Svenska ruinvägen är en temaväg som tar dig runt halva Sverige till alla coola kyrk, kloster- och slottsruiner. Res på egen hand och i egen takt – med bil, husbil, husvagn eller motorcykel.
Innehållsförteckning
Svenska ruinvägen
Svenska ruinvägen är en FREEDOMtravel Temaväg som går från Bohus fästning i Kungälv, upp mellan Vänern och Vättern till Uppsala. Ruinvägen vänder nedåt i sicksack mellan alla coola ruiner ända ner till Malmö. Du kan följa den från vilket håll du vill, eller plocka ut din favoritdel (dina smultronställen) mitt i. Det här är en idé för att göra det enklare för dig att ge dig ut på ett litet äventyr. Trevlig resa!
Svenska ruinvägen
Korta fakta om svenska ruinvägen
- Längd: 1796 km
- Start: Bohus fästning
- Stopp: Balkåkra kyrkoruin
1. Bohus fästning
Bohus fästning har försvarats av norrmän, danskar och svenskar och sammanlagt utsatts för 14 belägringar – ett nordiskt rekord. Idag kan man komma hit för att ströva runt i ruinen, föreställa sig historiens dramatiska strider och kanske andas ut för att man inte behöver stanna i någon av fängelsehålorna.
2. Gräfsnäs slottsruin
Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås i Västergötland var från början (troligtvis) ett medeltida hus, som på 1500-talet utvecklades till ett slott av greven Sten Eriksson Leijonhufvud. Senare kom Gref Ebba som styrde tyranniskt över slottet, var en hatad despot av kvinnorna som arbetade för henne. De åtalade en förbannelse över slottet och att det skulle brinna ner 3 gånger med hundra års mellanrum. Slottet brann ner 1634-1734 och 1834. Det sägs att här vilar förbannelsen fortfarande efter 1834 eftersom man inte ville återbygga slottet igen. Spökigt eller?
3. Gudhems kloster
Gudhems kloster fungerade som nunnekloster mellan 1100-talet och 1529. Klostret var anslutet till cisterciensorden och hade sin storhetsperiod på 1200-talet.
4. Varnhems klosterruin
Här finns ruinen av Varnhems kloster och dessutom ruinen av en av Sveriges äldsta kyrka från vikingatiden. En grav och skelett från 900-talet om en tjej som hette Kata och Birger Jarls grav som är Sveriges landsfader och som skapade Sveriges lagar på 1000-talet.
5. Kägleholms slottsruin
På medeltiden låg här ett gods och ägaren Ulf Månsson var lagman i Närke och make till heliga Birgitta. 1541 köpte Gustav Vasa gården och döpte den till Kägleholm. 1674 ärvde rikskanslern och greven Magnus Gabriel de la Garde hela godset efter sin mor Ebba Brahe.
6. Vasaborgen Uppsala slott
Vasaborgen började byggas år 1549 som ett led med flera Vasaborgar för att skydda dåtidens Sverige. 1567 var de första delarna klara och samma år inträffade de omskrivna Sturemorden i slottets fängelsehåla. Slottet brann 23 april 1572 och slottet byggdes om till renässanspalats av Johan III.
7. Mörby slottsruin
Mörby var på 1300-talet en gård, som på mitten av 1500-talet byggdes ut till ett renässansslott av Gabriel Kristiernsson Oxenstierna. Slottet ska enl sägnen ha varit ett av Upplands vackraste slott och påbyggnationerna bara fortsatte
8. Sigtuna kyrkoruiner
Vi kollade in Sankt Olofs kyrkoruin, som ligger på kyrkogården väster om Mariakyrkan i Sigtuna. Runt år 1100 byggdes centralkor, kor och tvärskepp, och i ett senare skede byggdes långhuset. Precis intill kyrkoruinen finns en källa som troligen har samband med kulten kring kyrkans skyddshelgon Olof den helige.
9. Haga slottsgrund
Carl Fredrik Adelcrantz ritade det första av sex olika arkitekter i slutet av 1770-talet ett lustslott som skulle stå i Hagaparken. Slottet skulle ha en känsla från Apollotemplet i Versailles, och 1785 köpte Gustav III (teaterkungen) Brahelund-området i Hagaparken där han ska placera slottet.
Tips: Visborgs slotts & kyrkoruiner
Visborg är en befästning och ett gammalt slott och är en enorm sevärdhet. Gotland bjuder också på fantastiska kyrkoruiner som alla är värda att se. Missa inte de här! Ta färjan från Nynäshamn med destination Gotland.
- Elinghem
- Ganns
- Sankt Nicolai
- Drottens kyrkoruin i Visby
- Sankt Lars
- Sankt Clemens
- Sankt Göran
- Sankt Hans & Sankt Pers
- Helige Anders
- Sankta Katarinas
- Bara Ödeskyrka
- Roma Klosterruin
10. Nyköpingshus
Nyköpingshus uppfördes på 1100-talet som en medeltida försvarsborg, troligtvis under ledning av Birger Jarl. Mycket av det man kan se idag härstammar från denna tid. En av de mest dramatiska och mest kända händelserna på Nyköpingshus är det som kom att kallas Nyköpings gästabud
11. Stegeborgs slottsruin
Stegeborg har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Man vet att man använda pålar här redan på vikingatiden, för att kontrollera sjöfarten. Den äldsta byggnaden här är Stegeborgs slottsruin.
12. Johannisborgs slottsruin
År 1613 började Johannisborgs slott uppföras, av hertig Johan av Östergötland, som residens och skydd för staden Norrköping. Troligen anlitades den nederländske arkiteken Hans Fleming för bygget.
13. Stjärnorps slottsruin
Stjärnorps slott uppfördes 1655-1662, i dåvarande Vreta klosters socken, av greven och fältmarskalken Robert Douglas. Slottet ritades av den kände arkitekten Nicodemus Tessin den äldre, som också varit arkitekt för till exempel Drottningholms slott.
14. Vreta klosterruin
Vreta kloster grundades som ett benediktinskt nunnekloster i början av 1100-talet. Kung Inge den äldre och hans hustru Helena donerade marken till klostret, som var ett av Sveriges allra första kloster.
16. Brahehus
Per Brahe den yngre lät uppföra Brahehus under åren 1638-1651. Huset skulle ha varit ett änkesäte åt hans första hustru Kristina Katarina Stenbock, men hon dog innan det stod klart.
17. Visingsborgs slottsruin
Strax intill färjeläget på Visingsö ligger Visingsborgs slottsruin, som kanske är öns allra viktigaste sevärdhet. En gång i tiden var detta en mäktig egendom som tillhörde Per Brahe den yngre på senare delen av 1600-talet.
18. Näs slottsruin
Näs slott uppfördes på 1100-talet och var en av Sveriges första slott, riksborg och riksbank. 1318 pantsattes borgen av. kung Birger Magnusson till danskarna. Slottet brändes ner efter strider 1318 när kung Birger var på landsflykt.
19. Eksjöhovsgårds slottsruin
Platsen där slottsruinen ligger ska omnämnas för första gången år 1287 och man tror att det skulle kunnat vara Sten Stures jaktgård. Stureätten hade gården mellan 1420-1616 efter det fick fältmarskalk C.M. Lewenhaupt gården av kronan som tack för sina tjänster.
20. Kronobergs slottsruin
Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin som berättar intressanta historier om Gustav Vasa och Dackefejden. Häng med på en spännande resa till 1500-talet!
21. Bergkvara slottsruin
Sedan 1300-talet har här varit boställe för riddare och väpnare. 1420 tog ätten Trolle över där Arvid Trolle även var svensk riksråd och lagman i Östergötland med ca 1000 gårdar, som ärvde ytterligare 475 gårdar i Skåne. Bergkvara var därmed ett av de största gods som någonsin funnits i Norden.
22. Borgholms slottsruin
Borgholms slott är idag en ruin av den borg som uppfördes på Öland på 1200-talet – och som på 1600-talet byggdes om till ett storslaget barockpalats av Karl X Gustav. Här har många människor passerat genom tiderna, allt från kungar och fogdar till hantverkare och fångar. Idag är Borgholms slott ett av Ölands största turistmål.
23. Sankt knuts kapell
Sankt Knuts kapell uppfördes under 1100-talet och övergavs under 1500-talet. Namnet härstammar från den danske helgonkonungen Knut, som blev dödad i ett uppror i Odense år 1086. Namnet tyder på att platsen har haft kontakter med Danmark och de danska Knutsgillena.
24. Lyckå slottsruin
Blekinge tillhörde huvudsakligen Danmark fram till freden i Roskilde 1658, och historien präglades av kamp mellan danska och svenska herremän. År 1545 fick länsherren i Lyckå en kunglig befallning om att uppföra ett “fast hus”.
25. Sölvesborg slottsruin
Sölvesborg är en borgruin och en slottsruin och för att det har kallats slott är för kungligheter har övernattat på Sölvesborg. År 1263 omtalas borgen för första gången och i början av 1300-talet byggde man två enorma torn under den danska kungen Erik Menved. I början av 1400-talet vistades drottning Margareta av Danmark och Erik av Pommern här.
26. Balkåkra kyrkoruin
Balkåkra kyrka byggdes på 1100-talet. När Carl von Linné var på sin skånska resa 1749 tyckte han att kyrkan var “liten och täck”, och kyrkan kallades då “Barkare kyrka”