Innehållsförteckning
Gästskribent: Linda Vismer
Campingliv är fullt av hållbara dilemman att fundera på. Chanser att göra medvetna val utifrån situationer som inte ens kräver eftertanke eller som faktiskt förtjänar att pratas om.
Hållbara husbilsdilemman
När vi reser ställs vi ofta inför olika situationer där det bara finns mer eller mindre dåliga alternativ eller då det finns ett sätt som känns smidigt även om det inte är det bästa för världen. Jag är ju ett stort fan av uttrycket att det ska vara ”lätt att välja rätt” men ibland är verkligheten långt från enkel.
Hållbara dilemman behöver inte vara negativa även om just dilemman inte känns som ett så positivt ord. Jag ser dilemman som en situation som ger möjlighet att reflektera och ta sig en rejäl funderare på hur en själv vill leva sitt liv och hur en vill bidra till hållbarhet.
Det här är tre, möjligen något tillspetsade, scenarion som du kan ställas inför när du reser med husbil, eller campar över lag. Det är möjligt att du inte alls tycker dessa situationer är knepiga men då är mitt tips att rannsaka dig ett varv. Är det enkelt för att det är ett genomtänkt beslut som du är nöjd med eller ett beslut som känns enkelt för att det mest har blivit så.
Stanna länge på samma plats eller åka vidare?
Det här är ett relativt nytt sätt för mig att tänka men ett väldigt intressant sådant för den som vill bidra till hållbarhet på ett medvetet sätt.
Stannar ni länge kommer ni slita mindre på klimatet, gynna det lokala samhället på fler sätt genom att uppleva flera olika saker i närheten än de typiska/klassiska. Åker ni vidare sprider ni ut era semesterpengar på fler resmål, campingar och lokala företagare.
Det här exemplet kanske är det närmaste där det går att göra rätt oavsett val, men frågan är då – gör ni ett medvetet val utifrån vem er semester kommer gynna eller väljer och vrakar ni bara utifrån eget tycke och smak?
Hur långt kan du köra för att sopsortera?
Jag har länge naivt trott att varenda vettig människa i det här landet sopsorterar. Tills en dag då jag mötte just en vettig person (enligt min bedömning alltså) som inte gjorde det. Är du en person som inte sopsorterar hemmavid då gissar jag att det här hållbara dilemmat inte är så svårt.
Slänger du allt i samma kärl eller är du beredd att samla ihop dina sopor och sortera vid annat tillfälle, kanske nästa camping om ni åker runt eller ”nere på byn” om ni bor någonstans lite längre? Finns det saker du till och med skulle kunna tänka dig att ha med dig hela vägen hem om så behövs? Konservburkar, glas, batterier?
Men vem är det som kör?
Det här scenariot bygger på en ambition om att vara en jämställd relation – med det sagt i det här exemplet: Alla bidrar lika mycket och upplever att ens sysslor är lika mycket värderade och (o)stimulerande. (Ja, jag har medvetet gjort genusbaserade antaganden i denna text.)
Har ni uppdelade roller så att en person alltid är en som packar ihop förtältet, riggar husvagn/husbil för avfärd och sätter sig bakom ratten? Gör den andra personen ihop-packning inne i husvagn/husbil, underhåller eventuella barn, torkar diskbänk och ser till så att saker inte flyttar på sig under resan?
Så som ni delat upp det, har det bara blivit så eller är det en diskussion ni haft? Är båda nöjda med de roller som blivit tilldelade? Eller växlar ni uppgifter för att alla ska vara lika bra på och bekväma med allt?
Jag ska erkänna att min husbilserfarenhet är begränsad även om jag har tre veckor i en kombi i Europa i bagaget och två veckor på Nya Zeeland i en campervan. Detta var några hållbara husbilsdilemman jag själv stått inför och nu vore det oerhört spännande att höra vilka exempel du kan måla upp som du stått inför, eller som du ser att andra kämpar med.
Monica säger:
Vi är tack och lov alla olika och baserar våra val – de stora livsvalen precis som de små i vardagen – förstås på våra skilda erfarenheter och grundvärderingar. Jag ska därför direkt erkänna att detta med att tänka i termer av ”hållbarhet” när det gäller husbilsliv inte har minsta prioritet när det gäller mig. Har man valt det alternativet för sin rekreation ska man inte samtidigt belasta sig med en massa ”skam” över fossila utsläpp eller om man ”sliter på miljön” eller inte beroende på hur länge man står på en plats eller reser vidare. Vem som kör och vem som torkar diskbänken är också fullkomliga icke-frågor i sammanhanget och gud-mig-bevare för att också få semestern förstörd av den typen av jämställdhetsfrågor. Och nej, jag skulle aldrig i livet fnatta runt och leta efter ett sopsorteringsställe. De flesta campingar och ställplatser har fullt fungerande system för sophantering och det räcker utmärkt för mig så länge jag inte bidrar till allmän nedskräpning.
Att hålla på med den här typen av tankar och därmed inrätta sitt husbilsliv efter dem tillhör alltså inte i någon grad mina prioriteringar. Vårt mångåriga husbilsliv, i Sverige och i Europa har varit baserat på glädje och upptäckariver, inte på om batterier ska tas med hem. Vi har omväxlande detaljplanerat våra resrutter, omväxlande kört helt oplanerat men aldrig i livet ägnat en tanke på om man sliter mera på miljön, (hur man nu mäter det) om man stannar eller kör vidare. Vem som kör, fäller ut markisen eller stuvar inför avfärd är helt beroende på dagsform, fysisk kapacitet eller bästa förmåga – inte på jämställdhetstänk. Husbilslivet är för mig i första hand avsett för nöje, rekreation, upplevelser och avkoppling – förstås i solidaritet och ansvarstagande när det gäller olika besöksmål – men i övrigt låter jag alla andra tankar stanna hemma. Och skäms inte en sekund för det!
26 oktober 2022 — 9:15
Linda Vismer, Resa medvetet säger:
Hej Monica! Så spännande med dina reflektioner och va intressant att ämnet tycks provocera. Om du känt att jag skammat så har det aldrig varit min intention och något jag absolut inte vill bidra med. Däremot gärna skapa just anledning att rannsaka sig själv och reflektera och har du gjort det så är det gott så. Alla gör sina egna val, min poäng är att det ska vara medvetna val och inte gjorda på slentrian men självklart är det precis som allt annat upp till var och en. En del blir triggade av att tänka hur en kan leva och resa mer hållbart, andra är noll intresserade och det är helt fine
07 november 2022 — 19:57
Veiken säger:
Oavsett hur jag reser (kryssningar undantagna) så åker jag gärna till en plats och gör sedan utflykter i den trakt jag är. Ibland ganska långt från min ”bas”
Jag sopsorterar där möjlighet finns i övrigt anpassar jag mig till hur man gör på resmålet! Självklart skräpar jag inte ner!
26 oktober 2022 — 10:54
Helena säger:
Linda, intressant! Jag kan också reflektera lite …
Första frågan: Hela poängen med husbilen är (för oss) att kunna förflytta oss och vara rörliga, så vi kan nog inte tänka oss att stå still speciellt länge. Däremot behövar man ju inte åka så långt varje gång, och vi gynnar gärna lokala företagare.
Nästa fråga: Hmm, jag tycker nog att de flesta campingar har sopsortering, i alla fall i Sverige, Utmaningen är ju däremot att sortera inne i husbilen, eftersom man inte riktigt har ytor för det. Vi försöker så gott det går. Batterier skulle jag absolut ta med mig vidare, de vill jag slänga på rätt ställe. Stora soppåsar är ju däremot inte roligt att åka runt med.
Sista frågan: Vi gör olika saker, bland annat eftersom Peter är den enda som har körkort. Jag har blivit ifrågasatt (på ett skarpt och lite otrevligt sätt) av personer med feministisk syn om varför jag inte har körkort, vilket faktiskt irriterade mig. Jag gillar inte att köra bil (har provat) och vill gärna slippa. Att dela på arbetsbördan på något lämpligt sätt är ju däremot viktigt! Vi är nog lite klassiska, men vi hjälps åt!
Tack för bra och intressanta frågor! 🙂
26 oktober 2022 — 18:39
Linda Vismer, Resa medvetet säger:
Tack för att du reflekterar Helena, det är precis det jag vill uppnå så tack för att du delar din syn på saken. Kanske har frågorna fått dig att tänka högt ihop med någon annan om detta, tex Peter och då är hela min vinst uppnådd!
07 november 2022 — 19:59
BP säger:
Har varken husvagn eller husbil, men en av tjusningarna med husbil är väl att besöka många platser för att se så mycket av ett land som möjligt. Och detta till en billig peng. Ja, så billigt är det ju inte längre med tanke på bensin-/dieselpriserna. Men just priserna på campingplatser speciellt i Portugal och Spanien är ju så himla låga. Många är till och med kostnadsfria men erbjuder ändå ”full” service.
26 oktober 2022 — 19:24
Ditte säger:
Nu är jag ingen husbilsägare men har testat ett par gånger; Camper i USA, när vi korstade landet och husbil på Nya Zeeland i 10 dagar. Vitsen med husbil var att se och upplev mycket och på olika platser. Hade det inte varit målet hade vi tagit tåg, buss eller flyg ocj just stannat på ett ställe.
Har haft segelbåt och seglat mycket och där är det ju inte direkt någon miljöpåverkan vad gäller utsläpp. Vad gällt sopor har vi tagit dem med i båten och sorterat efter hand.
Hållbarhet gäller ju livet dagligen:;Bil i storstan? Vad vi äter? Konsumtion m.m.
26 oktober 2022 — 20:58