Meny Stäng

Att besöka Hemsö fästning – spännande besöksmål i Höga kusten

Annons

Att besöka Hemsö fästning, i Höga kusten, är mycket intressant. Här ges guidade turer, då man får följa med ner i den en gång i tiden superhemliga militäranläggningen, som ligger dold nere i berget.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hemsö fästning

Hemsö fästning byggdes för att rymma en personalstyrka på 320 man. Anläggningen skulle klara en kärnvapenattack och kunna vara självförsörjande i 90 dagar. Det innebär att det finns en hel värld under jord, med allt från logement och kök till dieselverk och sjukvårdssalar. Idag visas fästningen för turister, och det är också här man har spelat in TV-serien ”Elitstyrkans hemligheter”.

Att besöka Hemsö fästning i Höga kusten

Hemsö fästning ligger på ön Hemsön, cirka 2,7 mil nordost om Härnösand.

En topphemlig fästning i Sveriges försvar

År 1914 beslutade man att uppföra Hemsö fästning, för att skydda det ekonomiskt och militärt viktiga inloppet till Ångermanälven. Fästningen byggdes klart under lång tid, under 1920-talet och 1940-talet. Enligt 1942 års försvarsbeslut skulle Hemsö fästning utvecklas till Sveriges största fästning någonsin. När hotbilden växte under Kalla kriget byggdes försvaret kraftigt ut igen.

Värnpliktiga vid KA 5 i Härnösand gjorde militärtjänstgöring på Hemsön ända fram till 1989, då anläggningen slutligen togs ur drift och blev en plats för övningar. 1992 stängdes Hemsö fästning för alltid.

Att besöka Hemsö fästning i Höga kusten

Att besöka Hemsö fästning

För att besöka Hemsö fästning måste man ta bilfärja över till ön Hemsön. Färjan är gratis och går regelbundet så vi bestämde oss för att åka, trots att det så här på försäsong skulle vara stängt på fästningen. Vi tänkte att vi kanske i alla fall kunde kika runt i omgivningarna och se delar av fästningen utifrån.

Husbilen FREEDOM på en färja

Det var mycket riktigt så att det var stängt när vi kom fram. Vi kunde ändå kika på en del militärfordon som stod utomhus, vi kunde se några mindre delar av fästningen på bergets topp och vi kunde läsa information på olika skyltar.

Vi nöjde oss med detta och satte oss i husbilen för att äta lunch. Men då knackade någon på dörren! ”Vi ska guida en grupp idag, och om ni vill kan ni hänga med på guidningen.” Vilken tur! Ja, det var klart att vi ville det!

Restaurangen

Gruppen som bokat guidning började med lunch på restaurangen vid Hemsö fästning, så vi mötte upp dem där. Vi hade redan ätit, men tog en kopp kaffe och varsin supergod, helt nybakad liten munk. Restaurangen ligger för övrigt väldigt vackert, med utsikt över havet, och har allt möjligt på menyn.

Guidad tur i Hemsö fästning

Så var det då dags för guidning! Turen startade utomhus, där man kan se de delar av fästningen som sticker upp ovanför berget, där de som skulle avfyra vissa vapen var placerade.

Därefter var det dags för det mest spännande – att gå ner i den underjordiska fästningen. Vi gick in genom A-inslaget, som huvudingången heter, och fick gå igenom en gång för att komma in i anläggningen.

Att besöka Hemsö fästning i Höga kusten

Vår guide berättade att gången är konstruerad i en böjd form, för att bidra till att skydda fästningen från den tryckvåg som kommer vid ett kärnvapenanfall.

Att besöka Hemsö fästning i Höga kusten

Förråd

Vi fick börja med att kika i förrådet, där det finns massor av kläder och annat material. Peter kände igen en del från sin tid i lumpen …

Sjukvård

Sjukvård måste naturligtvis finnas i en fästning. Den sjukvårdsutrustning som finns här är inte modern längre, men var det säkert på sin tid.

Matservering

En annan funktion som är viktig är matservering. Köket i Hemsö fästning skulle servera mat till över 300 man. Dessutom skulle det finnas reserver, med mat i tre månader för hela personalstyrkan.

Att besöka Hemsö fästning i Höga kusten - matsal

Vet du vad prylen på bilden nedanför används till? Skriv en kommentar så återkommer vi med svar …

Att besöka Hemsö fästning i Höga kusten - köket

Kontor

En stor del av fästningen innehåller också kontor av olika slag. Att se dessa rum är som att göra en resa till tiden innan datorernas och smarttelefonernas tid.

Att besöka Hemsö fästning i Höga kusten - kontor

Det finns otroligt mycket att titta på som påminner en om att utvecklingen gått väldigt fort. Inte minst är det intressant att titta på gamla kartor. Det blir så tydligt hur världen har förändrats.

Militär verksamhet

Det räcker förstås inte med förråd, sjukvård, matservering och kontor. Man måste kunna skjuta också! Apparaturen för att kontrollera, och eventuellt skjuta ner, främmande fartyg ser inte modern ut, men på sin tid var detta förmodligen i framkant.

Att besöka Hemsö fästning i Höga kusten

Summa summarum kan vi säga att besöket på Hemsö fästning var mycket intressant, lärorikt och spännande.

Vi tiger som muren

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Om du vill bo på hotell hittar du olika alternativ dels i centrala Härnösand och dels vid Högakustenbrons norra brofäste. Vi reste med husbil och stod väldigt fint på Snibbens camping.

Snibbens camping
Husbilen FREEDOM på Snibbens camping

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Hemsö fästning. Det är nära till den fina staden Härnösand, där du hittar Härnösand bilmuseum (Sveriges största bilmuseum!), Fritidsbåtsmuseet, Technicus (Science center), Västernorrlands museum (med friluftsmuseum) och Hernö Gin. En bit norrut kan du också se Mannaminne, Skuleberget och Slåttdalsskrevan. Läs gärna också alla våra tips om saker att se och göra i Höga kusten.

Alla våra bästa tips om Ångermanland: Klicka på bilden

Har du besökt Hemsö fästning?

Har du besökt Hemsö fästning? I så fall, hur var ditt besök och din upplevelse? Eller skulle du kanske vilja besöka? Berätta gärna!

Vanliga frågor om Hemsö fästning

Vad är Hemsö fästning?

Hemsö fästning är en historisk militäranläggning som ligger på ön Hemsön i Bottenviken utanför Kramfors, Sverige. Det är en av landets största kustbefästningar och byggdes som en del av Sveriges försvarssystem under början av 1900-talet.

Vilken roll spelade Hemsö fästning under krigstider?

Hemsö fästning hade en strategisk betydelse under första och andra världskriget samt under det kalla kriget. Fästningen fungerade som en försvarsanläggning för att skydda Sveriges kust och marinbasen vid Härnösand. Den användes för att övervaka och försvara Bottenviken från eventuella fiender.

Kan Hemsö fästning användas om det blir krig?

Hemsö fästning har spelat ut sin roll som militäranläggning. Fästningen är för omodern för att användas i modern krigsföring. Anläggningen är heller inte längre hemlig.

Fakta om Hemsö fästning

  • Landskap: Ångermanland
  • Läge: Ön Hemsön i Höga kusten
  • Byggd: 1916–1918, 1921–1925 samt 1940-talet
  • I bruk: 1939–1992
  • Kontrollerad av: Krigsmakten / Försvarsmakten
  • Förvaltas av: Statens fastighetsverk
  • Läs mer: Du hittar mer information på fästningens webbplats

Att besöka Hemsö fästning – öppettider och priser

  • Öppettider: Guidade turer ges på sommaren. Grupper kan boka turer även andra tider på året.
  • Guidade turer: Ingen förbokning krävs. Biljett köps i entrén. Kontrollera på biljetten vilken tur den gäller för. Turen startar vid den stora tavlan vid A-inslaget (huvudingången till anläggningen).
  • Pris: Vuxen 140 kr, ungdomar 11-15 år 80 kr, barn 4o kr (2023)

Att besöka Hemsö fästning – bra att veta

  • Parkering: Gratis parkeringsplatser finns. Även husbil och husvagn kan parkeras här.
  • Hund: Det går bra att fråga i grindstugan om de kan vara hundvakt medan man går på guidad tur.
  • Tillgänglighet: Anläggningen är mer eller mindre tillgänglighetsanpassad och det går att ta sig fram med både rullstol och barnvagn. Man kan också låna rullstol, rullator och barnvagn. Om man behöver går det att ta bilen hela vägen fram till restaurangen (säg till i entrén).
  • Matservering: Restaurang finns, cirka 300 meter från parkeringen, med fullständiga rättigheter.

Historia vid Hemsö fästning

  • 1914: Beslut om fästningens uppförande
  • 1916: Bygget av fästningen påbörjades
  • 1918: Arbetet med fästningen avbröts och återupptogs först 1921.
  • Andra världskriget: Fästningen färdigställdes.
  • 1953-1957: Det tunga batteriet på Storråberget byggdes.
  • 1989: De sista värnpliktiga muckade på Hemsö fästning. Samma år blev fästningen ett statligt byggnadsminne.
  • 2005: Ett museum öppnade på Storåberget.
  • 2006: En konferensanläggning öppnade på Havstoudd.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev