Vad kan man se och göra i Tylösand? Tylösand, som ligger i Halmstad, är på sommaren en otroligt populär plats för sol och bad. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Tylösand!
Innehållsförteckning
Tylösand
Tylösand är kanske framför allt känt för sin långa sandstrand, och har varit en populär badort sedan början på 1900-talet. Min (Helenas) släkt kommer från Halmstad och jag tillbringade alla barndomens somrar i Tylösand, så för mig är detta en plats som ligger nära hjärtat.
Tylösand ligger en knapp mil väster om Halmstad i Halland.
Vad kan man göra i Tylösand?
Vad kan man då se och göra i Tylösand? Denna svenska semesterort bjuder på allt från sol och bad till golf, god mat och fina vandringsleder. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.
1. Sola och bada
Det som de kanske allra flesta vill göra i Tylösand är att sola och bada. Tylösand är framför allt känt för den drygt fyra kilometer långa stranden Tylösand strand, som flera gånger utnämnts till Sveriges bästa strand. Utöver denna finns andra mindre stränder och badplatser.
- Tylösand strand är, tillsammans med de delar av stranden som heter Frösakull och Ringenäs, en drygt fyra kilometer lång sandstrand i Tylöbukten.
- Tjuvahålan strand är en familjestrand med sandstrand, klippor och brygga. Här finns möjlighet för snorkling och fiske.
- Svärjarehålan strand är en badplats som är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Här finns även Hallands första snorkelled – en 200 meter lång skyltad led under ytan.
2. Testa vattensporter
En sak som du kan göra i Tylösand om du längtar efter lite adrenalin och äventyr är att testa olika vattensporter. Surfing är populärt, oavsett om du föredrar vindsurfing, vågsurfing eller kitesurfing. Det går också att hyra brädor för Stand Up Paddle Boarding (SUP).
3. Utforska ön Tylön
Strax utanför Tylösand strand ligger ön Tylön. Denna ö är södra Hallands enda ö, och är samtidigt ett naturreservat med ett rikt fågelliv. För att skydda fågellivet är det förbjudet att besöka stora delar av ön under vissa delar av året (1 april – 15 juli) och man måste också vara rädd om naturen på ön. Man får till exempel inte tälta eller plocka blommor.
Under andra delar av året kan du ta dig ut till och utforska ön, vilket du kan göra med egen eller hyrd båt, kanot eller paddleboard. Förutom fåglar kan du spana in öns fyr och fyrvaktarbostäder samt flera fornminnen, såsom ”Tylajungfrun”, en fallosliknande sten som kan ha varit en hednisk fruktbarhetssymbol.
4. Promenera längs klipporna i Tylösand
Även om Tylösand är känt för sina sandstränder så finns det också gott om klippor, med härlig utsikt över havet. Du kan promenera längs kusten mellan Tylösand strand och Tjuvahålan, och mellan Tjuvahålan och Svärjarehålan.
5. Upplev After Beach och konserter
Om du gillar folk och fest kan du avsluta varje sommardag på Tylösand strand med ett besök på Solgårdens After Beach. Några kvällar i veckan brukar det dessutom arrangeras konserter eller standup. Flera kända artister har uppträtt här, såsom till exempel Ulf Lundell, Petra Marklund, Hoffmaestro, Magnus Uggla och Badjävlar.
6. Häng på Hotel Tylösand
Hotel Tylösand, som ägs av artisten Per Gessle och affärsmannen Björn Nordstrand, har dessutom mer att bjuda på, utöver After Beach och konserter. Hotellet ligger med fantastisk utsikt över havet, och du kan naturligtvis välja att bo över i något av de stilrent designade rummen.
På hotellet finns också ett gäng restauranger och barer, såsom Restaurang Tylöhus, Leifs Bar & Grill, Titus Tapas och Bettans Bar. Dessutom hyser hotellet Sveriges största fotogalleri, ”Tres Hombres Art”, med massor av fotografier på en yta av 23 000 kvadratmeter.
7. Åk på campingsemester
Ett perfekt sätt för många att uppleva Tylösand är att åka på campingsemester. I området hittar du både First Camp Tylösand – Halmstad och First Camp Karlstorp – Halmstad. Till dessa campingar kan du komma med egen husbil eller husvagn, eller välja att bo i stuga.
8. Spela golf
Spela golf är något du inte vill missa att göra i Tylösand – i varje fall inte om du är golfare! Halmstad brukar skryta om att vara golfhuvudstad, med åtta anläggningar, 153 golfhål och tiotusentals golfare. I Tylösand hittar du Halmstad golfklubb med två 18-hålsbanor: Norra banan och Södra banan.
9. Vandra längs Prins Bertils stig
Prins Bertils stig är en 18 kilometer lång vandringsled som startar vid Halmstad slott och passerar Tylösand innan leden avslutas i naturreservatet Möllegård. Leden bjuder på vacker natur och fina vyer.
10. Strosa i Rhododendronparken
I närheten av Tjuvahålan, längs med Prins Bertils stig, hittar du den vackra Rhododendronparken. Det är fint här året om, men den stora behållningen får man av att besöka parken under slutet av maj eller början av juni, då rhododendronbuskarna står i blom.
Så, varför finns en rhododendronpark i Tylösand? Jo, år 1933 var arbetslösheten bland ungdomar hög och man arrangerade därför frivillig arbetstjänst. I Tylösand fick en grupp unga män anlägga en park …
11. Ät på restauranger i Tylösand
Trots att Tylösand är litet finns ett gäng restauranger och andra matställen att välja på. Här är exempel på några trevliga ställen där du kan slå dig ner för en bit mat:
- Halmstad Golfklubb Restaurang utsågs lagom till sitt 75-årsjubileum till Årets Golfkrog. (Golfbanevägen)
- Hygge är ett crêperie som serverar galetter och crêpes, och håller öppet året om. (Tylösandsvägen 28)
- Punch Restaurang & Bar är en populär krog med en kanske ännu mer populär äventyrsgolf. (Tylösandsvägen 26)
- Restaurang Salt har ett vackert läge, och erbjuder bland annat rätter med fisk och skaldjur. (Tjuvahålsvägen 9)
- Restaurang Tylöhus är en anrik restaurang som serverar a la carte och har öppet året om. (Tylöhusvägen 28)
12. Upplev Livräddardagen
Varje dag, från midsommar till mitten av augusti, finns Livräddarna på plats på Tylösand strand, vilket de gjort ända sedan 1960. I Tylösand finns Livräddarskolan, som är den enda skola i Sverige som erbjuder havslivräddarutbildning.
Under somrarna brukar Livräddarna också arrangera simskola och kurs med grundläggande livräddarkunskaper för barn och ungdomar. Höjdpunkten på sommaren är sedan den populära ”Livräddardagen” då brandmän, ambulanspersonal och sjöräddning brukar finnas på plats.
13. Gör en utflykt till Halmstad
När du semestrar i Tylösand vill du förstås passa på att också upptäcka den fina staden Halmstad. Det är mysigt att strosa vid platser som Stora Torg, Storgatan, Norre Port, Halmstad slott och, förstås, längs den härliga ån Nissan.
Om du gillar konst finns det både utomhuskonst och en lång rad museer att välja bland. Du kan också besöka Galgberget och Hallandsgården samt göra flera fina utflykter i närområdet. Du hittar massor av tips i artikeln på länken nedan.
Mer att se och göra i Tylösand
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Tylösand, utöver våra förslag. Här hittar du ännu några tips.
- Kattegattleden är en 395 kilometer lång cykelled, från Helsingborg till Göteborg, som passerar Tylösand.
- S:t Olofs kapell är en träkyrka från 1721, ursprungligen uppförd i Lidhult, med vackra takmålningar.
- Tylösandsleden är en 25 kilometer lång cykeltur i lite lantligare miljö, som även passerar Halmstads slott, Norre Katts park och Galgberget.
- Äventyrsgolf finns vid Restaurang Punch.
Var kan man bo eller stå med husbilen?
Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Tylösand. Du kan till exempel bo på Hotel Tylösand eller Tylebäck Hotell, alternativt det mindre Hotell Trasten. Om du föredrar camping kan du välja mellan First Camp Tylösand – Halmstad och First Camp Karlstorp – Halmstad. Vill du hellre stå enkelt med husbilen kan du stanna över natten på Parkering Grötvik.
Mer att se och göra i närheten
När du befinner dig i Halland kan du förstås passa på att besöka andra trevliga halländska städer såsom Falkenberg och Varberg. Om du istället åker söderut kan du besöka Mellbystrand eller ta dig till Båstad, där du till exempel kan besöka Norrvikens trädgårdar och Birgit Nilsson Museum.
Lilla Napoli i Falkenberg – pizzerian där man bokar deg
Lilla Napoli i Falkenberg är pizzerian för dig som vill uppleva en äkta napolitansk pizza, bakad…
Varbergs fästning – besök i museum och guidad visning
Varbergs fästning är en mäktig försvarsbyggnad med en lång historia. Danskar och svenskar har krigat om…
Att göra i Falkenberg – 12 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Falkenberg? Falkenberg är härlig västkuststad med mycket att bjuda…
Svenska Hallandsvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Svenska Hallandsvägen är en temaväg som tar dig med genom vackra Halland, för att få uppleva…
Varbergs kusthotell – en plats att längta tillbaka till
Gästskribent: Magdalena Jag har varit i Varberg vid ett par tillfällen tidigare och då besökt stadens…
Stränder i Tylösand – Svärjarehålan och Tjuvahålan
Nu har vi kommit hem till Sverige, efter vår rundresa i Polen och Tjeckien, och vårt…
Att göra i Halmstad – 16 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Halmstad? Halmstad är en trevlig stad på västkusten, med…
Svenska vingårdar – 4 gårdar med svenskt vin
Svenska vingårdar, finns det? Ja, det gör det, och svenskt vin är dessutom på frammarsch på…
Att göra i Varberg – 13 tips till en härlig västkuststad
Vad kan man se och göra i Varberg? Varberg är en härlig västkuststad som bjuder på…
Gekås Ullared – Sveriges största besöksmål
Gekås Ullared är idag Sveriges största besöksmål, med cirka 4,8 miljoner besökare varje år. Vi har…
Tjolöholms slott – ett besök i en sagolik värld
Tjolöholms slott är ett fantastiskt vackert byggnadsverk, med överdådig arkitektur och spännande tekniska bekvämlighetslösningar från 1900-talets…
Fler tips på saker att göra i Tylösand?
Har du varit i Tylösand? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Tylösand?
Fakta om Tylösand
- Landskap: Halland
- Län: Hallands län
- Kommun: Halmstads kommun
- Tätort: Tylösand är en del av tätorten Frösakull
- Distrikt: Söndrums distrikt
- Läge: Vid Tyludden, cirka 7 kilometer väster om Halmstad.
- Folkmängd: Cirka 400 (2010)
- Namn: Den ursprungliga stavningen var Tylesand och ön hette från början Tylen.
- Läs mer: Du hittar mer information på Destination Halmstads webbplats.
Tylösands historia
- 1400-talet: I Tjuvahålan fanns en gård som tillhörde Sturesläkten. Sven Nilsson Sture var en framgångsrik sjörövare. Senare blev viken ett tillhåll för pirater och smugglare.
- 1500-talet: Ett fiskeläge fanns på Tyludden vid nuvarande Trången.
- 1563: Marken där Tylösand ligger idag donerades till Halmstad av Danmark som tack för insatserna mot svenskarna.
1600- till 1800-talet
- 1658: Halmstad och Tylösand blev svenskt.
- 1870: Tullverket anlade en tullstation i Tjuvahålan för att få bukt med all smuggling. Samma år byggdes fyr och fyrvaktarbostad på ön Tylen (Tylön).
1900- till 1930-talet
- 1900-talets början: Havsbad blev populärt och stranden i Tylösand började användas för sol och bad.
- 1905: Halmstads barnkolonier etablerades i Tylösand, som fasta sommargäster.
- 1913: Båttrafik från Halmstad till Tylösand startade, eftersom vägen var dålig.
- 1915: Värdshus och restaurang upprättades.
- 1920-talet: Camping med tält blev populärt, strax ovanför Tjuvahålan.
- 1927: Ett nytt hotell byggdes bredvid det gamla värdshuset, av AB Tylösands Havsbad, med Johan Hallberg som VD.
- 1929: Båttrafiken lades ner eftersom vägen förbättrats.
- 1930-talet: Enkla små stugor byggdes på platsen där man tidigare tältat, i den så kallade Tältstaden.
- 1933: Orten Tylesand bytte namn till Tylösand och ön Tylen bytte namn till Tylön, i samband med att badorten började bli mer känd.
- 1938: En 18-håls golfbana stod klar, byggd av Halmstad GK.
1950-talet till nutid
- 1950: S:t Olofs Kapell uppfördes. Kapellet är ursprungligen byggt i Lidhult och har därefter flyttats till Tylösand.
- 1991: En tillgänglighetsanpassad badplats öppnade i Svärjarehålan.
- 1995: Per Gessle och Björn Nordstrand tog över Hotel Tylösand.
- 2010: Realityserien ”Kungarna av Tylösand” sändes på Kanal 5.
Lena - gott för själen säger:
Där har jag aldrig varit, tror jag. Men hört om det mycket såklart. Det lockar en del, för att det verkar så fint. Samtidigt tänker jag mig att det skulle vara så mycket folk (om man inte åker off season då). Men kanske. nån gång…
Kram Lena
25 februari 2023 — 7:20
Helena säger:
Tylösand är fint! Och jo, det kan vara mycket folk! Sedan beror det lite på var man är. Stranden är lång och det är alltid mycket folk runt hotellet, men betydligt glesare om man rör sig bortåt.
25 februari 2023 — 8:21