Meny Stäng

Tant Anna och den stora kärleken – att resa ensam i Afrika

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Afrika är min plats på jorden, där är jag hemma. Rytmen, värmen, färgerna och dofterna. Jag har testat Latinamerika, jag har varit i olika länder i Asien och Mellanöstern, jag bor mitt i Europa, men Afrika är sedan 1980 dit jag alltid återvänder. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela
Algeriet 1980
Uganda 2020 – 40 år mellan denna och föregående bild

Min kärlek till Afrika började när jag var 17, fyra månaders resa i en gammal postbuss, från Skåne till Nigeria. 

Nu reser jag ensam, jag är TANT. 60 plus. 

-Hur vågar du? Är du inte riktigt klok? Du är såååå tuff. Kommentarer man får räkna med. 

Jo, jag vågar, jag är hyfsat klok och har åtminstone varit rätt tuff. Streetsmart. Riskkalkylerar. 

A och O är planering, redan då börjar min resa. Det handlar oftast om nåt djur jag vill se. 

Silverrygg, Uganda
Schimpans, Uganda
Knölval, Madagaskar

Flyg

Flygbiljett till landet i fråga letas på sökmotorer och bokas direkt via flygbolag. Är man ute i god tid, beredd med flera byten och väntetider blir det billigt. Utgår ifrån Bryssel eller Amsterdam.

Litet flygplan till Mafia island, Tanzania
Avgångshall Grand Comoros (inga barer där inte)

Turer och att ta sig runt

Lättast är naturligtvis att boka rundturer, safaris och annat hemifrån med ett känt reseföretag med massor med referenser och flashiga hemsidor. Det gör jag aldrig, aldrig någonsin. Jag researchar, hittar ett lokalt företag som synas i fogarna. Här finns det massa sköna kronor att spara.

I stället för att stoppa pengarna i fickorna på de stora resebolagsjättarna med många mellanhänder kan jag gynna ett litet företag. Social media, bloggar, resegrupper, forum, Lonely planet och Tripadvisor är till hjälp.  

Allmänna kommunikationer i Moshi, Tanzania

Får jag god respons från det lokala företaget är saken biff. Jag bokar.  Google är min bästa vän som hjälper mej med tips hur jag på annat vis kan ta mej runt med lokala bussar, tåg, båt. 

Buss, Tanzania

Boende

Boende bokar jag via t.ex. Booking, Air bnb eller via rekommendationer. 

Konso, Etiopien
Dorze, Etiopien

Jag har en smal budget för just boende men jag har vissa krav. Det ska vara säkert och ha toalett i närheten. 

Allmän toa, Soweto

Frukost, åtminstone runt hörnet och kaffe är ett måste, vis av erfarenhet då jag en gång sov på ett teplantage och de hade just bara det, te alltså. 

Tanter måste ha kaffe, mycket och ofta.  

Kaffet i Etiopien håller världsklass

Ett tips är att ha en eller två nätter bokade i förhand, skönt att veta var man ska efter en lång resa. Airporttaxi rekommenderas, att komma till ett okänt land mitt i natten och hundra körsugna karlar står och fiskar känns inte helt safe. 

”Taxi” i Tanzania

När jag var ung och backpackade med typ ingen budget, existerade inga direkta krav, då dög det med en soffa hos en okänd person, en sovsal med andra backpackers, eller bänk på en busstation. Det gör jag INTE längre, ett eget rum med lås på dörren är ett måste. 

Hyddor i Etiopien

Packning

Vad det gäller backpack, ryggsäcken har ersatts av en väska på hjul. När kroppen säger nej är det skönt att bara rulla runt. Vissa transportmedel accepterar bara mjuka väskor. 

Påtagligt bevis på ålderdom är att necessärens innehåll har vuxit med åldern, att bara sticka ner en tandborste i fickan funkar inte längre.  

Väskan full inför Sverigebesök

Nu för tiden är necessären sprängfull med bra att ha mediciner som magsjukespiller, värktabletter och bredspektrumantibiotika. Oftast används inget men det kan ju komma tillfällen …  

Skönhetsprodukter och hudprodukter skippas, behöver jag ha nåt så finns det att köpa på plats. Möjligtvis solskyddsfaktor. Smycken lämnas hemma. 

Hammerstammen i Etiopien
Bennastammen i Etiopien
Bennastammen i Etiopien

Kläder och skor 

Javisst. Inte det finaste jag har, definitivt inte, för reser man solo är det viktigt att inte sticka ut, jag klär mej trashigt men helt och rent. Ett par ombyten räcker, Y3 tvättmedel att tvätta med. Mycket av kläderna lämnar jag kvar vid hemresa, finns alltid nån som behöver. Framför allt får jag plats i väskan för diverse inköp som härliga afrikanska vaxbatiktyger, kryddor och ortens kaffe. 

Lugna färger på gorillatrekking i Uganda

Har landet i fråga en klädkod anpassar jag mej efter den, längre kjolar, en sjal att lägga över axlarna eller håret. Skor, sandaler och bra promenadskor eller kängor. Och naturligtvis regnkläder. Dom som tror att det inte regnar i Afrika har helt fel. Det gör det, mycket … Ibland. 

Taxi Mafia Island, Tanzania

Kosing

Euro/dollar i små valörer funkar i många länder vid sidan om den lokala valutan. Jag stoppar cash på olika ställen, i olika väskor, i BH:n och skorna ibland. En valutakonverterare i mobilen är toppen, ibland är det alldeles för mycket nollor att hålla rätt på. Vissa valutor är svåra att växla tillbaka. 

Visst måste man hålla uppsikt, många gånger har jag haft trevande händer runt mej och det är inte pga min kropp, LOL. Nån potentiell ficktjuv har fått sej en vinge också. En magväska, en påse under tröjan eller en axelremsbag som sitter ordentligt fast på sidan är mitt tips. 

Kontokort har alla snart men alla länder/platser har inte fungerande apparater eller inga alls. Jag har två kort som jag förvarar på olika ställen. Se till att dina kort inte är spärrade för uttag i det land du ska till.  

Väska som rest mycket, i Etiopien

Pass och visum

Passet är på din resa din viktigaste värdehandling. Gör kopior på ditt pass och förvara på annat ställe än det riktiga.  

Visum är nödvändigt i många länder i Afrika. Hur man får sitt visum på bästa sätt kollas upp via landets ambassad. Onlinevisum och VOA (visa on arrival) kan funka. Skriv ut och ta med i pappersform. 

Försäkring

Kolla vad du har via hemförsäkring, ta en extra om så behövs. 

Internet och E.T. Phone Home 

Wifi är toppen, när det funkar. Vissa länder har blockad på facebook/messenger, WhatsApp är alternativet. 

Ringa hem är skitdyrt, ett lokalt telefonkort håller kostnaderna nere. 

Ile de Goree, Senegal

Säkerhet

Olika naturligtvis, för egen del hänger jag inte på barer eller ränner runt i mörkret ensam. Svarttaxi går bort, ditt boende brukar ha koll på säkra transporter. 

Allmän säkerhet i landet kollas via Sweden abroad och UD:s reseavrådan. 

Håll kontakt med dina nära och kära. 

Skydda sig från insektsbärande sjukdomar som malaria och denguefeber är viktigt. Malariaprofylax, myggnät och bra myggolja.  

Ebolainformation i Uganda

Övrigt

Ett set med elkontakter för konvertering behövs på vissa mål. Ficklampa hjälper vid strömavbrott och avsaknad av belysning. 

Ensamhet

Nej det är inte ensamt att resa solo. Reser man ensam träffar man alltid nya människor, dock gäller det att läsa av situationen, alla vill inte ha en okänd gäst vid bordet eller en pladdrande medresenär på bussen. Det är både på ont o gott man reser själv, ofta blir jag inbjuden i den lokala gemenskapen just för att jag är själv. Att resa ensam inbjuder till många intressanta möten. 

Mursistammen i Etiopien
Mursistammen i Etiopien

Jag rår över min egen tid. Min kamera, böcker, poddar och korsord är det som kan roa mej i ensamheten, en kopp kaffe på ett fik och bara studera stadslivet är ett annat. Att besöka den lokala marknaden är något jag alltid gör. Ett bra sätt att se hur folk lever eller vad de lever av.

Marknad i Etiopien
Marknad i Dakar, Senegal

Aktiviteter

Javisst, allt beroende på tid, ork och ekonomi. Man behöver inte hasta runt och göra allt i racerfart, min planering är oftast varannandagsaktiviteter. Före mina resor gör jag massor med research, prioriterar det jag vill se eller det som hör till att ses, för mej är det djur och natur som gäller, för någon annan historia och kultur.  

Joal-Fadiouth Senegal, gravplats där muslimer och kristna ligger tillsammans
Slavarnas hus, Ile de Goree, Senegal

Djur och natur

Djurlivet ska behandlas med stor respekt, jag vill se men det måste gå etiskt till. Jag jagar inte runt i båt efter simmande delfiner, matar apor på zoo, jag håller mej på avstånd och betraktar och förundras.  

Ngorongoro, Tanzania

Läskiga djur

Finns massor. Myggor, sandloppor och jelly fishes. Resten är oftast så skygga att de drar så fort de anar en rörelse. 

Allt handlar om respekt och avstånd. Du är gäst i deras territorium.  

Trehornskameleont, Uganda
Leaf-noosed snake, Madagaskar

Mat och dryck

Äta bör man annars dör man, men man kan naturligtvis bli sjuk av mat o dryck. Jag undviker definitivt bufféer av alla slag, mat som åker in och ut ur ett kylrum, där kryllar det av bakterier. Glass är på no-listan, åtminstone i Afrika. Is i glaset går bort. 

Fiskmarknad i Etiopien
Middag i Senegal
Middag i Tanzania

Faktiskt så är de bästa matställena de som ligger utmed vägen/gatan, maten lagas till direkt, det är gott och billigt och framför allt lokalt. 

Fiskrestaurang i Awassa, Etiopien
Friterat i Tanzania

Vatten. Aldrig någonsin ur kranen, inte ens att borsta tänderna med. Låter det nojigt? Nää, du har en helt annan bakterieflora än hemma, ingen höjdare att vara magsjuk på en ståtoalett. En flaska handgel är bra att ha, sedlar tex är oftast väldigt skitiga. 

Etiopien

Sjukvård

Vissa saker kan behöva behandlas med annat än det du har i ditt resapotek, vården i vissa länder skiljer sig stort mot det man är van vid. Det lokala apoteket kan vara till stor hjälp. 

Vaccin och malariapiller, mycket viktigt att allt är uppdaterat så skyddet är fullgott. Vissa länder kräver gula febern vaccin. Uppdatera vad det gäller eventuella covidregler. 

Sjukhus, Tadjourah, Djibouti
PCR-test utfört av veterinärlab, Komorerna

Styra kosan

För den som är nybörjare på Afrika är det enklast och säkrast att resa till ett land som är vana med turister, det finns flera att välja på tex Tanzania, Uganda och Sydafrika. 

Queen Elisabeth NP, Tanzania

Gör en lista, vad vill du se och göra, hur vill du bo och resa. Finns det nåt of the beaten track som är intressant? Ditt äventyr börjar redan under planeringen.  

Koder och seder

Ta seden ditt du kommer, nog så viktigt, speciellt som ensam kvinna. Många länder har en kultur och eller religion som du inte är van vid.  

Manbaretsceremoni, sk bulljumping, hos Hamerstammen i Etiopien

Det är DU som är gäst i deras land, du ska respektera deras sätt att leva även om du inte tycker om det. Vad jag talar om är kanske mest klädsel, klä dej inte för naket, täck axlar och skippa minishortsen.  

Synen på kvinnan är i vissa länder naturligtvis något helt annat, du kommer att tänka kvinnoförtryck men igen, du är gäst i deras land. 

Djibouti

Strandlivet är kanske inte alls som du tänkt dej, du är van att sola o bada i bikini eller kanske topless, glöm det, i vissa länder badar kvinnorna fullt påklädda. Orter med skaplig turisttillströmning har ofta egna stränder, där kan du glöta dej som du är van vid.  

Ett dopp i Uganda

Din rundtur kanske tar en paus för att chauffören måste be, butiker och restauranger kanske är stängda under Ramadam. 

Sociala koder för olika länder kollar du upp, hur hälsar jag, hur agerar jag? Ett par ord på det lokala språket är alltid roligt att kunna. I vissa länder ses det inte heller med blida ögon att ensam kvinna sitter på café eller tar en cigarett, bara att acceptera. 

Hamerstammen i Etiopien

Dokumentera

Jag bloggar och fejsbookar, fotar extremt mycket, min Nikon har bra zoom. 

Fotografering kan ibland vara helt omöjligt, fråga alltid och ta ett nej för ett nej.  

Summan av kardemumman

Afrika är en stor kontinent, alla länder har sina egna traditioner,och sociala koder, många kommer du inte att gilla. Infrastrukturen är i vissa länder lika med noll med avsaknad av fungerande vård, skola och annat som får ett samhälle att fungera.  

Dakar, Senegal

Vatten, avlopp och sopor är ett exempel. Fattigdomen svider och gör ont.  

Antanarivo, Madagaskar

Pluspunkterna överväger, fantastisk natur, intressant kultur, värme, hav, färger och dofter.  

Det räcker väl?  

Inte bara tanter gillar kaffebönor

Att dela med sig

Fattigdomen kan te sig förödande. Du kan bidra med småsaker som du köper på plats, typ pennor, skolmaterial, hygienartiklar. Ekonomiska bidrag till projekt du besöker. Volontärarbete. 

Uganda
Uganda

Hur har tanten råd?

Jag jobbar jämt, lägre medelinkomst, hushållet består av pensionärssambo och två hundar. Skippar lyx i form av prylar, krogbesök och handlar begagnat. Bil för att ta mej till jobbet. Det är det hela. 

Levebröd, Entebbe, Uganda

Favoriter

Madagaskar för sitt helt outstanding flora och fauna 

Uganda, grönt, lummigt, mycket att se, bergsgorillor. 

Komorerna, helt orört, oerhört bra vatten. 

Drömmål

Socotra, ön utanför Yemen med många endemiska arter. 

DCR, Kongo får vänta, lite för oroligt.  

Mali står högt upp på listan, intressant kultur men inte riktigt säkert i nuläge. 

Tittut från ett 6000 år gammal baobabträd Senegal

Lokala turaktörer

I vissa länder där jag inte velat eller kunnat resa med allmänna kommunikationer har jag använt mej av dessa. 

Afrika. Min plats på jorden, kärleken består. 

Babaoträd, Senegal
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60+ årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev