Vad kan man göra i Hjo? Denna fina lilla trästad vid Vättern är en riktig pärla med vackra trävillor, ångbåtsturer och glass i stora lass. Vi har nu samlat våra bästa tips på upplevelser och sevärdheter i Hjo.
Innehållsförteckning
Hjo – trästaden vid Vättern
Hjos gamla stadsdel är väldigt välbevarad, och 1990 belönades staden med en Europa Nostra-utmärkelse ”för det beaktansvärda bevarandet av den samlade trästaden Hjo, vilket inneburit ett bibehållande av dess särprägel och charm”. Idag ingår staden i nätverket ”Tre Trästäder”, tillsammans med Eksjö och Nora.
Staden präglas också av att den – under en relativt kort period runt förra sekelskiftet – fungerade som kurort med bad och behandlingshem, dit rika turister strömmade om somrarna. Idag är Hjo återigen ett populärt besöksmål, inte minst på sommaren.
Hjo ligger vid Vätterns västra strand, i Västergötland.
Vad kan man göra i Hjo?
Så, vad kan man då se och göra i Hjo? Detta är en riktigt charmig och historisk trästad där det är mysigt bara att strosa runt, men det finns också mer att hitta på. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Hjo.
1. Gå på stadsvandring i Gamla stan
En sak som du förstås inte vill missa att göra i Hjo är att gå på stadsvandring i Gamla stan. I den gamla stadsdelen ligger husen betydligt tätare än i den övriga staden, och det finns gott om charmiga trähus. Om du vill kan du strosa runt på egen hand, till exempel med hjälp av appen ”Tre Trästäder”.
Om du vill få ut ännu lite mer av turen kan du följa med på en guidad stadsvandring. Då hittar man till platser som man kanske inte skulle ha hittat på egen hand, och upptäcker vad som döljer sig på innergårdar och bakom väggar.
Man missar förstås heller inte minnesmärket över Estrid Ericson, grundaren av Svenskt Tenn, som växte upp i tidigare Hotel Royal i Hjo. Guidningar ges främst under sommaren, så hör dig för på turistbyrån. Observera att det ibland också arrangeras interaktiva stadsvandringar för barn.
2. Se utställningar i Kulturkvarteret Pedagogien
I Kulturkvarteret Pedagogien visas både fasta och tillfälliga utställningar. När vi var här kunde vi bland annat se utställningar som berättade om Hjos historia, om badkulturen i kurorten (maskinen på den lilla bilden kan ge ryggmassage!) och om formgivaren Estrid Ericson, som grundade Svenskt Tenn. I Kulturkvarteret hittar du för övrigt också Visit Hjo, där du kan få mer information inför ditt besök.
3. Strosa vid Hjo hamn
En av de mysigaste platserna i Hjo är utan tvekan den fina hamnen. Här kan man spana på båtar eller bara njuta av solen och utsikten, om man har tur med vädret. Här ligger också Hjo Sik, som både säljer och serverar färsk och rökt fisk.
I hamnen står också ett tåg uppställt, för att påminna om den järnväg som en gång i tiden gick mellan Stenstorp och Hjo.
4. Ät glass hos Moster Elins
En sak som är väldigt populärt att göra i Hjo, just i hamnen, är att äta glass hos Moster Elins. Glassmenyn är helt enormt lång och det finns verkligen massor av välja på. Gott är det också! Om du inte fått nog av glass efter detta så finns det för övrigt ytterligare två glasställen i Hjo: Gula Paviljongen och Österhagen Glass.
5. Åk på tur med ångbåten Trafik
En speciell sak att göra i Hjo på sommaren är att ta en tur med ångbåten Trafik. Framför allt kan man göra dagsturer till den fina ön Visingsö i Vättern, men det går också andra turer inklusive kortare rundturer.
6. Bada vid Guldkroksbadet
Strax intill hamnområdet ligger Guldkroksbadet där man kan bada antingen i Vättern eller i uppvärmd utomhusbassäng.
Här kan man dessutom spana in de charmiga badhytterna, som ligger precis vid stranden. En del av dessa hyrs ut per säsong, medan andra kan hyras över dagen.
7. Promenera i Hjo stadspark
Hjo Stadspark anlades på 1870-talet och påminner om den tid då parken användes av gästerna vid Vattenkuranstalten. På den tiden kunde gästerna promenera här, mellan behandlingsrum, sällskapssalonger, restauranger och hotellbyggnader. Fortfarande idag bjuder parken på en fantastiskt fin miljö, inte minst med de vackra trävillorna.
8. Ta en öl på Biergarten
I stadsparken ligger restaurang Biergarten – en klassisk ölträdgård i tysk stil. Här kan man slå sig ner för en öl och kanske en schnitzel, hamburgare eller bratwurst. Restaurangen har fokus på lokalproducerade råvaror och köttet kommer från gårdsslakteriet Lilla spännefalla.
Vi kom tyvärr strax innan de öppnat för dagen, men detta ställe testar vi gärna nästa gång. Vid Biergarten kan du för övrigt också hyrakajak, SUP (Stand Up Paddle-board) och cyklar.
9. Ät sparris på restaurang Känsla
En annan restaurang vi kan rekommendera är restaurang Känsla, som faktiskt också bjuder på tysk-svenska smaker. Restaurangen är framför allt känd för sin vita Vättern-sparris med olika tillbehör. För egen del åt vi lunch här och det blev inte sparris utan Wallenbergare, vilket smakade utmärkt.
10. Handla ost på Almnäs Bruk
Om du gillar delikatesser vill du inte missa att prova ostarna från Almnäs Bruk i Hjo. Faktum är att man kan köra in på gården och handla vid deras självservice. Man plockar helt enkelt en ost i kylen och swishar! Vi handlade på oss både Wrångebäck Sweden och Almnäs Tegel, som båda är fantastiskt goda, med väldigt mycket smak. Om du missar att handla på bruket, eller om de skulle upphöra med självservicen, kan ostarna också köpas i lokala butiker.
11. Shoppa godsaker på Delikatezza Bianca
För dig som gillar delikatesser kan vi också rekommendera den mysiga lilla butiken Delikatezza Bianca, där du hittar italienska, franska och lokala godsaker. Här hittar du till exempel väl utvalda olivoljor och sådant som goda ostar, salami och pasta.
12. Provsitt Sveriges längsta bänk
I Hjo finns sedan 2022 Sveriges längsta bänk. Bänken, som ligger längs med Strandpromenaden, är 265 meter lång och slår därmed både Gustav Vasa-bänken i Kalmar (222 meter) och den långa bänken i Karlskrona (260 meter).
Mer att göra i Hjo för dig som gillar kultur och historia
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Hjo, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.
- Hjo kyrka ligger mitt i stan och är runt 200 år gammal.
- CLAY är en keramikverkstad i Hjo stadspark, med workshops och kurser.
- Norra Fågelås kyrka är Hjos äldsta kyrka med anor från 1100-talet.
Mer att göra i Hjo med barn och tonåringar
Reser du med barn eller tonåringar? Här följer några fler idéer om vad man kan göra i Hjo och omnejd med familjen.
- Bisonfarmen i Gate erbjuder bisonsafari, bisonsaloon, gårdsbutik och möjlighet att övernatta. (Mobolets gård)
- Cattus familjevandring är en guidad familjevandring som finns i appen ”Tre Trästäder”.
- Experimenthuset är ett litet science center som vill väcka intresse för naturvetenskap och teknik. (Stadsparken)
- Hjoåns dalgång är ett naturreservat som ligger mitt i stan.
- Lok-Hjo-Motivet är en sightseeingtur som går på sommaren.
- Minigolf finns i stadsparken under sommarmånaderna.
Att göra i Hjo – på film
Här kan du också få lite inspiration till saker att se och göra i Hjo via en liten film, som Peter har klippt ihop.
Var kan man bo eller stå med husbilen?
Det finns förstås gott om hotell och andra boendealternativ i Hjo. Mitt i centrala stan ligger till exempel Hotell Bellavue och vandrarhemmet STF Villa Eira.
Om du reser med husbil och vill stå centralt finns antingen Hjo Camping eller ställplatsen Lokstallet. Vi stod på den senare, som hade bra läge och utmärkt service i form av el, vatten och soptömning.
Mer att se och göra i närheten av Hjo
Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Hjo. Strax söder om Hjo hittar du till exempel Brandstorps hembygdsgård, fiskecampen First Camp Hökensås – Tidaholm och vackra Habo kyrka. Om du istället åker norrut kan du besöka Karlsborgs fästning och Forsviks bruk. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Västergötland.
Tivedens nationalpark – vandring i vilda skogar
Tivedens nationalpark bjuder på härliga naturupplevelser i vilda skogar med dramatiskt stora stenblock. Här finns…
Att göra i Borås – 15 tips till konst- och textilstaden
Vad kan man se och göra i Borås? Borås är en spännande stad som bjuder…
Gudhems klosterruin i Gudhem, Falköping
Gudhems klosterruin ligger i Västergötland och berättar historien om ett av Sveriges första kloster. Kanske…
Att besöka Göteborg – weekend med mat och nöjen
Gästskribent: Hannah Lates I samarbete med Goteborg.com gav vi oss ut på en resa genom…
Varnhem – Varnhems kloster och klosterkyrka
Varnhem ligger i Västergötland och här hittar du Varnhems klosterkyrka och ruinerna av Varnhems kloster,…
Forsvik – Göta kanals äldsta sluss och Forsviks bruk
Forsvik är ett litet samhälle i Västergötland som framför allt är känt för två saker:…
Töreboda, Hajstorp och Sveriges minsta färja
Töreboda är en liten ort i Västergötland, som ligger utmed Göta kanal. Här hittar man…
En hotellnatt på Gothia Towers i Göteborg
Den här helgen har vi spenderat en hotellnatt på Gothia Towers i Göteborg. Vi kan…
Karlsborgs fästning – mäktigt 1800-talsbygge vid Vättern
Karlsborgs fästning skulle byggas på 10 år, men bygget drog ut på tiden och tog…
Abecita Popkonst & Foto i Borås – missa inte!
Abecita Popkonst & Foto är ett spännande konstmuseum som du inte vill missa om du…
Läckö slott – De la Gardies sagoslott vid Vänern
Läckö slott speglar sig i Vänern med sina tinnar och torn, och känns nästan som…
Camping i Mariestad – magiskt på First Camp Ekudden
Sugen på camping i Mariestad? Vi har spenderat ett dygn på First Camp Ekudden –…
Sjötorp – och slussarna i Norrqvarn
Sjötorp ligger vid Vänern och är platsen där Göta kanal börjar eller slutar, beroende på…
Fin hembygdsgård vid Vättern – välkommen till Brandstorp
Vilken fin hembygdsgård vid Vättern! Vi har besökt Brandstorps hembygdsförening, vilket var överraskande intressant och…
First Camp Hökensås i Tidaholm – natur och fiske
First Camp Hökensås – Tidaholm är en camping för dig som gillar fiske och friluftsliv….
Bruket Street Art – foton från Wargöns bruk i Vänersborg
Bruket Street Art är ett stort område med graffiti och gatukonst vid nedlagda Wargöns bruk…
Habo kyrka och Bottnaryds kyrka – fantastiska träkyrkor
Habo kyrka och Bottnaryds kyrka är två helt fantastiskt vackra träkyrkor i Västergötland respektive Småland….
Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg
Gunnebo slott och trädgårdar ligger strax söder om Göteborg och kan besökas året om. Här…
Att göra i Vänersborg – våra 5 bästa tips
Vad kan man göra i Vänersborg? Vi kom hit med husbil efter att vi följt…
Trollhätte kanal med husbil – en resa längs Göta älv
Trollhätte kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I…
Göta kanal med husbil – stor guide med tips
Göta kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I…
Att göra i Trollhättan – våra 10 bästa tips
Vad kan man göra i Trollhättan som turist? Vi kom hit med husbil direkt efter…
Wassbackens camping – och slussen i Tåtorp
Wassbackens camping i Töreboda har ett fantastiskt läge vid Göta kanal. Kanalen rinner alldeles intill…
Weekend i Göteborg – norska Hannahs bästa tips
Gästskribent: Hannah Lates Vi hade en fantastisk weekend i Göteborg i samarbete med Göteborg &…
Ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Hjo?
Vi hade verkligen fina dagar i Hjo och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit här? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Hjo?
vanliga frågor om Hjo
Vad betyder Hjo?
En populär förklaring till namnet Hjo är att en munk spolades upp på stranden efter ett oväder och utbrast ”Hic Jacet Otium” (Här vilar friden), men detta är troligtvis en skröna. En annan förklaring är att man sa att vattnet var grumligt (eller ”hjolmigt”).
När grundades Hjo?
Man tror att Hjo fick stadsprivilegier i början av 1400-talet. Staden nämndes första gången i skrift i Erik av Pommerns skattebok från 1413. År 1586 stadfästes och utvidgades stadens privilegier.
Vad är Hjo känt för?
Hjo är känt som ”trästaden vid Vättern”. Staden är känd för sina välbevarade trähus och är, tillsammans med Eksjö och Nora, med i nätverket ”Tre Trästäder”.
Fakta om Hjo
- Landskap: Västergötland
- Län: Västra Götalands län
- Kommun: Hjo kommun
- Distrikt: Hjo distrikt, Västra Fågelås distrikt
- Folkmängd: Drygt 9000 (2023)
- Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats och genom att ladda ner appen ”Tre Trästäder”.
Historia i Hjo
- Medeltiden: Orten utgjorde en viktig hamn, med förbindelser med städerna Hästholmen och Vadstena.
- Början av 1400-talet: Orten fick troligen stadsprivilegier under denna tid.
- 1586: Stadens privilegier stadfästes och utvidgades.
- Början på 1800-talet: Hjo var fortfarande en liten stad, och hade år 1805 endast 350 invånare.
- 1854: En ny hamn invigdes, som ansågs vara den bästa vid Vättern.
- 1873: Den smalspåriga Hjo-Stentorps Järnväg invigdes, vid Västra stambanan.
- 1877: Hjo stadspark ritades av trädgårdsarkitekten Johan Joseph Sternemann.
- 1878: Hjo Vattenkuranstalt invigdes, och turister började komma på somrarna. Kuranstalten grundades av Harald Röhss på Munkebergs säteri, greven Gustaf Sparre på Almnäs, grosshandlaren Gustaf Sjöstedt och provinsialläkaren Wilhelm Baggstedt.
- 1932: Vattenkuranstalten (Hjo Badanstalt) gick i konkurs. Staden tog över verksamheten, vilken lades ner 1935.
bmlarsreseblogg säger:
Hjo är verkligen en underbar stad som vi brukar besöka någon gång varje år, speciellt på den tiden vi åkte mc. Då blev det ofta glass nere i hamnen men Biergarten har vi inte besökt och det låter lockande
23 maj 2023 — 19:28
Helena säger:
Förstår att ni brukar åka till Hjo! Fantastiskt fint! Ett besök på Biergarten blir det för oss nästa gång! 😉
24 maj 2023 — 5:56
BP säger:
Två Biergarten i lilla Hjo. Det låter roligt! Kul med en så liten ort som bjuder på så mycket kulinariskt:-)
23 maj 2023 — 20:43
Helena säger:
Haha, ja nästan! Det är väl bara den ena som kallar sig Biergarten, men två ställen med tyska godsaker, i en så pass liten stad, är ju inte fel! 🙂
24 maj 2023 — 5:57
Sivert Andersson säger:
Missa inte ROCK MOT CANCER i Hjo Stadspark den 1 juli. Rockmusik under 12 timmar av 18 band som alla spelar utan gage. Entrén är ”fri (villig)” och överskottet går oavkortat till Barncancerfonden Västra.
Servering av mat och dryck, försäljning, många barnaktiviteter som hoppborg, ansiktsmålning, fiskdamm och besök av Superhjältar Mot Cancer!
27 maj 2023 — 17:19
Camilla Gustavsson säger:
Jag tipsar om PMU Hjo Can Help Secondhandbutik. Ligger väldigt nära Lokstallets ställplats!
Men Lindra Erikshjälpen har också butik i Hjo, så även Röda Korset Kupan. Loppisar i och runt staden finns det många också. Så är man intresserad av secondhand så finns det många möjligheter! Välkomma till Hjo! Välkomna! 🙂
03 juni 2023 — 11:14
Adde säger:
Kan man åka färja fr Hjo till Visingsö?
31 juli 2023 — 13:05
Karin Rintakoski Kjellman säger:
Urgod pizza med lokala råvaror som Almnäs ostar och gott vin på Garage pizzeria, i fin kulturmiljö och sedan en egentillverkad glass på Gula paviljongen är en självklarhet. Det kan man inte få någon annanstans. En chokladbit från Njuta är inte heller fel, samt besök i delikatessbutiken intill och tvålaffären.
28 juni 2024 — 8:07