Vad kan man göra i Nora? Denna charmiga lilla trästad, som ligger fint vid Norasjön i Bergslagen, bjuder på allt från tåg och trähus till glass och mordvandringar. Vi har samlat våra bästa tips på upplevelser och sevärdheter i Nora.
Innehållsförteckning
Nora – trästaden i Bergslagen
Nora är en pittoresk liten trästad, som hämtad ur vilken sagobok som helst. Historien kretsar mycket kring tåg, järnmalm och bergsmansgårdar, samtidigt som staden idag lockar till semesterflanerande och cafébesök.
Staden har tilldelats den eftertraktade internationella utmärkelsen ”Europa Nostra” för god byggnads- och kulturminnesvård och ingår i nätverket ”Tre Trästäder”. Genom att besöka alla tre gör man en ”Trästadsklassiker” och vi tog oss till Nora med vår husbil, efter besök i de två andra trästäderna Eksjö och Hjo.
I och med att Nora för vår del blev den sista staden i klassikern – och i och med att vi samlat klistermärke från varje stad – var det nu också dags att få vår present från Turistbyrån. Vad det var? Nej, det avslöjar vi inte, men det var en fin liten produkt som tagits fram unikt och som inte kan köpas i butik.
Nora ligger vid Norasjön i Bergslagen, cirka 3,5 mil nordväst om Örebro, i landskapet Västmanland.
Vad kan man göra i Nora?
Så, vad kan man då se och göra i Nora? Det finns en hel del att upptäcka i och runt denna lilla stad, inte minst på sommarhalvåret. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Nora.
1. Strosa bland trähusen i Nora
Först och främst vill du förstås strosa runt bland alla charmiga trähus i centrala Nora. Många av husen är från 1700- och 1800-talen, och dessutom finns fina gamla hus runt järnvägen.
2. Se tåg på Järnvägsmuseet och Veteranjärnvägen
I det gamla godsmagasinet vid järnvägen ligger Nora Järnvägsmuseum. Här finns en utställning med fina vagnar och ånglok, men också föremål och foton från förr. Om den kunniga personalen har tid att berätta blir det ännu mer intressant! Museet håller främst öppet under sommarsäsongen och är gratis att besöka.
Det är också spännande att strosa runt utomhus bland alla spår, gamla tåg och byggnader. Under sommaren kan man vissa dagar dessutom hänga med på en tur med det gamla ångloket.
3. Gå guidad tur i Maria Langs fotspår
Författaren Maria Lang, eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, har gjort Nora till en riktig deckarstad. Nora är nämligen förlaga till den fiktiva staden Skoga i deckardrottningens böcker.
Lang kom ut med ”Mördaren ljuger inte ensam” 1949 och gav sammanlagt ut 42 deckare för vuxna samt några ungdomsböcker, en novellsamling och en biografi. Författaren växte upp i Nora och flyttade även tillbaka hit senare i livet, och i hennes böcker finns detaljerade beskrivningar av gator och kvarter.
Ibland arrangeras spännande mordavandringar, men det är också möjligt att gå på egen hand efter karta, som du kan hämta på turistbyrån.
4. Följ med på visning på Göthlinska gården
En av de mest intressanta sakerna att göra i Nora, enligt oss, är att följa med på visning i Göthlinska gården, som är ett välbevarat borgarhem från den senare delen av 1800-talet. Här bodde en gång familjen Göthlin, och sedan hemmet donerades till staden av den yngsta dottern Ingrid, har hemmet bevarats nästan intakt. Att gå in här är alltså som att promenera rakt in i en tidsbubbla.
Det finns massor av rum att promenera runt i där man kan se allt från möbler och köksföremål till leksaker, smycken, hantverk och olika samlarobjekt. Fråga på turistbyrån för tider för guidade visningar och drop in-tider då man får kika på egen hand.
5. Ät lunch på Nora stadshotell
Nora stadshotell är ett klassiskt hotell från 1878, som ligger vid torget mitt i stan. Här kan man förstås välja att bo om man vill, men det finns också restaurang och pub. Vi åt dagens lunch här, vilket var mycket gott i trevlig miljö.
6. Smaka Nora Glass
För exakt 100 år sedan, det vill säga år 1923, började Selma Gerdin tillverka och sälja glass i Nora, eller ”glace” som nymodigheten stavades på den tiden. De allra första glassmaskinerna vevades för hand och glass kyldes med is som man sparat från vintern.
Idag är förstås mycket annorlunda men glassen är fortfarande dagsfärsk, precis som på Selmas tid, och man väljer bland dagens smaker, som man kan få i strut eller bägare.
Vi köpte glassen vid Nora Glass i centrum, men i efterhand upptäckte vi att man också kan äta glassen vid Strandstugan eller vid våffelstugan Selma G, vilket kanske kan vara ännu mysigare. Gott är det oavsett var man äter glassen!
7. Shoppa antikviteter och gör loppisfynd
Om du gillar antikviteter eller loppis hittar du en del att göra i Nora. Det finns en hel del antik- och loppisbutiker, och vi kikade in på Diversehandeln, vilket nästan är som att gå runt på ett musuem.
Några andra butiker är Gåvan, Blå Skåpet och Lenas Gyllene Ting. Skynda att fynda helt enkelt!
8. Spana in kvarteret Bryggeriet
När vi besökte Nora fick vi tips av flera om att inte missa kvarteret Bryggeriet. Detta är ett industriområde från 1800-talet som renoverats och idag välkomnar turister till ateljéer, konstutställningar och verkstäder.
Vi var här vid fel tidpunkt för att det skulle vara öppet, men annars hade vi gärna besökt Bryggerikrogen, med avsmakningsmeny och en massa andra spännande rätter.
9. Ta en båttur till Alntorps ö
Alntorps ö ligger mitt i Norasjön och är en populär plats både för lokalbor och turister. Man tar sig på sommaren enkelt över med båten Plaskus och på andra sidan väntar badstränder, kiosk, grillplatser, fruktträd, promenadstigar, trollstig och annat.
10. Promenera längs Åpromenaden
Åpromenaden är en tre kilometer lång promenad som går längs med Hagbyån, bland annat förbi Nora ställplats.
11. Upptäck Pershyttans Bergsmansby kulturreservat
Pershyttan är en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar, där man har brutit malm och framställt järn ända från medeltiden och fram till 1960-talet. Platsen är idag ett kulturreservat, där man kan lära sig hur det gick till när hyttorna och gruvorna var i bruk.
Allra mest intressant kan det vara att följa med på en guidad visning, vilket framför allt sker under sommarmånaderna. Man är också välkommen att själv ströva runt på området, och det finns gott om informationsskyltar.
12. Besök Siggebohyttans bergsmansgård
Det är också intressant att besöka Siggebohyttans bergsmansgård. Gården ligger vackert vid sjön Usken och visar hur en förmögen bergsman levde på 1800-talet. Bäst är att komma hit på sommaren, då gården håller öppet, då man kan se salongerna, allmogestilen och de vackra väggdekorationerna.
Mer att göra i Nora för dig som gillar kultur och historia
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Nora, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.
- Café Da Capo är ett klassiskt konditori med ”knasbollar” – vita chokladbollar med regnbågsströssel. (Rådstugugatan 19)
- Nora hembygdsförening arrangerar olika aktiviteter och utställningar.
- Nora Ost & Delikatess är för alla som gillar delikatesser. (Prästgatan 7)
- Nora turistbyrå ligger fint i det gamla stationshuset, och här kan du få massor av tips. (Stationshuset 1, Järnvägsgatan)
Mer att göra i Nora med barn och tonåringar
Reser du med barn eller tonåringar? Här följer några fler idéer om vad man kan göra i Nora och omnejd med familjen.
- Cattus familjevandring är en guidad familjevandring som finns i appen ”Tre Trästäder”.
- Norasjön bjuder på bad, till exempel vid Alntorps Ö eller First Camp Nora – Bergslagen.
- Skärmarbodabergens naturreservat bjuder på gammal skog med dramatisk natur och mer än 180 grottor.
Att göra i Nora – på film
Här kan du också få lite inspiration till saker att se och göra i Nora via en liten film, som Peter har klippt ihop.
Var kan man bo eller stå med husbilen?
Det finns förstås gott om hotell och andra boendealternativ i Nora. Mitt i centrala stan ligger både Stadshotellet och det charmiga Lilla hotellet. Dessutom kan man, om man vill, ta in på det speciella vandrarhemmet Nora Tåghem.
Om du reser med husbil finns också några olika alternativ. Vi stod på Ställplats Nora på Skojarbacken. Här finns all service man behöver, inklusive toaletter, och det är nära att promenera in till stan. I Nora finns dessutom First Camp Nora – Bergslagen, som ligger precis vid Norasjön och Gustavsbergs naturistcamping, som är Sveriges största naturistcamping.
Mer att se och göra i närheten av Nora
Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Nora. Det är till exempel inte så långt till Örebro, där du kan upptäcka det pampiga slottet och det fina Wadköping friluftsmuseum. Om du åker söderut kan du upptäcka charmiga Askersund, och om du åker norrut kan du besöka vackra Kloten. Nedan hittar du fler tips på saker att se och göra i landskapet Västmanland.
Påskafton 2012 – på Västerås Mälarcamping
Nu har vi rullat in på Västerås mälarcamping. Vi letade egentligen efter en ställplats i…
Strömsholms slott – ett kungligt slott vid Västerås
Strömsholms slott är ett kungligt slott i närheten av Västerås. Det vackra slottet uppfördes en…
Vallby friluftsmuseum i Västerås – med ordmuseum
Vallby friluftsmuseum i Västerås visar upp västmanländsk kulturhistoria. Museet håller öppet året om, även om…
Ängsö camping i Västerås
Det blev en tur med husbilen till Ängsö camping, som ligger utanför Västerås. Solen tittade…
Möt 3 spöken på Engsö slott
Möt tre spöken på Engsö slott! Idag är det den 31 oktober och Halloween, så…
Kungsbyn i Västerås – med Farmor Anna och barnbarnen
Gästskribent: Anna Nilson Spets Hastigt Sverigebesök för att hänga med barn och barnbarn tarvar en…
Ekuddens camping i Kungsör
Nu har vi rullat in på Ekuddens camping i Kungsör. Det är långhelg, och självklart…
Snart en hamn med hypermoderna husbåtar i Västerås?
Om allt går som tänkt finns snart en hamn med hypermoderna husbåtar i Västerås. Här…
Anundshög i Västerås – Sveriges största forntida gravhög
Anundshög i Västerås är Sveriges högsta gravhög. I området runt Anundshög och Badelundaåsen finns också…
Tidö slott i Västerås – med cykel- och MC-museum
Tidö slott i Västerås är ett vackert slott från 1600-talet. Om du kommer hit under…
Sala silvergruva – och Tällbergs camping
Första stoppet på vår husbilsresa runt norra Sverige blev Sala silvergruva, där vi fick åka…
Att besöka Sala silvergruva – ett spännande besöksmål
Hur är det att besöka Sala silvergruva? Gruvan, som var i drift mellan 1400-talet och…
Trevlig ställplats i Västerås gästhamn
Nu har vi hittat till en trevlig ställplats i Västerås gästhamn. Här står vi fint…
Att göra i Västerås – 17 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Västerås? Faktum är att Västerås har väldigt mycket…
Ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Nora?
Vi hade verkligen fina dagar i Nora och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit här? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Nora?
Vanliga frågor om Nora
När firar Nora namnsdag?
Nora turistbyrå och Nora Köpmannaförening tycker att alla som heter Nora borde ha en namnsdag. Därför firas alla namnsdagsbarn med fika och presenter den 17 maj.
Vad är Nora känt för?
Nora är en av Sveriges bäst bevarade trästäder, med byggnader från 1700- och 1800-talen. År 1993 fick Nora tillsammans med Pershyttan och Nora Bergslags Veteran-Jernväg Europa Nostras medalj.
Hur gammalt är Nora?
Nora fick stadsprivileger år 1643. Människor bodde på platsen lång innan detta.
Fakta om Nora
- Landskap: Västmanland
- Län: Örebro län
- Kommun: Nora kommun
- Folkmängd: Drygt 10 000 (2023)
- Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats och genom att ladda ner appen ”Tre Trästäder”.
Historia i Nora
- 1340: Den äldsta bergsordningen från Nora är från detta år.
- 1527: Nora kyrkebol fick sin rätt som marknadsplats bekräftad av Gustav Vasa.
- 1608: En brand ödelade de 44 fasta gårdarna i Nora.
- 1600-talet: Ett försök gjordes att tvinga samman invånarna i Nora och Linde (Lindesberg) i den nybildade staden Järle, men detta misslyckades.
- 1642-1648: Nora var residensstad för Nora län, men uppgick därefter i Örebro län.
- 1643: Orten fick, samtidigt som Lindesberg, stadsrättigheter.
- 1731: Nästan hela staden brann ner.
- 1746: Carl von Linné besökte Nora och beskrev att detta var ”en liten stad med två långa och räta gator, tre tvärgator och ett stort grönt torg. Husen av trä med en våning, dock snygga”.
- 1856: Nora fick järnvägsförbindelse när Nora-Ervalla Järnväg öppnade. Det var Sveriges första tåg med maskinell drift, som officiellt gick på en svensk järnväg.
- 1875: Nora-Karlskoga Järnväg tillkom.
- 1940-talet: I samband med krigsmaktens upprustning förlades två militära detachement och ett kompani till Nora.
Britta säger:
Ta en båttur ut till Alntorpsö och kolla trollstigen, badmöjligheter, spela minigolf, njut av naturen och djuren..
Noradagarna i år 5-8 Juli 2023 är det Loppis,familjeaktiviteter och Nostalgidag.
Noramarken 26-27 Augusti 2023 Ni vet tre små gummor som sjöng om marknaden i Nora.
Passa på att ät den goda Noraglassen.
25 maj 2023 — 17:00
Helena säger:
Många bra tips, tack!! Noradagarna låter trevligt! Och jaaa, såklart vi minns de tre små gummorna och marknaden!! 🙂
25 maj 2023 — 20:47
Anja säger:
Min hemstad mellan 1-18 år 😊
25 maj 2023 — 17:42
Helena säger:
Åh är det sant!? Min bror och hans fru bodde faktiskt i Nora några år eftersom de fick jobb där. Jag hälsade på några gånger, men minns mest att jag tyckte att det var en mysig stad 🙂
25 maj 2023 — 20:48
BP säger:
I Nora verkar man få gymnastik på köpet – tänkte på uppförsbackarna där. Sedan bara älskar jag den gamla diversehandeln och kuriosabutiken. Där hade jag vela botanisera:-)
25 maj 2023 — 20:47
Sofie Aspeqvist säger:
Varje lördag i juli håller SA keramik öppen keramikverkstad. Då går det att besöka och se Sofie Aspeqvist arbeta med leran i sin vackra sommarverkstad. Keramikboden där det finns färdiga alster till försäljning är också öppen.
Kaffe och hembakat brukar finnas och det går fint att njuta av den vackra trädgården och miljön med utsikt över sjön Vikern.
10 minuter utanför Nora, i byn Knapptorp.
Mer info finns på http://www.sakeramik.se.
27 maj 2023 — 18:04
Lena - gott för själen säger:
Jaaa, så gullig liten trästad det där också. Vi tog en roadtrip dit för några år sedan. Gick på de fina gamla gatorna, såg den gigantiska kyrkan och åt glass på Selma G vid sjön. En kall och blåsig sensommardag, men riktigt trevligt och mysigt ändå.
Ser att det var en hel del som vi missade. Kanske värt att åka dit igen.
Kram Lena
31 maj 2023 — 13:43
Eleonore Karlsson säger:
Besök gärna Gyttorp för att se hyreshusen, skolan som är ritade av Ralfh Erskine.
Kottaberget kan man åka mountainbike.
Bada vid sjön Vikern.
Pizzeria finns i samhället.
18 juli 2023 — 0:46
Gg säger:
Missa inte Guldsmedjan i Nora som har den unika Bergslagsstenen infattad i vackra smycken. Anrik butik som fyller 100 år i år. Stort sortiment av smycken från kända designers.
18 juli 2023 — 21:50
Maria Djurskog säger:
Några mil norr om Nora, invid Stadra herrgård, vackert belägen vid sjön Greckens södra strand finns Stadra Teater – en teaterscen mitt ute på landsbygden.
Ett fantastiskt ställe, väl värt ett besök.
http://www.stadrateater.se
14 augusti 2023 — 7:22
Kalle Anka säger:
Nora är fint att besöka, men det går tyvärr inte att bo där. Har försökt att lära känna folk i tre månader. Nu ger jag upp och flyttar från Nora.
24 september 2023 — 11:25