. Den som vill kan ta sig upp till utsiktsplattformen på 45 meters höjd, mot betalning av 2 euro.
9. Cykla längs med Elbe
Elbe-Radweg är en omtyckt och varierad cykelled som går genom stora delar av Tyskland, uppdelad på olika rutter. Oavsett om man väljer att följa denna eller inte är det fint att cykla längs med Elbe.
På vår cykeltur längs med floden passerade vi bland annat Elbauenpark, Herrenkrug park samt en historisk hamn med gamla museibåtar. Om man vill cykla ännu längre kan man ta sig ända bort till Magdeburgs kanalbro, som är världens längsta farbara akvedukt.
10. Spendera en dag i Elbauenpark
Elbauenpark är en vidsträckt grön park fylld av aktiviteter för hela familjen. Här kan du besöka tornet ”Jahrtausendturm” samt otaliga tematrädgårdar, skulpturer, lekplatser, sportområden och caféer. Till exempel finns en bana för sommarrodel, en populär klättervägg och en labyrint.
Det finns också en stor scen för uppträdanden och evenemang. Att promenera runt det stora området tar tid, och om du kan du ta en tur med det lilla tåget ”Elbauenexpress”.
I parken finns också ett litet fjärilshus. Även om det inte är så stort så är det riktigt fint, och bjuder samtidigt på härlig tropisk värme.
11. Upptäck tornet Jahrtausendturm
En av de saker du absolut inte vill missa i Elbauenpark är tornet ”Jahrtausendturm” (Årtusendetornet eller Milleniumtornet). Tornet skapades för en tysk trädgårdsmässa 1999 och sticker ut både när det gäller arkitektur och innehåll.
Bland annat kan det 60 meter höga tornet skryta med att vara världens högsta träkonstruktion av sitt slag. Rampen och utsiktsplattformarna på utsidan erbjuder dessutom en läcker panoramautsikt över omgivningen.
Inuti tornet finns utställningar som berättar om vetenskap, såsom historia, matematik, kemi och fysik. En del av utställningarna är interaktiva och det finns värdar på plats som kan förevisa olika experiment. För den som inte nöjer sig med arkitektur, utsikt och vetenskapliga utställningar finns dessutom ”Elbauenzip” – en ziplinebana som startar 43 meter upp i millenietornet.
12. Imponeras av Magdeburgs kanalbro
Magdeburgs kanalbro (Wasserstrassenkreuz Magdeburg) är världens längsta farbara akvedukt. Akvedukten, som öppnades i oktober 2003, förbinder Elbe-Havelkanalen med Mittellandkanalen, genom att korsa floden Elbe. Akvedukten är riktigt mäktig att se och kan besökas med cykel eller bil, som kan parkeras strax intill. Här är några intressanta brofakta:
- Längd: 918 meter
- Bredd: 34 meter
- Vattendjup: 4,25 meter
- Höjdspann: 106 meter
- Frigång under bron: 90 meter
Mer att göra i Magdeburg för dig som gillar kultur och historia
Vill du uppleva ännu mer i denna härliga stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Magdeburg och i närområdet, för dig som är intresserad av kultur och historia.
- Cathedral Museum Ottonianum Magdeburg berättar om stadens historia. (Domplatz 15)
- Faunenbrunnen är en fin fontän i centrala stan. (Leiterstrasse 9)
- Kulturhistorisches Museum Magdeburg berättar om historia och visar konst. (Otto-von-Guericke-Strasse 68-73)
- Otto-von-Guericke-Centre ligger i Lukasklause-byggnaden och berättar om Guerickes arbete. (Schleinufer 1)
- Rothensee båtlyft är en historisk båtlyft (Schiffshebewerk)
Mer att göra i Magdeburg för dig som gillar natur
Här är också några fler förslag på saker att göra i Magdeburg för dig som gillar natur.
- Gruson Gewaechshaeuser är en botanisk trädgård som ligger i ett växthus. (Schönebecker Strasse 129 b)
- Herrenkrug park är en grön park bredvid ett hotell. (Herrenkrug 3)
Mer att göra i Magdeburg för dig som reser med barn eller tonåringar
Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Magdeburg här.
- Båtturer på Elbe kan man göra under högsäsong.
- Kletterpark Magdeburg erbjuder höghöjdsbanor och parkour. (Tessenowstrasse 5a)
- Lekplatsen i stadsparken är väldigt fin. (Rotehorn park)
- Magdeburg zoo är en centralt belägen djurpark. (Zooallee 1)
- Villa P är en dockteater med en samling av dockor. (Porsestrasse)
Var kan man bo eller stanna med husbilen?
Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Magdeburg att välja på. Vi besökte Magdeburg med husbil och stannade på ställplatsen Am Winterhafen, där man står fantastiskt fint.
Många av platserna har egen uteplats och man har utsikt mot staden. Här finns den mesta service man behöver, inklusive el. För närvarande renoveras den närmsta bron, vilket gör att man får köra eller cykla en omväg för att komma till centrala stan. I framtiden kommer läget bli ännu bättre.
Om man vill stå billigare och enklare utan service, och ha ännu närmare till stan, kan man istället välja ställplatsen Petriförder, där man står fint vid vattnet.
Att se och göra i Magdeburg – på film
Mer att se och göra i närheten av Magdeburg
Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Magdeburg. Du kan till exempel uppleva naturområdet Harz och besöka fina platser som Thale, Quedlinburg och Wernigerode. Du kan också ta dig till Hannover och se de fina Herrenhausen trädgårdar.
Att se och göra i Hansastaden Wismar
Det finns mycket att se och göra i Hansastaden Wismar i Tyskland. Vi har varit här…
Att göra i Hamburg – 23 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Hamburg? Denna nordtyska stad bjuder på hamnliv, båtturer, kultur och världens…
Thale i Harz – bland häxor och djävulsväggar
Thale i tyska Harz – hit kommer man för att uppleva dramatisk natur, blandat med inslag…
Gröna citadellet i Magdeburg – lekfullt och grönt boende
Gröna citadellet i Magdeburg är ett bostadshus, men också en spektakulär och fantastisk sevärdhet. Detta hus…
Semestervägar i norra Tyskland – 6 fina temavägar
Det finns gott om semestervägar i norra Tyskland. När gränserna öppnar igen blir det kanske enklast…
Medeltidskänsla och julstämning i Nürnberg
Vi har bjudits både på medeltidskänsla och julstämning i Nürnberg . Den här tyska staden har…
Gruvan i Rammelsberg – ett Unesco världsarv i Goslar
Gruvan i Rammelsberg är ett Unesco världsarv i den tyska staden Goslar, som ligger i bergsområdet…
Aktiv semester i Mecklenburg-Vorpommern – 8 saker att göra
Visste du att Mecklenburg-Vorpommern, som ligger vid den tyska Östersjökusten, bjuder på massor av möjligheter för…
Från Kiel till Göteborg – bästa färjan mellan Sverige och Tyskland
Då var det dags att ta färjan från Kiel till Göteborg, efter två månaders husbilsresa i…
Att göra i Bremen – 17 tips till stadsmusikanternas stad
Vad kan man göra i Bremen? Denna nordtyska stad är kanske allra mest känd för sagan…
Guidad Beatles-tur i Hamburg – följ med till Reeperbahn
Vi har gått en guidad Beatles-tur i Hamburg, och denna kan vi varmt rekommendera. Mycket intressant…
Vinfester i Tyskland – upplev höstens vinfestivaler
Just nu pågår vinfester i Tyskland, och de fortgår under både oktober och november. Befinner du…
Resa med husbil i Tyskland – allt du behöver veta
Hur är det att resa med husbil i Tyskland? Vi har rest många gånger med husbil…
10 fantastiska naturområden i Tyskland
Idag drömmer vi oss bort till härliga naturområden i Tyskland. En dag kan vi resa igen,…
Hofgarten Eremitage i Bayreuth – otrolig park i Bayern
Hofgarten Eremitage i Bayreuth är en stor och helt otroligt vacker park fylld av slott, fontäner,…
Ön Rügen i Östersjön – Tysklands riviera
Ön Rügen är ett strandparadis i norra Tyskland, med kritvita klippor och charmiga semesterorter. Vi har…
Romarriket i Tyskland – 6 platser från Romartiden
Romarriket i Tyskland? Ja, faktiskt! Antikens Rom var ett mäktigt imperium som utgick från Rom, men…
Husbilsresa i Tyskland – några reflektioner från vägen
Vi är på husbilsresa i Tyskland, och det är dags för lite reflektioner! Hur är det…
Burg Hohenzollern i Tyskland – på toppen av ett berg
Burg Hohenzollern i Tyskland ligger högt upp på ett berg, och man får ta sig igenom…
Med husbil i vackra Moseldalen i Tyskland
Nu har vi rullat vidare med husbilen till vackra Moseldalen i Tyskland. Vi är långsamt på…
Oranienburg i Tyskland – och Oranienburgs slott
Vi har rullat vidare med husbilen till Oranienburg och Oranienburgs slott, strax norr om Berlin. Här…
Ostsee camping i norra Tyskland – och fest med gänget
Vi har, tillsammans med elva andra husbilar, stått tre nätter på Ostsee camping i Zierow utanför…
Festivaler i Tyskland – nu börjar festivalsäsongen
Är du nyfiken på festivaler i Tyskland? Tyskland är festivalernas land och så här på vårkanten…
Residenset i Würzburg – fantastiskt tyskt barockpalats
Residenset i Würzburg är ett fantastiskt barockpalats, och anses vara ett av de främsta exemplen på…
Med färja till Tyskland – framme vid kusten
Igår morse lämnade vi Trelleborg och Sverige och rullade ombord på en färja till Tyskland, närmare…
Oktoberfest i Tyskland – och andra tyska folkfester
Vem vill inte uppleva Oktoberfest i Tyskland? Vi har samlat allt du behöver veta för att…
Restauranger i Hamburg – våra 7 bästa tips
Restauranger i Hamburg kan vi tipsa om idag! Under vårt besök i Hamburg hann vi äta…
Lübeck i Tyskland – hansans drottning
Den gamla hansastaden Lübeck är en hamnstad och ligger i Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Här kan man…
Festung Königstein – mäktig fästning i Tyskland
Festung Königstein i Tyskland är Europas största existerande bergsfästning, och reser sig mäktigt över floden Elbe….
Passionsspelen i Oberammergau – tradition från 1633
Passionsspelen i Oberammergau i Tyskland är en fem timmar lång och mäktig dramatisering av Jesus lidande,…
Fler tips på saker att göra i Magdeburg?
Har du varit i Magdeburg? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Magdeburg?
Fakta om Magdeburg
- Land: Tyskland
- Förbundsland: Sachsen-Anhalt
- Invånare: Drygt 238 000 (2019)
- Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.
Resa till Magdeburg
- Flyg: För att ta dig till Magdeburg kan du exempelvis flyga till Berlin eller Hannover, och sedan fortsätta med tåg eller hyrbil.
- Bil: Du kan ta Öresundsbron och köra till Madeburg (drygt 7 h från Malmö). Andra alternativ är att ta färja, till exempel Finnlines Malmö-Travemünde, Nynäshamn-Rostock, Göteborg-Kiel eller Rödby-Puttgarden.
Solan säger:
Kanalbron och det rosa huset lockar. Hundertwasserhus har vi spanat på i Wien och det gav mersmak.
😉 Vi är risiga turister, gillar att strolla runt lite planlöst, gärna gå vilse. Så sevärdheter i all ära, men några räcker för oss slöisar.
Jo, torn och ringmurar får gärna finnas…
Apropå hoj, händige herrn Peter kan väl fixa en paxplats på trehjulingen?
Den bilden väntar jag på.
Ha det så bra framöver och tack för ställplatstipsen också. 😊👍
22 maj 2022 — 8:15
Helena säger:
Det gröna citadellet är verkligen cool! Och akvedukten är också läcker! Sevärdheter kan man ju ta i den dos man önskar och utifrån vad man är intresserad av 🙂 Och jodå, det kan nog komma en bild på mig på trehjulingen så småningom … 😉
22 maj 2022 — 16:38
BP säger:
Jag tar det gröna citadellet som egentligen är rosa. Tar även tornet som är riktigt häftigt och annorlunda. Okej, pizzan såg också god ut;-)
22 maj 2022 — 20:40