Innehållsförteckning
Gästskribent: Christian Muda
Skidåkning i Sverige fram till 29 maj? Ja, det är fullt möjligt uppe i Riksgränsen – Sveriges nordligaste vintersportort. Riksgränsen är den plats i hela landet som får mest nederbörd per år. Det innebär mycket regnskurar på sommaren och massor med snö på vintern.
Jag tog med sonen upp till Riksgränsen ett par dagar i slutet av april – och fick uppleva fantastisk skidåkning off-pist som jag inte varit i närheten av i Sverige innan!
Här finns femton nedfarter som pistas – men det är för offpist-åkning de flesta åker till Riksgränsen. Standardarden på liftar går inte att jämföra med skidorter som Åre eller Sälen där det finns snabba 6-stols sittliftar. I Riksgränsen finns totalt 6 liftar varav två är tvåstols sittliftar som man tar hela vägen till toppen av riksgränsfjället. De andra fyra liftarna är knapp eller ankarliftar.
När man väl är uppe på toppen är det off-pistområdena utanför liftarna som lockar mest, där det ofta finns orörd snö. Man kan åka nära pisterna på egen hand, men ska man långt utanför de markerade områdena är det bra att ta hjälp av en guide – och se till att man har med sig den säkerhetsutrustning som krävs för att åka denna typ av off-pist. Bland annat spårsändare för att hitta en person begravd under snön och en ihopfällbar snöskyffel för att gräva fram personen.
Många tar även skidorna på ryggen och går upp till en helt orörd del av fjället. Eller tar en helikopter upp till en fjälltopp – heliskiing som detta kallas är populärt här. Men är ett dyrt sätt att ta sig upp – 1500:- per “dropp” kostar detta!
Läs mer om skidåkningen i Riksgränsen här
Bo i Riksgränsen
Det finns flera olika alternativt på boende i Riksgränsen, från vandrarhem till större lägenheter man kan hyra samt hotell. Alla ligger “mitt i smeten” – ett stenkast från både tågstationen och liftarna. Vi checkade in på Hotell Riksgränsen som är ett klassiskt fjällhotell med bra service. Kolla in hotellet, rum, restauranger och spa i detta reportage!
Resa till Riksgränsen
Man kan ta bilen hela vägen upp till Riksgränsen, eller ta flyg till Kiruna eller Narvik i Norge. Men smidigast är att ta nattåget med VY hela vägen upp, där man kan sova bort stora delar av den 18 timmar långa resan och gå direkt från tågestationen till hotell Riksgränsen som ligger bara 100 meter bort. Läs mer om att ta nattåget till Riksgränsen i detta reportage!
Vem är Riksgränsen för?
Jag skulle säga att Riksgränsen är perfekt om man åkt mycket skidor och börjat intressera sig för off-pist. Här kan både nybörjare – som vi – komma igång med en guide. Och mer erfarna off-piståkare kan hitta fantastiska orörda områden som dock ofta kräver att man går en bit utmed eller uppför fjället. Standarden på både liftar och restauranger i backen är enkel – så det är för skidåkningen man åker hit – som är magisk om man har tur att få lite nysnö!
Maria/emjis.se säger:
Vad häftigt! Snö så länge!
Tåget verkar smidigt upp och då får man ju uppleva naturens skiftningar.
14 maj 2022 — 20:18