Innehållsförteckning
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré
Oman är ett av de länder få känner till även om de besökt närliggande Förenade Arabemiraten och andra länder i Gulfen. Landet är inte direkt känt för något speciellt och namnet fastnar liksom inte när man läser det så det är lätt att det blir lite bortglömt precis som Slovenien eller Armenien.
Dubai är Förenade Arabemiratens största stad och den närmaste populära turistdestination. Har man tre dagar över i Dubai hinner man besöka några av de bästa platserna i Oman. Tre nätter hinner man mycket på men det går även på två om man gillar när det går undan.
Landet ligger på runt plats hundra när det gäller popularitet bland turister så det är långt ifrån en charterdestination. Men landet har mycket att erbjuda och till skillnad från de andra i regionen så finns här en lång historia. De flesta oljeproducerande länderna i regionen var i stort sett obetydliga för hundra år sedan så Oman är det land man ska besöka för att uppleva historiens vingslag.
Oman har varit ockuperat av portugiserna på 1500-talet och britterna på 1800-talet. Under en lång period tillhörde också Östafrika och Zanzibar till Oman där makten utgick från Muskat.
Hur man åker dit
Man kan bila till Muskat från Dubai eller Abu Dhabi och det tar runt två timmar till gränsen och sedan en timme för gränspassagen. Det går också bra att flyga till Omans huvudstad Muskat dit man kan resa med både vanligt eller lågprisflyg.
Landet är en smal remsa längs kusten så det är en lång sträcka ned till Salalah som ligger i söder nära Jemen. Dit kan man också flyga om man vill uppleva vacker natur och besöka någon av parkerna med leoparder och gaseller.
Vill man besöka den norra delen av Oman måste man passera Förenade Arabemiraten med bil. Den norra delen är en isolerad del omgiven av Förenade Arabemiraten och ligger på den yttersta tippen på den arabiska halvön. Den kallas Musandam och är perfekt för den som gillar berg och trekking.
Hur är Oman?
Oman är inte lika rikt som de andra länderna i regionen och lokalbefolkningen jobbar inom de flesta branscherna vilket är trevligt när man reser runt. Det kan låta lite konstigt men i grannländerna så jobbar inte medborgarna med enkla jobb utan de utförs av gästarbetare. I Arabemiraten utgör gästarbetare 85 % av befolkningen medan det i Oman är det omvända.
Omanierna är gästvänliga och turismen är uppskattad även om landet har en relativt liten turistnäring. Landet är säkert att resa runt i och är man i regionen är det i Oman man förvånas över variationen i både natur och kultur. Berg och dramatiska vikar i norra Oman, höga grönklädda berg i söder där gaseller, leoparder och ökenrävar strövar runt är unikt i regionen.
Lokala hantverkare och konstnärer har bevarat många mönster och traditioner från storhetstiden då Zanzibar tillhörde Oman. Landet är bergigt och tack vare bergens närhet till Indiska Oceanen samlas moln som frigör rejäla regnmängder under vinterhalvåret. Besöker man Oman efter vinterns regn kan det vara riktigt grönt. Det finns också gott om underjordiska källor och oaser som flitigt används för odling av främst dadlar men även bananer och annan frukt.
Många reser till Oman för att dyka längs de branta kusterna. Små söta hajar är vanliga, de är mindre än en meter i längden och kan ibland ses väldigt nära stränderna till allas förtjusning.
Muskat
Det känns overkligt att den lilla staden Muskat styrde över Somalias, Kenyas och Zanzibars kuster en gång i tiden. I staden bor det runt 30 000 invånare vilket gör den väldigt behaglig att besöka medan de flesta av regionens 1,2 miljoner invånare bor utanför Muskat. Staden ligger inklämd mellan bergen och Indiska Oceanen vilket innebär att det är gott om fiskrestauranger om man tröttnar på biryani och grillade kebabspett som annars är populärt på de flesta restaurangerna.
Det finns en del mindre museer och en hel del byggnader som vittnar om landets rika historia. Det kan tyckas blygsamt jämfört med Europas historia men jämfört med Dubai där de äldsta byggnaderna är 50 år gamla så känns Muskat nästan magiskt gammalt.
Det finns en hamn där både fiskebåtar och enorma kryssningsfartyg kommer in och det är även där den gamla marknaden ligger liksom några museer och gallerier. Innan eller efter man besöker Muskat så finns det några riktigt mysiga orter att besöka och till de orterna tar man sig med bil.
Nizwa
En av många vackra områden att besöka är Nizwa där Nizwa fort ligger. Det ligger uppe i bergen och överallt finns små odlingar i anslutning till källor och bevattningssystem. De små kanalerna som sträcker sig runt odlingarna kallas falajer och är snillrikt konstruerade för att klara det tuffa klimatet och sträcker sig ibland kilometervis.
Fortet i Nizwa är byggt på rester från en mur som fanns där redan på 1200-talet och fortet stod färdigt på 1600-talet. Området är fullt av murar och torn som är flera hundra år gamla och flera hotell i samma stil gömmer sig lite här och var. Det finns även en svensk kanon utanför fortets ingång.
Runt fortet finns även vanliga butiker och restauranger men bäst är att besöka marknadsplatsen där alla hantverkare säljer allt från lergods till instrument och kläder. Då landet har influenser från både Östafrika och Arabvärlden så finns mycket man kan köpa med sig hem.
Misfah
Längre upp i Hajarbergen, runt två mil från Nizwa ligger en 300 år gammal by på en bergstopp där husen är byggda av sten och lera. Det finns några enkla hotell i enkel stil som passar utmärkt för en natt.
På morgonen kan man promenera längs de små stigarna och falajerna som sträcker sig runt bergets alla terassodlingar. Stämningen är sagolik och blir man kaffesugen finns åtminstone ett mysigt kafé där man kan få gott kaffe med utsikt över palmodlingarna och bergen runtomkring. En utmärkt destination för den som gillar att vandra i bergen.
När sommarens värme gör sig påmind är det skönt att åka upp i bergen där det är några grader kallare. Misfahs trånga gränder är inbäddade bland höga lerväggar vilket ger skugga och skapar en skön temperatur större delen av dagen.
Har man mer tid bör man besöka Salalah i söder där det finns parker med leoparder och gaseller. Särskilt vackert är det efter regnperioden som är mellan juni och september då det råder tropiskt klimat i södra Oman.
Många som rest mycket i regionen och besökt Kuwait, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Qatar har valt Oman som favoritdestination då landets historia och natur är den mest varierade i regionen. Det är inte lika modernt som metropolen Dubai men det är genuint och trevligt. Den enda nackdelen är att det är ont om pubar på de mindre orterna men i Muskat kan man svalka strupen med en kall öl.
Carin Ager säger:
Oj vad minnen som dyker upp.
Vi reste i hyrd bil och kom inte igenom en gränsstation på vägen hem mot Dubai, för det fattades en stämpel från gränsstationen vi kommit in i Oman. Det tog tid att köra tillbaka i bergen den natten. Många timmar vid gränsen ut!! Vi kom igenom så småningom.
Mac Donalds på andra sidan gränsen var det bästa vi kunde få uppleva den natten.
Det är äventyren som man minns!
02 mars 2023 — 9:09
Jonathan GDM säger:
Det låter stressigt men också typiskt hur man ibland måste göra saker på ett visst sätt bara för att personalen inte vågar fatta egna beslut! Vi passerade gränsen smidigt men såg till att åka tillbaka genom samma passage så det inte skulle bli komplicerat. Ska dit igen snart så ska se till att det stämplas ordentligt :).. tack för råden!
02 mars 2023 — 10:37
Lena - gott för själen säger:
Kul att läsa! Oman är ett helt okänt resmål för mig. Det verkar vara en riktigt intressant plats.
Kram Lena
04 mars 2023 — 6:50