Svenska UNESCOarvsvägen är en temaväg som tar dig med runt Sverige, för att uppleva det bästa om våra unika arv. Res på egen hand och i egen takt – med bil, husbil, husvagn eller motorcykel.
Innehållsförteckning
Svenska UNESCOarvsvägen
Svenska UNESCOarvsvägen är en FREEDOMtravel Temaväg som går från Tanumshede i västra Sverige vid Grebbestad och runt hela Sverige tills den avslutas Gammelstad i Luleå. Du kan följa den från vilket håll du vill, eller plocka ut din favoritdel (dina smultronställen) mitt i. Det här är en idé för att göra det enklare för dig att ge dig ut på ett litet äventyr. Trevlig resa!
Svenska Unescoarvsvägen
Korta fakta om Svenska UNESCOarvsvägen
- Längd: 2223 km lång
- Start: Tanumshede Grebbestad
- Stopp: Gammelstads kyrkstad Luleå
1. Hällristningarna i Tanumshede
Utanför Grebbestad hittar du ett Unesco världsarv i form av Tanums hällristningar. I området finns över 10 000 bilder, som alla knackades in på Bronsåldern. Bilderna berättar om en tid långt före oss, och det är fascinerande att kika på de olika bilderna och fundera över vad våra förfäder ville berätta. Glöm inte att besöka Vitlycke museum, där man kan lära sig ännu mer om bronsålderns människor.
2. Grimeton radiostation
Grimeton radiostation som är upptagen på UNESCO.s världsarvlista och är ett besöksmål för hela familjen. Här finns utställningar, guidade visningar och olika kluriga aktiviteter för barn. Det finns till och med möjlighet – för den som inte är höjdrädd – att klättra upp i det 127 meter höga antenntornet. Bakgrunden är de experiment som den svenske uppfinnaren Ernst Alexanderson gjorde på andra sidan Atlanten, för runt hundra år sedan.
3. Karlskrona
Karlskrona är en skärgårdsidyll som ligger på en ö, och omges av öar. Detta är verkligen är härlig stad för alla som gillar att vara vid kusten. Det Gamla Örlogsvarvet på Lindsö utgör en del av världsarvet Karlskrona, som är med på Unescos världsarvslista. Här har över 400 fartyg byggts och sjösatts under åren och gå en guidad tur till wasaskjulet, repslagarbanan och polhemsdockan.
4. Södra Ölands odlingslandskap
Stora Alvaret är ett 37 kilometer långt och 15 kilometer brett område alvarmark som du hittar på den södra delen av Öland. Detta är ett område som bjuder på vacker och annorlunda natur. Här finns till exempel den 13 kilometer långa vandringsleden Stora Alvarleden, som går från Karlevi till Frösslunda.
5. Visby
Ett ytterst framstående exempel på en nordeuropeisk muromgärdad hansastad med värdefull arkitektur, och inom den välbevarade muren står medeltida kyrkoruiner och magasin sida vid sida med sten- och trähus från senare epoker.
6. Skogskyrkogården
Skogskyrkogården skapades 1915-1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Begravningsplatsen har 100 000 gravar och är därmed störst i landet, om man räknar gravplatser. Här finns dessutom 10 000 tallar, varav många är över 200 år gamla, och en 3,6 kilometer lång stenmur.
7. Birka, Björkö – Svenska UNESCOarvsvägen
Båt från Adelsö till Birka vikingstad och museum. Birka, som även brukar kallas för Sveriges första stad. Birka Vikingastaden ligger på ön Björkö i Mälaren – en plats som var vikingarnas viktigaste handelsplats. Strosa runt i den rekonstruerade vikingabyn med sina tidstypiska smedjor och vävstugor.
8. Drottningholms slott
Drottningholms slott i Stockholm är uppfört på 1600-talet och blev upptaget på UNESCO:s världsarvslista år 1991. Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre, på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora.
9. Engelsbergs bruk
Engelsbergs bruk är ett före detta järnbruk som ligger vid sjön Åmänningen strax utanför tätorten Ängelsberg. Engelsbergs bruk anses vara ett välbevarat industriminne och har därigenom utnämnts till världsarv år 1993. Den historiska anläggningen är den del av Ekomuseum Bergslagen.
10. Falu koppargruva
Falu gruva är en tidigare koppargruva belägen cirka en kilometer sydväst om Faluns centrala delar. Brytningen inleddes möjligen så tidigt som 800 e.Kr och upphörde 1992. Gruvan var under sin storhetstid en av Sveriges största gruvor och är sedan år 2001 ett världsarv.
11. Hälsingegården Erik-Anders i Asta
Sju Hälsingegårdar ingår i UNESCO världsarvslista om Hälsingland och några kan du även sova över på. Upplev helt unik miljö i Sverige.
- Erik-Anders i Asta, Söderala
- Jon-Lars i Alfta, Långhed
- Pallars, Alfta i Långhed
- Gästgivars i Vallsta, Arbrå
- Kristofers i Stene, Järvsö
- Bommars i Letsbo, Ljusdal
- Fågelsjö Gammelgård i Los, Ljusdal
12. Höga kusten
Höga kusten/Kvarkens skärgård är ett världsarv i Finland och Sverige. Det utgörs av delar av Kvarkens skärgård och Höga kusten. Höga kusten består av ett område som omfattar 625 km² land och 800 km² hav, medan Kvarkens skärgård omfattar 292 km² land och 1652 km² hav.
13. Gammelstads kyrkstad
Gammelstads kyrkstad är en samling kyrkstugor och kyrkstall kring Nederluleå kyrka i Gammelstad utanför Luleå, där långväga sockenbor hade sin fasta punkt vid kyrkobesök. Området är sedan 1996 upptaget på UNESCO:s världsarvslista.