Vad kan man se och göra på Orust? Denna fina västkustö bjuder på en härlig miljö med klippor, kobbar och skär. Här hittar du tips på sevärdheter, upplevelser och aktiviteter för din semester.
Innehållsförteckning
Orust i Bohuslän
Orust är Sveriges fjärde största ö, efter Gotland, Öland och Södertörn. Vi besökte ön med husbil, och hann se oss runt ordentligt.
Orust ligger på västkusten i Bohuslän, strax söder om Skaftö och strax norr om Tjörn. Ön ligger cirka 3,5 mil sydväst om Uddevalla och cirka 7,5 mil nordväst om Göteborg.
Vad kan man se och göra på Orust?
Vad kan man då se och göra på Orust? Förutom att man kan ta det lugnt och njuta av den härliga miljön så finns det en hel del att ta sig för. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.
1. Semestra i charmiga Mollösund
En sak som du inte vill missa att göra på Orust är att besöka charmiga Mollösund. Detta samhälle har en lång historia inom sillfisket och var länge ett av Bohusläns största fiskelägen, där det dagliga arbetet innebar ett hårt slit. Idag är detta en pittoresk turistort med vindlande gränder, söta trävillor, en livlig liten hamn och massor av restauranger och caféer.
Det är trevligt att strosa på kullerstensgatorna bland husen som omges av vackra stockrosor. Här hittar du också en hembygdsgård samt ett hus där ”Sigurd Olssons Speceri- och Diversehandel” en gång låg. Butiken stängde för gott 1966, men inredning och inventarier har sparats intakt, och lokalen fungerar nu som en museibutik.
Trots de charmiga husen är det kanske hamnen, båtarna samt alla restauranger och caféer som lockar mest. Vi fick bland annat höra att det ska finnas en väldigt god fisksoppa på restaurang Brygghuset.
Dessutom är det populärt att klättra upp på klipporna på Gallebergsudden, där man också hittar Mollösunds fyr. Det är fint här dagtid, och dessutom ska det vara fint att se solnedgången från denna plats.
2. Möt fiskarhustrun på Klockareberget i Mollösund
När du är i Mollösund kan du också passa på att ta trapporna upp på Klockareberget. Härifrån har du en fin utsikt över husen och vattnet, och dessutom får du möta ”fiskarhustrun” som står här och spejar ut över havet.
Statyn påminner om den tid då många väntade, ibland förväges, på att återse sina älskade som varit ute till havs och fiskat. Om man fick syn på dem kunde man sjunga den glada sång som det finns text och noter till, bredvid fiskarhustrun.
3. Se kyrkan och ”Tänk på döden”-skylten i Mollösund
Precis nedanför utsiktsplatsen i Mollösund ligger Mollösunds kyrka, som invigdes år 1866.
På andra sidan vägen, från kyrkan sett, ligger kyrkogården vars ingång pryds av den lite uppseendeväckande texten ”Tänk på döden”, som dock kan ses som att man ska ta tillvara livet medan man kan. Detta är kanske en av de mest fotograferade kyrkogårdsportarna i landet, och även vi fick porten att fastna på bild.
4. Slappa i mysiga Hälleviksstrand
Det mysiga samhället Hälleviksstrand ligger på västra Orust, mellan Mollösund och Ellös. Här ligger både trävillorna och sjöbodarna tätt, och bjuder på pittoreska vyer. Den som vill kan bada eller paddla kajak. Här ligger också Strana hotell och restaurang samt några enklare mat- och glasställen.
5. Beundra Hälleviksstrands kyrka
Inte långt från Hälleviksstrand hittar du Hälleviksstrands kyrka, som är vacker och värd ett litet stopp på vägen. Kyrkan uppfördes 1903-1904 av byggmästare Johan Larsson från Tjörn, efter ritningar av Adrian Crispin Peterson. Den speciella utformningen blandar fornnordiskt, nyromanskt och nygotiskt formspråk.
6. Ta en båttur till Gullholmen och Härmanö
Gullholmen och Härmanö är två fina öar, dit du kan ta dig med färja från Tuvesvik på Orust. På Gullholmen ligger de charmiga husen mycket tätt, och här hittar du också några restauranger och caféer.
På Härmanö hittar du ett av Bohusläns största naturreservat. Här finns flera vandringsleder och utmärkta platser för fågelskådare.
7. Upplev den pittoreska ön Käringön
Samma färja som tar dig till Gullholmen och Härmanö kan också ta dig till den idylliska ön Käringön. På denna ö kan du sola och bada, promenera i pittoreska gränder och hänga på mysiga restauranger i hamnen. En utflykt hit är en riktigt trevlig sak att göra på Orust!
8. Häng i Ellös
Ellös är en av orterna på Orust, där du kan uppleva närhet till havet samtidigt som det finns butiker och restauranger. Här hittar du också Sörkilens badplats, som är en barnvänlig badplats med brygga för krabbfiske, trampolin och hopptorn. En gång om året, i slutet av augusti, arrangeras också segelbåtsmässa här med Öppet Varv.
9. Gå Husebyleden i Ellös
Inte långt från Ellös på Orust hittar du Husebyleden. Detta är en vandringsled som tar dig igenom vacker natur, där du samtidigt passerar ett antal historiska sevärdheter. Leden, som är cirka 3,5 kilometer lång, startar vid en parkerigsplats vid väg 178 (karta här).
I början var terrängen ganska ”buskig”, men här hittade vi snabbt till en fornborg med milsvid utsikt. Senare vandrade vi genom områden med massor av fåglar, och slutligen kom vi in i otroligt vacker bokskog.
Längs vägen kunde vi bland annat lära oss om hur människor arbetat med att gräva ut torv på myrar. Vi kunde också se inskriptioner i träd, som härstammar från en tid då ungdomar på väg till Ellös Folkets Park passerade här. Sammantaget var detta en fin och varierad vandring!
10. Ta färjan till Malö
Malö är en ö som ligger strax nordväst om huvudön Orust, dit du kan ta dig med en kort överfart med bilfärja. På ön ligger Malö camping, där du kan kan campa med eget campingfordon eller i stuga. På campingen kan du också hyra kajak och uppleva de vackra omgivningarna från vattnet.
11. Besök Taubes Flatön
Ön Malö är föbunden med ön Flatön via en kort bro. Flatön är kanske mest känd för att Evert Taube en gång bodde här. Taube blev, av sin läkare, rekommenderad att vila upp sig på en rofylld plats, på grund av sin astma. Han hamnade då på ”Ängön”, som en gång i tiden var en egen ö, men idag är en del av Flatön.
Han kom av ett brusande hav. Evert Taube gästade Flatön 1942-1945
På ön lärde han känna lanthandlaren Gustaf Johansson, som han i sina visor döpte till ”Handelsman Flink”. Idag är Handelsman Flink en restaurang, och här finns också Flinks handelsbod, där vi köpte oss varsin glass. Strax utanför, i vattnet, kan man spana in Taube-stenen som påminner oss om Taube med texten ”Han kom av ett brusande hav. Evert Taube gästade Flatön 1942-1945”.
Från Flatön är det sedan möjligt att fortsätta, med linfärja, till Dragsmark, varifrån man kan ta sig vidare till Skaftö.
12. Gör en konstrunda för att se MUMA Muralmålningar
MUMA Muralmålningar (Mural Modern Art) är ett konstprojekt som lyfter kvinnor på landsbygden på östra Orust. Projektet inleddes 2017 och har resulterat i en rad väggmålningar på ladugårdsväggar runt om på ön. Varje målning berättar om en kvinna som levde på ön förr, och varje målning är gjord av en kvinnlig konstnär. Läckert!
13. Upptäck Henån
Henån är centralort på Orust, och här hittar du bland annat en stor småbåtshamn samt en rad olika butiker. Om du reser med husbil upptäcker du snabbt att här finns en stor och bra ställplats.
På Hamntorget i Henån hittar du fisk- och skaldjursbutiken Henåns Fisk & Skaldjur. Detta är en trevlig liten butik, och här gjorde vi flera goda fynd.
14. Lev semesterliv vid Slussens pensionat
Slussen utgör en liten, men trevlig, plats på nordöstra Orust. Här hittar du Slussens pensionat (översta lilla bilden till vänster, bland bilderna nedan), med hotell, restaurang och en musikscen som lockar stora och kända artister.
Det finns också möjligheter att bada, och dessutom finns en liten ställplats för husbilar. Här hittar du för övrigt en av väggmålningarna i konstprojektet ”MUMA”.
15. Se fornlämningar vid Brattås fornlämningsområde
Människor har levt på Orust ända sedan istiden släppte för 11 000 år sedan. Därför finns det också en hel del fornlämningar i form av uråldriga gravar. Vi spanade in Brattås fornlämningsområde där man kan se en dös och en gånggrift från yngre stenåldern. Fascinerande!
Om du gillar den här typen av historiska sevärdheter finns ytterligare några platser på Orust, bland annat Hagadösen, Lunneslätt gånggrift och Torebo Altare.
Mer att göra på Orust för dig som gillar kultur och historia
Det finns förstås mer att se och göra på Orust, utöver det vi beskrivit ovan. Här är ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia:
- Orust turistinformation ligger i Kulturhuset Kajutan i Henån. Här kan du få tips och information. (Kulturhuset Kajutan, Henån)
- Sestervik konstgalleri & café är en permanent utställning av glas och akvarell vid ateljén i Svanesund. (Svanesund)
- Tegneby hembygdsmuseum är ett möblerat bondehem med ladugård och sockenmagasin. (Ellös)
Mer att göra på Orust för dig som gillar mat och shopping
Gillar du mat, dryck och shopping? För dig finns också ytterligare förslag på saker att göra på Orust. Här är några tips:
- Orust återbruk är en secondhand-butik med återbrukade produkter. (Brattorp 430, Svanesund)
- Tavlebords honungsgård har café och gårdsbutik med ekologiskt fika och egenproducerad honung. (Tavlebord 127, Henån)ubrik
- Tavlebord lanthandel är saluhall med produkter från lokala producenter i gammal lanthandelsmiljö. (Tavlebord 110, Henån)
- Tollös fårgård har sommarcafé och gårdbutik i lugn miljö (Tollös, Henån)
Mer att göra på Orust för dig som gillar natur
Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra på Orust här, som kan passa för dig.
- Cykla kan du göra på landsvägar på Orust. Du kan exempelvis starta i Henån, där du hittar cykelkartor på turistinformationen.
- Fiska havsöring kan du göra mellan 1 april och 30 september. I fjordarna runt Orust finns många fina fiskeplatser.
- Kajak kan du paddla på flera ställen. Exempelvis kan du hyra kajak eller paddleboard vid Orust Kajak i Stocken.
- Kultehamn är en 4 kilometer lång kulturhistorisk vandringsled genom naturmiljöer på Orust.
- Kuststigen Orust är en 44 kilometer lång natur- och kulturstig från kust till kust, en del av Kuststigen som går genom hela Bohuslän.
- Orust golfklubb i Ellös är en seasidebana med med havsutsikt åt nästan alla hål. (Morlandavägen 135, Ellös)
- Pilgrimsleden Orust, St Olofsleden, är en vandring mellan åtta vackra kyrkor på Orust.
- Svens altare är en 6 kilometer lång natur- och kulturstig som tar dig till Svens altare, 106 meter över havet.
Mer att göra på Orust för dig som gillar evenemang
Gillar du evenemang och happenings? För dig finns också saker att göra på Orust. Håll utsikt efter följande händelser.
- Smaka på Orust är ett projekt för att lyfta lokalproducerad mat, och 2022 arrangeras en dag med provsmakning på Orust återbruk.
- Orust Sailboat Show är en mässa med öppet varv, som alltid hålls helgen efter segeltävlingen Tjörn Runt i slutet av augusti.
- Västerhavsveckan lyfter Västerhavet, och bland annat åker Toppsegelskonaren Kvartsita längs kusten med strandstädare och forskare.
Var kan man bo på Orust, eller stå med husbilen?
På Orust finns många olika boenden att välja mellan. Om du vill bo på hotell kan du till exempel välja att bo i charmiga Mollösund. Eller varför inte bo några nätter på ön Käringön? Det finns många platser att välja på!
Själva reser vi med husbil och vi har bott på, eller spanat in, följande övernattningsplatser. Tänk på att campingarna också ofta har stugor, där du kan övernatta även om du inte har husbil, husvagn eller tält.
Ställplatser i Mollösund
I Mollösund finns en liten ställplats i hamnen, med några få platser. Där är det inte så enkelt att knipa en plats under högsäsong, men som tur är finns också en parkeringsplats lite högre upp, där man får stå med husbil. Man betalar med app (EasyPark) och det finns ingen service, men det är nära till centrala Mollösund.
Camping i Stocken
Stockens camping ligger på västra Orust och är en stor camping där du kan campa med husbil, husvagn eller tält, alternativt bo i stuga. Vi provade på vinst och förlust att få en plats här en av dagarna, men det var fullt.
Camping på Malö
På Malö finns en camping som ligger naturskönt, och där man bland annat kan hyra kajak. Här passerade vi bara, på vår väg till Flatön.
Ställplats i Henån
I Henån finns en stor ställplats precis vid hamnen, men plats för massor av husbilar. Här finns all service man behöver inklusive el, och här stod vi de flesta av alla dagar vi spenderade på Orust. En riktigt bra plats tyckte vi!
Ställplats vid Slussen
Slutligen ska vi också nämna att vi såg en liten ställplats vid Slussen, där vi dock inte stannade själva. Vad vi kunde se finns den service man behöver på platsen.
Att göra på Orust – på film
Här hittar du också en film från Orust som vi visat på vårt Instagramkonto @freedomtravelnews. Peter lägger nu också upp dessa filmer på Youtube, på kontot freedomtravelnews.
Mer att se och göra på Orust – i närheten
I samband med att du besöker Orust kan du förstås också passa på att uppleva Tjörn, där du bland annat hittar Skärhamn, skulpturparken Pilane och charmiga öar som Åstol och Dyrön. Om du istället tar dig norrut kan du besöka Skaftö med Grundsund och Fiskebäckskil, samt populära Lysekil, där vi tipsar om 15 fantastiska upplevelser. Det är heller inte långt till Uddevalla.
Tjurpannans naturreservat – västkustidyll i Grebbestad
Tjurpannans naturreservat ligger strax norr om Grebbestad i Bohuslän och är en riktig västkustidyll. Här möts…
Att besöka Kosteröarna i Bohuslän – en härlig utflykt
Att besöka Kosteröarna kan vara en riktigt härlig utflykt! De natursköna Kosteröarna ligger strax utanför Strömstad,…
Hafsten Resort & camping i Uddevalla – naturskön campinglyx
Hafsten Resort & Camping ligger naturskönt på västkusten och erbjuder camping, bad, naturupplevelser, äventyrliga aktiviteter och…
En härlig båttur med M/S Donalda i Grebbestad
Vilken härlig båttur med M/S Donalda i Grebbestad! När vi kom till Grebbestad hade vi inga…
Käringön i Bohuslän – en idyllisk ö utanför Orust
Käringön är en idyllisk ö utanför Orust i Bohuslän. Här kan man sola och bada, promenera…
Att göra i Uddevalla – 17 tips till hjärtat i Bohuslän
Vad kan man se och göra i Uddevalla? Denna västkuststad brukar kallas ”hjärtat i Bohuslän” och…
Att göra i Kungshamn – 11 tips till orten vid Smögen
Vad kan man se och göra i Kungshamn? Denna mysiga västkustpärla är kanske inte lika omtalad…
Att göra i Strömstad – 17 tips till Sveriges västligaste stad
Vad kan man se och göra i Strömstad? Denna stad i Bohuslän, som är Sveriges allra…
Hamburgsund – Västkustcharm och skaldjursfrossa
Hamburgsund är en mysig liten ort på Västkusten, med höga klippor, båtar, röda stugor och ett…
Hällristningar i Tanum – ett Unesco världsarv
Hällristningar i Tanum ska det handla om idag. Sååå spännande! Tänk att våra förfäder satt och…
Street art i Strömstad – Artscape Lighthouse
Vi har spanat in street art i Strömstad. I somras arrangerade ”Artscape Lighthouse” i Strömstad och…
Dyrön i Bohuslän – härlig skärgårdsö utanför Tjörn
Dyrön, eller Stora Dyrön som ön egentligen heter, är en härlig och naturskön skärgårdsö utanför Tjörn…
Att göra i Hunnebostrand – 19 tips till en skärgårdsidyll
Vad kan man se och göra i Hunnebostrand? Denna härliga skärgårdsidyll bjuder på dramatisk natur, pittoreska…
Att göra i Lysekil – 20 tips till en pärla på Västkusten
Vad kan man se och göra i Lysekil? Denna pärla på västkusten bjuder på vackra klippor,…
Trollhätte kanal med husbil – en resa längs Göta älv
Trollhätte kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I somras…
Svenska Bohuslänsvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Svenska Bohuslänsvägen är en temaväg som tar dig med genom Bohuslän, för att uppleva den vackra…
Att göra i Grebbestad – 12 tips till ostronens mecka
Vad kan man se och göra i Grebbestad? Denna charmiga västkustort bjuder på en idyll med…
Att göra på Tjörn – 17 tips till en härlig ö i Bohuslän
Vad kan man se och göra på Tjörn? Denna natursköna ö ligger på västkusten, i Bohuslän,…
Carlstens fästning på Marstrand – en spännande sevärdhet
Carlstens fästning på Marstrand är en spännande sevärdhet, som bjuder på fascinerande historiska miljöer och fängslande…
Bohusläns museum i Uddevalla – ett intressant besök
Bohusläns museum i Uddevalla är ett riktigt fint museum, som berättar om områdets kultur och historia….
MUMA Muralmålningar på Orust – berättelser om kvinnor
MUMA Muralmålningar (Mural Modern Art) är ett konstprojekt som lyfter kvinnor på landsbygden på östra Orust….
Tureborgen i Uddevalla – en spännande ruin
Tureborgen i Uddevalla är en spännande ruin av en borg som såg medeltida ut, men som…
Ramsvikslandet i Bohuslän – vandring i ”klippornas rike”
Ramsvikslandet är ett naturreservat på västkusten som fått smeknamnet ”Klippornas rike”. Och nog är det ett…
Skaftö i Bohuslän – Grundsund och Fiskebäckskil
Skaftö, eller Skaftölandet som det kanske egentligen heter, är en charmig ö på västkusten, där du…
Öckerööarna – med husbil i Göteborgs skärgård
Öckerööarna i Göteborgs skärgård består av ett tiotal öar, varav fyra är förbunda med varandra med…
Att göra på Smögen – 17 tips till skaldjurens mecka
Vad kan man se och göra på Smögen? Denna härliga västkuststad är verkligen skaldjurens mecka. Dessutom…
Bohus fästning – borgen som klarat 14 belägringar
Bohus fästning har försvarats av norrmän, danskar och svenskar och sammanlagt utsatts för 14 belägringar –…
Från Varberg till Hunnebostrand i husbil – med utländska gäster
Den andra delen av vår husbilsresa i Sverige, tillsammans med våra sydafrikanska vänner, gick från Varberg…
Kungsklyftan i Fjällbacka – Vargklämman i Ronja Rövardotter
Kungsklyftan i Fjällbacka är en dramatisk klyfta i Vetteberget, som fått sitt namn efter ett besök…
Fler förslag på saker att göra på Orust?
Har du varit på Orust? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Orust?
Fakta om Orust
- Landskap: Bohuslän
- Län: Västra Götalands län
- Centralort: Henån
- Slogan: Den stora ön i väst
- Andra orter: Barrevik, Edshultshall, Ellös, Hälleviksstrand, Kungsviken, Mollösund, Myckleby, Nösund, Slussen, Stillingsön, Stocken, Svanesund, Svanvik, Varekil
- Distrikt: Gullholmen, Käringön, Långelanda, Mollösund, Morlanda, Myckleby, Röra, Stala, Tegneby, Torp
- Kommun: Kommunen omfattar ön Orust, där de flesta invånarna bor, samt flera mindre öar, varav några är bebodda.
- Omgivande öar: Flatön, Lyrön, Härmanö, Gullholmen, Käringön, Malö med flera.
- Folkmängd: Drygt 15 000 (2022)
- Fjordar: Kommunen skiljs från fastlandet av Björnsundsfjorden och Kalvöfjord i norr samt av Havstensfjorden i öster. I söder skiljs kommunen från ön Tjörn av Stigfjorden.
- Tunnlar: På Orust finns Sveriges första landsvägstunnel.
- Läs mer: Du hittar mer information Västsveriges webbplats.
Resa till Orust
- Bil/husbil: Om du kommer från Uddevalla tar du av vid Torp och passerar Nötesundsbron för att komma till Orust. Om du kommer söderifrån kör du via Stenungsund till Tjörn och därefter över den lilla ön Mjörn och Skåpesundsbron
- Båt: Om du kommer med egen båt finns både gästhamnar och naturhamnar. Färjelinjer går mellan huvudön Orust och flera intilliggande mindre öar.
- Kollektivtrafik: Buss till Orust går från Stenungsund, Uddevalla (Kampenhof) och Göteborg (Nils Ericson-terminalen). Närmaste tågstation finns i Stenungsund eller Uddevalla.
Orusts historia
- Forntid: De första människorna kom till Orust efter istiden för 11 000 år sedan. Deras boplatser låg vid stranden, på platser som idag ligger 40-50 meter över havet.
- Medeltid: Runt 1100-talet byggdes kyrkor av sten.
- 1658: Orust blev svenskt i samband med freden i Roskilde.
- 1700-talet: Tillgången på sill var mycket god och denna tid kallas ”den stora sillperioden”.
- 1808: Tillgången på sill minskade, vilket ledde till att bygden avfolkades och flera fiskelägen höll på att försvinna.
- 1950-talet: Flera av öns varv började tillverka plastbåtar och varvsindustrin blev betydande.
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Mitt älskade Bohuslän.
Många igenkända platser. Var i Skärhamn på Tjörn igår.
Finn så mycket att uppleva på Västkusten.
Trevlig resa!
13 augusti 2022 — 8:37
Helena säger:
Härligt att du är i krokarna! Skärhamn gillade vi mycket!
13 augusti 2022 — 12:34
bmlarsreseblogg säger:
Bohuslän är nog vår Sverigeetta, alla kategorier! Malö Strömmar och Flatön är så fint och alla små fiskesamhällen. Så skoj att ni fått uppleva mycket av trakterna i ett underbart sommarväder!
13 augusti 2022 — 11:58
Helena säger:
Vi förstår er! Vi har oxå blivit väldigt, väldigt förtjusta i Bohuslän! Och ja, vi har haft turen att ha riktigt bra väder (med undantag av enstaka dagar då det regnade och blåste rejält).
13 augusti 2022 — 12:36
Christina säger:
Henån ❤️
06 oktober 2024 — 18:01
BP säger:
Ett riktigt sommarparadis som äntligen fick uppleva en turisttillströmning igen. Härliga bilder och skaldjuren – MUMS:-)
PS. Vet att det nästan bara ha regnat i Göteborg den här sommaren, men ni verkar ha haft världens tur med vädret. Så kul! DS.
13 augusti 2022 — 19:38
Helena säger:
Ja, verkligen ett sommarparadis! Och ja, vi tycker att vi haft tur med vädret! Vi har haft regn också (lite om det i morgondagens inlägg ;)) men, det har bara varit enstaka tillfällen.
13 augusti 2022 — 20:14
Resfredag/Annika säger:
Hänger på Orust varje sommar hos Tobias familj. Älskar!
16 augusti 2022 — 1:15