Vad kan man göra på Kökar på Åland? Detta är en fantastisk liten ö att besöka, i den sydöstra delen av Ålands skärgård. Vi hade riktigt fina upplevelser här, och delar med oss av våra bästa tips.
Innehållsförteckning
Kökar på Åland
Kökar är en ögrupp och en kommun i den sydöstra delen av Ålands skärgård. Det är kanske inte här man hamnar först när man besöker Åland, och det var just därför det var extra spännande att komma hit.
Man kan ta färja från Långnäs på fasta Åland eller göra som vi och hoppa på färjan någonstans på vägen. Vi hade besökt fina Föglö, och tog därför färjan från Överö, med vår husbil. Om vi minns rätt tog färjan cirka två timmar, och turen bör bokas i förväg via Ålandstrafiken. Fantastisk utsikt hela vägen!
Kökar ligger i den sydöstra delen av Ålands skärgård.
Vad kan man göra på Kökar?
Så, vad kan man då se och göra på Kökar? Jo, lite allt möjligt. Kökar bjuder på vacker natur och intressant historia, men också på god mat och allehanda små äventyr. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra på Kökar.
1. Slappa på Sandvik Gästhamn & Camping
Först och främst, varför inte vila upp dig på Sandvik Gästhamn & Camping? Den här campingen ligger fint vid vattnet och har plats för husbilar och husvagnar, såväl som tält och gäster som vill bo i stuga. På campingen finns gästhamn och badmöjligheter, liksom möjlighet att hyra kajak eller cykel.
Det finns också en bastu med härlig utsikt och en liten restaurang, där de bland annat grillar lax. Vi passade på att njuta av lokalproducerad dryck och hemlagad åländsk pannkaka. Fantastiskt gott och trevligt!
2. Ät middag på Brudhäll
Ett annat ställe du inte vill missa på Kökar är Brudhäll, som fungerar som hotell, restaurang och gästhamn. Vi åt middag här, i form av marinerade räkor och därefter abborre med potatis. Utsikten och bemötandet imponerade kanske mer än maten, men en trevlig kväll hade vi. Om du gillar bastubad ska du heller inte missa deras nya snygga tvåvåningssauna!
3. Prova lokala delikatesser
Kökar må vara en liten ö med ett begränsat antal invånare, men trots det finns ingen brist på lokala delikatesser. Kökar senap och honung från Kökar hittade vi på Kökar Skärgårdsbutik. Peders Aplagård kan besökas dagligen under sommarmånaderna.
4. Se Kökar kyrka och klosterruiner
Vi gillar att kolla in kyrkor och begav oss därför till Kökar kyrka, eller S:ta Anna kyrka som den också kan heta. Denna stenkyrka från 1784 visade sig vara en söt liten kyrkobyggnad, med en dopfunt från 1200-talet.
Strax intill kyrkan finns ruiner av, samt ett museum över det Franciskanerkloster som fanns här på medeltiden. Mycket intressant! Missa heller inte kyrkan om du gillar utsiktsplatser eller fågelskådning.
5. Fågelskåda
Fågelskåda är någonting du kan göra på Kökar om du gillar att spana på fågel. Man kan se en mängd olika fågelarter här och dessutom har man byggt upp plattformar, som är tillgängliga för personer med rörelsenedsättning, på flera platser. Vid plattformarna finns dessutom informationsskyltar om de fåglar man kan se.
Vi såg en plattform vid kyrkan (bilderna) och en vid Sandvik Gästhamn & Camping.
6. Vandra Kalen vandringsled
Kalen är en vandringsled som är 7-12 kilometer lång, och bjuder på vacker skärgårdsnatur tillsammans med minnen från både bronsålder och krig.
Under vandringen möter du bronsålderbsoplatser i Otterböte liksom rester av ett ryskt kustbatteri från första världskriget och finländska befästningar från andra världskriget.
7. Spana in Otterböte bronsåldersboplats
I Otterböte finns en av Nordens mest kända boplatser från Bronsåldern, i form av lämningar efter en säljägarboplats från yngre bronsåldern, cirka 1000 före Kristus. Arkeologiska undersökningar har bland annat visat nio husgrunder och en brunn. Dessutom har man hittat keramikskärvor och djurben, framför allt från sälar.
Platsen är riktigt häftig att se eftersom det är så otroligt gammalt, och eftersom platsen är förvånansvärt välbevarad.
8. Följ med på båtutflykt till Källskär
En sak som du absolut inte vill missa att göra på Kökar, om du har chansen, är att hänga med på en guidad båtutflykt till Källskär. Turerna, som ges regelbundet under sommaren, startar från Brudhäll brygga och tar en dryg halvdag. Förutom att båtturen, som går genom den täta skärgården, är härlig i sig självt så har man ett mål för turen: Källskär.
Källskär är en vacker ö, men dessutom har ön en del spännande berättelser att bjuda på. En stor del av ön köptes vid tillfälle av friherre Göran Åkerhielm, som både spenderade mycket tid här och satte sin personliga prägel på ön, bland annat genom diverse byggprojekt som gav lokalborna jobb. När han tröttnade på ön, 1984, skänkte han den tillsammans med byggnaderna till Ålands landskap.
Mycket av det som friherre Åkerhielm byggde upp finns kvar, såsom huset, trädgården och ett lusthus. Här kan man känna intentionerna av att skapa något som påminde om både Norden och Medelhavet. Ovanför kaminen hänger en tavla från Muminvärlden. Vid kusten blickar en grekisk staty ut över havet.
Peter tog upp sin drönare, och där uppifrån kunde vi en stenig och karg ö, omgiven av det intensivt blå havet.
Bergsformationerna är för övrigt mycket speciella på Källskär, och ön är värd att besöka också för dessa annorlunda vyer.
9. Besök Kökar hembygdsmuseum
Kökars hembygdsmuseum, som är inrymt i Österbygge-Hellsö gamla skola från 1913, visar upp hur Kökarborna levde förr. Här finns också gamla byggnader bevarade, liksom gamla båtar och olika redskap. Museet håller öppet några timmar dagligen under högsäsong, och i övrigt enligt överenskommelse.
10. Paddla kajak
Ett sätt att uppleva den fantastiska skärgården runt Kökar är att paddla kanot. Du kan till exempel hyra vid Sandvik Gästhamn & Camping.
11. Cykla
Ytterligare ett sätt att upptäcka den vackra naturen är att cykla. Om du inte har med egen cykel kan du exempelvis hyra vid Sandvik Gästhamn & Camping.
12. Fortsätt med färja till fasta Finland
Sist men inte minst vill vi tipsa om att resa så som vi gjorde, det vill säga fortsätta med färja över till fasta Finland. Om du kom från fasta Åland kan du naturligtvis resa tillbaka dit, men ett annat alternativ är alltså att fortsätta till Finland för att upptäcka den finska skärgården.
Färjan går från Kökar till Galtby och tar cirka 2,5 timme. Vid Galtby kan man fortsätta med bil, för att upptäcka vackra Åboland.
Mer att göra på Kökar
Det finns förstås ännu mer att göra på Kökar, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några förslag.
- Bastu på Brudhäll är för dig som gillar en läcker bastu med härlig utsikt (bilderna nedanför).
- Frisbeegolf, eller Discgolf som det också heter, finns på Kökar.
- Seglats med träbåt ska man kunna uppleva via Antons och storbåten Tjutt-tjutt på Kökar.
Var kan man bo eller stå med husbilen?
Om du vill bo på hotell kan du exempelvis ta in på Brudhäll och om du vill bo i stuga kan du bo på Sandvik Gästhamn & Camping. Du som reser med husbil hittar en ställplats med el precis vid Kökar Skärgårdsbutik, inte långt från Brudhäll. Eller också tar du in på campingen.
Mer att se och göra i närheten av Kökar
Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Kökar. Det är inte så långt till den fantastiska ön Föglö, där vi bland annat kan rekommendera besök på Seagram och Carlsro Badhotell. När du är på Åland vill du förstås inte heller missa att besöka Mariehamn och Bomarsunds fästning. Läs gärna också alla våra tips om saker att se och göra på Åland. Nedan hittar du ännu fler tips till Åland och Finland.
Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal – toppmoderna Finnsirius
Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal heter Finnsirius och är ett toppmodernt kryssningsfartyg med läcker…
Att besöka Bomarsunds fästning – intressant historia på Åland
Att besöka Bomarsunds fästning är riktigt intressant. Här byggde Ryssland en gång i tiden en mäktig…
Att göra på Kökar på Åland – våra 12 bästa tips
Vad kan man göra på Kökar på Åland? Detta är en fantastisk liten ö att besöka,…
Dagskryssning till Åland med Eckerölinjen
Igår åkte vi på kryssning över dagen till Åland med Eckerölinjen. Peters pappa fyllde 80 år…
Guldkorn på Åland – tips för ditt besök
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Åland är mysigt, vackert och avkopplande. Det finns mycket att se…
Att göra på Åland – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra på Åland? Detta självstyrande och svenskspråkiga lilla örike är inte bara vackert,…
Att göra i Eckerö på Åland – 10 tips
Vad kan man göra i Eckerö på Åland? Denna västliga del av Åland ligger närmast Sverige,…
Att göra i Mariehamn på Åland – 12 tips
Vad kan man göra i Mariehamn på Åland? Denna trevliga lilla stad bjuder på allt från…
Att göra på Föglö på Åland – våra 10 bästa tips
Vad kan man göra på Föglö på Åland? Denna lilla pärla, i den åländska skärgården, har…
Att besöka Kastelholms slott – Ålands enda medeltida borg
Att besöka Kastelholms slott är mycket intressant och spännande. Detta är Ålands enda medeltida borg, grundlagd…
Fler förslag på vad man kan se och göra på Kökar?
Vi hade verkligen fina dagar på Kökar och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit här? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Kökar?
Fakta om Kökar på Åland
- Land: Finland
- Landskap: Åland
- Läge: Kökar ligger i Ålands sydöstra skärgård.
- Centrum: Karlby
- Folkmängd: Drygt 200 (2021)
Att ta sig till Kökar
- Färja från Åland: Du kan ta färja från Långnäs på Åland, eller från mellanhamnarna på Överö, Sottunga, Husö eller Kyrkogårdsö. Passagerare åker gratis och man betalar för fordon. Kolla tidtabell för Södra linjen på Ålandstrafikens webbplats.
- Färja från fasta Finland: Du kan även ta färja från Galtby i Finland. Resan tar 2,5 timme.
- Egen båt: Du kan ta dig till Kökar med egen båt. Gästhamnar finns.
Historia på Kökar
- 1000 före Kristus: Det finns tecken på bosättning, för säljägare, från denna tid.
- Medeltiden: En segelled (Kung Valdemars segelled) gick från Danmark, längs den svenska ostkusten, via Åland och vidare till nuvarande Finland och Estland.
- 1400-talet: Ett franciskanerkonvent (Kökars konvent) fanns på Hamnö, fram till reformationen. Fiske var stort. Det kan också ha funnits militär verksamhet.
- 1530-talet: Franciskanerkolstret drogs in av Gustav Vasa i samband med reformationen och byggnaderna förföll.
- 1900-talet: Fram till mitten av detta århundrade fortsatte fiske att vara grunden för näringen på Kökar.
Ditte säger:
Detta är/var en favorit för oss, inte minst under den tiden vi hade segelbåt. Tog os så från Stockholm. Ålands skärgård via Kökar över till Åboland. Här hittar en egna vikar och och väldigt trängselfritt.
Roligt att er upplevelse var så fin.
Tror många svenskar inte alls känner till annat än ”huvudön” och Mariehamn vilket är trist i sig. för det finns så mycket.
28 juni 2023 — 10:53
Helena säger:
Förstår att det är fint att segla hit!! Ja, för oss har det också varit så förut, att vi sett Mariehamn och Eckerö, men inte så mycket mer. Roligt att ta sig runt ordentligt nu! Håller helt med dig, Åland är fantastiskt fint och har mycket att bjuda på.
30 juni 2023 — 16:11
Hanna säger:
Jättefint skrivet men det heter både på Kökar och på Åland 😊 / ålänning
29 juni 2023 — 17:12
Helena säger:
Tack Hanna, och tack för din kommentar. Ok, jag ändrar! Jag tyckte inte att det var så självklart. Det brukar ju heta ”på Åland”, men det kändes lite konstigt att en ö (Kökar) ligger ”på” en ö. Då tänkte jag snarare att den ligger ”i” landskapet (eller det självstyrande området) Åland. Men, vi lyssnar! Tack igen för din kommentar! (Vi kommer lämna rapporteringen om Åland för ett litet tag nu, men återkommer lite senare med någon mer omfattande artikel, vi har fortfarande lite kvar att berätta! :))
30 juni 2023 — 16:15