Då var det måndag igen, vilket förstås betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka var det betydligt mer gott om pressmeddelanden. Håll till godo!
Innehållsförteckning
Ökat intresse för aktiva semesterresor
De senaste åren har intresset för aktiva semesterresor ökat i de nordiska länderna. En undersökning genomförd av Kairos Future visar att intresset för aktiva semesterresor har ökat med 24 procent i Norden under pandemin. Det är en trend som tyder på att allt fler vill ägna sig åt aktiviteter på semestern. Detta skriver TUI i ett pressmeddelande. Topp 4 aktivitetsresor svenskarna googlar på just nu:
- Padel
- Yoga
- Cykel
- Tennis
TUI ska lansera paketresor till Alperna
TUI breddar sitt utbud kraftigt och lanserar skidresor till alperna. Först ut är resor till franska och italienska alperna. Sedan kommer resor till Österrike att lanseras och därefter rullas ytterligare nyheter ut under året. Resorna kommer att finnas bokningsbara senare under sommaren. Skidsemester med TUI inkluderar alltid flyg, boende och transfer. Till en början kommer över tio destinationer och mer än trettio hotell att finnas bokningsbara för de nordiska kunderna. Destinationer:
- Franska alperna: Avoriaz, Chamonix, Tignes, Val Thorens, Val d’Isère
- Italienska alperna: Cervinia, Courmayeur, La Thuile, Sauce d’Oulx, Sestriere
Stockholm har återigen rankats 5-i-topp i en global livskvalitetsundersökning
Monocle gör varje år en livskvalitetsundersökning för att lista världens 25 mest framåtblickande, säkra, enkla, hållbara och inspirerande städer. Analyser från korrespondenter kombineras med data kring brottslighet, sysselsättning oxh inkomstskillnader. I år rankades Stockholm på femte plats, och halkade därmed ner från förra årets fjärdeplats. Monocles redaktörer gillade särskilt att Stockholm blivit mer internationellt samt att staden vidtagit åtgärder angående elscootrar. Här är topp fem städer enligt undersökningen:
- Köpenhamn
- Zürich
- Lissabon
- Helsingfors
- Stockholm
Dags för sandskulpturfestival i Kalmar
Den 4–8 juli hålls den årliga sandskulpturfestivalen i Kalmar. Sammanlagt kommer sju fantastiska sandskulpturer att skapas vid Kalmarsundsbadet. Sju konstnärslag från olika delar av Europa kommer att delta och de påbörjar sitt arbete den 4 juli. Omröstning hålls på evenemangets Facebook-sida, och dessutom finns i år en konstnärlig jury som utser sin vinnare. Båda vinnarna presenteras den 8 augusti.
Kan pandemins friluftsintresse utvecklas för att stärka landsbygden?
Hur kan det nyväckta intresset för friluftsliv under pandemin bibehållas och samtidigt utvecklas för att stärka landsbygden? Det ska en tvärvetenskaplig forskargrupp från Högaskolan Kristianstad titta närmare på under de tre kommande åren. Förhoppningen är att hitta användbara modeller inför framtida utmaningar och samhällsstörningar. Projektet heter ”Outdoor recreation, hospitality, and rural development: From Covid-19 to sustainable futures” och finansieras via Familjen Kamprads stiftelse.
Funäsfjällen, Lofsdalen och Vemdalen går återigen ut i upprop för att hålla ”Fjällen Forever”
Destination Funäsfjällen, Destination Lofsdalen och Destination Vemdalen samlar ihop sig för andra året i rad genom uppropet ”Fjällen Forever”. Ett hållbarhetsinitiativ med syfte att få fjällbesökarna att lämna ett digitalt löfte om att ta hand om fjället. Genom löftet att “lämna naturen i det skick du fann den, inte störa djurlivet, alltid hålla hunden kopplad på fjället och att allt som följer med ut, följer med hem” kan gäster för andra sommaren i rad ge sitt digitala löfte för fjällets framtid på fjallenforever.se.
Gotland framröstat till Sveriges bästa sommardestination
Gotland är Sveriges bästa sommardestination, enligt en Sifo-undersökning genomförd av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter. Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel och totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18–79 år. Här är topp 5-listan:
- Gotland
- Stockholms skärgård
- Österlen
- Bohusläns skärgård
- Öland
Veckans reflektion
Aktiva semesterresor, friluftsliv och hållbarhet, ja där verkar fokuset ligga just nu. Och det är förstås positivt att hitta hållbara sätt att semestra. Nu ska det till och med göras forskning, och det är väl positivt!
Missade du förra veckans resenyheter? Läs Tågresor till Tyskland och världsrekord i födelsedagsfika
Monica säger:
Jag funderar faktiskt på hur man gör de här undersökningarna och hur man väljer ut målgrupperna. Betvivlar att det är särskilt många i den äldre ålderskategorien. Det är faktiskt i en viss ålder som de flesta är intresserade av, har kapacitet för och har utbyte av ”aktiva” semestrar. Oftast mitt i livet och med medhängande barn. Vi som har passerat ”vandra, cykla, klättra, paddla, kajaka och huttra i tält” – perioden är nog så många. Och har betydligt bättre tid, många (men långt ifrån alla) har hyfsat god ekonomi och har väntat länge på att efter pensionen ”få resa”. Lyssna på vad alla Trissvinnare säger!
Det finns visserligen temaresor med buss, konstresor och kryssningar där man förväntas möta blåhåriga amerikanskor men en stor del av oss är faktiskt också självgående, kan ta oss med flyg, bil och husbil till intressanta ställen UTAN att vara fokuserade på ögonblickliga fysiska aktiviteter och tar hellre en drink vid poolen före maten än ägnar oss åt att bestiga berg.
Det vore intressant med ett temanummer (eller i annan form) riktat till oss som fortfarande är hyfsat rörliga men inte tycker det är värt att lägga tid och pengar, varken på spa eller fallskärmshoppning. Utan på lite lagom blandning av ”sakta vi gå genom stan”, vingårdsbesök, vackra kyrkor, utsikter dit man kör själv, en dagsutflykt med båt eller ett intressant museum eller konstutställning. Gärna udda och utan turister vilket faktiskt går att ordna.
Sen är det förstås jätteroligt att se era reportage om helvetesskulpturer och jag är glad att ni gör det och går på hängbroar för vår skull!
04 juli 2022 — 14:13
Helena säger:
Bra reflektion! Jag tror att många föredrar att semestra så som du beskriver! Att något ökar en viss procent behöver ju inte betyda att det absoluta antalet är så stort egentligen.
Vi tycker nog att vi har fokus mer på det du beskriver. Vi gillar ju också sevärdheter, god mat, trevliga utflykter etc. Sedan gör vi kanske en och annan mer äventyrlig aktivitet, men det tillhör nog inte det mest vanliga för oss 😉
04 juli 2022 — 16:24
BP säger:
Paketresor till Alperna måste väl vara en favorit i repris. Jag menar på 1908- och 1990-talet var det ju ”bara” paketresor som gällde om man ville åka skidor i Alperna. Kul att gammal hederlig charter är tillbaka;-)
Sedan är jag lite förvånad över att Öland först kommer på femteplats i valet av sommardestination.
04 juli 2022 — 19:16