Cypriotisk mat bjuder på härliga medelhavssmaker och ett stort urval av maträtter. Här kan du bland annat njuta av meze, det vill säga massor av smårätter, och – förstås – Cyperns stolthet halloumi. I denna artikel får du ännu fler tips på cypriotisk mat.
Innehållsförteckning
Vad är typiskt för cypriotisk mat?
Det cypriotiska köket är ett typiskt medelhavskök. Landet är delat i två delar – den grekcypriotiska och den turkcypriotiska delen – och det finns både likheter och skillnader i matkulturen. Vi besökte den grekcypriotiska delen under en resa nyligen, och det är också den vi fokuserar på här.
Man kan säga att cypriotisk mat är mycket lik grekisk mat, men köket har också egna specialiteter och influenser från till exempel Mellanöstern. Du kan räkna med grillrätter, grytor och meze – alltså massor av härliga smårätter.
Viktiga ingredienser i cypriotisk mat
På Cypern finns gott om frukt och grönsaker, såsom äpplen, persikor, citrusfrukter, tomat, gurka och oliver. Kött spelar också en viktig roll, och man äter bland annat lamm, gris och fågel. Ost är en annan viktig ingrediens, inte minst den nationella stoltheten halloumi. Självklart finns också fisk vid kusterna, såsom svärdfisk, tonfisk och bläckfisk.
Cypriotisk mat: tjugo maträtter och delikatesser på Cypern
Här har vi samlat 20 exempel på cypriotisk mat i form av maträtter och delikatesser. Håll till godo!
1. Cypriotisk Meze
Det första vi måste nämna när vi pratar om cypriotisk mat är meze, det vill säga smårätter att dela på. Detta är kanske ett av de vanligaste och mest populära sätten att äta på en cypriotisk taverna.
Antingen inleder man middagen med några små förrätts-meze och övergår därefter till varsin huvudrätt, eller så kör man hela måltiden ”meze style”. Alltid mycket gott och trevligt!
Vi åt meze på en lång rad restauranger och det vi överraskades av var den till synes oändliga variationen av rätter. Ofta kan man tänka att man får prova lite av varje, av det som finns på restaurangen.
Grekisk sallad, bröd, röror och oliver är en vanlig start. Därutöver finns ett enormt utbud av meze-rätter såsom halloumi, lufttorkad skinka, grönsaksrätter, friterad ost, vinbladsdolmar (koupepia), zucchinibollar, fyllda grönsaker (gemista), korvar, köttbullar, grillat kött och olika grytor. Eller varför inte beställa in risotto, äggröra med spenat, sniglar eller fyllda svamphattar?
2. Grekisk sallad
I stort sett alla måltider vi åt på Cypern inleddes med grekisk sallad, eller Cyprus Horiatiki Salata (Village Salad), som den kan heta här. Man kan ju tro att man skulle tröttna, men det gjorde vi inte. Dels är grönsakerna så fräscha och goda, och dels blir det ju bara en liten portion per person.
Salladerna innehåller alltid gurka, tomat, fetaost och olivolja. Andra ingredienser kan vara paprika, lök, oliver och kapris. Dessutom kommer det gärna fram gott bröd och goda röror samtidigt …
3. Tzatziki, hummus, tahini, taramosalata och andra röror
Röror ja! Ingen cypriotisk meze utan härliga röror! Några vanliga såser och röror inkluderar tzatziki (vitlökssås med gurka), hummus (kikärtsröra), tahini (sesampasta) och taramosalata (röra med saltad och torkad fiskrom). Vi serverades också många andra röror, till exempel med chili, linser eller ärtor.
4. Halloumi
En av de absolut viktigaste ingredienserna i cypriotisk mat är halloumi (det vill säga cypriotisk ost, ofta gjord på får- och/eller getmjölk). Denna ost är Cyperns stolthet och kan kanske till och med sägas vara landets nationalrätt.
Osten serveras ofta stekt eller grillad, precis som den är. Ibland kan man få osten friterad, eller kanske serverad med ett oväntat tillbehör. På en lantlig restaurang fick vi den serverad i sin färska form (lilla bilden till vänster), då den är lite mjukare. Mycket gott!
5. Fiskmeze
Om du tröttnar på den ”vanliga” mezen kan du testa fiskmeze, vid någon av orterna vid kusten. Vi åt fiskmeze på restaurang Vassos i Ayia Napa, och det var en läcker upplevelse. Här fick vi njuta av massor av rätter med fokus på fisk, bläckfisk och skaldjur. Först serverades kalla rätter, därefter friterade rätter, därefter rätter från grillen och slutligen grytor.
6. Grillad fisk och bläckfisk
Fisk behöver förstås inte enbart ätas i form av meze. På fiskrestauranger hittar du både bläckfisk och olika sorters fisk, gärna grillad, på menyn. Vanliga fiskar är till exempel svärdfisk, tonfisk, seabass och seabream.
7. Moussaka
Moussaka är en traditionell rätt i Grekland, men också i andra länder på Balkanhalvön och i Mellanöstern. Även på Cypern är denna rätt vanlig. Maträtten, som gräddas i ugn, består vanligtvis av lammfärs eller nötfärs, aubergine, äggstanning och ost. Klassiskt och gott!
8. Makaoronia Tou Fournou (ugnsbakad pasta)
En typisk cypriotisk maträtt, som också lagas i ugnen, är Makaoronia Tou Fournou (ugnsbakad pasta). Denna rätt består av lager av pasta, köttfärs, bechamelsås och ost. Riktigt god comfort food!
9. Ttavas (lammgryta)
Ttavas är en smakrik cypriotisk gryta som görs på lamm eller get, tillsammans med ris, lök, tomater och potatis. Maträtten förknippas med landsbygden och framför allt Lefkara, varför rätten också ibland har det längre namnet Lefkaritikos Ttavas.
10. Stifado, kleftiko och andra grytor
Cypern är grytornas land, och under vår resa erbjöds vi någon form av gryta vid nästan varje måltid. Stifado är en kryddig gryta som görs på nötkött, och Kleftiko är en lammgryta med potatis och grönsaker. Dessutom finns många andra sorters grytor!
11. Souvlaki, kebab och gyros
Den grekiska rätten souvlaki är också populär cypriotisk mat. Rätten brukar innehålla små bitar av kolgrillat kött på spett, till exempel fläskkött eller kyckling, tillsammans med en stor mängd grönsaker och ett pitabröd. Andra populära snabbmatsrätter inkluderar kebab och gyros (bröd fyllt med skivat kött och olika tillbehör).
12. Sheftalia (cypriotisk korv)
Sheftalia är en saftig cypriotisk korv som görs av fläskfärs och/eller lammfärs tillsammans med lök, persilja och andra kryddor. Färsen lindas in i en tunn fettväv och grillas.
13. Osten Anari
Anari är en färsk mild vassleost som produceras på Cypern. Osten äts gärna till frukost, kanske med honung, eller som fyllning i bakverket bourekia (se längre ner). Vi hittade osten på ett av hotellens frukostbufféer.
14. Yoghurt i grekisk stil
Yoghurten på Cypern är, liksom i Grekland, tjock, krämig och rik på protein. Väldigt gott, och en helt annan upplevelse än att äta yoghurt hemma i Sverige. Vi njöt av yoghurt på morgnarna, med frukt eller granola.
15. Kattimeri (sött bakverk)
Kattimeri är ett sött cypriotiskt bakverk som bakas på mjöl, socker och olivolja, och eventuellt smaksätts med lite kanel. Bakverket kan ätas som det är, eller tillsammans med honung. Under vår resa hittade vi det på ett av hotellens frukostbufféer.
16. Bourekia
Bourekia är en efterrätt görs av deg som fylls med ost, till exempel osten Anari, och sedan friteras. Vi fick delta i en workshop när godsaken tillverkades och sedan smaka. Så gott!
17. Baklava
Baklava är ett sött bakverk som är vanligt i Mellanöstern och på Balkanhalvön, och som gärna kan ätas som efterrätt. Denna sötsak är alltså långt ifrån unik för Cypern, men mycket vanlig här. Det söta och goda bakverket görs på filodeg och innehåller bland annat nötter och honung.
18. Glyko (konserverad frukt)
Glyko är en slags konserverad frukt, som kan serveras som en söt efterrätt i Cypern såväl som i Grekland.
19. Loukoumi (Cypriotic delights)
Loukoumi är en slags marmeladkonfekt som liknar Turkish delights. Eftersom vi pratar om Cypern får vi kalla dem ”Cypriotic delights” istället. Godsakerna kan hittas på bufféer, och säljs också i butikerna, ofta i fina presentaskar.
20. Shoushoukos (godis av druvjuice)
Shoushoukos görs av druvjuice som blandas med mjöl. Man trär sedan nötter på snören och droppar snörena ett flertal gånger i smeten. Resultatet blir ett sött snacks med tuggmotstånd. Perfekt som ett litet energigivande snack när energinivåerna tryter!
Cypriotisk mat på restauranger på Cypern (och i Stockholm)
Vill du prova cypriotisk mat på en mysig taverna på Cypern? Här hittar du tips på trevliga restauranger runt om på ön – samt en i Stockholm! På samtliga restauranger nedan har vi ätit mycket god mat.
- Ayia Napa: Vassos Fish Tavern, Ayia Napa harbour
- Limassol: Kipriakon, Gamla hamnen
- Kathikas: Yannis Taverna, George Kleanthous 11
- Omodos: Stou-Kir Yianni, Linou 15
- Pafos: Ouzeri, Coastal Broadwalk
- Sotira: Mousikos, Sotira 6
- Tochni: Tochni Tavern, Mersinies 3, Cyprus Villages
- Stockholm: Restaurang Cypern, Valhallavägen 50
Kombinera cypriotisk mat med öl, vin och sprit
Vad ska man dricka till maten då? Faktum är att det finns en hel del lokala drycker att upptäcka. Den kanske allra vanligaste cypriotiska ölen är den som heter KEO, en ljus lager som bryggs i Limassol och även säljs på Systembolaget. Denna öl smakar alldeles utmärkt och vi valde den flera gånger, som utmärkt kombo till cypriotisk mat.
Det finns också en hel del lokalt vin på ön, både rött och vitt. Landet är dessutom känt för starkvinet Commandaria.
Vinet görs dels på inhemska druvsorter såsom Xynisteri, men också på internatuonella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Shiraz och Chardonnay. Vi besökte den trevliga vingården Vasilikon, och utöver denna finns många andra vingårdar, och dessutom vinrutter för dig som har ett stort vinintresse.
Om du gillar starksprit kan du prova den grekiska spritsorten Ouzo, som är smaksatt med anis, eller Zivania, som framställs genom att blanda destillat från pressade vindruvor med torrt vin. Ytterligare en grekisk spritsort är Mastika, som vi provade i form av smaksättning på glass.
Video om mat på Cypern
Mer att se och göra på Cypern
När du besöker Cypern är det härligt att njuta av cypriotisk mat, men det finns förstås också mycket annat att se och göra. Vi kan varmt rekommendera upplevelser på Cyperns landsbygd, att besöka den historiska Unesco-staden Pafos samt att uppleva undervattensmuseet i Ayia Napa.
Pafos på Cypern – ett Unesco världsarv vid havet
Pafos ligger fint vid kusten på Cypern och kan skryta med att platsa på Unescos världsarvslista….
MUSAN i Ayia Napa – museum of underwater sculpture
MUSAN i Ayia Napa är något så unikt som en skulpturpark under vattnet. Den cypriotiska skulpturparken,…
Semester på Cypern? – intressant resmål i Medelhavet
Semester på Cypern kanske? Cypern är ett resmål som ökar i popularitet. Jag (Helena) besökte ön…
Inspiration från Cypern – 7 anledningar att bli nyfiken
Idag bjuder vi på inspiration från Cypern! Har vi varit där just nu? Nej, inte alls….
Limassol marina på Cypern – och restaurang Kipriakon
Limassol marina är hamnen i Limassol på Cypern, och består både av en gammal hamn och…
Agriturism på Cypern – 7 tips till Cyperns landsbygd
Agriturism på Cypern – vad innebär det? Jo, ett tillfälle att uppleva Cyperns landsbygd med charmiga…
Kourion på Cypern – en spännande arkeologisk plats
Kourion är en spännande arkeologisk plats på Cypern, där du kan spana in en antik romersk…
Afrodites klippa på Cypern – besök vid Afrodites födelseplats
Afrodites klippa på Cypern, eller Petra tou Romiou som platsen egentligen heter, består av en rad…
BP säger:
Dregel, dregel! Tusen tack för denna härliga gastronomiska rundvandring i det cypriotiska köket. Just Halloumi och deras röror med taramosalata i spetsen får det att vattna i munnen på mig. Å bläckfisk och eller fisk på det – MUMS. I motsats till er så tröttnade vi dock på grekisk sallad efter en vecka;-)
07 januari 2023 — 19:28
Veiken säger:
Ojoj, nu rinner snålvattnet. Bläckfisk får tummen ner, men allt det andra med halloumi i spetsen är rena rama delikatesserna!
Cypern är ett resmål för oss i vår via en kryssning. Vi har aldrig varit på den södra delen, utan hållit oss på den norra eftersom en vän har en lägenhet där!
08 januari 2023 — 4:09
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Men oj, vad mycket god mat! Mums!
11 januari 2023 — 9:05