Meny Stäng

Att göra i Mariefred – 17 tips till en charmig pärla

Annons

Vad kan man göra i Mariefred? Denna charmiga lilla pärla bjuder på allt från slott och mysiga gränder till museijärnväg och ångbåt. Vi har vi nu samlat våra bästa tips på upplevelser och sevärdheter i Mariefred.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mariefred

Mariefred är en fantastisk fin stad som lockar många turister på somrarna. Även såhär, i mitten av maj, var det väldigt trevligt att göra ett besök.

Att göra i Mariefred

Mariefred ligger vid Mälaren, i Strängnäs kommun, i Södermanland.

Vad kan man göra i Mariefred?

Så, vad kan man då se och göra i Mariefred? Det finns en hel del att uppleva, framför allt på sommaren. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Mariefred.

1. Strosa i Mariefreds stadskärna

En sak som du naturligtvis inte får missa att göra i Mariefred är att strosa i stadskärnan. Detta är en otroligt pittoresk stad, med charmiga trähus och mysiga gränder.

I centrum finns massor av små butiker, restauranger och caféer. Om du vill veta mer om stadens historia kan du, under somrarna, hänga med på guidade stadsvandringar.

Att göra i Mariefred

2. Spana in Mariefreds kyrka

Mitt i stan ligger Mariefreds kyrka, som uppfördes 1624, eldhärjades 1682 och åter togs i bruk 1701. Vid kyrkan hittar du också Sturestenen, som är rest till minnet av Mariefredsklostrets grundare Sten Sture den äldre. Dessutom har du från kyrkan en fin utsikt över Mälaren.

3. Fika på Callanderska gården

Mitt i centrala Mariefred ligger hembygsgården Callanderska gården. Hembygdsmuseet, som håller öppet på somrarna samt året om för bokade grupper, visar hur ett borgarhem såg ut vid förra sekelskiftet.

Callanderska gården

Strax intill finns också ett Schewezeri, med servering på sommaren.

Schweizeri

4. Ät glass på Två Goda Ting

Två Goda Ting är en butik och espressobar på en av stadens centrala gator. Just nu pågick renovering, men man kunde ändå handla via ett fönster i väggen.

Två goda ting

Här köpte vi varsin strut med choklad- och romrussinglass. Oj så gott!

Att göra i Mariefred - äta glass

5. Ta en öl på Gripsholms värdshus

Ett annat klassiskt ställe i Mariefred är Gripsholms värdshus. Här kan man äta i matsalen eller bakfickan, kanske avnjuta en Afternoon tea eller bara ta en öl.

6. Promenera längs Mälaren

Mariefred ligger väldigt fint vid Mälaren, och längs vattnet går en träbrygga där man kan promenera för att njuta av de vackra vyerna.

Att göra i Mariefred

7. Hyr en båt

På ett ställe längs med vattnet ligger båtar från VÅG – Take a Wave. Genom att ladda ner en app kan man hyra en av båtarna. Vid hamnkontoret finns också möjlighet att hyra SUP (Stand Up Paddleboard).

Att göra i Mariefred

8. Besök Gripsholms slott

Gripsholms slott har fått sitt namn efter Bo Jonsson Grip, som på 1300-talet uppförde den första borgen på platsen. Den borg man ser idag började uppföras 1537, på initiativ av Gustav Vasa. På 1700-talet lät Gustav III bland annat uppföra en exklusiv slottsteater.

Om man besöker slottet invändigt kan man bland annat se den stora Rikssalen, Hertig Karls Kammare, svenska statens porträttsamling, och förstås, den imponerande 1700-talsteatern. Det är också fint att strosa i Gripsholms slottspark och från hamnpromenaden i Mariefred har man en fantastiskt fin utsikt över det kungliga slottet.

Att göra i Mariefred

9. Känn historiens vingslag vid Kärnbo kyrkoruin

Strax intill Gripsholms slott ligger en ruin efter Kärnbo sockenkyrka. Kyrkan byggdes i slutet av 1100-talet och byggdes ut på 1500-talet. När Mariefreds kyrka stod klar 1624 övergav man Kärnbo kyrka och den fick förfalla. 

Kärnbo kyrkoruin

10. Vandra i naturreservatet Hjorthagen

På kort promenadavstånd från Gripsholms slott ligger naturreservatet Hjorthagen.

Att göra i Mariefred

Området har sedan 1600-talet tillhört Gripsholms Kungsladugård. Idag används hela naturreservatet som betesmark för ett hundratal dovhjortar, och området är samtidigt populärt för promenader.

Att göra i Mariefred - Hjorthagen

11. Åk med museijärnvägen

En av de mest populära sakerna att göra i Mariefred på somrarna är att ta en tur med museijärnvägen. Under sommarsäsongen går tågen från Mariefred till Läggesta, Hedlandet och Taxinge Näsby, där du hittar det populära ”kakslottet” Taxinge slott.

Att göra i Mariefred

Den gamla järnvägsstationen är också oerhört charmig, liksom byggnaderna runt denna.

12. Ta en båttur med S/S Mariefred

S/S Mariefred är ett ångfartyg som byggdes 1903, för trafik mellan Mariefred och Stockholm. Idag används fartyget på somrarna för att ta passagerare till och från Taxinge slott. Om man vill kan man även välja att göra en rundtur till slottet, med ångbåt i ena färdriktningen och ångtåg i den andra.

Att göra i Mariefred - ångbåt

13. Njut av utsikten på Kafé Klaver

Kafé Klaver är ett café med otroligt vacker utsikt över Mälaren, på cirka 15 minuters avstånd med bil från centrala Mariefred. Här kan man njuta av bakverk eller en enkel lunch i en härlig miljö. På logen erbjuds emellanåt teater och yogakurser.

14. Lär om brukshistoria vid Åkers styckebruk

I Åkers styckebruk, som ligger på kort bilavstånd från Mariefred, grundades år 1580 ett styckebruk av Karl IX, med tillverkning av kanoner.

Åkers styckebruk

Åkers styckebruk är en av landets äldsta bruksorter och här kan man bland annat se en herrgård med park och flera olika välbevarade byggnader. På sommaren håller Åkers bruksmuseum öppet för besök.

Åkers styckebruk

15. Se naturen vid Kalkbro naturreservat

Kalkbro är ett naturreservat och samtidigt ett kalkbrott som fungerade från medeltiden och fram till 1940-talet.

Kalkbro

Kalkbrottet är känt från en scen i filmen Ronja Rövardotter, och miljön vid denna plats är riktigt läcker.

16. Upptäck Skottvångs gruva

Skottvångs gruva är känd sedan 1500-talet och fungerade ända fram till 1920. Idag finns här en välbevarad gruvmiljö med flera byggnader, liksom ett gruvmuseum som håller öppet på sommaren.

Det finns också en restaurang här, och på somrarna anordnas både konserter och andra programpunkter. Vi kom hit en fredagskväll och hade tur eftersom det just denna dag vankades buffet med sörmländska specialiteter och mat lagad på lokalproducerade råvaror.

Bland annat serverades vildsvin med svamp, paté på Mälargädda, paj med kirskål och brännässla, picklade rädisor och Sörmlands landskapsrätt korngryn med fläsk. Mycket vällagat och gott!

17. Gör en utflykt till Strängnäs

Mariefred ligger i Strängnäs kommun och att ta sig till Strängnäs med bil tar drygt 20 minuter. I Strängnäs kan du bland annat upptäcka de charmiga röda kvarteren, spana in väderkvarnen från 1600-talet och imponeras av den pampiga Strängnäs domkyrka.

Göra i Strängnäs

Mer att göra i Mariefred för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Mariefred, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.

  • POM Gallery är ett konstgalleri. (Långgatan 11)
  • Restauranger finns flera, såsom Alba, Han i hörnet och Rakstugan.
  • Ångans Dag är ett traditionsrikt evenemang som arrangeras i Mariefred den första lördagen i juni varje år.
Att göra i Mariefred

Mer att göra i Mariefred för dig som gillar natur

Här följer också några fler tips på saker att göra i Mariefred för dig som gillar natur.

  • Gripsholms golfklubb är för golfintresserade. (Gripsholms kungsladugård.)
  • Kanotkungen erbjuder kanotturer i den sörmländska naturen. (Skottvångsvägen 49, Åkers styckebruk)
  • Sörmlandsleden etapp 15:1 går Läggesta – Långaedet.
Att göra i Mariefred

Mer att göra i Mariefred med barn och tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Här följer några fler idéer om vad man kan göra i Mariefred och omnejd med familjen.

  • Glass finns också vid Mariefreds hamncafé.
  • Minigolf finns vid Slottspaviljongen, som också serverar mat. (Gripsholm Lottenlund)
  • PAX-promenad är för de som läst PAX-böckerna och vill se miljöerna där ungdomsböckerna utspelar sig.
  • Ponnypromenad på Mariefreds Miniridskola.
  • Strandbadet Mariefred är en badplats med sandstrand, gräs och brygga.
Glassbar

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås gott om hotell och andra boendealternativ i Mariefred. Om man kommer med husbil finns ställplats Solvändan, med ett relativt centralt läge. Det finns också olika platser runt centrala Mariefred såsom Mariefreds camping, Hedlandet och Ställplats Rosersberg. Själva stod vi en natt på vänners garageuppfart med vår husbil och en natt utanför Skottvångs gruva, där vi åt middag.

husbil

Mer att se och göra i närheten av Mariefred

Det finns förstås mer att se och göra i omgivningarna i Södermanland. I närheten kan du besöka Strängnäs och Taxinge slott, men också Sundbyholms slott. Ännu fler tips hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Mariefred?

Vi hade verkligen fina dagar i Mariefred och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit i Mariefred? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Mariefred?

Fakta om Mariefred

  • Landskap: Södermanland
  • Län: Södermanlands län
  • Kommun: Strängnäs kommun
  • Folkmängd: Drygt 4000 (2020)
  • Namnet: Namnet kommer från ett kloster som kartusianermunkar började uppföra 1493. Klostret hade namnet Pax Mariae, det vill säga ”Marias fred”, och bebyggelsen runt omkring fick därmed namnet Mariefred.
  • Läs mer: Du hittar mer information på företagarföreningens webbplats.

Historia i Mariefred

  • 1370-talet: Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde, vilket senare blev Gripsholms slott.
  • 1493: Ett kloster (Pax Mariae) uppfördes av kartusianermunkar, där den nuvarande kyrkan ligger.
  • 1504: Klosterkyrkan invigdes i samband med Sten Sture den äldres begravning där. Hans kvarlevor flyttades senare till Strängnäs domkyrka.
  • 1526: Borgen Gripsholm kom i Gustav Vasas ägo. Samma år drogs klostret in, för att senare rivas i samband med reformationen.
  • 1537: Gustav Vasa lät påbörja bygget av Gripsholms slott, på den holme där den gamla borgen låg.
  • 1605: Mariefred fick stadsrättigheter av kung Karl IX.
  • 1600-talet: Staden drabbades av tre svåra bränder: på 1620-talet samt år 1640 och 1682.
  • 1700-talet: Mariefred blomstrade under Gustav III:s tid.
  • 1895: Järnvägstrafik öppnade mellan Läggesta och Mariefred, som avvecklades 1964.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev