Meny Stäng

Mellanlandning i Stockholm – och smarriga helgrecept

Annons

Vi har mellanlandat i Stockholm, efter ett gäng fantastiska dagar i Höga kusten. Vi laddar om, tar tag i utmaningar och ser fram emot nya äventyr. Och så bjuder vi på två läckra helgrecept. Happy Friday!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En fin resa till Höga kusten

Vi har haft en fantastiskt härlig resa till Höga kusten. Vi har haft fint väder, och den här regionen bjuder på dramatiska landskap, fin natur, och mysiga fiskelägen. När det gäller skrivandet ligger vi verkligen efter … Vi har hunnit berätta om den coola Slåttdalsskrevan, men mycket mera kommer!

På vägen till och från Höga kusten besökte vi Peters mamma, som bor i Gävletrakten. Det var väldigt trevligt att träffa henne förstås, och så kunde vi hjälpa henne att handla blommor och lite annat praktiskt.

Peter handlar blommor tillsammans med sin mamma

Mellanlandning i Stockholm

Nu har det blivit ”mellanlandning” hemma i Stockholm. När vi kom fanns det inte ens någon parkering i marinan, där vi bor, så vi fick börja med att leta upp en parkering i stan.

Mot alla odds hittade vi en husbilsparkering vid Lindhagensplan på Kungsholmen, som nog existerar fram tills att något byggs här. Varken mysigt eller billigt, men i alla fall en parkering för husbilar! Här utgick vi ifrån för tandläkarbesök och annat …

Det har varit massor att ta tag i. Post, räkningar och krångel med telefonoperatörer. Plötsligt, efter byte av operatör, stod vi utan möjlighet att använda vårt data-simkort utomlands (panik!) och i absolut sista sekund räddades vi av Wifi.se som snabbt kunde posta ett simkort. Vi har använt deras simkort förut (och har dem i vår webbutik eftersom vi tyckte att det var så bra), och det känns skönt att det kom fram i tid. Happy Friday!

Vi har också ägnat oss åt lite shopping av bland annat ryggsäck, cykeltillbehör och Greklandskarta (älskar Kartbutiken i Stockholm!) för att kunna planera för höstens Greklandsresa. Dessutom har Peter och hans bror Micke varit på konsert med Peter Gabriel på Avicii Arena!

Nya äventyr väntar

Nu väntar nya äventyr med husbilen! Vi reser till Åland, och därefter mot fastlandet i Finland.

Smarriga helgrecept från CAMP

I veckan fick vi två helgrecept från CAMP som gör CAMP Syrah (fruktigt rött vin) och CAMP Sparkling Brut (mousserande vin). Recepten och bilderna var riktigt inbjudande, så vi tänker att vi bjuder på detta idag!

Recepten är inspirerade av Kajsa Wargs ledord ”man tager vad man haver”, och tanken är att man ska kunna fixa helgmyset med det som finns över i kylskåpet (ja, man får förstås anpassa som man vill och utifrån vad som finns hemma!).

Pastasallad puttanesca med örtostcrème

Basen är en matig pastasallad och sedan toppas den med det som finns hemma. Inspirerad av Pasta Puttanesca vars namn (Glädjeflickans pasta) sägs härstamma från det att pastan enkelt kunde röras ihop av ingredienser i hemmet. Serveras till: CAMP Syrah.

Ingredienser (4 portioner)

  • 3 msk olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 3 msk repade timjanblad eller annan valfri ört från kylskåp eller frys
  • 8 hackade sardeller
  • 300 g pasta, till exempel penne
  • 1 hackad rödlök    
  • 4 msk kapris
  • 1 ½ dl oliver
  • salt
  • nymald peppar
  • 250 g cocktailtomater (eller andra valfria grönsaker)
  • ca 50 g babyspenat eller rucola (eller annat grönt)

Örtostcréme (4 dl)

  • 100 g naturell färskost
  • 250 g kesella
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 dl grovriven parmesanost eller annan ost
  • ca 2 dl färska, hackade örter (tex basilika och persilja)
  • salt
  • nymald peppar

Förslag på olika toppingar

  • salami, kryddig korv eller vegokorv
  • lufttorkad eller rökt skinka
  • knaperstekt bacon
  • kyckling
  • halloumi
  • cocktailmozzarella
  • tonfisk
  • marinerade kronärtskockor
  • soltorkade tomater
  • pumpakärnor
  • nötter

Gör så här

  1. Blanda olivolja, citron, vitlök, timjan och sardeller i en bunke.
  2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt rinna av och blanda med dressingen.
  3. Blanda pasta, lök, kapris och oliver. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vänd sist ner halverade tomater och sallad vid servering.
  5. Servera salladen tillsammans med örtostcrème och valfria toppingar.

Örtostcrème: Rör ihop färskost och kesella. Blanda i vitlök, ost och örter. Smaka av med salt och peppar.

Tonfiskagen

En budgetsmart ”Skagenröra” med tonfisk på burk. Passar till buffén, på brödbitar eller klickad i salladsblad. Även god som grönsaksdipp och i picknick-baguetten. Serveras till: CAMP Sparkling Brut.

Ingredienser (ca 4 dl)

  • 2 burkar tonfisk i olja eller vatten à 185 g (MSC–certifierad)  
  • 1 dl majonnäs           
  • 2 dl crème fraiche                                                           
  • ½ dl kapris 
  • 1 ½ msk riven pepparrot                                                      
  • 1 dl hackad rödlök     
  • 1 dl hackad dill
  • ½–1 krm cayennepeppar
  • salt

Gör så här

  1. Låt tonfisken rinna av noga. Mosa ihop tonfisk, majonnäs och crème fraiche.
  2. Krama vätskan ur kaprisen och hacka. Blanda i kaprisen, pepparrot, rödlök, dill och cayennepeppar. Smaka av med salt.

Bäst denna vecka

Vad som varit bäst denna vecka? Ingen tvekan! Höga kusten förstås! Landskapet och naturen är precis så fantastisk som alla säger.

Veckan som kommer

Under veckan som kommer kan du förvänta dig ett gäng reportage om Höga kusten! Kanske med lite variation av någon gästskribent … Själva åker vi mot Åland, och snart nog kommer vi förstås att berätta om det också!

Missade du förra Happy Friday? Läs Att upptäcka norra Sverige – vi börjar i Höga kusten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev