Meny Stäng

Att göra i Lysekil – 20 tips till en pärla på Västkusten

Vad kan man se och göra i Lysekil? Denna pärla på västkusten bjuder på vackra klippor, båtliv, skaldjur och olika semesteraktiviteter. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Lysekil med omnejd.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lysekil i Bohuslän

Lysekil har en historia som både fiskeläge och badort för societeten, och idag är detta en omtyckt semesterdestination. Vi tog oss hit med vår husbil och kollade in vad orten har att erbjuda.

Göra i Lysekil

Lysekil ligger på västkusten i Bohuslän, strax norr om Skaftö, strax söder om Smögen och strax sydväst om Uddevalla.

Att ta sig till Lysekil

Du kan enkelt ta dig till Lysekil med bil eller husbil. Vi kom från Fiskebäckskil på Skaftö och tog därför färjan över Gullmaren, från Skår färjeläge.

Neptunus färja

Vad kan man se och göra i Lysekil?

Vad kan man då se och göra i Lysekil? Förutom att man kan ta det lugnt och njuta av den härliga miljön så finns det en hel del att ta sig för. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa i Gamlestan

En sak som du inte vill missa att göra i Lysekil är att upptäcka Gamlestan, som är ortens äldsta stadsdel. Här kan du strosa på kullerstensgator, bland fina trähus och charmiga gränder.

Stadsdelen utvecklades under sillperioden på 1500-talet, och husen som ligger här är från mitten av 1800-talet och framåt. På flera av husen hittar du små skyltar som berättar om husens och människornas historia.

2. Gå en av Lysekils stadspromenader

I Lysekil finns fyra olika stadspromenader, som alla har olika färgmarkeringar och tar dig till olika intressanta och fina platser. Att följa en av dessa kan vara ett trevligt sätt att se sig omkring.

  • Barnpromenad med tipsfrågor, 1,9 km
  • Kulturpromenaden, 3,7 km
  • Granitpromenaden med frågor, 4 km
  • Långpromenaden, 5,5 km
Göra i Lysekil - stadspromenader

3. Beundra Lysekils kyrka

Lysekils kyrka stod klar 1901 och är ritad av arkitekten Adrian Crispin Petterson från Göteborg. Kyrkan är Bohusläns största och är högt placerad på ett berg, med utsikt över hamnen nedanför.

Lysekils kyrka

Kyrkan är också vacker invändigt.

Lysekils kyrka

4. Se utsikten från Utsiktstornet

Högt upp på Flaggberget, strax intill Lysekils kyrka, ligger Utsiktstornet, som är ett perfekt utflyktsmål om du vill se ut över staden. Tornet ritades av badortsläkaren Carl Curman, som hade stort inflytande över Lysekil på 1800-talet.

Göra i Lysekil - utsiktstornet

När vi kom hit gick det dock inte att klättra upp i tornet. Det var skador på byggnaden och tornet var därför avspärrat. Oavsett kunde vi njuta av utsikten från berget!

Göra i Lysekil - utsiktstornet

5. Upplev kurortskänsla vid Kallbadhuset

Havsbadsområdet i Lysekil berättar om en epok då societeten vallfärdade till Lysekil för hälsobringande kurbad. Det var på mitten av 1800-talet som Havsbadet i Lysekil grundades av läkaren John Gabriel Mollén.

Efter Molléns bortgång tog badläkaren Carl Curman över och fick då uppdraget att uppföra en ny badanläggning. På området uppfördes societetshus, havsbadspark, utomhusscen, kallbadhus och varmbadhus, och Lysekil blev en oerhört populär kurort.

Fortfarande idag används kallbadhuset som badhus, och är öppet ret runt för allmänheten som nakenbad. I området finns också Bohusläns dyk- och kajakhamn, där det också finns fyra snorkelleder.

6. Spana in Curmans villor

Curmans villor uppfördes år 1875 av badläkaren Carl Curman. Husen är uppförda i fornnordisk stil med inspiration från fornnordiska sagor och har en väldigt speciell design. Idag är villorna, som fortfarande ägs av släkten Curman, byggnadsminnesförklarade.

Curmans villor

7. Häng i Lysekils stadspark

Lysekils stadspark anlades på 1860-talet och fungerar som en grön liten oas mitt i centrum. Parken är visserligen inte så stor, men är fin och späckad med allt från blommor till aktiviteter. Framför allt är parken ett perfekt stopp om du reser med mindre barn. Här finns nämligen en väldigt fin och inbjudande lekpark.

8. Besök konsthallen i Lysekil

Lysekils konstförening visar konst i Konsthallen, som ligger på Drottninggatan i centrala Lysekil. Vi tittade förbi på vinst och förlust, och det visade sig att en ny utställning precis visades, med en konstnär som hade sin allra första utställning.

Konstnären, Emir ”Yinzu” Sipic, var på plats och vi fick ett väldigt trevligt samtal. Riktig läckra målningar dessutom! När du besöker konsthallen kan det förstås vara en annan utställning som pågår, men kika gärna förbi!

Göra i Lysekil - konsthallen

9. Se utställningar på Galleri TINT

Om du gillar konst ska du heller inte missa Galleri TINT. Under somrarna visas olika utställningar, och dessutom finns ett varierat utbud av konst till salu. När vi var här visades utställningar med Pernilla Stappe och Ian Rusth. Fantastiskt härliga målningar!

Pernillas färgstarka konst bjuder på glädje, och man kan förlora sig länge i målningarnas alla detaljer. Extra roligt var det att Pernilla själv var på plats på galleriet, och vi fick ett trevligt samtal både med henne och galleriägaren. Missa inte att kika förbi det här mysiga stället när du är på besök i Lysekil!

Pernilla Stappe

10. Lär dig om livet i havet på Havets hus

Att besöka Havets Hus är en av de mest populära sakerna att göra i Lysekil. Här kan du promenera runt bland cirka 30 akvarier, med allt från sjöstjärnor och sjöborrar till havsålar och hälleflundror. Det finns dessutom en liten biosalong där olika filmer om havet visas. Här såg vi en film om hur länge skräp som slängs blir kvar i haven – skrämmande och viktigt.

Havets Hus har tidigare i ett pressmeddelande berättat att de har en skygg och speciell bläckfisk med tio armar, en så kallad ”kragsepia”. Vi letade egentligen efter denna, men misstänker kanske att det var en annan bläckfisk vi hittade, gömd i en kruka. Ovanför akvariet stod det nämligen ”virvelkrake”, vilket är en åttaarmad bläckfisk. Spännande är det i alla fall att kika runt på detta ställe!

Göra i Lysekil - Havets Hus

11. Bada vid Pinneviksbadet

Relativt centralt i Lysekil, på väg mot Stångehuvud naturreservat, hittar du Pinneviksbadet, vilket kanske är ortens allra mest populära badplats.

Göra i Lysekil - Pinneviksbadet

Vid det här badet finns en sandstrand med långgrund sandbotten, vilket gör att detta är en utmärkt badplats för barnfamiljer. Det går också att bada från klippor och det finns utmärkta ställen för krabbfiske. Sommartid finns en kiosk där du kan handla glass och drycker.

Göra i Lysekil - Pinneviksbadet

12. Vandra vid Stångehuvud naturreservat

En sak som du inte vill missa att göra i Lysekil är att vandra vid Stångehuvud naturreservat. Både barn och vuxna fascineras av det vackra landskapet och det är lätt att spendera några timmar vid de släta, runda berghällarna, oavsett om man vill klättra och leka, eller kanske bara avnjuta en matsäck med vidunderlig utsikt.

Graniten i området bildades för runt 920 miljoner år sedan, men under den andra halvan av 1800-talet höll området på att förstöras genom stenbrytning. Som tur var oroades Calla Curman, gift med badläkaren Carl Curman, av förstörelsen och under åren 1916-1920 köpte hon in det mesta som fanns kvar av naturområdet. Tack vare henne kan vi idag njuta av den fantastiska miljön vid Stångehuvud.

Göra i Lysekil - Stångehuvud naturreservat

Ett välkänt och ofta fotograferat landmärke på platsen är fyrhuset (de två översta bilderna i artikeln) som byggdes år 1890. I området finns också informationsskyltar, badplats, båthamn samt sommartid toaletter och kiosk vid Pinneviks badplats.

Helena FREEDOMtravel

13. Ta en tur med City-Tuffen

Vill du ta en tur runt stan och få lite guidning, men slippa promenera i sommarhettan? Då kan du ta en tur med City-tuffen. Tåget har sin på- och avstigningsplats i Södra Hamnen, och därutöver finns ytterligare 12 platser att stiga av och på längs med rundturen. De guidade rundturerna tar cirka en timme.

Göra i Lysekil - City-Tuffen

14. Gör en skärgårdstur med båt

Lysekil ligger vid havet, omgivet av skärgård, och med andra ord är det naturligt att göra olika typer av skärgårdsturer. Du kan till exempel åka på ostron- och musseläventyr med båten Signe eller på skärgårds- eller fisketurer med upplevelseföretaget Sea4Fun. Dessutom är det möjligt att hyra egen båt, antingen i Södra hamnen eller i Lysekils marina.

Göra i Lysekil

15. Åk på sälsafari

En spännande sak att göra i Lysekil, inte minst för dig som semestrar med barn, är att hänga med på sälsafari. Havets Hus arrangerar sälsafariturer i den vackra skärgården, då man får se knubbsälar som solar på klipporna, och samtidigt får lära sig mer om sälar och livet i havet.

Göra i Lysekil

16. Ta färjan till Fiskebäckskil på Skaftö

Från hamnen i Lysekil går en färja, Carl Wilhelmsson, som kan ta dig över till Fiskebäckskil på Skaftö. Fiskebäckskil är en pittoresk liten ort, med historia som både fiskeläge och badort. Här ligger de fina sjöbodarna tätt, och det finns också flera restauranger där du kan slå dig ner för en måltid.

Göra i Lysekil - färja till Fiskebäckskil

17. Gör en utflykt till Grundsund på Skaftö

Från Fiskebäckskil kan du ta dig vidare och upptäcka Grundsund, som också ligger på Skaftö. Även detta är en charmig ort med historia inom fisket. Här kan du strosa i hamnen, äta fisk och skaldjur på någon restaurang, bada eller gå en vandringsled.

Grundsund

18. Spana in ristningarna vid Långevik

Det finns gott om ”riktiga” hällristningar i Bohuslän, det vill säga ristningar som härstammar från bronsåldern. I Lysekil finns dock också några ristningar som är från en helt annan tid i historien, nämligen från 1914.

Det var, de då 15-åriga killarna, Sven Hård och Just Malmström som ristade in bilderna medan de drömde om Amerika. Under denna tid var det ont om jobb i trakterna kring Lysekil, och många fantiserade om något bättre.

Båda tog sig också med tiden över Atlanten, men dessutom är deras verk bevarade här, på ett antal klippväggar i Lysekil. Klotter, graffiti, konst eller hällrisningar? Ja, det får var och en avgöra. Lite coola i alla fall, tyckte vi!

19. Se Backa hällristningarna

I Brastad, cirka 17 kilometer från Lysekil, hittar du Backa hällristningar. Inom en sträcka på en kilometer finns över 30 ristningar från bronsåldern (1700 – 500 före Kristus), vilka har fått namnet ”Via Sacra” (den heliga vägen). Här kan man se ristningar som föreställer bland annat solstativ (en sol monterad på ett stativ), tvåhjuliga stridsvagnar, hästar och jordbruksredskap.

Att göra ett besök här är riktigt intressant, och vid de två största fyndplatserna finns parkeringsplatser. Vid den största av dessa två finns dessutom en tillgänglighetsanpassad ramp.

Göra i Lysekil - Backa hällristningar

Den mest kända hällristningen på platsen är den så kallade ”Skomakaren”. Ingen vet idag varför ristningen fått det här namnet, men kanske uppfattade någon yxan som en skomakarhammare.

I själva verket är det förmodligen en föregångare till väderguden Tor som avbildats med sin hammare. Visserligen förknippas Tor med vikingatiden, och man vet inte om vad guden kallades så här långt tillbaka i historien, men man vet att vädergudar fanns redan på bronsåldern

20. Frossa i fisk och skaldjur

Sist men inte minst vill man förstås passa på att frossa i fisk och skaldjur när man är i Lysekil. Vi handlade på Bengts fisk, som ligger precis vid ställplatsen i Fiskhamnen, och där det finns massor av godsaker.

Fisk och skaldjur

Det finns förstås också olika fisk- och skaldjursrestauranger, och även enklare ställen såsom Skaldjursboden, där man kan köpa allt från skaldjursbaguette till langos.

Skaldjursboden i Lysekil

Mer att göra i Lysekil för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås mer att se och göra i Lysekil, utöver det vi beskrivit ovan. Här är ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia:

  • Skandiamuseet drivs av föreningen L.Laurin. Museet berättar om tändkulemotorer och äger också bogserbåten Harry. (Verkstadsgatan 2)
  • Vinbräckastenen är Skandinaviens högsta bautasten (7,86 meter hög) och ligger i ett gravfält från järnåldern. (Holländaröd)
  • Vikarvets museum berättar om livet förr, för fiskare, stenhuggare och konservindustriarbetare. (Turistgatan 17)

Mer att göra i Lysekil för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Lysekil här, som kan passa för dig.

  • Dykning är populärt i Lysekil, bland annat på grund av den djupa Gullmarsfjorden. Dykcentret Dive Team har dykskola.
  • Fiska kan du göra på många platser i Lysekil.
  • Klättring är en populär arkivitet i Lysekil. Man kan klättra på granitbergen och dessutom finns klätterhall i Brodalen.
  • Paddla kajak runt Lysekil är populärt. Kajaker finns att hyra i norra hamnen och Outdoor West arrangerar olika kajakturer.
  • Stora och Lilla Kornö är två fina öar som ligger nordväst om Lysekil.
Göra i Lysekil

Mer att göra i Lysekil för dig som gillar evenemang

Gillar du evenemang och happenings? För dig finns också saker att göra i Lysekil. Håll utsikt efter följande händelser.

  • Musselfesten arrangeras en gång om året, med ”Muselloppet” och musslor på Kungstorget.
  • Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön, som arrangeras längs hela västkusten.

Mer att göra i Lysekil för dig som reser med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Lysekil här.

  • Bangolf vid Havets hus, där du samtidigt kan lära dig om livet i Västerhavet. (Strandvägen 9)
  • Fiska krabbor är en populär aktivitet bland barn, överallt längs kusten.
  • Nordens Ark är en djurpark som ligger mellan Lysekil, Munkedal och Kungshamn/Smögen. (Åby säteri, Hunnebostrand)
Göra i Lysekil - bangolf vid Havets hus

Var kan man bo i Lysekil, eller stå med husbilen?

I Lysekil finns många olika hotell att välja mellan, såsom Strandflickornas Havshotell, som ser väldigt charmigt ut.

Själva reser vi med husbil och vi stod på en av de tre kommunala ställplatserna, nämligen Kolhomarna (Bangårdsgatan 18). Denna ligger strax bortanför ställplatsen Fiskhamnen (Bangårdsgatan 1), men fortfarande på smidigt promenadavstånd till hamnen och staden.

Vi tyckte att detta var en utmärkt ställplats där vi hade tillgång till el, toalett och dusch samt en fräsch tömningsstation med både gråvattentömning och CamperClean för tömning av toakassetten.

Utöver dessa platser finns fler platser där du kan stå över natten med husbilen. På campingarna kan du även hyra stuga.

  • Gullmarsbadens camping, Dalskogen 144
  • Holma Stångenäs Golf ställplats, Gamla Holmavägen 158, Brastad
  • Lysekils marina ställplats, Slättna Basteviksholmen 601
  • Löfgrens camping, Dalskogen 190
  • Siviks camping, Träleberg 172
  • Trellebystrands camping, Träleberg 340
  • Vallbodalen Husbilsparkering, Vallbogatan 37
Ställplats i Lysekil
Ställplats Kolholmarna i Lysekil

Att göra i Lysekil – på film

Här hittar du också en film från Lysekil som vi visat på vårt Instagramkonto @freedomtravelnews. Peter lägger nu också upp dessa filmer på Youtube, på kontot freedomtravelnews.

Mer att se och göra i Lysekil – i närheten

I samband med att du besöker Lysekil kan du förstås också passa på att uppleva mer av västkusten. Förutom att du kan göra utflykter till Skaftö så kan du också fortsätta söderut för att besöka Orust, med bland annat Mollösund och Käringön. Om du istället reser norrut kan du ta dig till Malmön, Kungshamn och Smögen.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Fler förslag på saker att göra i Lysekil?

Har du varit i Lysekil? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Lysekil?

Fakta om Lysekil

  • Landskap: Bohuslän
  • Län: Västra Götalands län
  • Invånare: Drygt 14 000 (2022)
  • Distrikt: Lysekils distrikt och Lyse distrikt
  • Läs mer: Du hittar mer information på Västsveriges webbplats.

Lysekils historia

  • Forntid: Man vet inte säkert när Lysekil först bosattes, men man har hittat arkeologiska fynd från Sandarnakulturen (8000-6000 år före Kristus) i kommunen. Man har också hittat stora mängder hällristningar från bronsåldern runt Brastad.

1500-talet till 1600-talet

  • 1566-1587: Sillperiod med mycket sill. Fiskeläget är dock äldre, eftersom det vid denna tid redan fanns kyrka och präst.
  • 1658: Lysekil blev, liksom resten av Bohuslän, svenskt. Fraktfarten begränsades av svenska myndigheter, vilket hade negativ inverkan på den lokala ekonomin.
  • 1666: Efter stora sillfångster blev Lysekil en av sex hamnar i länet där sillpackning och sillvrakning tilläts.
  • 1675: Sillperioden avtog.
  • 1675–1679: Skånska kriget stod mellan Danmark-Norge, Brandenburg och Sverige, och pågick bland annat i Bohuslän.

1700-talet

  • 1712: Den norske amiralen Peder Tordenskjolds fartyg blev beskjutna i Lysekils norra hamn.
  • 1717: Tordenskjold kom tillbaka och gick på grund utanför Gåsö. Från skeppet besköt man svenska ryttare på land.
  • 1700-talet: Befolkningen i Lysekil ökade markant, från 226 år 1750 till 536 personer år 1770.
  • 1773: Lysekil drabbades av en brand och 23 av fiskelägets 80 hus brann ner.

1800-talet

  • 1836: Lysekil blev köping.
  • 1847: Läkaren John Gabriel Mollén grundade Havsbadet i Lysekil.
  • 1859: Badläkaren Carl Curman kom till Lysekil, och övertog Havsbadsområdet.
  • 1869: Havsbadsrestaurangen uppfördes och därefter tillkom Societetshudet Oscars, Kallbadhuset och Varmbadhuset.
  • 1899: Lysekils Mekaniska Verkstad grundades.

1900-talet till nutid

  • 1903: Lysekil fick stadsrättigheter och blev stad.
  • 1920-talet: PLM hade tillverkning i Lysekil.
  • Andra världskriget: Lysekil var inblandat i export av kullager till England i Operation Bridford.
  • 1975: Raffinaderiet Scanraff (senare Preemraff Lysekil) blev en viktig industri.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev