Gästskribent: Anna Nilsson Spets
Den här tiden på året är det dags för kungaspaning, inte för att jag är ett smack intresserad av något kungahus, men ett besök till de kungliga växthusen i Laeken är en upplevelse utöver det vanliga. Jag har jobbat med växter i 32 år och det ska mycket till innan jag imponeras, men här häpnas jag.
Bryssel har två botaniska trädgårdar, dels den i Meise som är öppen året runt (kommer i ett inlägg så småningom) och de kungliga växthusen i Laeken som endast har öppet 20 dagar per år. Förhandsbokning är nödvändigt. Skulle man befinna sig i Bryssel snart så är det alltså öppet 14 april – 7 maj.
Man bokar en tidsram för sitt besök, 1,5 tim eller 2,5 tim, jag rekommenderar det senare alternativet då det är ganska stort och är rätt mycket folk i omlopp.
Området ligger inte så långt ifrån Atomium, ni vet dom där bollarna som är ett av Bryssels landmärken.
Det kungliga slottet ligger i början av parken, bebos av Kung Filip med familj. Slottet började byggas 1782 och har sedan dess bebotts av alla belgiska kungar utom en.
Området runt om slottet innehåller allt en kung kan behöva såsom golfbana, konstgjorda sjöar och ett japanskt torn.
Och så naturligtvis växthusen och dess paviljonger. Dessa byggdes mellan 1874 till 1895 och stilen är Art Nouveau.
Bygget skedde under Leopold II-eran, despoten med storslagna planer för sitt belgiska Kongo. Kungen beslutade att växthusen skulle vara öppna för allmänheten tre veckor per år, detta gäller än i dag. Enligt min åsikt det enda goda den kungen gjorde, kolonialväldet i Kongo är enbart en fruktansvärd blodig historia. I ett av växthusen, Kongohuset, visade han då sin koloniala makt i form av ovanliga växter från just därifrån.
Själva parken anlades i början av 1900-talet, Kung Leopold II stod även här för fiolerna, det var en gåva till befolkningen, en plats för rekreation.
Den största delen, den kupolformade vinterträdgården är 25 meter hög, palmerna söker ljuset. Jag klurar på hur alla dessa rutor tvättas.
Kungliga växthusen består av 36 olika byggnader, samtliga av glas och grönmålade järnkonstruktioner, de har alla olika namn och teman som just Kongohuset, Järnkyrkan, Spegelhuset osv.
Samlingarna av växter är enorma, allt ifrån tropiska växter till växter som det fokuseras mest på dessa veckor.
Under de tre veckorna visas ett hav av fuchsias, pelargoner, kamelior och hortensior för att nämna några arter. Ett färgspektakel helt enkelt. Det är som en vitaminspruta efter en lång och regnig vinter.
PS Jag träffade inte kungen. DS
Att besöka växthusen i Laeken
- Biljetter: Endast förhandsbokning. 5 euro. Koninklijke Serres – Home (koninklijke-serres-royales.be
- Fika: Ja, finns ett café och bokhandel
Ta sig till växthusen i Laeken
- Bil: Ja men begränsade parkeringsplatser
- Spårvagn: Hållplats De Wand, linje 3 eller 7. Promenera 10 min.
- Buss: De lijn nummer 230, 231 och 232, stannar utanför.