Agriturism på Cypern – vad innebär det? Jo, ett tillfälle att uppleva Cyperns landsbygd med charmiga byar, mysiga tavernor, lokalt hantverk och familjära vingårdar.
Innehållsförteckning
Agriturism på Cypern
På Cypern har man arbetat medvetet för att göra turismen hållbar och involvera lokalbefolkningen på landsbygden. Bland annat har man ändrat lagar så att turister får bo över på små gårdar och vingårdar, och så att bönder får lov att sälja cypriotiska delikatesser tillverkade i hemmet. Man har också arbetat med att digitalisera upplevelser på landsbygden.
Vi har rest runt under en knapp vecka, på en pressresa tillsammans med ett gäng andra reseskribenter, och bland annat upptäckt den fina och charmiga landsbygden. Här hittar du våra bästa tips till det lantliga Cypern!
1. Upptäck byar på landet
Cypern är förstås inte bara turistorter vid havet, utan det finns också massor av lantliga byar som är värda att besöka. Vi besökte bland annat Arsos, som är en liten och stilla by, och Omodos, som är lite livligare och mer turistig. Naturligtvis finns det många fler byar att upptäcka utöver dessa. Du hittar en hel lista på Cyperns turistbyrås webbplats.
Byn Arsos
Den pittoreska lilla byn Arsos ligger i distriktet Limassol, och bjuder på vindlande och charmiga små gränder. Här finns också flera kyrkor, en vingård och ett litet café, som känns genuint snarare än turistigt. När vi kom hit kändes byn lätt slumrande, men varje år i slutet av september lever byn upp med en livlig och välbesökt druvfest, för att fira årets skörd.
När vi kom på besök fick vi träffa den tidigare soldaten och nationalhjälten Nikos, som hade en viktig roll under den period då Cypern kämpade för självständighet. Vi blev hembjudna till den pigga 89-åringen, som både visade gamla foton och bjöd på hembränd zivania, vilket är en cypriotisk spritdryck. Vilket härligt möte!
Byn Omodos
Nästa by vi besökte heter Omodos, och visade sig vara lite mer livlig. Denna by ligger också i distriktet Limassol och är känd för sitt vin, sin ziviana-sprit, sitt bröd och sina spetsdukar. Här finns dessutom flera sevärdheter, bland annat i form av en gammal vinpress och klostret Timios Stavros (Heliga Korset).
I Omodos finns också gott om restauranger med trevliga uteserveringar och butiker där du kan handla kläder, smycken, spetsdukar och cypriotiska delikatesser som nötter, bröd, marmelader och oljor.
2. Lär dig om lokalt hantverk
I många byar på den cypriotiska landsbygden finns en lång historia av olika hantverk, såsom silversmide, träsnideri, keramik, mosaik, broderi och vävning. Om du vill se hur det går till, eller kanske prova själv, kan du ta del av en av alla de workshops som anordnas helt kostnadsfritt. Du hittar alla workshops på denna sida och under december kommer sidan fyllas på med workshops för 2023.
3. Ät på en lantlig taverna
En av de största upplevelserna på Cypern är att njuta av all fantastisk mat. Det är bland annat vanligt att äta meze (smårätter), då man kan frossa i sånt som grekisk sallad, oliver, halloumi och olika kötträtter. Dessa rätter serveras förstås även i semesterorterna, men på en taverna på landsbygden kan både miljön och smakerna bjuda på en extra genuin känsla.
Mousikos i byn Sotira
En kväll åt vi middag på restaurang Mousikos i byn Sotira, inte långt från Ayia Napa. Detta visade sig vara en välbesökt och livlig restaurang, fylld av cypriotiska familjer. Här åt vi meze, med riktigt härliga smaker. Bland annat fick vi prova färsk halloumi (lilla bilden till vänster), vilket är en mjukare och otroligt god variant av den populära osten.
Tochni Tavern
Vi åt också en otroligt god lunch på Tochni Tavern, vid Cyprus Villages agroresort i byn Tochni, på södra Cypern. Här serverades vi massor av smakrika smårätter, i form av bland annat aubergine, vegetariska bollar, friterade ostrullar och zucchini.
4. Ta del av en mat-workshop
Mat spelar en stor och viktig roll på Cypern och på landsbygden hittar du massor av gårdar där man bakar bröd, producerar olivolja eller har en biodling. Om du vill se hur hantverket går till, och kanske prova själv, kan du leta upp en workshop som passar din kalender. Vi fick själva chansen att delta vid några workshops.
Restaurang Mylos i byn Gialia
Restaurang Mylos ligger i byn Gialia på västra Cypern. Här fick vi se både när de bakade bröd och när de tillverkade shoushoukos (sötsaker gjorda på druvjuice). Brödet bakades i en utomhusugn med brinnande eld och smakade gudomligt.
Shoushoukos görs av druvjuice som blandas med mjöl. Man trär sedan nötter på snören och droppar snörena ett flertal gånger i smeten. Resultatet blir ett sött snacks med tuggmotstånd, som inte smakar så pjåkigt.
Tochni Tavern
På Tochni Tavern i byn Tochni, där vi också åt lunch, fick vi delta vid en workshop med tillverkning av bourekia. Denna efterrätt görs av deg som fylls med ost och sedan friteras. Mycket gott till kaffet tyckte vi!
5. Besök en vingård
Cypern har en lång historia som vinland och producerar vin på många olika druvor – både druvor specifika för Cypern och druvor som är vanliga runt om i Europa. Vin är faktiskt en så stor grej på Cypern att man tagit fram sju olika vinrutter.
Det finns många olika vingårdar och vi besökte Vasilikon Winery på den västra delen av ön. Detta är ett familjeföretag och en av de största vinproducenterna på Cypern, med en produktion på mer än en halv miljon flaskor per år.
Vi blev visade runt i vinkällaren och fick prova några olika viner – ett vitt och flera röda. Gott och intressant! Vi fick också veta att något eller några av dessa viner kommer att komma till Systembolaget i Sverige. Det är lite oklart när, men det kan vara värt att hålla utkik!
6. Bo på Cyperns landsbygd
Ett sätt att verkligen uppleva agriturism på Cypern är att stanna över natten i en cypriotisk by. För att hitta boenden kan du exempelvis söka på Love Cyprus webbplats.
Filokypros Character Houses
Vi bodde en natt på Filokypros Character Houses (Eveleos Country House) i byn Tochni. Denna lilla by är supermysig, liksom de slingrande gränderna fram till boendet, där man också hittar en liten pool och en fin utsikt.
På detta ställe bor man i en enkel lägenhet med kök, och det blir som att kliva rakt in i ett hem. När vi steg på väntade ett brev med våra namn, vilket ökade på känslan av ”hem”. Vad som stod i brevet? Några välkomnande rader, samt lösenord till WiFi.
Cyprus Villages
I byn Tochni kan man även välja att bo i Cyprus Villages, som ligger på en höjd strax ovanför Filokypros Character Houses. Vi åt en fantastiskt god lunch här, på Tochni Tavern, och njöt av solen i solsängarna runt poolen.
Vi fick också kika in i ett av hotellrummen, och måste säga att det kändes väldigt mysigt. Stället arrangerar dessutom många olika aktiviteter, såsom hästridning, yoga och matlagningskurser.
7. Upplev Cyperns julbyar
Sist men inte minst vill vi tipsa om Cyperns julbyar. På Cypern går man all in när det kommer till julfirande, och om du besöker ön i juletid vill du inte missa att besöka en av de så kallade ”julbyarna”. Vi besökte byn Deryneia, just när denna invigdes som julby, och vi bjöds på en extra lyxig entré …
Vid invigningen samlades massor av människor vid stadens julgran, där det hölls tal. Därefter kunde man strosa runt bland allehanda marknadsstånd eller låta barnen träffa tomten.
I en separat del serverades vin och olika lokala maträtter. Stämningen var på topp i byn helt enkelt, och vi kan absolut rekommendera ett besök i en ”julby”!
Mer att se och göra på Cyperns landsbygd
Det finns förstås mer att göra på Cyperns landsbygd. Du kan till exempel uppleva naturen genom att vandra, cykla eller klättra. Det finns också många festivaler att ta del av. Tröttnar du på landsbygden kan du besöka populära orter som Ayia Napa, Pafos eller Limassol. Dessutom kan du spana in sevärdheter som Kourion eller Afrodites klippa.
Semester på Cypern? – intressant resmål i Medelhavet
Semester på Cypern kanske? Cypern är ett resmål som ökar i popularitet. Jag (Helena) besökte ön…
Afrodites klippa på Cypern – besök vid Afrodites födelseplats
Afrodites klippa på Cypern, eller Petra tou Romiou som platsen egentligen heter, består av en rad…
MUSAN i Ayia Napa – museum of underwater sculpture
MUSAN i Ayia Napa är något så unikt som en skulpturpark under vattnet. Den cypriotiska skulpturparken,…
Pafos på Cypern – ett Unesco världsarv vid havet
Pafos ligger fint vid kusten på Cypern och kan skryta med att platsa på Unescos världsarvslista….
Cypriotisk mat – 20 maträtter och delikatesser på Cypern
Cypriotisk mat bjuder på härliga medelhavssmaker och ett stort urval av maträtter. Här kan du bland…
Inspiration från Cypern – 7 anledningar att bli nyfiken
Idag bjuder vi på inspiration från Cypern! Har vi varit där just nu? Nej, inte alls….
Limassol marina på Cypern – och restaurang Kipriakon
Limassol marina är hamnen i Limassol på Cypern, och består både av en gammal hamn och…
Kourion på Cypern – en spännande arkeologisk plats
Kourion är en spännande arkeologisk plats på Cypern, där du kan spana in en antik romersk…
bmlarsreseblogg säger:
Vilket härligt inlägg som verkligen visar att det finns hur mycket som helst att uppleva bara man tar sig utanför turistorterna.
Bilderna på all god mat var verkligen lockande, nästan så vi kan känna dofterna. Allra mest sugen blev jag faktiskt på en RIKTIG grekisk sallad med solmogna grönsaker….
29 november 2022 — 16:59
Helena säger:
Ja, även om turistorter är härliga på sitt sätt så är det roligt att se de lite mer genuina delarna av ett land. Och maten på Cypern kan verkligen vara fantastiskt!! Grekisk sallad fick vi till varje måltid, och vi håller verkligen med om att grönsakerna är något speciellt här vid medelhavet! 🙂
30 november 2022 — 7:19
BP säger:
Ett härligt inlägg om Cyperns landsbygd. Mycket nytt och intressant där. Gillade bilden på den 89-åriga nationalhjälten. Han är nog ett levande exempel på att man kan bli gammal även om man röker;-)
Åsså skrattade gott jag när jag såg placeringen av sängarna i första bilden. Hur kommer man in/upp på sängarna. Compact living är helt okej, men…;-)
29 november 2022 — 19:18
Helena säger:
Helt sant! Rökning försämrar ju oddsen, men alla har ju olika förutsättningar. Nikos hade konstant en cigarett i handen så det hade varit omöjligt att få ett foto utan 😉
Och sängen, haha, när jag tittar på bilden förstår jag precis hur du menar! Men det gick utmärkt att komma in från sidan faktiskt, det var lite mer plats än vad det ser ut som 😉
30 november 2022 — 7:21
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Mysiga ställen på Cypern.
Undrar bara hur genuina de verkligen är? De allra flesta ställen som har något att visa, så vill man visa dem och turisterna kommer, vilket inte är något fel. De måste ju också leva och turism ger inkomster. Mycket ovanligt idag med fina ställen dit det inte kommer turister.
Ha det bra!
30 november 2022 — 11:12
Helena säger:
Ordet genuint kanske kan definieras på olika sätt, men vi upplevde den cypriotiska landsbygden som väldigt genuin på många sätt. Projektet med att välkomna turister till workshops på gårdar och liknande är helt nytt (efter pandemin) och det är den cypriotiska staten som hjälpt gårdarna att få visa upp sig och lägga upp workshops på en hemsida. Projektet finns över hela ön. Det kändes verkligen som att komma till genuina gårdar, men workshopsen arrangeras ju för turister, om det är så du menar?
30 november 2022 — 11:29
Lena - gott för själen säger:
Vilket härligt inlägg! Cypern är verkligen inget resmål jag tänker på på det viset. Nu får jag nog tänka om. Ni har verkligen lyckats i ert uppdrag på pressresan 😉
Kram Lena
03 januari 2023 — 10:31