Meny Stäng

Käringön i Bohuslän – en idyllisk ö utanför Orust

Annons

Käringön är en idyllisk ö utanför Orust i Bohuslän. Här kan man sola och bada, promenera i pittoreska gränder och hänga på mysiga restauranger i hamnen. Vi gjorde en härlig dagsutflykt med båt från Tuvesvik på Orust.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Käringön i Bohuslän

Käringön i Bohuslän är en både bil- och cykelfri liten ö, långt ut i havsbandet, som passar perfekt för en dagsutflykt.

Käringön i Bohuslän

Käringön ligger strax söder om öarna Gullholmen och Härmanö utanför Orust, i Bohuslän på Sveriges västkust.

Varför heter ön ”Käringön”?

Käringön har en historia inom fiske och fick en fast bosättning redan år 1596, då ett gäng unga fiskarfamiljer från Orust valde att flytta hit, för att komma närmare fångstplatserna. Sedan dess har fisket utgjort en viktig del av livet på ön och på 1700-talet växte samhället, i och med den ”stora sillperioden”.

Käringön i Bohuslän

Men varifrån kommer då namnet ”Käringön”? Det verkar vara en aning oklart. Enligt öns egen webbplats kan man läsa att ordet kommer från det skotska ordet ”Cairn”, som betyder sjömärke. På Västsveriges webbplats berättas istället en historia om ”turkäringar” och ”oturskäringar” som fiskarna kunde möta på väg till bryggan, och att begreppet ”käring” med tiden fick namnge ett sjömärke vid Saltskär.

Oavsett hur det hänger ihop så hittar man idag en staty av en ”käring” på Käringön. Statyn är gjord av Franz Glatzl 1996, och på en skylt kan man läsa: ”Kjolen är byggd som ett kummel, ett fast sjömärke. Ett annat ord för kummel är käring”.

Käringstatyn är lite av ett landmärke på ön, och det är också den enorma valkäken, som står upp som en port. Käken kom till Käringön år 1990 som en gåva från en sommargäst, och kommer från en grönlandsval.

Att resa till Käringön från Orust

Om du inte har egen båt, eller väljer att ta båttaxi, kan du enkelt resa till Käringön med färja från Tuvesvik på Orust. Härifrån trafikeras linjen Tuvesvik – Gullholmen – Käringön av bolaget Västtrafik, och resan till Käringön tar cirka 40 minuter. Eftersom Käringön är både bil- och cykelfri måste du lämna alla fordon i Tuvesvik.

Vi parkerade vår husbil på den närmsta parkeringen, och promenerade sedan till färjeläget. Biljett köpte vi i en automat innan vi gick ombord, men ett annat alternativ är att köpa biljett via appen ”Västtrafik ToGo”.

Parkering i Tuvesvik, Orust
Vi lämnade vår husbil i Tuvesvik och tog färja till Käringön

Gullholmen

Innan vi kom fram till Käringön la färjan till vid Gullholmen. Detta är en liten och fantastiskt charmig ö där husen ligger tätt, tätt. Faktum är att ön, på grund av den täta bebyggelsen, brukar kallas ”Sveriges mest tätbebyggda ö”.

Den andra delen av ösamhället består dock av Härmanö, som istället är ett av Bohusläns största naturreservat. Här finns flera vandringsleder och utmärkta platser för fågelskådare.

I Gullholmens hamn finns några restauranger och caféer, och vi övervägde att hoppa av här. Vi valde dock att prioritera Käringön på vår utflykt.

Gullholmen utanför Orust

Hamnen på Käringön

När man anländer med färja till Käringön kommer man förstås till hamnen. Detta är en riktigt idyllisk plats med röda sjöbodar, småbåtar, restauranger och caféer. Här finns bland annat Peterson’s krog, Crêperiet, Simsons vincafé som serverar lyxiga pizzor samt en grill där man kan köpa korv och pommes frites.

Hamnen på Käringön i Bohuslän

Du hittar också ett gäng små söta butiker som säljer kläder, accessoarer, inredning och presenter.

Hamnen på Käringön i Bohuslän

Fina badplatser på Käringön

Strax intill hamnen ligger en liten fin badplats, som var omåttligt populär när vi var här. Det finns både badstegar och flytbryggor, och barnen roade sig kungligt med att fånga krabbor med små fiskespön, agn och hinkar.

Utöver denna badplats finns förstås många andra badplatser runt ön. Bland annat finns Trampolinbadet vid en klipplagun, Friluftsbadet med anor från 1800-talet och Kallbadhusen där det är nakenbad som gäller, damer för sig och herrar för sig.

Badplats på Käringön i Bohuslän

Vackra klippor och charmiga gränder

Över huvud taget är det supercharmigt precis överallt på ön. Vi gick en spontan promenad över klipporna och passerade bland annat den söta lilla fyren.

Fyr på Käringön i Bohuslän

Sedan kom vi in bland gränderna där de fina röda och vita husen ligger tätt, omgivna av grönska och stockrosor.

Käringöns kyrka – och prästen Simson

Vi spanade också in den fina lilla kyrkan. De första bosättarna på Käringön, som flyttade till ön på slutet av 1500-talet, fick klara sig utan kyrka. Det var först år 1796 som en kyrka kunde uppföras, tack vare det goda sillfisket.

Drygt femtio år senare kom prästen August Simson till ön, och satte sin tydliga prägel på livet där. Simson var både präst och lärare och hade, enligt Kärringöns webbplats, mycket stort inflytande. Bland annat införde han:

  • Tre nya helgdagar: Predikantens födelsedag, prästvigning och landstigning på ön skulle firas med gudstjänst och klockringning.
  • Nya namn för ortsborna: Församlingsbor med son-namn fick nya namn, såsom Västerberg eller Österberg, beroende på var de bodde. Simson bestämde också ofta de nyföddas namn, gärna något bibliskt.
  • Avstyrning av äktenskap: Simson ansåg sig kunna avgöra vilka som passade ihop, och avstyrde vigslar som han ansåg olämpliga.
Käringöns kyrka

Simsons prästgård – som idag är restaurang

Simson lät också, för egna medel, uppföra en ny prästgård som bostad åt sig och sin hustru Fredrika.

Simsons prästgård

Huset förvaltas idag av en av öns föreningar och bottenvåningen hyrs ut till restaurangen Simsons. Här kan man bland annat äta en säsongsbaserad meny i fem serveringar, men det finns även en bistromeny.

Simsons restaurang

Lotsutkiken

Vi promenerade också till Lotsutkiken, som är en söt gammal lotsbostad på tio kvadratmeter.

Lotsutkiken

Här, från öns sydvästra spets, har man vacker utsikt över havet och de omgivande kobbarna och skären.

Utsikt från Lotsutkiken

Lunch på Peterson’s krog

Efter alla promenader runt ön var vi hungriga och längtade efter lunch. Valet föll på Peterson’s krog i hamnen där Helena beställde en ”havets wallenbergare” och Peter slog till på en fisksoppa. Mycket gott, och en fantastiskt fin plats att avnjuta lunchen på!

Ostronbaren Karingo

Ytterligare en restaurang som vi måste berätta om, trots att vi inte var där, är ostronbaren Karingo. I en liten röd fiskebod ligger detta exklusiva ställe, där man kan boka ostronprovning eller spa tillsammans med champage och ostron. Detta låter ju både lyxigt och mysigt! Observera att ostronbaren har öppet en stor del av året, men håller stängt i juli.

Ostronbaren Karingo

Tillbakafärd till Tuvesvik på Orust

För egen del la vi oss och solade, och vilade, på klipporna någon timme efter lunch. Sedan var det dags för tillbakafärd till Tuvesvik på Orust. Vilken härlig dag! En helt fantastisk utflykt, som vi varmt kan rekommendera!

Hamnen i Käringö i Bohuslän

Film från Käringön

Här hittar du också en kortfilm från Käringön.

Se mer i närheten

När du känner dig nöjd med Käringön och Gullholmen finns det förstås mer att uppleva på Orust. Det är till exempel fint i Mollösund, samt på Malö och Flatö. Dessutom är det fint att uppleva Tjörn samt öarna Dyrön och Åstol.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Har du besökt Kärringön?

Har du besökt Käringön i Bohuslän? Eller har du kanske upplevelser från andra öar på västkusten? Berätta gärna!

Fakta om Käringön i Bohuslän

  • Landskap: Bohuslän
  • Län: Västra Götalands län
  • Kommun: Orusts kommun
  • Folkmängd: Cirka 60 bofasta samt ett par hundra deltidsboende.
  • Läs mer: Du hittar mer information på öns egen webbplats.

Käringöns historia

  • 1596: Ön fick fast bosättning, när några fiskarfamiljer valde att flytta närmaste fångstplatserna.
  • 1664: Fiskarsonen Olof Knape föddes på ön. Han gick till sjöss som 8-åring och hade snart sett Frankrike, England, Amerika och Ostindien. Med tiden fick han en viktig roll i öns historia.
  • 1700: Olof Knape blev handplockad som amiralitetskapten av kung Karl XII, vilket innebar något som liknade en statlig ”sjörövarkarriär”. Knape deltog i lyckade strider mot anfallande danskar, men var främst involverad i dåtidens kaparverksamhet. Med tiden blev han adlad till Olof Strömstierna.
  • 1700-talet: Sillfisket gav rikliga fångster under många år, under de så kallade sillfiskeperioderna, och samhället på ön växte till en befolkning på drygt 300 personer.
  • 1800-talet: Befolkningen på ön ökade ytterligare.
  • 1849: August Simson höll provpredikan i Käringö kyrka och valdes därefter till kapellpredikant, och fick befattning som både präst och lärare. Simson var schartauan och höll stränga predikningar.
  • 1877: Simson lät uppföra en ny prästgård, för egna medel.
  • 1900: Simson avled och begravdes på Käringön.
  • 1912: Sammanlagt 662 personer var kyrkobokförda på Käringön, vilket är den största befolkning ön någonsin haft.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev