Vi har mellanlandat i Stockholm, efter ett gäng fantastiska dagar i Höga kusten. Vi laddar om, tar tag i utmaningar och ser fram emot nya äventyr. Och så bjuder vi på två läckra helgrecept. Happy Friday!
Innehållsförteckning
En fin resa till Höga kusten
Vi har haft en fantastiskt härlig resa till Höga kusten. Vi har haft fint väder, och den här regionen bjuder på dramatiska landskap, fin natur, och mysiga fiskelägen. När det gäller skrivandet ligger vi verkligen efter … Vi har hunnit berätta om den coola Slåttdalsskrevan, men mycket mera kommer!
På vägen till och från Höga kusten besökte vi Peters mamma, som bor i Gävletrakten. Det var väldigt trevligt att träffa henne förstås, och så kunde vi hjälpa henne att handla blommor och lite annat praktiskt.
Mellanlandning i Stockholm
Nu har det blivit ”mellanlandning” hemma i Stockholm. När vi kom fanns det inte ens någon parkering i marinan, där vi bor, så vi fick börja med att leta upp en parkering i stan.
Mot alla odds hittade vi en husbilsparkering vid Lindhagensplan på Kungsholmen, som nog existerar fram tills att något byggs här. Varken mysigt eller billigt, men i alla fall en parkering för husbilar! Här utgick vi ifrån för tandläkarbesök och annat …
Det har varit massor att ta tag i. Post, räkningar och krångel med telefonoperatörer. Plötsligt, efter byte av operatör, stod vi utan möjlighet att använda vårt data-simkort utomlands (panik!) och i absolut sista sekund räddades vi av Wifi.se som snabbt kunde posta ett simkort. Vi har använt deras simkort förut (och har dem i vår webbutik eftersom vi tyckte att det var så bra), och det känns så skönt att det kom fram i tid. Happy Friday!
Vi har också ägnat oss åt lite shopping av bland annat ryggsäck, cykeltillbehör och Greklandskarta (älskar Kartbutiken i Stockholm!) för att kunna planera för höstens Greklandsresa. Dessutom har Peter och hans bror Micke varit på konsert med Peter Gabriel på Avicii Arena!
Nya äventyr väntar
Nu väntar nya äventyr med husbilen! Vi reser till Åland, och därefter mot fastlandet i Finland.
Smarriga helgrecept från CAMP
I veckan fick vi två helgrecept från CAMP som gör CAMP Syrah (fruktigt rött vin) och CAMP Sparkling Brut (mousserande vin). Recepten och bilderna var riktigt inbjudande, så vi tänker att vi bjuder på detta idag!
Recepten är inspirerade av Kajsa Wargs ledord ”man tager vad man haver”, och tanken är att man ska kunna fixa helgmyset med det som finns över i kylskåpet (ja, man får förstås anpassa som man vill och utifrån vad som finns hemma!).
Pastasallad puttanesca med örtostcrème
Basen är en matig pastasallad och sedan toppas den med det som finns hemma. Inspirerad av Pasta Puttanesca vars namn (Glädjeflickans pasta) sägs härstamma från det att pastan enkelt kunde röras ihop av ingredienser i hemmet. Serveras till: CAMP Syrah.
Ingredienser (4 portioner)
- 3 msk olivolja
- 2 msk pressad citron
- 1 riven vitlöksklyfta
- 3 msk repade timjanblad eller annan valfri ört från kylskåp eller frys
- 8 hackade sardeller
- 300 g pasta, till exempel penne
- 1 hackad rödlök
- 4 msk kapris
- 1 ½ dl oliver
- salt
- nymald peppar
- 250 g cocktailtomater (eller andra valfria grönsaker)
- ca 50 g babyspenat eller rucola (eller annat grönt)
Örtostcréme (4 dl)
- 100 g naturell färskost
- 250 g kesella
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 dl grovriven parmesanost eller annan ost
- ca 2 dl färska, hackade örter (tex basilika och persilja)
- salt
- nymald peppar
Förslag på olika toppingar
- salami, kryddig korv eller vegokorv
- lufttorkad eller rökt skinka
- knaperstekt bacon
- kyckling
- halloumi
- cocktailmozzarella
- tonfisk
- marinerade kronärtskockor
- soltorkade tomater
- pumpakärnor
- nötter
Gör så här
- Blanda olivolja, citron, vitlök, timjan och sardeller i en bunke.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt rinna av och blanda med dressingen.
- Blanda pasta, lök, kapris och oliver. Smaka av med salt och peppar.
- Vänd sist ner halverade tomater och sallad vid servering.
- Servera salladen tillsammans med örtostcrème och valfria toppingar.
Örtostcrème: Rör ihop färskost och kesella. Blanda i vitlök, ost och örter. Smaka av med salt och peppar.
Tonfiskagen
En budgetsmart ”Skagenröra” med tonfisk på burk. Passar till buffén, på brödbitar eller klickad i salladsblad. Även god som grönsaksdipp och i picknick-baguetten. Serveras till: CAMP Sparkling Brut.
Ingredienser (ca 4 dl)
- 2 burkar tonfisk i olja eller vatten à 185 g (MSC–certifierad)
- 1 dl majonnäs
- 2 dl crème fraiche
- ½ dl kapris
- 1 ½ msk riven pepparrot
- 1 dl hackad rödlök
- 1 dl hackad dill
- ½–1 krm cayennepeppar
- salt
Gör så här
- Låt tonfisken rinna av noga. Mosa ihop tonfisk, majonnäs och crème fraiche.
- Krama vätskan ur kaprisen och hacka. Blanda i kaprisen, pepparrot, rödlök, dill och cayennepeppar. Smaka av med salt.
Bäst denna vecka
Vad som varit bäst denna vecka? Ingen tvekan! Höga kusten förstås! Landskapet och naturen är precis så fantastisk som alla säger.
Veckan som kommer
Under veckan som kommer kan du förvänta dig ett gäng reportage om Höga kusten! Kanske med lite variation av någon gästskribent … Själva åker vi mot Åland, och snart nog kommer vi förstås att berätta om det också!
Missade du förra Happy Friday? Läs Att upptäcka norra Sverige – vi börjar i Höga kusten
bmlarsreseblogg säger:
Hej vad det går! Ni hinner verkligen inte fastna någonstans, och skönt är väl det! Veckans bästa för oss har dels varit dygnet uppe på Kinnekulle och härlig samvaro med vänner, barn och barnbarn.
Nu får vi följa era äventyr och upplevelser på Åland och i Finland. Själva drar vi till Prag i nästa vecka.
Ha det fint!
02 juni 2023 — 13:31
Helena säger:
Det har varit intensivt på senare tid, helt klart! 😉 Kinnekulle låter härligt! Har ju hört så mycket om den platsen nu, så vi måste ju besöka vid tillfälle! Trevlig resa till fina Prag önskar vi!!! Har ni sett vår Prag-guide?
https://www.freedomtravel.se/2021/10/gora-i-prag/
03 juni 2023 — 6:46
BP säger:
Trodde ni hade en ”fast” parkeringsplats vid marinan, men uppenbarligen inte. Rätt roligt att ”bo” i husbilen när man har husbåten några kilometer bort;-)
Tonfisk Skagen låter absolut lovande:-)
Ska bli skoj att följa er rundresa på Åland.
PS. Peter är mycket lik sin mamma. DS.
02 juni 2023 — 21:34
Helena säger:
Vi brukar ha ”boendeparkering”, men det innebär att man får ta en plats som är ledig. För husbilen är det lite utmanande, eftersom det bara är vissa av platserna där vi får plats … Snart kommer det om Åland, men först blir det lite mer Höga kusten!
03 juni 2023 — 6:48