Meny Stäng

Skaftö i Bohuslän – Grundsund och Fiskebäckskil

Annons

Skaftö, eller Skaftölandet som det kanske egentligen heter, är en charmig ö på västkusten, där du bland annat kan besöka Grundsund och Fiskebäckskil. Vi hade lite otur med vädret när vi var här, och ändå slogs vi av hur mysigt och pittoreskt det är på dessa platser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skaftö i Bohuslän

Skaftö har en historia inom fiske och sjöfart, men även som badort, och är idag ett omtyckt besöksmål, kanske framför allt på sommaren. Platsen är också känd från TV-serien ”Saltön”, med bland annat Tomas von Brömssen och Ulla Skoog, som spelades in här.

Skaftö i Bohuslän, med Grundsund och Fiskebäckskil

Skaftö ligger strax söder om Lysekil, och ingår också i Lysekils kommun. Strax sydväst om Skaftö ligger öarna Malö och Flatön, som tillhör Orust.

Grundsund på Skaftö – att se och göra

Vi rullade först med husbilen till Grundsund, som ligger längst ut på Skaftö. Det var bland annat här TV-serien ”Saltön” spelade in, och det är inte svårt att förstå varför man valde denna plats för inspelningarna. Trots att försiktigt mörka moln hopade sig över oss (och trots att regnet senare öste ner) bjöd hamnen, med alla sjöbodar och småbåtar, på en rejäl dos charm.

Det långsmala samhället delas i två delar av den kanal som skiljer Skaftö från den lilla ön Ösön, och man kan promenera på båda sidor av kanalen.

Här kan man strosa längs strandpromenaden, handla fisk och skaldjur eller slå sig ner på någon av restaurangerna, såsom Smultron & Tång, Krögens Fisk & Krog eller Restaurang Pelles.

Grundsund på Skaftö

Det är också charmigt att promenera i de vindlande gränderna, där de fina trähusen ligger tätt.

Grundsund på Skaftö

Man kan också spana in den söta lilla kyrkan, som byggts ut från det kapell som ursprungligen uppfördes år 1799.

Grundsund kyrka

Mer att se och göra i Grundsund

Vill du uppleva mer i Grundsund? Området runt orten bjuder på fin natur, och det går bland annat en vandringsled till Vigerna, där man kan sola och bada från klipporna.

Söder om Grundsund hittar du också Islandsberg, som är Skaftös sydligaste udde. Detta är ett kargt och nästan trädlöst område som bjuder på storslagna vyer. Här finns en vandringsled, på 2,7 kilometer enkel väg, som går till uddens fyrhus.

Grundsund

Fiskebäckskil på Skaftö – att se och göra

Nästa ort vi besökte på Skaftö var Fiskebäckskil, som ligger på öns norra ände, med färjeförbindelse till Lysekil. Även detta är en ort som har en historia som fiskesamhälle, men dessutom har Fiskebäckskil på 1800-talet fungerat som badort för societeten. Också här är det charmig att promenera i hamnområdet, bland alla fina sjöbodar och alla småbåtar som rör sig på vattnet.

I hamnen finns flera restauranger, såsom skärgårdskrogen Brygghuset och Gullmarsstrand Hotell & Konferens.

Fiskebäckskil på Skaftö

I hamnen ligger också den tvåmastade skonaren T/S Kvartsita, som byggdes på Holms varv på Råå 1945. Idag drivs fartyget som ett skolfartyg av föreningen ”För Fulla Segel”.

När vi stod på kajen kom Kvartsita in, med en större grupp barn och ungdomar ombord. Vissa dagar på sommaren kan man också dagsegla med Kvartsita, då man också erbjuds en lättare lunch och kaffe ombord. Ett väldigt fint fartyg!

Dessutom är det i Fiskebäckskil, precis som i Grundsund, fint att promenera bland alla hus och kaptensvillor, som ligger till synes huller om buller i området runt hamnen.

Fiskebäckskil på Skaftö

Om man tar sig upp på höjden kan man också se den sommarvilla och ateljé som en gång tillhörde ortens mest kända konstnär, Carl Wilhelmson (1866-1928). Strax intill ligger en kvarn som byggdes 1854-1855, av mjölnaren Per Olsson.

Ateljé Carl Wilhelmson i Fiskebäckskil

Om du vill kan du också spana in Fiskebäckskils kyrka, som uppfördes 1772.

Fiskebäckskils kyrka

Mer att se och göra i Fiskebäckskil

Om du vill sola och bada är Bökevik en populär plats. Vill du ge dig ut på utflykter kan du promenera eller cykla på den gång- och cykelväg som går från Östersidan till Fiskebäckskil, och därefter vidare till Stockevik och Grundsund. Du kan också ta färjan till Lysekil över dagen.

Du kan också upptäcka Skaftö längs Kuststigen, som i helhet går hela vägen från Göteborg till Oslo och är uppdelad på 42 etapper.

Kuststigen

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Om du vill ta in på hotell finns flera olika alternativ, såsom exempelvis Slipens hotell eller Gullmarsstrands hotell & konferens i Fiskebäckskil.

Om du reser med husbil ska det finnas en ställplats vid marinan Lyckans slip, men vi spanade aldrig in denna. Själva stannade vi över natten på en liten parkering vid en vandringsled och en pytteliten bensinstation, strax innan man kommer fram till Fiskebäckskil. Här stod vi helt okej medan regnet öste ner över oss.

Husbil

Video från Skaftö

Peter har klippt ihop en liten video från Skaftö, som du kan kika på här:

Mer att se och göra i närheten av Skaftö

Strax norr om Skaftö ligger Lysekil där vi har 15 tips, och där du bland annat kan besöka Havets hus och naturreservatet Stångehuvud. Om du istället åker söderut kan du besöka den härliga ön Orust där vi också mäktar med 15 tips efter vår vistelse. Orust bjuder på charmiga miljöer i gamla fiskelägen, fin natur och båtturer till öar som idylliska Käringön.

Alla våra bästa tips om Bohuslän

Har du varit på Skaftö?

Har du varit på Skaftö? Vilka platser besökte du i så fall, och vad tyckte då? Har du sett tv-serien Saltön?

Fakta om Skaftö / Skaftölandet

  • Landskap: Bohuslän
  • Län: Västra Götalands län
  • Kommun: Lysekils kommun
  • Befolkning: Drygt 1400 (2018)
  • Orter: Grundsund, Rågårdsvik, Fiskebäckskil
  • Läs mer: Du hittar mer information på Västsveriges webbplats.

Resa till Skaftö

  • Bil/husbil: Skaftö är förbundet med fastlandet via en bro i nordöstra änden.
  • Båt: Du kan ta dig till Skaftö med egen båt. Personfärja går från Lyekil till Fiskebäckskil.
  • Kommunaltrafik: Bussar går från Göteborg (byte av buss vid Bokenäs skola alternativt byte till färja i Lysekil). Närmsta järnvägsstation ligger i Uddevalla.

Skaftös historia

  • 1500-talet: Fiskelägen grundades på Skaftö.
  • 1700-talet: Grundsund och Fiskebäckskil var betydande fiskelägen, och den framgångsrika sillperioden bidrog till samhällenas utveckling.
  • 1800-talet: Fiskebäckskil utvecklades till en badort med societetsliv. Grundsund fortsatte primärt vara fiskesamhälle.
  • Första världskriget: Kanalen i Grundsund grävdes, som delade orten i två delar, den östra och västra sidan. Detta gjordes för att fiskebåtar lättare skulle kunna passera och få en större skyddad hamn.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev