Svenska Blekingevägen är en temaväg som tar dig med genom Blekinge, för att uppleva den vackra svenska kusten. Res på egen hand och i egen takt – med bil, husbil, husvagn eller motorcykel.
Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela
Innehållsförteckning
Svenska Blekingevägen
Svenska Blekingevägen är en FREEDOMtravel Temaväg som går från Sölvesborg till Kristianopel. Du kan följa den från vilket håll du vill, eller plocka ut din favoritdel (dina smultronställen) mitt i. Det här är en idé för att göra det enklare för dig att ge dig ut på ett litet äventyr. Trevlig resa!
Korta fakta om Svenska Blekingevägen
Längd: 185 km lång
Start: Sölvesborg
Stopp: Kristianopel
1. Sölvesborg på Svenska Blekingevägen
I Sölvesborg hittar du soliga promenader och unik shopping. Prova och åk ribbåt till Hanö, paddla kanot eller testa på mountainbike! Vandra i någon av 14 naturreservat och runt Listerlandet finns flera härliga gårdsbutiker.
Hitta ställplats nära: Sölvesborgs golfclub
Hitta camping Nära:First Camp Åhus
Hitta boende nära: B&B Villa Orion, Överlyckevägen 10, Sölvesborg
Avstånd mellanSölvesborg och Laxens hus: 16 min
2. Laxens hus
Vid Kungsforsen, i centrala Mörrum, ligger centrum för sportfisket i ån. Här hittar du sportfiskekontor, shop och en utställning om Laxens liv och fiskets historia. Prova på eller bara insup laxens hus för en dag.
Vandringsleden ”Laxleden” utmed Mörrumsån. Du kan börja i Svängsta och komma ner till Laxens hus eller tvärtom. Du kan också gård från Laxens hus till Elleholm, tvärtom eller hela.
3. Karlshamn
Karlshamn är en charmig kuststad med mysiga kullerstensgator och fina kulturkvarter, vacker natur och skärgården inpå knuten. Upptäck Blekinges vackra natur till fots, med cykel, båt eller kajak. Besök skottbergska gården, Munchmuseet och Karlshamn museum.
Hitta ställplats nära: Ställplats Väggaviken
Hitta camping Nära: Kolleviks camping, Karlshamn
Hitta boende nära: Innegårdens bed & Breakfast, Regeringsgatan 111
Avstånd mellanKarlshamn och Kollevik: 7 min
TIPS: Kolleviks strands Snorkningsled
Vid Kulleviks badplats och camping finns två snorklingsleder. En är enklare som du kan läsa från ytan och är 500 meter lång där du lär dig allt om Blekinges undervattensliv. En led är lite djupare.
Avstånd mellanKollevik och Ronnebybrunn: 25 min
4. Ronnebybrunn
Ronneby brunnspark bjuder på en historisk miljö och en fantastiskt vacker park. En gång i tiden kom människor hit för att dricka brunn och göra hälsobad. Idag kan man njuta av den härliga parken, bo på spahotell, bada i pooler eller, kanske, äta mandeltårta.
Hitta boende nära: Villa FloraViola, Fridhemsvägen 2, Ronneby
Avstånd mellanRonnebybrunn och Hjorthammar gravfält: 16 min
5. Hjortahammar gravfält
Hjortahammar är ett gravfält i Förkärla socken i Ronneby kommun, nära ön Hasslö i Blekinge. Gravfältet ligger vackert i nord-sydlig riktning uppe på en låg ås som avskiljer vatten på båda sidor. Ca 120 synliga fornlämningar är bevarade.
6. karlskrona
Vad kan man se och göra i Karlskrona? Karlskrona är en skärgårdsidyll som ligger på en ö, och omges av öar. Detta är verkligen är härlig stad för alla som gillar att vara vid kusten. Örlogsstaden Karlskrona är dessutom upptagen på Unescos världsarvslista, på grund av sin militära historia.
Avstånd mellan Karlskrona och aspö: bilfärja 25 min
7. Aspö på Svenska Blekingevägen
Aspö ligger strax utanför Karlskrona och är en av alla öar i Blekinge skärgård. Hit kan man ta sig med bilfärja från Karlskrona och vi valde att ta oss över med våra elcyklar för en dagsutflykt.
Avstånd mellanAspö och Dragsö: Båtfärja 25 min, bil 5 min
8. Dragsö
Ett av Karlskronas mest kända och besökta turistmål är tveklöst den lilla holmen Brändaholm som ligger cirka tre kilometer från Karlskrona centrum om man tar landvägen via Saltöbron och Dragsöbron. Brändaholm är en vykortsidyll med 45 små röda stugor som troligen är Sveriges vackraste koloniområde Brändaholm ligger på Dragsö där Karlskronas populäraste campingplats finns med ett mycket bra havsbad.
Hitta ställplats nära: Karlkrona stadsmarina
Hitta camping Nära: Dragsö camping och stugby
Hitta boende nära: Dragsö camping och stugby
Avstånd mellanDragsö och Wämöparken: 14 min
9.Wämöparken
Wämöparken i Karlskrona är en friluftspark och ett populärt utflyktsmål. Ibland kallas parken för ”Blekinges Skansen” och så kan den förstås beskrivas, om än mindre.
Avstånd mellanWämöparken och Lyckå slottsruin: 10 min
10. Lyckå slottsruin
År 1564, under det nordiska sjuårskriget, belägrades Lyckå slott av svenska trupper. Borgen plundrades och sattes i brand, men byggdes snart upp av danskarna igen. När Lyckå år 1600 förlorade sina stadsrättigheter till förmån för Kristianopel flyttade länsherren dit, och slottet raserade.
Hitta boende nära: Lyckåhem hotell och vandrarhem, Afvelsgärdsvägen 31 Lyckeby
Avstånd mellanLyckå slottsruin och Tjurkö båtkyrkogård: 30 min
TIPS: Stena Line färjeterminal
Ta den mest bekväma, direkta färjerutten till Karlskrona i Sverige och Gdynia i Polen med färjorna Stena Ebba, Stena Estelle, Stena Spirit och Stena Vision med upp till 6 dagliga avgångar. Välj mellan dags- och nattavgångar och njut av en fantastisk reseupplevelse med Stena Line.
11. Tjurkö båtkyrkogård
Tjurkö båtkyrkogård är ett område med skrov av båtar som ligger uppdragna på Hägnudden på Tjurkö i Blekinge skärgård. Huvudsakligen består området av båten Trossö och båten Carl. Området har blivit en turistattraktion i Karlskrona.
12 Tjurkö stenhuggeri
På Tjurkö finns också ett industriminne i form av ett stenhuggeri. Tjurkö var under sent 1800-tal centrum för storskalig stenbrytning i Blekinge. Under den här tiden fanns många små privata stenbrott, men på Tjurkö startade man tidigt industriell verksamhet.
Avstånd mellanTjurkö stenhuggeri och Sturkö: 8 min
13. Sturkö
Sturkö har landförbindelse över öarna Skällö, Knarrholmen och Senoren till Möcklö. Sanda är en av öns byar med en liten fiskehamn och ligger på öns nordvästra del med utsikt in mot Karlskrona stad. Söder om Sanda finns broförbindelse till Tjurkö samt den större fiskhamnen Ekenabben. Sturkö har en egen flagga med en stork på.
Kristianopel var Nordens första renässansstad, en gång befäst med upp till nio meter höga murar. Platsen fungerade dock bara som stad under en begränsad period på 1600-talet. Idag är detta en lugn och tyst liten ort, med en fin camping innanför den gamla ringmuren.
Vi bjuder på kakor! Om du tycker det är ok, klickar du bara på "Acceptera alla". Du kan såklart välja vilken typ av kakor du vill ha genom att klicka på "Inställningar".