Hur är det att resa med husbil i Tyskland? Vi har rest många gånger med husbil i Tyskland, och nu är vi här igen, inne på vår sjätte vecka i detta härliga husbilsland. För dig som är nyfiken på att ta husbilen till Tyskland, men kanske inte är så van, ser vi här till att svara på alla frågor du kan tänkas ha!
Innehållsförteckning
Vilka inreseregler gäller för att besöka Tyskland?
För att resa in i Tyskland behöver du ett giltigt pass eller nationellt ID-kort. Under pandemitider kan det också krävas covidbevis och/eller negativt covidtest. Eftersom dessa regler konstant förändras, och också kan variera mellan olika förbundsländer, behöver du kolla vad som gäller just när du ska resa.
Vilka färjor går till Tyskland?
Det finns ett antal färjelinjer som går direkt från Sverige till Tyskland:
- Göteborg – Kiel (Stena Line)
- Trelleborg – Travemünde (TT-Line)
- Trelleborg – Rostock (Stena Line och TT-Line)
- Trelleborg – Sassnitz (FRS)
- Malmö – Travemünde (Finnlines)
En annan variant är att först åka till Danmark (via bro eller färja) och därefter fortsätta med husbilen till Tyskland, till exempel med färja Rödby – Puttgarden.

Vad gäller i tullen?
Från ett annat EU-land, såsom Tyskland, får du ta med dig den mängd alkohol och tobak som är för eget eller familjens privata bruk. Det finns ungefärliga referensvärden för mängder på Tullverkets webbplats.
Där färjorna lägger till i Tyskland möts du ofta av en så kallad “BorderShop”, det vill säga ett stort varuhus med skattebefriade produkter, framför allt i form av alkohol och godis.

Hur är vägarna i Tyskland?
Vägarna är bra, men många stora vägar kan kännas långa och tråkiga. Man kan förstås köra av från de stora vägarna och hitta mindre och mysigare vägar. I Tyskland finns också cirka 150 så kallade ”semestervägar” – det vill säga rutter med olika teman såsom slottstema, sagotema eller vintema.

Betalar man motorvägsavgifter?
När du kör husbil i Tyskland behöver du inte betala några motorvägsavgifter, oavsett om din husbil väger under eller över 3,5 ton. Det är nämligen endast godstransporter med totalvikt över 7,5 ton som betalar motorvägsavgift i Tyskland.
Hur är trafiken?
På tyska vägar går det ofta fort, särskilt på Autobahn. När som helst kan det bli stopp eller köer (stau), så det gäller att hela tiden vara alert.
Vilka hastighetsbegränsningar gäller för husbil i Tyskland?
För dig med en husbil med maxvikt 3,5 ton gäller 100 km/h på landsväg och “fri fart” (130 km/h är högsta rekommenderade hastighet) på motorvägar, om inte annat anges. För dig med en husbil på över 3,5 ton gäller 80 km/h på landsväg och 100 km/h på motorväg. Skyltade omkörningsförbud för tung lastbil gäller också för tyngre husbilar.
Vilka körkortsregler gäller för husbil i Tyskland?
Ditt svenska körkort gäller i Tyskland precis som hemma. Det som kan vara bra att känna till är att vi i Sverige har en övergångsregel som innebär att du som tagit ett svenskt körkort före den 1 juli 1996, som inte har blivit återkallat, får köra husbilar över 3,5 ton under förutsättning att de är klassade som personbil klass II och inte som lastbil.
Denna regel gäller även när du kör husbil i Tyskland med svenskt körkort, men det är inte helt säkert att den tyska polisen har koll på detta. Om du vill vara på säkra sidan kan du ta med en ekvivalenstabell som bevis, vilket du laddar ner från Transportstyrelsens webbplats.

Vad gäller när man kör en husbil som väger över 3,5 ton i Tyskland?
Eftersom man inte behöver betala motorvägsavgifter när man kör husbil i Tyskland, oavsett husbilens vikt, är det smidigt att köra i Tyskland också med husbilar som väger över 3,5 ton.
Det du kan behöva tänka på är att du med en tyngre husbil måste förhålla dig till andra hastighetsbegränsningar och att du ska ha med en portabel varningspuck med gult blixtrande ljus. Du måste förstås också hålla uppsikt över eventuella skyltar med begränsningar vid mindre broar och liknande.

Finns det miljöregler att förhålla sig till när man kör husbil i Tyskland?
I vissa tyska städer klassas de centrala delarna som miljözoner (Umweltzonen). I dessa zoner är äldre dieselfordon förbjudna, och för att få köra här behöver du en miljödekal som visar att fordonets partikelutsläpp understiger en viss nivå.
Dekalen (Umweltplakette) kan du beställa i förväg från DEKRA. Om du har glömt att beställa dekalen i förväg kan du också skaffa den på plats i Tyskland, till exempel på ”TÜV NORD”-stationer, som du hittar runt om i landet.

Behöver man ha med sig något speciellt i husbilen när man kör i Tyskland?
Förutom att du kan behöva den tidigare nämnda miljödekalen ska du i husbilen ha med dig reflexväst, varningstriangel och första förbandslåda. Om du kör en med totalvikt över 3,5 ton ska du också ha med dig en portabel varningspuck med gult blixtrande ljus.
Tänk också på att alltid ha kontanter till hands. I Tyskland använder man fortfarande kontanter i hög utsträckning och du kan till exempel behöva mynt för att betala för el eller vatten på ställplatser.

Vad kostar det att tanka?
Vad det kostar att tanka är svårt att svara på eftersom det beror på var och vad du tankar, samt eftersom priserna förändras. För närvarande ligger priset på diesel ungefär 6 kr lägre per liter, jämfört med Sverige.
Hur gör man för att fylla/tanka gasol?
Att byta vanliga svenska gasolflaskor utomlands kan vara svårt, eftersom gasolsystemen ser annorlunda ut. Det bästa sättet kan vara att installera en fast tank för LPG/gasol, som kan fyllas på många håll runt om i Europa.
Vi har bara vanliga svenska gasolflaskor, och gör därför vårt bästa för att gasolen inte ska ta slut under resan. Så länge man enbart använder gasol till kylskåp och matlagning (och inte till värme) kan två fulla tuber räcka i månader.

Kan man fricampa med husbil i Tyskland?
I Tyskland är det tillåtet att övernatta i husbil som parkerats på gata eller parkeringsplats, så länge det inte finns någon förbudsskylt. Det är också tillåtet att övernatta i husbil på motorvägarnas lastbilsparkeringar.
Vi upplever att det är relativt enkelt att fricampa i Tyskland eftersom det finns många stora parkeringsplatser, både i städer och på landet, utan förbudsskyltar. Om man vill fricampa på mark som inte är parkering eller gata ska man ha markägarens tillstånd.
Hur fungerar ställplatser i Tyskland?
När det kommer till ställplatser är Tyskland ett fantastiskt land. Det finns gott om ställplatser i Tyskland – allt från enkla platser utan service till platser med all service man kan tänka sig.
Oftast betalar man i automat, och det är väldigt ofta kontant betalning som gäller. Ibland kan man också betala med kort. Ibland ingår all service på platsen i dygnsavgiften. Andra gånger betalar man en lite lägre grundavgift, och får sedan betala för den el man förbrukar eller det vatten man använder. Du hittar ställplatser via boken ”Bordatlas” eller någon app, såsom CamperContact eller Park4Night.

Hur är campingarna i Tyskland?
Det finns inte bara gott om ställplatser i Tyskland, utan också gott om campingar. Campingarna kan vara allt från små och personliga, till stora med massor av aktiviteter för barn och vuxna. Många gånger kan man komma spontant, men under högsäsong kan man behöva boka plats i förväg, särskilt på populära platser.

Vad kostar ställplatser och campingar i Tyskland?
Det är svårt att svara allmänt kring pris på ställplatser och campingar, eftersom det varierar mycket. Under den här resan har vi bland annat stått på ställplatser som kostar runt 12 euro/dygn, men då man fått betala extra för el och vatten. Platser där el och vatten ingått har istället haft ett lite högre totalpris.

Klarar man sig på engelska?
Vi pratar inte tyska, så ja, man klarar sig på engelska. Det är dock långt ifrån alla som pratar engelska, så ibland får man ta hjälp av gester och ”teckenspråk”. Det kan också funka att testa ord på svenska respektive tyska – våra språk är ju släkt så det är inte helt ovanligt att man lyckas förstå varandra!
Menyer på restauranger finns inte alltid på engelska, och det är olika om informationstexter på museum finns på engelska eller inte. Guidade turer på engelska är inte så vanligt, men chansen ökar om man bokar i förväg. Vissa berättar också att de hade guidade turer på engelska före pandemin, och att de räknar med att detta kommer att komma tillbaka.
Vad behöver man tänka på när det gäller säkerhet?
Tyskland är generellt ett tryggt och säkert land att resa i, men det är alltid klokt att kolla upp aktuellt säkerhetsläge när man ska besöka ett annat land. Du hittar aktuell information via Ambassadens reseinformation om Tyskland eller genom att ladda ner appen “UD Resklar”.
För att skydda dig mot stöld och inbrott är det bra att tänka på var du parkerar husbilen, och att vara rädd om dina värdesaker. Du kan också välja att till exempel skaffa larm till husbilen och bra lås till cyklar. Glöm heller inte att se över reseförsäkring (hemförsäkring) och husbilens försäkring.

Vad finns i affärer och restauranger?
Utbudet i mataffärerna är någorlunda likt det svenska, även om det naturligtvis finns skillnader. På restaurangerna är det vanligt med traditionella (rejäla!) tyska maträtter, men man hittar förstås också internationell mat som pizza, pasta, sallad med mera. Portionerna är ofta stora.

Vad vill man inte missa att se och göra när man reser med husbil i Tyskland?
Tyskland är ett stort och varierat land som har mycket att bjuda på, oavsett om du gillar natur, kultur, historia, mat och dryck eller nöjen av olika slag. Du hittar massor av inspiration och restips på vår sida om Tyskland:

Romarriket i Tyskland – 6 platser från Romartiden
Romarriket i Tyskland? Ja, faktiskt! Antikens Rom var ett mäktigt imperium som utgick från Rom, men…
Tysklands längsta hängbro – Titan RT i Harz
Tysklands längsta hängbro heter Titan RT och går över dalen och dammen Rappbode i Harz. Från…
Vad har Tyskland att erbjuda?
I torsdags kväll var vi på ett event på Haymarket i Stockholm. Det var Tysklands turistbyrå…
Krummin gästhamn – och cykeltur till Freest och Wolgast
Krummin gästhamn är en fin gästhamn på ön Usedom i Tyskland. Vi seglade hit, med South…
Utflykter bland Tysklands sjöar
Husbilsresan ”Strandkorgsutmaningen” fortsätter, och det blev tid för de sju husbilarna på resan/tävlingen att ge sig…
Rundresa i norra Tyskland – gör en ”Strandkorgsresa”
I maj i år gjorde vi en rundresa i norra Tyskland tillsamans med 6 andra husbilar,…
Att se och göra i Hansastaden Wismar
Det finns mycket att se och göra i Hansastaden Wismar i Tyskland. Vi har varit här…
Miniatur Wunderland – världens största modelljärnväg
Miniatur Wunderland i Hamburg visar upp världens största modelljärnväg. Förbered dig på våning efter våning med…
Vackra vägar i Tyskland – semestervägar med teman
Det finns mer än 150 vackra vägar i Tyskland, alla med ett eget tema och späckade…
Nordsjökusten i Tyskland – Husum och Sankt Peter-Ording
Våra sista stopp under sommarens långa husbilsresa blev Husum och Sankt Peter-Ording vid Nordsjökusten i Tyskland….
Timmendorfer strand – vacker sandstrand i Tyskland
Om du vill uppleva en vacker sandstrand i Tyskland kan du resa till Timmendorfer strand, som…
Att göra i Miltenberg – 11 tips till en pärla vid floden Main
Vad kan man göra i Miltenberg i Tyskland? Denna stad ligger fantastiskt vackert vid floden Main…
Att besöka Stralsund – en tysk liten pärla
Missa inte att besöka Stralsund om du rör dig i nordöstra Tyskland. Den här fina lilla…
Jul i Tyskland – inspireras av tyska jultraditioner
Julen i Tyskland bjuder på allt från smarriga bakverk och härlig julmat till stämningsfull adventsmusik. I…
Att göra i Sachsen-Anhalt – 9 härliga upplevelser i Tyskland
Vad kan man se och göra i Sachsen-Anhalt? Detta tyska förbundsland bjuder på allt från pittoreska…
Segla i Tyskland – från Krummin till Greifswald
Att segla i Tyskland kan vara allt från att njuta av solen på däck till att…
På äventyr med husbil i Schleswig-Holstein
Vårt husbilsäventyr med sammanlagt sju husbilar, ”Strandkorgsutmaningen”, har startat med en första dag i det tyska…
Residenset i Würzburg – fantastiskt tyskt barockpalats
Residenset i Würzburg är ett fantastiskt barockpalats, och anses vara ett av de främsta exemplen på…
Att göra i Goslar – 11 tips till en historisk stad i Tyskland
Vad kan man göra i Goslar? Denna tyska stad är en charmig och historisk liten pärla,…
Gruvan i Rammelsberg – ett Unesco världsarv i Goslar
Gruvan i Rammelsberg är ett Unesco världsarv i den tyska staden Goslar, som ligger i bergsområdet…
Passionsspelen i Oberammergau – tradition från 1633
Passionsspelen i Oberammergau i Tyskland är en fem timmar lång och mäktig dramatisering av Jesus lidande,…
Att göra i Hannover – 15 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Hannover? Vi besökte huvudstaden i den tyska delstaten Niedersachsen eftersom vi…
Korsvirkesvägen i Tyskland – en mysig semesterväg
Korsvirkesvägen i Tyskland är en fantastiskt mysig semesterväg. Detta är en perfekt rutt att följa för…
Finnlines Malmö – Travemünde – på väg mot Hamburg
För att komma till Tyskland och Hamburg tog vi Finnlines Malmö – Travemünde. Denna rutt passade…
Tyska Chemnitz – Europas kulturhuvudstad 2025
Gästskribent: Björn Erik Gustavsson En äldre kvinna i tidningskiosken på Chemnitz centralstation fnyser högljutt när personen…
Slottet Favorite i Rastatt – exklusivt tyskt sommarpalats
Slottet Favorite i Rastatt är ett exklusivt sommarpalats från 1700-talet, som ligger i västra Tyskland. Även…
Att göra i Celle, Tyskland – 12 tips till korsvirkesidyllen
Vad kan man göra i Celle i Tyskland? Denna historiska lilla stad bjuder på en fantastisk…
Husbilsresa i Tyskland – några reflektioner från vägen
Vi är på husbilsresa i Tyskland, och det är dags för lite reflektioner! Hur är det…
Tyska specialiteter i olika regioner – missa inte dessa
Skribent: HELENA BERGSTRÖM Tyska specialiteter, vad är det? Tysk mat varierar från region till region, och…
Rolle o Carina säger:
Det var en bra redovisning över vad som gäller för resa till Tyskland!
Inget inplanerat än dit men man vet ju aldrig 🙂
Ha det gott o njut vidare….
07 juni 2022 — 10:47
Helena säger:
Tack! Vi får ofta frågor om olika saker, så tänkte att det kunde vara bra att samla allt 🙂 Tyskland är ett fantastiskt fint land att resa husbil i!
08 juni 2022 — 8:17
Bernt o Lisbeth säger:
Vår tanke är att åka till Tyskland efter midsommar. Öresundsbron och Stora beltbron. sedan ner mot Tyskland
07 juni 2022 — 16:55
Helena säger:
Härligt! Önskar er en fin resa!
08 juni 2022 — 8:18
BP säger:
Det inlägget var då ett eldorado för husbilsägare som vill rulla ned till Tyskland. Kul!
07 juni 2022 — 18:06
Helena säger:
Vi hoppas att kunna svara på alla eventuella frågor 🙂
08 juni 2022 — 8:18
Hasse säger:
Enkel, inbjudande och trevlig beskrivning, Det märks ni hållit på ett tag och inte ger mer information än vad läsaren vill ha.
08 juni 2022 — 10:26
Helena säger:
Tack Hasse för fin feed-back, roligt att höra!
09 juni 2022 — 8:11
Marita Carlsson säger:
Tack för bra info.😊Vi kanske åker till Tyskland senare i sommar.
Vi börjar i helgen med att åka i Sverige och uppåt vårt vackra Norrland som vi älskar, troligtvis så långt upp som Abisko.
Ha det fortsatt bra på er resa.
08 juni 2022 — 10:26
Helena säger:
Fint om det kan vara till nytta! Önskar fina resor, både till Tyskland och Norrland!!
09 juni 2022 — 8:12
Bosse säger:
Mycket mycket bra skrivet👍👍👍!
Vi åker mot Italien efter midsommar och då, såklart, genom Tyskland, Österrike. Vi har inte uppdaterat våra svenska pass men visst går det alldeles utmärkt med våra svenska körkort?
På vissa campingar i Tyskland, Österrike och Italien lämnar man ju ibland in sina pass så de kan skriva av dom och registrera oss som gäster där, men hur går det om man har pass som gått ut i datum? Funkar det med våra svenska körkort?
Tack snälla på förhand.
08 juni 2022 — 21:34
Helena säger:
Tack Bosse, vad roligt att höra att du uppskattade inlägget! Och vad härligt med Tysklandsresa! Som jag förstår det ska man ha pass eller nationellt id-kort vid inresa till Tyskland, men även provisoriskt pass går bra. Läs mer här: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/tyskland/reseinformation/ambassadens-reseinformation/in–och-utresebest%C3%A4mmelser/#
09 juni 2022 — 8:10
Helena Bäcklund säger:
Hej!
Vilken bra information . en fråga ang förbandslåda vilken är bäst att ha med sig?
Med vänlig hälsning, Helena
11 juni 2022 — 11:00
Helena säger:
Trevligt om information kommer till nytta! När det gäller förbandslåda är det vad vi förstår ett krav att det ska finnas i bilen. Sedan kan det ju vara bra att ha också! Det finns olika färdiga förbandslådor att köpa, men jag har tyvärr ingen kolla på vilka som är bättre eller sämre.
12 juni 2022 — 15:55
Lena - gott för själen säger:
Ni är ju makalösa på att lägga ner jobb på era inlägg! Det är ju som värsta uppslagsverket. Så matnyttigt!
Kram Lena
22 september 2022 — 18:19
Ulrika säger:
Mycket bra information! Vi tänker att vi ska besöka Tyskland i sommar.
Ha det gott!
Ulrika
12 februari 2023 — 20:01
Pia säger:
Tack för mycket bra info!! Har en fråga: behöver man den röd-vit randiga skylten på cyklarna?
13 maj 2023 — 17:25
Helena säger:
Hej Pia! Roligt att det uppskattades. Nej, det är inget krav på den i Tyskland. Om jag minns rätt så är det i Spanien och Italien den krävs.
13 maj 2023 — 17:39
Anonym säger:
Just nu i Berlin! Det borde lättare för nybörjare turister att få veta när man knappa in adressen som tillhör miljözoner så slipper man gissa på ett ungefär
04 augusti 2023 — 21:32
Börje Fors säger:
Finns någon toleransnivå i Tyskland på övervikt med husbil med totalvikt på 3495 kilo
07 september 2023 — 13:40
HD Streamz säger:
Tack för en informativ och inspirerande artikel! Jag har alltid velat åka husbil i Tyskland, och alla dina tips gör mig ännu mer taggad. Speciellt dina rekommendationer om bra campingplatser! Ser fram emot att planera vår resa.
19 oktober 2024 — 14:27
Download Spotify MP3 säger:
Tack för en fantastisk guide! Jag har alltid velat resa med husbil i Tyskland, och alla era tips kommer verkligen att hjälpa mig att planera min resa. Ser fram emot att utforska de olika platserna ni nämner. Har ni några rekommendationer på campingplatser att besöka?
16 november 2024 — 23:48
YTmp3 säger:
Tack för en informativ och inspirerande artikel! Jag har alltid velat utforska Tyskland med husbil, och dina tips om platser att stanna och praktiska råd gör att jag känner mig mer förberedd. Kan du rekommendera några specifika campingplatser som är extra bra?
03 mars 2025 — 11:50
DM GAME säger:
Tack för ett informativt inlägg! Jag älskar idén att resa med husbil i Tyskland. Speciellt de tips ni ger om campingplatser och sevärdheter. Ser fram emot att planera vårt nästa äventyr!
31 mars 2025 — 11:43
ytmp3 converter säger:
Gibt es in Deutschland eine Toleranzgrenze für Übergewicht bei einem Wohnmobil mit einem Gesamtgewicht von 3495 Kilo? Danke!
05 april 2025 — 15:54