Vinterförvaring av husbil – hur löser man det på bästa sätt? Vi har precis ställt in vår husbil FREEDOM för vintern. Vi berättar hur vi gjorde, och delar med oss av våra bästa tips.
Innehållsförteckning
Vinterförvaring av husbil – eller köra året runt?
Den första frågan man kan ställa sig är förstås huruvida man ska vinterförvara husbilen, eller om man vill köra året runt. Många som kör husbil hela året älskar det, och det kan vi förstå på många sätt. För att köra på vintern behöver man vinterdäck och för att upplevelsen ska bli bra kan det också vara smidigt att ha en vinterutrustad husbil, som håller värmen bra.
Även om vi kan förstå tjusningen har vi valt att endast använda vår husbil under tre säsonger, vilket vi tycker är gott nog. Vår husbil är ganska dyr att värma upp vintertid, och vi kan tänka oss att variera vårt liv med andra typer av resor och upplevelser under vintern.
Vinterförvaring av husbil – inne eller ute?
Om du nu bestämt dig för att vinterförvara husbilen, ska du göra det ute eller inte? En husbil är en bil, så att ha den stående utomhus är fullt möjligt. Man ska dock vara medveten om att kyla och vinterklimat kan slita i längden. Vi har haft vår husbil utomhus några vintrar, och vi upplever bland annat att fönster och plastdelar slits, och att lås fryser.
Vi har därför på senare år valt att vinterförvara vår husbil inomhus. Det kan vara i en uppvärmt lokal, men det är inte nödvändigt. Ännu viktigare kan vara att lokalen är torr och har god ventilation. Ibland kan man också koppla in el, vilket kan vara en fördel om man vill kunna underhållsladda batterierna, och slippa koppla ur dem.
Nu har vi ställt in vår husbil FREEDOM för vintern
Igår ställde vi in vår husbil FREEDOM för vintern. Vi hittade en plats via Storage365.se och, efter att avtalet var klart, körde vi till förvaringsplatsen.
Vi hittade vår bokade plats, och parkerade.
Många förvaringslador ligger på landet, och om man har två bilar och två chaufförer kan man ju köra dit i två bilar, så man har ett fordon att ta sig hem med. Vi har ingen bil utöver FREEDOM och dessutom har jag (Helena) inget körkort, så för oss blev det att promenera … och därefter ta buss, tåg och tunnelbana för att komma hem.
Våra bästa tio tips för vinterförvaring av husbil
Så, vilka är våra bästa tips för vinterförvaring av husbil? Det är inte jättekomplicerat att vinterförvara bilen, men det finns några saker som är viktiga att tänka på.
1. Ställ av husbilen
Om din husbil är hel- eller halvförsäkrad kan du ofta ställa av den när du inte använder den, mot en lägre premie. Några försäkringsbolag har dock upphört med denna möjlighet, så du får kolla vad som gäller hos just ditt bolag.
2. Kontrollera försäkringar
Innan du ställer in husbilen är det viktigt att kolla din husbilsförsäkring, så du vet vad den gäller för. Dessutom kan det vara bra att ta reda på hur förvaringslokalen är försäkrad.
3. Ta ut gasoltuberna
Förvaringsgarage accepterar vanligtvis inte att gasoltuber finns i husbilen, med tanke på brandrisken. Du bör därför ta ut dessa och förvara dem på lämpligt ställe. Gasolflaskor bör förvaras stående, med ventilation direkt till det fria.
4. Töm ut vatten och öppna kranar
För att slippa frysskador är det viktigt att tömma ut allt vatten ur husbilen och att öppna alla kranar. Ställ kranar och blandare i öppet läge, mitt emellan varmt och kallt.
5. Dra inte åt handbromsen
Dra inte åt handbromsen, då det finns risk att den kan låsa sig. Lägg istället in en växel.
6. Undvik att få möss i husbilen
Många är oroliga för att få in möss när det är dags för vinterförvaring av husbil, och det kan vara en relevant oro. Om man råkar få in möss kan de i värsta fall gnaga på kablar, och om elektroniken slutar fungera på grund av möss finns risken att försäkringsbolagen inte vill ersätta.
Det viktigaste, för att minska risken för möss, är att tömma husbilen på allt ätbart. Det finns också en del andra knep, som att använda musfällor (måste kollas regelbundet), lägga ut höga hinder eller lägga enris eller andra taggbuskar runt hjulen.
7. Minska risken för fukt
Du vill naturligtvis minska risk för fukt under vinterförvaringen, vilket du kan göra genom att välja en ventilerad lokal, eventuellt plocka ut textilier och eventuellt också ställa in en eller två så kallade torrbollar.
8. Öppna kyl och frys
Öppna kyl och frys på glänt, för att slippa mögel och dålig lukt. Du kan till exempel placera en trasa eller liknande i öppningen.
9. Skydda batterierna
Det är viktigt att batterier aldrig laddas ur. Du kan välja att underhållsladda dem med en elkabel, eller också bör du koppla ur batterierna. Detta gäller både bodelsbatterier och startbatterier.
10. Ta ett foto på husbilen
Sist men inte minst kan det vara smart att ta ett foto på husbilen, där den står i garaget. Ifall något skulle hända är det bra att ha bevis.
Vinterförvaring av husbil – vilka är dina bästa tips?
Vilka är dina bästa tips när det kommer till vinterförvaring av husbil? Berätta gärna!
Frido säger:
Det var en snygg, prydlig och ljus förvaring ni hittat!
05 november 2022 — 8:05
Helena säger:
Ja, en riktigt välorganiserad plats! 🙂
05 november 2022 — 18:16
BP säger:
Gick in på länken bara för att. Vilka priser! Man måste vara miljonär att förvara sin husbil över vintern i Stockholmsområdet…
05 november 2022 — 18:58
Helena säger:
Det är inte direkt billigt att ha husbil … det är sant! Det är säkert enklare om man bor på landet och kan ha husbilen på tomten eller liknande. Men miljonär vet jag inte 😉 Vi betalar nu cirka 6500 kr för nov – maj, i kallgarage, men med el inkopplat. Under tiden slipper vi betala parkeringsplats där vi bor (vilket inte heller är gratis).
05 november 2022 — 20:21