Meny Stäng

Bornholm – tips till en härlig semesterö i Danmark

Gästskribent: Magdalena

Den danska ön Bornholm ligger sydost om Skåne. Bornholm har under lång tid varit ett attraktivt resmål för främst danskar, svenskar, norrmän och tyskar. 2022 var det rekordmånga som valde att resa till Bornholm och intresset för ön verkar öka. Det är lätt att förstå varför. Bornholm, som är 4 mil lång och 3 mil bred, har mycket att erbjuda sina besökare.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resa hit

Från Sverige tar du dig till Bornholm med färja från Ystad. Överfarten tar 80 minuter och det går flera avgångar varje dag. Färjan lägger till i Rönne, som är Bornholms största stad. Vid tidigare resor till Bornholm har vi cyklat. Denna gång tog vi med oss bilen för att lättare och snabbare kunna ta oss runt ön.

Boende

Det finns en uppsjö med boendealternativ på ön. Allt från hotell, vandrarhem, stugor, lägenheter och B & B. Vi valde inget av det för vi ville campa. Det är ett hyffsat billigt och mysigt alternativ som vi uppskattar. I alla fall i ett par nätter… 😊

Platser väl värda att besöka på Bornholm

Rönne

Vårt första stopp på ön blev helt naturligt Rönne.  Här bor 1/3 av Bornholms befolkning. I Rönne finns många affärer, restauranger, mysiga gamla hus och trånga gränder. Vi strosade runt i såväl den nya som den gamla delen av staden innan vi satte oss i bilen för att åka till Svaneke.

Svaneke

Svaneke är en stad på Bornholms ostkust. Här åt vi bl.a. supergoda smörrebröd på Svaneke brygghus. Jag fullkomligt älskar att äta smörrebröd när jag är i Danmark, Det hör på något vis till varje Danmarkssemester. Vi nöjde oss inte med att äta smörrebröd, vi köpte även flödebollar (gräddbullar) och glass.

Är man på semester så är man 😊 I Svaneke finna många trevliga affärer samt exempelvis krukmejeri, karamellkokeri och glasmästeri. Vi konstaterar snabbt att vi gillar Svaneke, inte bara för allt gott vi åt där utan för att det är en riktigt mysig liten stad.

Dueodde

På Bornholms sydligaste spets ligger Dueodde. Platsen är främst känd för den flera kilometerlånga kritvita stranden som anses vara en de finaste ständerna i Europa.  Den finkorniga sanden användes i timglas fram till 1800-talet och det sägs att Napoleon var en av de som använde sanden i Dueodde i sitt timglas.

Bornholm lär vara en av de solsäkraste platserna i Danmark. Det innebär att vi hade lite otur under vårt besök. Vi klarade oss nästan helt undan regnet men det var ingen gassande värme som bjöd in till bad i det klara fina vattnet.

Bornholm

Vi campade när vi var på Bornholm. Vi valde att campa just på Dueodde för att kunna sätta upp vårt tält precis intill stranden. Det var otroligt mysigt att börja och sluta dagen på stranden. Här tillbringade vi kvällarna med BBQ, spel och härligt snack.

Hammershus

På andra sidan ön, på den nordligaste punkten ligger borgruinen Hammershus. Borgruinen härstammar från 1100-talet och är norra Europas bäst bevarade borgruin.  Hammershus är vackert beläget på en 74 meter hög klippa med utsikt över havet. Hammershus är med sina 500 000 besökare per år Bornholms främsta turistattraktion.

Bornholm

Borgruinen har delvis restaurerats men det mesta som är kvar är original.  Det är fascinerande, tycker jag, att gå runt på historiska platser och tänka sig in i hur det var att leva på tiden då borgen användes. Hur var det att vara soldat här? Hur var det att vara fånge här?

Bornholm

Gudjhem

Gudhjem är ännu en mysig stad på Bornholm som är väl värd att besöka. Staden är bland annat känd för rökerierna som finns i staden. Jag måste säga att jag ångrar mig och skäms lite för att vi inte provade rätten Sol over Gudhjem, (rökt sill på grovt bröd, rödlök och överst ligger en äggula som symboliserar solen) som är den lokala nationalrätten.  Jag brukar alltid ta seden dit jag kommer och prova lokala rätter, men just när vi var här kändes rökt sill som en för stor utmaning. Så här i efterhand känns det lite märkligt med tanke på alla konstiga saker jag har ätit i mitt liv. 😊

I stället för Sol over Gudjem åt vi jättetråkig och superdyr mat på en av stadens restauranger. Det restaurangbesöket blev flopp som vi snabbt försökte glömma med en jättestor och fantastiskt god glass.

Bornholm

Helgidomsklipporna       

På Bornholms norra kust, strax utanför Gudhjem finns många klippor. De mest imponerande är de 20 meter höga, karga och branta Helgidomsklipporna.

Precis innan klippkanten går det att parkera bilen för att sedan promenera längs en stig som sedan leder till en trappa som i sin tur leder till raviner och grottor. Det är bra skyltat, så det är lätt att hitta. En grotta kallas den svarta grytan som är 60 meter djup. Det gäller att inte vara rädd för spindlar om du går in i den trånga grottan. Här lär nämligen bornholmska spindlar bo.

Rundkyrkor

Något som är karaktäristiskt för Bornholm är de fyra rundkyrkorna som finns på ön. Vi besökte den största, Österlars kyrka som är byggd på 1100-talet. Det är ingen som riktig vet varför det byggdes rundkyrkor. En hypotes är att det är fästningskyrkor och en annan hypotes är att det är astronomiska observatorier.

Vi tillbringade tre dagar på Bornholm vilket kändes lagom (det är iaf lagom att bo i tält i två nätter 😊 ) Vi hann se och göra det vi hade tänkt oss i ett relativt lugnt tempo. Vi alla sex som reste ihop är rörande överens om att Bornholm är fin och mysig ö som är en jättebra semesterdestination.

/Magdalena Hjortzberg

Magdalena Hjortzberg och Pernilla Ekholm

Följ Magdalena och Pernilla här:

Sverige

Magdalena och Pernilla

Magdalena och Pernilla driver Travelsis.se och bor i södra Skåne. Båda är socionomer, vars största fritidsintresse är resor med familjen, men tycker också om att göra saker och att resa med vänner och föräldrar. Det de gör som förgyller deras liv vill de gärna dela med sig av för att inspirera andra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev