Varför inte besöka några museer i Stockholm? Sveriges huvudstad är en av världens mest museitäta städer och utbudet av museer är stort oavsett om du föredrar historia, vetenskap, kultur eller kanske konst.
Innehållsförteckning
Museer i Stockholm
Under de senaste åren har vi besökt en lång rad museer i Stockholm. Vi har fortfarande några kvar, som vi planerar att besöka framöver. Men, även om vi har ett fåtal kvar så känner vi att det nu är dags att sätta ihop denna guide. Kanske kan vi tipsa dig om några nya museer i Stockholm att besöka!
1. Historiska museer i Stockholm
Hallwylska palatset (Norrmalm) är ett fantastiskt museum. En gång i tiden bodde den rika familjen Hallwyl här, och idag kan du se deras vackra hem, samt Wilhelmina von Hallwyls fantastiska samlingar. Läs mer om Hallwylska palatset här.
Historiska museet (Östermalm) har fri entré och bjuder på en intressant tidsresa från forntid till nutid. Du kan till exempel fördjupa dig i vikingarnas världsbild eller förskräckas över den blodiga massakern vid Visby ringmur år 1361. Läs mer om Historiska museet här.
Judiska museet (Gamla stan) ligger i Stockholms äldsta synagoga. Här kan du lära dig om judarnas historia i Sverige. Extra intressant blir det om du hänger med på en guidad visning. Läs mer om Judiska museet här.
Kungliga slottet med dess museer (Gamla stan) är fascinerande att besöka. Du kan se representationsvåningarna, men dessutom finns flera olika historiska museer: Livrustkammaren, Skattkammaren, Museum Tre Kronor och Gustav III:s Antikmuseum. Läs mer om Kungliga slottet här.
Medeltidsmuseet (Helgeandsholmen, Gamla stan) visar upp rester av det riktiga medeltida Stockholm samt fint uppbyggda medeltida miljöer. Museet har fritt inträde och är intressant att besöka. Läs mer om Medeltidsmuseet här.
The Viking Museum (Djurgården) är inte ett klassiskt museum med föremål utan snarare ett ”upplevelsemuseum”. Här kan du lära dig om vikingarnas liv, på ett interaktivt och underhållande sätt. Läs mer om The Viking Museum här.
2. Museer om krigs- och skeppshistoria
Armémuseum (Östermalm) är ett intressant museum som berättar om krig och fred från 1500-talet och fram till modern tid. Här arrangeras också olika tillfälliga utställningar och programpunkter. Läs mer om Armémuseum här.
Sjöhistoriska museet (Djurgården) berättar om sjöfartens och örlogsflottans historia. Museet är väldigt väl anpassat för barn och barnfamiljer, med många familjeaktiviteter. Läs mer om Sjöhistoriska museet här.
Vasamuseet (Djurgården) är kanske ett av de mest kända av alla museer i Stockholm. På museet kan du se Vasaskeppet i sin fulla prakt, men också lära dig mer i flera intressanta utställningar. Läs mer om Vasamuseet här.
Vrak (Djurgården) är ett marinarkeologiskt museum med fokus på vrak som hittats på Östersjöns botten, och på deras historia. Museet är snyggt, modernt och i stor utsträckning interaktivt. Läs mer om Vrak här.
3. Museer om nordisk kulturhistoria
Nordiska museet (Djurgården) är ett kulturhistoriskt museum där du kan lära dig mer om traditioner, högtider, mode och mat i Norden genom tiderna. Traditionella utställningar varvas med tillfälliga och mer moderna sådana. Läs mer om Nordiska museet här.
Skansen (Djurgården) är ett fint friluftsmuseum med kulturhistoriska byggnader från olika delar av Norden, samt vilda nordiska djur. På Skansen arrangeras också många populära evenemang, såsom julmarknad. Läs mer om Skansen här.
4. Museer om kultur i världen
Etnografiska museet (Djurgården) bjuder på en värld fylld av ursprungsfolk, dansmasker, giftpilar och reseupplevelser från olika tidsepoker. På museets restaurang hittar du exotisk mat och öl. Läs mer om Etnografiska museet här.
Medelhavsmuseet (Norrmalm) visar bland annat upp egyptiska mumier och arkeologiska fynd från den stora svenska Cypernexpeditionen 1927-1931. Ett av alla intressanta och snygga museer i Stockholm! Läs mer om Medelhavsmuseet här.
Östasiatiska museet (Skeppsholmen) är ett kulturhistoriskt museum med fokus på Japan, Kina och andra delar av Ostasien. Detta museum har gratis inträde och är relativt traditionellt. Håll gärna utkik efter olika utställningar. Läs mer om Östasiatiska museet här.
5. Museer om samhällsfrågor
Polismuseet (Djurgården) berättar om polisens arbete, men också om brottsoffren och om hur vi vanliga människor ser på polisen. Detta är ett museum för dig som vill reflektera och fundera. Läs mer om Polismuseet här.
Postmuseum (Gamla stan) har tillfälligt stängt för renovering och öppnar hösten 2023. Museet, som riktar sig till både barn och vuxna, berättar om postens, frimärkets och kommunikationens utveckling.
Spritmuseum (Djurgården) är intressant och underhållande museum om alkohol och människors relation till spritdrycker. Här visas olika utställningar, och dessutom arrangeras provningar. Läs mer om Spritmuseum här.
Spårvägsmuseet (Norra Djurgården) låg tidigare på Södermalm, men har nu öppnat i nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden. Museet visar utvecklingen av Stockholmsområdets kollektivtrafik från 1650-talet fram till våra dagar. Läs mer om Spårvägsmuseet här.
Stadsmuseet (Slussen) berättar om Stockholms historia, och livet för stockholmare under olika epoker. Utöver utställningar arrangeras stadsvandringar och andra aktiviteter.
6. Museer om sport och lek
Riksidrottsmuseet (Djurgården) berättar om sport och idrott genom tiderna. Här kan du se hur man sportade förr, ta del av idrottens kultur eller kanske testa fysiska övningar själv. Ett intressant och underhållande museum. Läs mer om Riksidrottsmuseet här.
Stockholms spelmuseum har för tillfället stängt, och öppnar eventuellt igen på ny adress. Museet berättar om TV-spelens historia. Här kan man se och prova allt från tidiga arkadspel, som Pac-Man, till dagens moderna storspel. Läs mer om Stockholms spelmuseum här.
Stockholm Toy Museum (Skeppsholmen) visar upp en imponerande samling av leksaker och serietidningar. Ett underhållande och nostalgiskt museum, både för barn och vuxna. Läs mer om Stockholm Toy Museum här.
7. Vetenskapliga museer i Stockholm
Naturhistoriska riksmuseet (Norra Djurgården) är ett biologiskt och geologiskt museum. Museet är Sveriges största museianläggning och här hittar du även Cosmonova, som är ett planetarium och en kupolformad IMAX-biograf.
Nobel Prize Museum (Gamla stan) är ett museum som kretsar kring Nobelpriset. Här finns både fasta och tillfälliga utställningar, som fokuserar på pristagarna såväl som på deras verk. Läs mer om Nobel Prize Museum här.
Tekniska museet (Djurgården) är ett teknikhistoriskt museum som har mycket att erbjuda, både för vuxna och barn. Här kan du till exempel se den fascinerande utställningen ”Hyper Human”, som undersöker gränsen mellan människa och maskin. Läs mer om Tekniska museet här.
8. Museer om design, scenkonst och litteratur
ABBA-museet (Djurgården) berättar historien bakom ABBA och gruppens karriär. Detta är ett underhållande och nostalgiskt museum för både ABBA-fans och alla andra. Läs mer om ABBA-museet här.
ArkDes (Skeppsholmen) har inriktning på arkitektur och design. Här kan man se modeller av arkitektur i Sverige och olika utställningar. Museet har fritt inträde och ligger strax intill Moderna museet. Läs mer om ArkDes här.
Dansmuseet (Norrmalm) är ett museum för dans och rörelse, med kostymer, masker och bildkonst. Här arrangeras olika utställning och aktiviteter.
Scenkonstmuseet (Östermalm) berättar om det svenska kulturarvet inom musik, teater och dans. Här arrangeras olika utställningar och andra aktiviteter.
Strindbergsmuseet (Norrmalm) visar både upp Strindbergs hem i Blå Tornet och utställningar om hans liv och verk. Detta är ett snyggt museum, som är intressant både för Strindbergs-fans och den som vill veta lite mer om den kände författaren. Läs mer om Strindbergsmuseet här.
9. Konstmuseer i Stockholm
Bonniers konsthall (Norrmalm) är en konsthall med olika utställningar. Även visningar och andra aktiviteter arrangeras.
Fotografiska (Södermalm) är ett av alla omtyckta museer i Stockholm, där man kan se utställningar med samtida fotografi. Utställningarna varierar och fotona som visas väcker ofta tankar och känslor. Läs mer om Fotografiska här.
Liljevalchs konsthall (Djurgården) visar modern och samtida konst i en omtalad byggnad. Här arrangeras bland annat varje år ”Vårsalongen” – en jurybedömd utställning som är öppen för alla över 18 år att ansöka till. Läs mer om Liljevalchs konsthall här.
Moderna museet (Skeppsholmen) är ett museum för modern och samtida konst. På museet, som har fri entré, kan man vara beredd på konst som utmanar och ställer frågor. Läs mer om Moderna museet här.
Nationalmuseum (Blasieholmen, Norrmalm) är Sveriges största konst- och designmuseum. Här kan du se konst och design som presenteras längs en tänkt tidslinje, från 1500-talet och fram till modern tid. Läs mer om Nationalmuseum här.
Prins Eugens Waldemarsudde (Djurgården) är ett populärt konstmuseum som visar upp prins Eugens målningar och olika tillfälliga utställningar. Man kan också se Slottet, där prinsen bodde, och promenera bland skulpturerna i parken. Läs mer om Prins Eugens Waldemarsudde här.
Sven-Harrys konstmuseum (Norrmalm) är ett guldfärgat museum mitt i Vasaparken där man kan se Sven-Harry Karlssons imponerande konstsamling. Dessutom visas olika tillfälliga utställningar. Läs mer om Sven-Harrys konstmuseum här.
Thielska galleriet (Djurgården) är ett fint konstmuseum som visar upp paret Thiels stora konstsamling, samt olika tillfälliga utställningar. Ett trevligt sätt att besöka galleriet är att ta sig hit med pendelbåt. Läs mer om Thielska galleriet här.
Fler museer i Stockholm
Det finns faktiskt ännu fler museer i Stockholm. Dels finns en del mindre museer som vi inte tagit med här, och dels finns museer runtom i kranskommunerna. Till exempel kan vi nämna Tom Tits Experiment i Södertälje, Marabouparken i Sundbyberg, Youseum i Solna och Pythagoras industrimuseum i Norrtälje.
Dina bästa tips på museer i Stockholm?
Vilka är dina bästa tips på museer i Stockholm? Vilket av ovan nämnda museer är din favorit? Eller kan du tipsa om något helt annat?
Marabouparken i Sundbyberg – konsthall och parkhäng
Marabouparken i Sundbyberg är en park med konsthall och en stor samling av skulpturer. Trots…
Rosersbergs slott – ett kungligt slott i Sigtuna
Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, norr om Stockholm. Detta slott är ett…
Ulriksdals slott och slottspark – kungligt slott i Solna
Ulriksdals slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige, och bjuder på en…
Bogesunds slott i Vaxholm – och stora Slottsrundan
Bogesunds slott i Vaxholm är ett vackert 1600-talsslott som ligger fint vid Bogesundslandet i Stockholms…
Karlbergs slottspark – motionsspår och sevärdheter
Karlbergs slottspark ligger bara några minuters promenadväg från där vi bor. Ändå tog det flera…
Kvarngården i Knivsta – hembygdsgård med fin ställplats
Kvarngården i Knivsta är en hembygdsgård och en ställplats, som drivs av Knivsta Hembygdsgille. Här…
Från Sundbyberg till Sigtuna – ett besök på Sigtunastiftelsen
Gästskribent: Christina Gripenberg Närmare bestämt till Sigtunastiftelsen. Det är en resa på 1,5 timme, först…
Ställplats i Sikhjälma hamn – naturskönt vid Hållnäs
Den här husbilshelgen startade med att vi tog oss till en ställplats i Sikhjälma hamn,…
Steninge slott i Uppland – Tant Anna och sockerdricksträden
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett Sverigebesök för mej är fullt med aktiviteter, vi styrde kosan…
Lötsjön och Råstasjön – natur i Solna och Sundbyberg
Lötsjön och Råstasjön, som ligger i Sundbyberg respektive Solna, är två fina sjöar med ett…
Grönsöö slott i Uppland – och en mysig fricampingplats
Grönsöö slott är ett fint 1600-talsslott på ön Grönsö i Mälaren, Uppland. På somrarna visas…
Att göra i Stockholm – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Stockholm? Stockholm är Sveriges huvudstad och har massor…
Rullsands camping och havsbad
Rullsands camping är en fin camping utanför Gävle. Campingens läge är väldigt fint och det…
Fricamping vid sjön Erken och Norr Malma naturreservat
Under midsommarhelgens sista natt blev det fricamping vid sjön Erken i Roslagen, vid Svanberga badplats….
Utflykter i Stockholm i coronatider – 15 tips
Tips på 15 utflykter i Stockholm i coronatider! För ja, vad gör man när man…
Lingnåre kulturreservat – historiska stigar i Uppland
Lingnåre kulturreservat ligger på Hållnäshalvön i Tierps kommun. Det finns för närvarande sammanlagt 43 kulturreservat…
Att besöka Kungliga slottet i Stockholm – foton och tips
Hur är det att besöka Kungliga slottet i Stockholm? Om det är någon sevärdhet i…
Att göra i Norrtälje – 11 tips till Roslagens huvudstad
Vad kan man göra i Norrtälje som turist? Norrtälje är en idyllisk skärgårdsstad med vackra gamla…
Riddarhuset i Stockholm – intressant att besöka
Riddarhuset i Stockholm är öppet för besökare en timme varje vardag, och att göra ett…
Skokloster camping – fint vid vattnet på Skohalvön
Skokloster camping (eller Sånka camping som den verkar heta på skyltarna här) ligger på Skohalvön…
Bredsands camping i Enköping
Äntligen har vi fått en helt ledig helg och möjlighet att åka ut med husbilen….
Att göra i Sundbyberg – 9 tips till mysiga Sumpan
Vad kan man göra i Sundbyberg? Vi har bott i Sumpan i många år, och…
Huvudsta gård i Solna – mordhistoria och fin omgivning
Huvudsta gård i Solna ligger på kort promenadavstånd från marinan där vi bor. Vi är…
Linnés Hammarby i Uppsala – Tant Anna botaniserar
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett stenkast från Uppsalas brusande innerstad ligger det lantliga Linnés Hammarby….
Solna kyrka – och vackra Norra begravningsplatsen
Solna kyrka är en fin liten rundkyrka från 1100-talet. Intill kyrkan ligger Norra begravningsplatsen, som…
Gustavsberg i Värmdö – i porslinsfabrikens spår
Gustavsberg är en fin liten ort i Värmdö kommun i Stockholm, som framför allt är…
Sigtuna – På besök i Sveriges äldsta stad
Häng med till Sigtuna, Sveriges äldsta stad! Igår vaknade vi till blå himmel och bestämde…
Svenska Upplandsvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Svenska Upplandsvägen är en temaväg som tar dig med från Stockholm genom härliga Roslagen, och…
Öregrund i Roslagen – tips på saker att se och göra
Öregrund är en riktig pärla i Roslagen med charmiga gränder, vackra gamla trähus och en…
Noors slott – ett karolinskt träslott i Uppland
Noors slott är ett karolinskt träslott i Knivsta i Uppland. Det må vara ett väldigt…
Salsta slott i Uppland – slottscafé, guidning och spöken
Salsta slott är ett vackert barockslott från 1600-talet. Vi fascinerades av den vackra byggnaden när…
Görvälns slott och Görvälns naturreservat
Görvälns slott och Görvälns naturreservat ligger i Järfälla kommun, nordväst om Stockholm. Vi gjorde en…
Väddö havsbad och camping i Roslagen
Väddö havsbad och camping på Väddö är en camping med sandstrand, omgiven av fin natur….
Forsmarks bruk i Roslagen – vallonbruk med lång historia
Forsmarks bruk i Roslagen är ett av alla vackra vallonbruk i området. En gång i…
Grisslehamn i Roslagen – 7 tips på saker att göra
Grisslehamn ligger på Väddö i Roslagen och är en charmig liten ort, som är livlig…
30 sevärdheter i Gamla stan – turist i Stockholm
Sevärdheter i Gamla stan! De gamla delarna av Stockholm är inte bara charmiga och vackra,…
bmlarsreseblogg säger:
Nog är det tätt med museer i Stockholm! Jag gjorde ett överslag och fann att jag nästan besökt hälften av de som fanns på er lista , 17 st.
Vår favorit och det vi besökt flest gånger är Fotografiska och nu ska vi snart försöka få till ett besök igen eftersom alla tre utställningarna verkar intressanta. Hans Geddas porträtt är verkligen fina och utställningen om nyhetsfotografering verkar intressant.
Annars blev vi positivt överraskade av Hallwylska, där vi fick en riktigt bra guidning.
Sedan har vi pratat om att besöka Historiska museet, om inte annat för att titta på Ållebergskragen, som finns i Guldrummet på Historiska museet. Själva får vi nöja oss med en replika på Falbygdens Museum.
23 oktober 2022 — 12:36
Helena säger:
Det var inte dåligt att ha hunnit med 17 museer! Det finns verkligen mååånga i Stockholm. Håller med om att Fotografiska är ett spännande museum! Hallwylska gillar jag också! Och vi kan rekommendera Historiska! Det är intressant och överraskade oss positivt, snyggt och bra organiserat, så att man lätt kan ta till sig historien 🙂
23 oktober 2022 — 16:00
Monica säger:
27 har jag varit på, vissa med rätt ingående studier, en hel dag ibland🙂 och vissa flera gånger, Tom Tits kan jag nästan utantill. Det är väldigt intressant med alla dessa museer och stimulerande på många sätt. Finns mycket att ta till sig. Väldigt roligt att de finns och numera kostar de statliga inte som förr med inträden. Tror man betalade för barn med då. Minns inte riktigt men man besökte dem ändå.
23 oktober 2022 — 20:41
Amanda (Swedish Passport) säger:
Åh, så bra inlägg! Jag har nog lyckats bocka av de flesta – även om det nästan är skamligt att jag aldrig varit på Vasamuseet trots att jag är uppväxt i Stockholm, hehe.
24 oktober 2022 — 16:45
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Jätteintressant och inspirerande!
Vissa har jag besökt. Det som gjort mest intryck på mig var nog judiska museet, i dess gamla lokaler, fastnade där flera timme och hade intressanta samtal.
Ha det fint önskar Lena från Spanien!
26 oktober 2022 — 13:45