Hur campar svenskarna? Och hur ser campare och husbilister på resande, säsonger, omvärldsfaktorer och klimatpåverkan? Detta får vi svar på genom undersökningen ”Camper Survey 2022”, som genomförts av Acamp.
Innehållsförteckning
Om Camper Survey 2022
Undersökningen har riktat sig till campare i Sverige, Norge och Danmark, främst via appen ”Ställplatser”, som är en del av Acamp – en nordisk marknadsplats där campare hittar mer personliga platser att övernatta på. Av 492 svar kom 88,4 procent från Sverige, 9,8 från Norge och 1,6 från Danmark.
Plats och resande
När det gäller att välja en plats att stanna på för natten visar undersökningen att omgivningar och natur är mest viktigt. Dessutom spelar priset roll.
Bland de tillfrågade föredrog majoriteten att stanna över natten på en ställplats, och därefter var liten camping (10-50 platser) eller fricamping mest populärt.
De flesta stannar 1-2 nätter per plats, enligt undersökningen. Utöver avgifter för övernattning och drivmedel spenderar de flesta mellan 0 och 600 kronor per dygn och person.
För att hitta tips på campingar och ställplatser använder de flesta appar, hemsidor och sociala medier. Att använda papperstidningar är betydligt mer sällsynt, vilket visar att camparna är en digital grupp.
Sammanlagt 67 procent reser med husdjur och 29 procent reser med barn eller barnbarn.
När det gäller intressen är det mat och dryck samt vandring/löpning som ligger i topp. Sammanlagt 12 procent uppger möjlighet till distansarbete som aktivitet. Man kan dock reflektera över att svarsalternativen mestadels har fokus på friluftsaktiviteter och att svarsalternativ med fokus på kulturella intressen saknas.
Säsong
Vilka säsonger campar man då? Undersökningen visar att de flesta reser med sitt campingfordon under vår, sommar och höst. Bland svenskarna var det 23 procent som också campar på vintern.
Omvärld
Världsläget har påverkat campare på olika sätt. Enligt undersökningen lägger 42 procent mer tid på camping än på andra semesteralternativ i och med världsläget, och 53 procent reser mer inom Sverige. Sammanlagt 40 procent är mer noga med hygien och hälsa på grund av coronapandemin och 46 procent är mer försiktiga med förbrukning av drivmedel.
Klimatpåverkan
Sammanlagt 67 procent tänker på sin klimatpåverkan i samband med sin campingsemester och 31 procent försöker även minska sin klimatpåverkan.
Totalt 87 procent tänker på nedskräpning kopplat till camping. Sammanlagt 78 procent slänger alltid det egna skräpet i en papperskorg, 68 procent är noga med att sopsortera och 35 procent plockar även upp andras skräp.
Camper Survey 2022 – FREEDOMtravels reflektioner
Det var riktigt intressant att ta del av denna undersökning, tycker vi. Resultatet speglar tiden på många sätt, där omvärldsläget i stor utsträckning präglar hur vi reser och campar.
En reflektion är att de som besvarat denna enkät kommer från appen ”Ställplatser” och därför representerar den grupp av campare som gillar att stå på ställplatser. Om frågorna ställts till campare på stora traditionella campingplatser hade svaren troligtvis blivit annorlunda.
Vad tänker du om resultaten av Camper Survey 2022?
Elina säger:
De som campar mest utomlands tex övervintrare fångas ju inte upp av appen Ställplatser. De använder mest Campercontact, Park4night och ACSI. Själva tillhör vi den gruppen och dessutom spelar vi golf som är den främsta orsaken till att vi över huvud taget skaffade husbil. Ingen golf = ingen husbil. Kanske tillhör vi en försumbar minoritet?
30 november 2022 — 8:15
Helena säger:
Bra reflektion! Jag håller helt med om att undersökningen bara fångar en viss grupp av campare/husbilister, så det är verkligen viktigt att ha i åtanke när man tittar på resultatet. Och ja förstås, golf borde ha varit med bland intressen. Vi har träffat många husbilister som reser runt just för att golfa!
30 november 2022 — 8:50
Sara säger:
Vi svarade på enkäten och vi hade lite samma reflektioner som ni – lite ”fel” app att göra statistik från eftersom de som använder den appen oftast letar just ställplats.
Och då faller många av de andra svaren lite också – som hur länge man står, kanske typ av fritidsintresse som golf till exempel. Dessutom så tror jag att andelen fricampare/ställplatsare också är mer ute på vintern än de som står på camping. Men – det kan vara en fördom eftersom vi så sällan står på camping 🙂
30 november 2022 — 9:53