Vad äter man i Filippinerna? Vi har spenderat tre månader, på 30 olika öar, i Filippinerna. Här har vi samlat våra erfarenheter om filippinsk mat, samt om specialiteter, efterrätter och drycker.
Innehållsförteckning
Vad äter man i Filippinerna?
Om vi ska svara väldigt snabbt på frågan om vad man äter i Filippinerna blir svaret ris och nudlar, samt gärna kyckling och fläskkött. Och så frukt förstås! Men vi ska utveckla det lite mer. Här följer en lista på 15 filippinska maträtter och specialiteter.
1. Ris
Det går inte att prata om filippinsk mat utan att nämna ris. Ris är basvaran i det filippinska köket och många familjer inleder dagen med att koka en enorm kastrull ris, som ska räcka hela dagen. Man äter ofta ris till frukost, lunch och middag, och kanske även till mellanmål.
På restauranger betalar man ofta för ”en kopp” ris, vilket på ett ungefär motsvarar en portion. En del restauranger erbjuder även, för en extra peng, att man kan få ”unlimited rice” och alltså äta så mycket ris man vill.
Om man vill smaksätta riset erbjuds ofta soja, chili och citrusfrukten calamansi. Ris kan för övrigt ätas ihop med precis allt, även tillsammans med nudlar och pommes frites.
2. Pancit
Nudlar är också mycket vanligt på Filippinerna och inte minst nudelrätten pancit. Denna rätt finns i massor av olika lokala varianter, men i grunden kan man säga att det är nudlar tillsammans med små bitar av grönsaker, ofta morot och vitkål, och ibland även små bitar av kyckling.
3. Chicken Adobo
Kyckling är mycket populärt i Filippinerna och kan till exempel ätas i form av det traditionella grytan Chicken Adobo. Rätten tillagas bland annat med soja och vitlök, och serveras med ris.
Adobo är för övrigt namnet på en gryta som även kan tillagas med andra huvudingredienser än kyckling. Du kan till exempel serveras adobo gjord på fläskkött eller bläckfisk.
4. Chicken Inasal
En annan populär kycklingrätt är ”Chicken Inasal”, som i stort sett innebär marinerad och grillad kyckling som (förstås) serveras med ris. Maträtten finns på många restauranger, inklusive många snabbmatställen.
5. Lechon Baboy
Baboy betyder gris eller fläskkött och lechon innebär att rätten är grillad. Djuret grillas i sin helhet och styckas sedan till alla som ska äta. Hos lokala familjer är detta festmat, som man tillreder när man har anledning att fira. Hela grisar grillas dock även på restauranger, där man kan köpa en portion av rätten.
Om det istället står ”Lechon Manok”, då är det en helgrillad kyckling istället för gris, vilket också är mycket uppskattad filippinsk mat.
6. Sisig
Sisig är en filippinsk maträtt som är relativt vanlig på filippinska restauranger, och påminner om någon slags ”pytt i panna”. Rätten innehåller bland annat fläskkött, fläskmage och kycklinglever. Vi tyckte inte att ingredienserna lät så goda och beställde aldrig denna maträtt, men du kanske är modigare!
7. Lumpia
Lumpia, det vill säga vårrullar, är också populär filippinsk mat. Vårrullarna kan antingen vara vegetariska eller innehålla kött och serveras ofta med ris och en sötsur sås.
8. Fisk och skaldjur
Filippinerna är en önation och precis överallt är man omringad av vatten och fiskebåtar. Det är med andra ord ganska naturligt att det finns gott om fisk och skaldjur. Många restauranger visar upp de färska råvarorna på isbädd, och man kan sedan välja vad man önskar få grillat.
Det brukar finnas många olika sorters fisk, såsom röd snapper och tonfisk. Dessutom finns ofta bläckfisk, räkor, små krabbor och olika sorters musslor. På privata tillställningar har vi också bjudits på marinerad sjögurka.
9. Spaghetti med bananketchupsås
En av de utländska rätter som fått ordentligt fäste i Filippinerna är italiensk pasta. Filippinierna sätter dock sin egen prägel på rätten och vill gärna ha en tomatsås som är sötare och smaksatt med bananketchup.
Vi är inte säkra på om denna maträtt finns ett beställa på restauranger, men om du handlar i butiker kan du välja filippinsk pastasås istället för italiensk pastasås för att få den ”rätta” smaken. Denna maträtt ska också vara extra populär på kalas och när någon fyller år.
10. Silog
Silog är en grupp av filippinska frukosträtter, som innehåller ris, ägg samt någon form av kött eller fisk. Det är typen av kött eller fisk som ger maträtten dess fullständiga namn. Till exempel innehåller ”hotsilog” hot dog, medan ”longsilog” innehåller korven longganisa och ”cornsilog” innehåller corned beef.
11. Longganisa
Longganisa är en korv av spansk typ, som finns i massor av olika varianter. Korven kan köpas i olika enkla matställen och ingår ibland i den filippinska frukosten.
12. Balot
En av de mest kända specialiteterna i Filippinerna är det ägg som kallas balot eller balut. Denna maträtt består av ett ägg med ett ankfoster inuti, som kan vara 16 eller 18 dagar gammalt.
Man kan ibland se lokalbor som säljer dessa ägg i små lådor, och en av våra filippinska vänner köpte ett för att äta och för att visa oss. Vi gillar att prova exotiska saker, men här gick vår gräns. Både utseendet och lukten gav oss kväljningar. Vad vi förstår är rätten dock mycket uppskattad bland många filippinier.
13. Calamansi
Calamansi är en god och fräsch liten citrusfrukt som är väldigt vanlig i Filippinerna, istället för citron eller lime. Frukten kan serveras som calamancijuice eller som smaksättning till te. Det är också vanligt att man får frukten tillsammans med chili och soja, som smaksättning till maten.
14. Färsk frukt
Något som man kan njuta av i Filippinerna är fantastiskt god färsk frukt. Några frukter som är vanliga är kokosnöt, mango, små bananer och melon av olika sorter. Frukten kan serveras till frukost, som efterrätt eller i form av juice.
15. Halo-Halo
Om du vill prova en typiskt filippinsk efterrätt ska du prova halo-halo. Denna all in one-efterrätt kan köpas i speciella halo halo-stånd, men också på restauranger och snabbmatsrestauranger.
Ingredienserna i denna färgstarka efterrätt kan variera, men bland annat brukar det ingå glass, is, gelé, färsk frukt och bönor. Rätten smakar sött och inte så dumt!
Filippinsk mat på restaurang – mat från hela världen
Här har vi presenterat ett antal filippinska specialiteter, men vad äter man i Filippinerna – på restaurang? Man kan självklart få filippinsk mat, men det finns också ofta ett relativt stort utbud av annan asiatisk mat samt västerländsk mat. Under våra tre månader i landet såg vi ofta följande internationella rätter på menyerna.
Asiatisk mat
- Chicken Curry
- Kyckling/fläsk i sötsur sås
- Citronkyckling
- Friterad kyckling/fläsk
- Fried rice
- Sushi och sashimi
- Yakiniku och andra japanska rätter
- Sizzling kyckling/fläsk
Västerländsk mat
- American Breakfast (ägg, bacon, rostbröd, smör och sylt)
- Pizza
- Spagetti Carbonara och andra pastarätter
- Hamburgare
- Pommes frites
- Chicken Cordon Bleu
Filippinska drycker
Så, vad dricker man på Filippinerna då? Först och främst behöver man dricka mycket, av sånt som vatten, läsk och iste, eftersom det är så varmt. Här är några andra vanliga drycker som kan vara värda att nämna.
Öl i Filippinerna
Öl är en populär dryck i Filippinerna och i första hand finns tre sorter, som alla bryggs av det filippinska bryggeriet San Miguel Brewery: San Miguel Pilsen, San Miguel Light och Red Horse. Vi gillade både San Miguel Pilsen och Red Horse men valde oftast den första, eftersom den andra har extra hög alkoholhalt.
Rom och gin
Både rom och gin tillverkas lokalt i Filippinerna, vilket gör att dessa spritdrycker är väldigt prisvärda jämfört med andra spritsorter.
Kokosnötsvin
Om man vill prova en lokal festdryck kan man testa kokosnötsvin. Detta dricks av lokalbefolkningen när man har något att fira, och blandas ibland med coca cola.
Fruktjuice
När du är på Filippinerna vill du också passa på att dricka färskpressad fruktjuice, vilket kan vara fantastiskt gott här. Mest känt är kanske buko juice, det vill säga kokosnötsjuice, samt mangojuice. Vår favorit blev vattenmelonjuice – helt fantastiskt gott!
Vilka är dina erfarenheter av filippinsk mat?
Har du varit i Filippinerna? Vilka är dina erfarenheter av filippinsk mat? Gillar du asiatisk mat i allmänhet?
Tulang Diot i Filippinerna – en mysig liten ö
Tulang Diot är en mysig liten ö i Filippinerna, som ligger i en kommun med det…
Bounty Beach på Malapascua – härlig strand i Filippinerna
Bounty Beach är en vacker strand på ön Malapascua i Filippinerna, och också den mest turistiga…
Fakta om Filippinerna – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Filippinerna! Över 8 miljoner turister besöker årligen det här härliga landet, och vi tillhör…
Restauranger på Panglao i Filippinerna – 9 tips
Restauranger på Panglao ska det handla om idag. Vi har ätit på en lång rad restauranger…
Förberedelser för båtluff – ett äventyr på Filippinerna
Vi förbereder oss just nu, som en del av er vet, för båtluff bland öarna på…
Veckans Gäst: Katarina Söderberg, eldsjäl för skolprojekt i Filippinerna
Katarina Söderberg bor idag i Norrland, men har bott många år på ön Bohol i Filippinerna….
Några iakttagelser och reflektioner från Filippinerna
Idag tänkte vi bjuda på några iakttagelser och reflektioner från Filippinerna. Vi har ju berättat om…
Underjordisk flod i Puerto Princesa – Unescoarv i Filippinerna
En av de största sevärdheterna på ön Palawan i Filippinerna är en underjordisk flod i Puerto…
Öar i Filippinerna – dessa 30 har vi besökt
Det finns många, många öar i Filippinerna. Hela landet består av större och mindre öar och…
Båtturer i El Nido – sagolika öar i Palawan, Filippinerna
När man besöker Palawan i Filippinerna vill man inte missa att göra båtturer i El Nido….
Ön Pandanon i Filippinerna – by och drömmig strand
Ön Pandanon i Filippinerna är en liten ö med en by i ena änden och en…
Att göra i Filippinerna – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Filippinerna? Detta asiatiska land bjuder på allt från exotiska…
Tabango på ön Leyte – öluff i Filippinerna
Tabango är en liten stad i Filippinerna som ligger på ön Leyte. Detta blev vårt första…
Boracay i Filippinerna – turisternas paradis
Boracay i Filippinerna är en paradisö med en lång vacker sandstrand och gott om hotell, restauranger…
Vår resa till Filippinerna – från Stockholm till Cebu
Nu ska vi berätta om starten på vår resa till Filippinerna! Vi har gett oss av…
Resa från Coron till Boracay i Filippinerna – 3 båtar och 1 buss
Att resa från Coron till Boracay i Filippinerna! Idag ska vi inte berätta om alla vackra…
Snorkling på Malapascua i Filippinerna – en härlig tur
Nu har vi testat snorkling på Malapascua i Filippinerna, och vi förstår varför den här ön…
Kalanggaman i Filippinerna – en paradisö
Kalanggaman är en paradisö i Filippinerna, med vita sandstränder, kristallklart vatten och vajande palmer. Detta är…
Vad äter man i Filippinerna? – 15 filippinska specialiteter
Vad äter man i Filippinerna? Vi har spenderat tre månader, på 30 olika öar, i Filippinerna….
Avresa med Dotche – nu börjar båtluffen på Filippinerna
Nu är det äntligen dags för avresa med båten Dotche, vilket innebär att vi påbörjar vårt…
Ön Himokilan i Filippinerna – grotta och möten med lokalbefolkningen
Ön Himokilan, eller Himoquitan som den stavas ibland, är en av fyra filippinska öar som tillsammans…
Fiske på Filippinerna – med en filippinsk familj
Nu har vi testat fiske på Filippinerna, tillsammans med den filippinska familj som vi lärt känna…
Sabang och Puerto Galera på Mindoro i Filippinerna
Har du besökt Sabang och Puerto Galera i Filippinerna? Dessa två orter ligger på den nordöstra…
Manila i Filippinerna – spännande stad trots dåligt rykte
Manila i Filippinerna är en huvudstad där många landar med flyg, bara för att resa vidare…
Sinulog festival på Malapascua i Filippinerna
Sinulog festival, eller Santo Niño Festival som den också heter, är en intensiv och färgglad festival…
Fest hos en filippinsk skådespelerska – med filippinsk folkdans
Hur hamnade vi på fest hos en filippinsk skådespelerska – med filippinsk folkdans? Det fattade vi…
Cebu City i Filippinerna – våra bästa tips
Cebu City är en livlig filippinsk stad på den östra sidan av ön Cebu. Staden passar…
Restauranger på Malapascua i Filippinerna – 7 tips
Restauranger på Malapascua kan vi berätta om idag. Vi har ätit på några lite finare ställen…
Att göra på Panglao i Filippinerna – 11 tips
Vad kan man se och göra på Panglao i Filippinerna? Panglao är populär filippinsk semesterö, som…
Sikatuna’s Mirror of the World på Bohol i Filippinerna
Sikatuna’s Mirror of the World and Botanical Garden är en temapark som ligger på ön Bohol…
Anna Nilsson Spets säger:
Intressant…. Alltid kul att se hur det lokala köket ser ut och hitta nya favoriter eller motsatsen…Mycket konstigt har man ätit under sina resor, tjurpung och bushrat hör väl till annorlunda ? Sjögurka tycker jag inte var nån höjdare och tack o lov äter jag inte ägg i nån form. Calamansi, gott. Heter Kalamondin på svenska.
18 maj 2023 — 6:38
Helena säger:
Tjurpung och bushrat, det kvalar definitivt in på listan annorlunda! Hur smakade det? Sjögurkan serverades i god marinad, men vi hade lite svårt för konsistensen. Och tack för det svenska namnet på calamansi, hade ingen aning!!
18 maj 2023 — 11:38
Anna Nilsson Spets säger:
Tjurpung var tillagad i en stark sås (Algeriet) med huden kvar… knottrigt haha. Segt. I Algeriet åt jag också en del get vilket till slut gav mej dysenteri och jag blev inlagd på befrielsefronten Polisarios sjukhus (läs lerhus med plåttak). Bushrat… det var i söðra Nigeria, inget speciellt, som kyckling typ. Sjögurka har skitläskig konsistens, som slime.
18 maj 2023 — 20:41
Helena säger:
Intressant! Blev inte supersugen på tjurpung dock 😉 Dysenteri lät tufft, inte minst under de omständigheterna!! Jag åt sjögurka i Kina en gång och minns det lite som du beskriver. I Filippinerna bjöds vi på det två gånger och då var konsistensten lite hård och seg typ …
19 maj 2023 — 7:12
Monica säger:
Jag förstår att ni kastade er över McDonalds efter detta! Känns som väldigt ensidig mat med allt detta ris med olika tillbehör. Men härligt med all frukt och goda juicer! En annan fråga apropå dryck. Man ser er ofta på bilder med en ölflaska utan glas, dvs man måste väl halsa ölen då? Hur vanligt är det i de olika länder ni varit i – får man inte glas på restaurangerna? Kan inte påminna mig att det ens i Tyskland är så men vi kanske har missat något här?
18 maj 2023 — 10:07
Helena säger:
Ja faktiskt, lite ensidigt. Sedan kan man ju, om man är på turistorter, variera med japanskt och italienskt och annat. Och som sagt, mycket god frukt! Bra fråga om ölen! I just Filippinerna får man nästan aldrig glas, inte ens på turistrestauranger. Ölen serveras i flaska, med en liten pappersservett, så man kan torka av flaskan innan man dricker. I Europa däremot får man nästan alltid glas till ölen!
18 maj 2023 — 11:43
Anna Nilsson Spets säger:
Som boende i öllandet Belgien så skulle det var otänkbart utan rätt glas till rätt bira. En dödssynd typ. Men faktiskt, i Asien har jag nog mest fått en flaska.
18 maj 2023 — 20:43
Lena i Wales och lite överallt säger:
Intressant inlägg.
Oh, vad mycket härlig mat!
Kokosnätsvin, låter spännande. Är det gott?
Trevlig helg!
18 maj 2023 — 10:29
Helena säger:
Kokosnötsvinet var väl ingen ”finsmakardelikatess” direkt, men det smakade helt ok (vi fick det blandat med coca cola). Vad jag förstår är det en väldigt billig lokal alkoholdryck.
18 maj 2023 — 11:45
Aboro säger:
Det är intressant hur man själv anstränger sig för att servera varierad mat, när en enorm % av jordens befolkning äter samma eller typ samma mat hela tiden. Är kanske lite pretentiöst av oss att hålla på med dessa variationer. Intressant att läsa om denna mat ni upplevt. Jag skulle troligen magra i Filippinerna…..
18 maj 2023 — 15:07
Helena säger:
Ja, utbudet och variationen är betydligt större i Sverige och andra europeiska länder. Vi, som var turister, kunde ju variera med utländska restauranger ibland, annars hade det blivit väldigt enformigt. Vi åt väl enklare och lite mer enahanda i Sverige förr? Att resa ger perspektiv!
19 maj 2023 — 7:15
BP säger:
Maten förutom ankfostret och bananketchup tycker jag är helt godkänd. Mums! Skaldjursrätterna du visar är ju drömmen:-) Att servera pommes tillsammans med ris gör man ju i Grekland och Cypern också. Den kombon går inte riktigt ihop i min värld. Kul att San Miguel som ju ursprungligen är spansk har bryggerier i Filippinerna. Älskar den ölen. Rom och cola – är inte så dumt heller. Gissar att colan är dyrare än romen, så var det i alla fall på Barbados.
18 maj 2023 — 20:07
Helena säger:
Den filippinska maten smakar oftast bra, om än inte så varierad som vi kanske är vana vid, När det gäller ölen tror jag faktiskt att det är tvärtom. San Miguel Brewery är filippinskt, men man kan läsa på nätet att märket började producera också i Spanien på 1950-talet. (Även om jag inte förstod alla detaljer i den historien)
19 maj 2023 — 7:22