Disgusting Food Museum i Malmö är för dig som vill rysa lite och tänka ”Vilken tur att jag inte är bjuden på grillat marsvin i Sydamerika just ikväll”. Men det är också för dig som vill reflektera över dina egna matvanor … Kanske äter vi i Sverige saker som av andra uppfattas som ”disgusting”?
Innehållsförteckning
Disgusting Food Museum
Disgusting Food Museum startade som en tillfällig utställning 2018, och har funnits som ett permanent museum sedan 2019. Idag visar museet upp 80 av världens äckligaste rätter.
Disgusting Food Museum ligger på Södra Förstadsgatan 2 i centrala Malmö.
Att besöka Disgusting Food Museum
När man kliver in på Disgusting Food Museum och betalar sin biljett får man samtidigt en kräkpåse ”för säkerhets skull”. Killen i kassan pekar på en tavla på väggen och säger att där står när någon kräktes senast. Två dagar sedan.
Vi tar med oss kräkpåsen och tänker att ”detta blir äckligt”. Sedan blir det snarare intressant än äckligt. Men å andra sidan, vi väljer mestadels att inte sniffa på luktburkarna och vi går heller aldrig fram till provsmakningsdisken. Om vi hade gjort det hade kräkpåsen kanske kommit till användning …
Vad är ”äckligt”?
Vad är ”äckligt” egentligen? Det är en fråga man genast ställer sig, och den frågan har museet också klurat över. Vad vi tycker är äckligt är ju delvis subjektivt, men också kulturellt – och kanske delvis universellt. Enligt en informationstavla på museet finns det sju kategorier av äckel:
- Mat som är rutten, förorenad eller möglig …
- Sjukdom/smitta
- Kropp och det som kommer ut ur denna …
- Stympning/missbildning
- Att bete sig som ett djur
- Sexuellt beteende som anses fel
- Moraliska överträdelser
Vi följer pilarna i golvet och kommer till den ena maträtten efter den andra. Vad är äckligt? En peruansk drink tillagad på mixad groda? Skotsk haggis gjord på lammhjärta, lever, njure och lungor? Eller kanske vitlöksstekta tarantellaspindlar, som blev vanliga i Kambodja under de röda khmerernas våldsamma styre, då det inte fanns mycket att välja på att äta?
Äckliga maträtter – jorden runt på Disgusting Food Museum
Marsvin äts i Peru och på museet kan man läsa att de under den årliga Cuy-festivalen i Cusco både kläs upp i modekläder – och grillas. Kombinationen känns ju lite konstig för oss, men kanske inte för dem. Vi återkommer till en sak vi diskuterat förut. Att vi helst inte vill ha ett namn på djuret vi äter. Med andra ord, vi vill inte ha en relation till det …
När vi tittar på den japanska blåsfisken ”fugu” handlar det om en annan sorts äckel. Här är problemet att fisken bär på ett gift som är 1200 gånger dödligare än cyanid, och om fisken tillagas fel kan ett enda exemplar döda 30 människor. Kockarna måste ha tre års utbildning för att få servera maträtten. De är säkert superduktiga … men vi föredrar torsk eller lax, om vi säger så. För säkerhets skull.
Jag (Helena), som bott på Island, tycker också att det är roligt att få se några isländska ”favoriter” (nåja), som exempelvis hákarl, det vill säga fermenterad haj. Läs gärna mer om isländska specialiteter i denna artikel.
Museet visar upp maträtter som har långa historiska traditioner, men också nyare maträtter, som kan anses äckliga på grund av ingredienserna företagen använder. Dessutom finns en rad hemska historier om livsmedelsskandaler, när företag av ekonomiska skäl valt att mörka att deras produkter faktiskt är farliga att äta. I vissa fall har detta lett till att människor blivit sjuka eller dött. Definitivt äckligt ur en moralisk aspekt!
Den ikoniska amerikanska burkskinkan ”SPAM” är inte farlig att äta, men man får stå ut med att den luktar som hundmat. Den har tydligen fördelen att hålla nästan ”för evigt” utan kyla och ska smaka bättre än den luktar. Intressant nog får man lära sig att det är denna skinka, som genom en Monthy Pyton-sketch, fått oss att använda ordet ”spam” för oönskad e-post.
Vad äter vi själva som är äckligt?
Det som är intressant att reflektera över är förstås att det inte bara är andra som äter ”äcklig” mat. Sådant som vi äter i vår kultur kan också uppfattas som äckligt av andra – och kanske ibland också av oss själva om vi tänker efter.
Smågodis, gjort av gelatin, är älskat lördagsgodis för många. Men visste du att gelatin görs genom att koka de rester som blir över vid djurslakt? Nu blir i alla fall vi mindre sugna …
Saltlakrits är också populärt i Norden, även om människor i andra delar av världen kan tycka att smaken är underlig, eller till och med ”smärtsam”. Och lite konstigt är det ju att smaksätta godis med ammoniumklorid, en kemikalie som annars används för att rengöra metaller.
Hummer, det är väl i alla fall en delikatess? På 1600-talet användes dessa otrevliga djur endast som fiskbete och som föda till fattiga människor, slavar och fängelsefångar. I Massachusetts var det till och med, av omtanke mot fångarna, förbjudet av servera detta skaldjur som middag mer än två gånger i veckan i fängelserna. Man kan konstatera att vår bild av vad som är äckligt, eller exklusivt, förändras över tid.
Smaken varierar ju också från person till person, och det är örtkryddan koriander ett utmärkt exempel på. Det sägs att man antingen älskar eller hatar smaken. Runt 10 procent av alla människor tycker att kryddväxten smakar tvål, vilket ska ha en genetisk förklaring, eftersom en specifik gen ökar känsligheten för ”tvåldoften”.
Lukta, smaka … eller gå ut i friska luften
Den som inte nöjer sig med att titta och läsa, kan också skruva av locket på diverse burkar för att få uppleva ”doften”. Vill du smaka också? Då kan du gå fram till disken där personalen erbjuder en rad olika smakprover, allt från exotiska ”delikatesser” till hederlig svensk Kalles kaviar.
Om du inte känner ett starkt behov av att prova, då är det bara att promenera ut och njuta av den friska luften i Malmö.
Mer att se och göra i närheten
Malmö är en mysig och trevlig stad, där du kan uppleva fina stränder, kolla in street art eller besöka Malmöhus slott. Om du vill göra utflykter utanför Malmö kan vi tipsa om Jakriborg, nationalparken Dalby Söderskog samt Lund med det fina friluftsmuseet Kulturen.
Har du besökt Disgusting Food Museum i Malmö? Skulle du våga dig på att lukta och smaka?
Fakta om Disgusting Food Museum
- Adress: Södra Förstadsgatan 2, Malmö
- Län: Skåne län
- Landskap: Skåne
- Läs mer: Du hittar mer info på museets webbplats.
Service och praktisk info
- Öppettider: Museet håller vanligtvis öppet onsdag-söndag 11-17. Under högsäsong kan öppettiderna vara utökade till alla dagar (se museets webbplats för aktuell info). Museet har alltid stängt på midsommarafton, 23-25 december samt 31 december.
- Priser: Vuxna betalar 195 kr/person. Seniorer och studenter betalar 160 kr/person. Barn 6-15 år betalar 65 kr/person och barn 0-5 år har gratis inträde. (2022)
- Guidade turer: Det finns möjlighet att boka en ”VIP-tur” på 1,5 timme med en av museets grundare, för grupper om minst 4 personer.
- Butik: I museet finns en liten butik med bland annat T-shirts och speciella produkter (godis, såser etc.).
BP säger:
Det museet bara älskar jag! Vad är äckligt? Skrev igår ett inlägg om hundglass som jag köpt till mig själv. Det tyckte de flesta av mina läsare var äckligt. Surströmming är ju lika med fermenterad strömming, så fermenterad haj klarar jag nog utan minsta problem.
Min gräns går nog vid insekter och tarantellor;-)
28 juli 2022 — 19:46
Helena säger:
Hundglass, haha. Ja det låter ju lite äckligt 😉 Men det är å andra sidan bara en förutfattad mening, för jag har ingen aning … Insekter och tarantellor slipper jag oxå gärna, men kanske om de är välfriterade och man inte riktigt ser vad det är …. 😉
29 juli 2022 — 9:02
bmlarsreseblogg säger:
Vad är äckligt? En bra fråga med olika svar beroende på vem man frågar. Marsvin har jag ätit hos indianer i Ecuador, inte läge att tacka nej. Sedan åt vi grillade, med tänderna kvar, på en marknad. Det smakar riktigt bra! Sedan har jag svårt för mat typ surströmming så för mig är det riktigt äcklig mat. Hur som helst ett intressant museum vi aldrig hört talas om!
28 juli 2022 — 21:54
Helena säger:
Intressant att ni ätit marsvin! Kan i och för sig tänka mig att det smakar helt ok. Det handlar väl mest om vana och tradition, vad man tycker känns ”normalt”. Känner igen det där med att det inte är läge att tacka nej … Ibland är det bara att prova, även om man inte är så sugen! 😉 Museet var intressant!
29 juli 2022 — 9:04
Maria/emjis.se säger:
Inget ställe för mig!! Men mycket intressant!! Surströmming förstår jag finns med… kräftor har jag hört anses konstigt utomlands.
Det konstigaste jag ätit är väl klassiskt när man är i Frankrike: sniglar och groddar. Sniglar var kräkkänsla! Seg klump! Urk.
Grodlår fungerade bättre för det smakade kyckling men hade svårt att se dom.
Annat jag kan tycka hör till listan är lever, torskrom, blodpudding…
Och på tal om gelegodis borde citronsyra och aspartam förbjudas i mat!
29 juli 2022 — 13:22
Maria/emjis.se säger:
Ska givetvis stå grodlår och inte groddar….
29 juli 2022 — 13:23
Helena säger:
Haha, anade det! Groddar är inte så äckligt 😉
01 augusti 2022 — 11:06
Helena säger:
Haha, vi gillade stället! Intressant om kulturer världen över! (Men vi hoppade över provningen ;)) Sniglar hade jag också svårt för. Groda har jag provat i Kina och håller med dig, det var helt ok. Blodpudding tycker jag är ok (fast köper det aldrig), men förstår verkligen om det kan uppfattas som ”äckligt” … 😉
01 augusti 2022 — 11:05