Vad kan man göra i Kristinestad i Finland? Denna lilla österbottniska trähusidyll bjuder på charmiga gränder, fina museer och livliga marknader några gånger om året. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Kristinestad.
Innehållsförteckning
Kristinestad i Finland
Kristinestad är en otroligt charmig liten trästad som är väl värd att besöka. Staden är känd både för sina välbevarade trähus och för sina årliga marknader, och byarna runt omkring är kända för sin potatisodling. Här odlas så mycket som en tredjedel av all matpotatis i Finland.
Kristinestad är för övrigt, sedan 2011, medlem i de internationella Cittaslow-nätverket för småstäder. Detta är ett nätverk med rötter i Italien och Slow Food-rörelsen, och som syftar till att lyfta småstäders styrkor.
När det gäller språket är svenska majoritetsspråk, och man klarar sig utmärkt på svenska i stort sett överallt. Enda gången vi pratade engelska var på marknaden, dit försäljare kommer också från andra områden.
Kristinestad ligger i Österbotten i Finland, cirka 10 mil norr om Björneborg och cirka 10 mil söder om Vasa.
Vad kan man göra i Kristinestad?
Vad kan man då göra i Kristinestad? Detta är en otroligt charmig liten stad där det är lätt att trivas. Dessutom finns det en hel del att ta sig för. Här är våra bästa tips.
1. Strosa bland trähusen
När du kommer till Kristinestad vill du förstås passa på att strosa bland de charmiga trähusen. Denna lilla stad är en av få städer i Norden som inte brunnit ner, vilket gör att det finns gott om historiska trähus.
2. Promenera genom Kattpiskargränden
Ett ställe som alla turister i Kristinestad vill spana in är Kattpiskargränden. Enligt en skylt vid gränden är detta Finlands smalaste dubbelriktade gata, och skylten lovar vidare att inga katter har blivit piskade här.
En förklaring till det udda namnet kan vara att varvsarbetare från Skaftung (vilket blev ”kattong” när de finskspråkiga arbetarna skulle uttala det) brukade hänga på en krog här. När varvsarbetarna blev högljudda hotade stadsborna att piska iväg ”kattongarna” …
3. Fascineras av Ulrika Eleonora kyrka
Ulrika Eleonora kyrka, som ligger mitt i stan, stod klar år 1700. Denna fina gamla träkyrka har restaurerats och används fortfarande, både för gudstjänster och vigslar.
Mest fascinerande här är kanske kyrkans lutande torn. Om lutningen beror på krigstida bombningar som skakade marken eller om lutningen har mer naturliga orsaker ska vi låta vara osagt, men lutar gör det!
På gårdsplanen utanför kyrkan finns en del av stadens viktiga släkter begravda, liksom hjältar från kriget. Hjältegravarna var alla vackert dekorerade med röda blommor när vi var här.
4. Titta in i Tullhuset
Förr i tiden, när Finland var en del av Sverige, använde man tullstugor för att ta ut en avgift av alla som kom till staden och ville sälja något. En av dessa gamla tullstugor står idag bredvid kyrkan Ulrika Eleonora, och håller ibland öppet för besökare.
Inne i tullstugan visas några olika utställningar, som bland annat handlar om handeln, tullstugorna och marknaderna förr i världen. Intressant!
5. Beundra Kristinestads kyrka
Om du vill ta en titt på ännu en kyrka kan du spana in Kristinestads kyrka, som också ligger centralt i staden. Denna röda tegelkyrka är från 1897 och har ett 47 meter högt torn.
6. Ta en selfie på Kvarnberget
På Kvarnberget i Kristinestad fanns det förr i världen hela nio kvarnar, som användes för att mala sädesslag till mjöl. Idag finns bara en enda kvar, och denna reser sig ståtligt på höjden så att man ser den på långt avstånd. Under vårt besök fick vi faktiskt köa en kort stund för att fota oss framför kvarnen, så Kvarnberget verkar vara en populär fotospot.
7. Besök Lebellska köpmansgården
Lebellska köpmansgården ligger mitt i centrala Kristinestad och visar upp hur en rik köpmansfamilj bodde på 1700- och 1800-talen. Det här hemmet är otroligt fint, och väl värt ett besök.
Man kan kika in i ett stort antal rum och allra mest imponerande är husets barocksal från 1700-talet, som är den enda i sitt slag i Finland. Här kan man bland annat se vackra tapeter, fantastiska gamla takmålningar och en grön kakelugn som kan vara den allra äldsta av sin sort i Finland.
8. Lär om sjöfartshistoria på Sjöfartsmuseet
Sjöfartsmuseet i Kristinestad ligger strax intill Salutorget, i en vindslokal som tidigare användes som ett segelmakeri. Här kan man se massor av historiska föremål och lära sig om den tid då många människor spenderade en stor del av sina liv på världshaven. Här kan man få en liten inblick i hur det var förr, oavsett om det handlade om isfiske, dykning eller seglatser till exotiska länder.
9. Se staden i miniatyr på Sjöfartsmagasinet
Sjöfartsmuseet förfogar över ytterligare en lokal, som går under namnet ”Sjöfartsmagasinet”. Vad vi förstod håller denna lokal inte alltid öppet, på grund av begränsade personalresurser, men vi hade turen att komma hit när det var öppet.
I magasinet finns bland annat en del båtar och andra föremål. Det vi tyckte var mest intressant var en fin modell över det historiska Kristinestad, med alla hus uppbyggda i detaljerade miniatyrer.
10. Spana efter skvallerspeglar, katter, igelkottar och julkors
Enligt stadens lokala turistbyrå finns det en del specialiteter i Kristinestad. Lite överallt bland husen ser man skvallerspeglar, som sitter på utsidan av vissa fönsterrutor, för att man inifrån ska kunna se vad som händer ute på gatan. Det ska också finnas gott om katter i stan, både i form av riktiga djur som smyger omkring och i form av souvenirer och fönsterprydnader.
Ytterligare ett djur som man ska kunna se är igelkottar, och förutom vilda djur ska det finnas några små söta varningsskyltar, tillverkade av en lokal konstnär. Sist men inte minst kan man nämna julkors, som finns i hela Österbotten, men har en egen variant just i Kristinestad.
11. Ät på restaurang Crazy Cat
Om du är sugen på en matbit och vill sitta på en trevlig uteservering precis vid Salutorget kan du slå dig ner på Crazy Cat. Här tog vi en öl och en pizza – som smakade bra utan att sticka ut – och framför allt hade vi en trevlig stund i solen.
12. Prova en jätteglass på Bockholmens camping
Ja, vi åt en glass på Bockholmens camping och ja, vi glömde att fota den. Du får lita på våra ord helt enkelt. Glassen är den absolut största vi ätit i Finland. Om du vill ha mycket glass för en rimlig peng så är det glasskiosken på Bockholmens camping som gäller. Och ja, glassen är god också!
13. Upplev marknad i Kristinestad
I Kristinestad har man arrangerat årligt återkommande marknader ända sedan 1783. Marknadstraditionen är stark och varje år arrangeras flera olika marknader:
- Vårmarknad (början av april)
- Sommarmarknad (tredje helgen efter midsommar)
- Gammaldags torgdag (första lördagen i september)
- Mikaelimarknad (början av oktober)
Den största av marknaderna är sommarmarknaden, som brukar locka runt 60 000 besökare. Vi lyckades pricka in denna, och vi kan konstatera att det är en väldigt trevlig och livlig marknad, med massor av stånd. Du hittar allt från kläder och accessoarer till hantverk, leksaker, delikatesser och godis.
Om vi handlade nåt? Jodå, Helena fyndade två klänningar och Peter slog till på fina fårfällar som vi har inrett husbilen med!
14. Upptäck Kilens hembygdsgård
Kilens hembygdsgård ligger cirka tre mil söder om centrala Kristinestad. Vi missade detta museum, men efter att ha läst på inser vi att vi borde ha gjort ett besök här. På området finns ett 20-tal byggnader från byarna i området och här visas utställningar med fokus på bland annat skola, telefoni och skeppsbyggande.
15. Gör en utflykt till Carlsro Museum
Carlsro Museum är ett fascinerande museum som ligger i en stor och vacker villa från 1860-talet, cirka fem kilometer norr om centrala Kristinestad. Villan, som från början fungerade som en exklusiv sommarvilla, kom senare att drivas som pensionat.
Dessvärre fungerade verksamheten inte så bra som man skulle önska, kanske på grund av att Carlsro ligger lite ensligt på landet. Men till slut, när Åke Weckström köpte villan, gjorde han den till ett museum.
Åke samlade föremål runt om i trakterna och fraktade dem till villan med häst och vagn. Idag ägs villan av kommunen och alla 11 000 föremål, som samlades in av Åke, visas för allmänheten. Här kan du spana in allt från möbler och köksredskap till apoteksföremål och leksaker.
Mer att se och göra i Kristinestad
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Kristinestad utöver våra tips. Här hittar du några fler förslag.
- Brandkårsmuseum håller endast öppet särskilda tider och vid bokning. (Närpesvägen 10).
- Galleri Gottorp är ett konstgalleri som även har historiska utställningar. (Skrattnäsvägen 353)
- Japansk trädgård är en besöksträdgård med motiv från Japan, Norge och Italien. (Björnövägen 175)
- Rådhuset är en ståtlig byggnad som stod klar år 1856. Idag fungerar byggnaden som stadskansli.
- Stenbron som leder in till staden är från 1854 och troligtvis den längsta stenbron i Norden. Bron är 300 meter.
- Vandringsleder och naturstigar finns flera, såsom Tegelbruksbacken-Norrfjärden och Kanonviken och Björkskäret.
Var kan man bo i Kristinestad, eller stå med husbilen?
I Kristinestad finns några olika hotell att välja på, såsom Alma, Leila, Krepelin och Kristina. Dessutom finns möjlighet att hyra villa, stuga eller lägenhet.
Vi reste med husbil och tog in på Bockholmens camping, som har ett bra läge med relativt kort cykelavstånd in till stadskärnan. Campingen ligger fint vid vattnet, med badstrand, glasskiosk och en enklare liten bar/matställe.
Mer att se och göra i närheten av Kristinestad
Från Kristinestad är det relativt nära till Björneborg, där du bland annat hittar de härliga sanddynerna vid Ytterö (Yyteri). Om du i stället styr kosan norrut kan du utforska Närpes, som bland annat bjuder på en unik dialekt och tomatodlingar.
Åbo skärgård: färjor, konst och barfotastig
Igår besökte vi konstmuseet Art Bank, som visade sig bjuda på riktiga överraskningar. I förrgår fick…
Att göra i Åbo – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Åbo? Denna finländska stad, som en gång i tiden var Finlands…
Att göra i Brahestad i Finland – 10 tips
Vad kan man göra i Brahestad i Finland? Detta är en liten och väldigt charmig stad…
Tio timmar i Åbo för en livsnjutare
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Visst hinner man mycket på en dag. Kanske inte en stad…
Att göra i Jakobstad i Finland – 20 tips
Vad kan man göra i Jakobstad i Finland? Denna fina lilla österbottniska stad bjuder på allt…
Vinterkryssning till Finland – julstämning ombord på Finnsirius
Vi har gjort en vinterkryssning till Finland, med Finnlines nya fina kryssningsfartyg Finnsirius. I december är…
Att besöka Bomarsunds fästning – intressant historia på Åland
Att besöka Bomarsunds fästning är riktigt intressant. Här byggde Ryssland en gång i tiden en mäktig…
Att göra i Vasa i Finland – 20 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Vasa i Finland? Denna finländska stad är centralort i Österbotten, och…
Att besöka Kalajoki Camping – härliga sanddyner i Finland
Att besöka Kalajoki Camping i Finland kan vara en härlig upplevelse. När vi, inför vår Finlandsresa…
Att göra i Nådendal – 15 tips till en finsk skärgårdspärla
Vad kan man göra i Nådendal? Denna finska lilla stad är en riktig skärgårdspärla som du…
Åbo saluhall – delikatesser och bakverk
Gillar du mat och funderar på att resa till Åbo? Då ska du definitivt planera in ett…
Några reflektioner från Finland
Trots att vi reser mycket så reser vi kanske lite för lite i våra grannländer. Vi…
Att besöka Kastelholms slott – Ålands enda medeltida borg
Att besöka Kastelholms slott är mycket intressant och spännande. Detta är Ålands enda medeltida borg, grundlagd…
Med Finncanopus till Finland – premiär för nytt fartyg
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Då var det dags för premiär i dubbel bemärkelse. Både för…
Att göra i Karleby i Finland – 17 tips
Vad kan man göra i Karleby i Finland? Denna mysiga stad ligger vid kusten och bjuder…
Matka – norra Europas största resemässa
Vi har besökt Matka – norra Europas största resemässa. Den 21-24 januari slogs portarna upp på Helsinki Exhibition…
Weekend i Åbo – spa, kultur och god mat
För några veckor sedan spenderade vi en weekend i Åbo, fylld av spa, kultur och god…
Att besöka Åbo slott – svensk och finsk historia
Att besöka Åbo slott i Finland är mycket intressant. Slottet, som har över 700 år på…
Resemässan Matka i Helsingfors 2018
Resemässan Matka i Helsingfors är inte bara Finlands största resemässa, utan den största resemässan i hela…
Att göra i Mariehamn på Åland – 12 tips
Vad kan man göra i Mariehamn på Åland? Denna trevliga lilla stad bjuder på allt från…
Att göra i Uleåborg i Finland – 20 tips
Vad kan man göra i Uleåborg i Finland? Denna stad, som ligger vid Ule älvs utlopp…
Coola minihusvagnar och husbilar på Caravan i Helsingfors
I fredags kikade vi på minihusvagnar och husbilar på Caravan i Helsingfors, husbils- och husvagnsmässan som…
Naturcentret Haltia i Esbo i Finland
Utanför Esbo, inte så långt från Helsingfors, hittar du naturcentret Haltia. Att komma hit är att…
Att göra i Haparanda och Torneå – 16 tips
Vad kan man göra i Haparanda och Torneå? Två städer i två olika länder, men nästan…
Åbo skärgård i vinterskrud – pimpelfiske och bastubad
Vid lunchtid igår landade vi på Helsingfors flygplats. Det var inte fullt så kallt som vi…
Sveaborg i Helsingfors – sjöfästning med svensk historia
Vinterweekend i Åbo – julstämning och julmarknader
Vi har haft en härlig vinterweekend i Åbo, fylld av julstämning och julmarknader, kombinerat med museibesök…
BestPark ställplatser i Finland – vi har testat
Har du upptäckt BestPark ställplatser i Finland? Vi har rest med husbil i Finland under knappt…
Att göra på Kökar på Åland – våra 12 bästa tips
Vad kan man göra på Kökar på Åland? Detta är en fantastisk liten ö att besöka,…
Att äta gott i Finland – 4 restauranger runt Åbo
Kan man äta gott i Finland? Vad tänker du på när du hör ”finsk mat”? Jag…
Att göra i Helsingfors – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Helsingfors? Denna nordiska huvudstad bjuder på en hel del design och…
Att göra i Närpes – 12 tips till tomatstaden i Finland
Vad kan man göra i Närpes i Finland? Denna intressanta österbottniska stad bjuder på allt från…
Att göra på Föglö på Åland – våra 10 bästa tips
Vad kan man göra på Föglö på Åland? Denna lilla pärla, i den åländska skärgården, har…
Att göra i Oravais i Österbotten – 10 tips
Vad kan man göra i Oravais i Österbotten i Finland? Oravais är inte mer än en…
Matka 2019 – den stora resemässan i Helsingfors
Då var det dags att berätta om Matka 2019! Matka är Nordens största resemässa och bjuder…
Dagskryssning till Åland med Eckerölinjen
Igår åkte vi på kryssning över dagen till Åland med Eckerölinjen. Peters pappa fyllde 80 år…
Att välja färja eller flyg till Helsingfors?
Ska man välja färja eller flyg till Helsingfors? Vi reser, som du kanske vet, till Helsingfors…
Att göra i Österbotten i Finland – 12 tips
Vad kan man göra i Österbotten i Finland? Detta är ett intressant område att resa i,…
Att göra på Åland – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra på Åland? Detta självstyrande och svenskspråkiga lilla örike är inte bara vackert,…
Ölprovning på ”Skolan” i Åbo
När vi var i Åbo besökte vi Koulu, eller ”Skolan” som det heter på svenska. Det…
Att besöka Muminvärlden i Nådendal – tips och info
Att besöka Muminvärlden i Nådendal i Finland är fantastiskt mysigt och nostalgiskt, framför allt om man…
Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal – toppmoderna Finnsirius
Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal heter Finnsirius och är ett toppmodernt kryssningsfartyg med läcker…
Guldkorn på Åland – tips för ditt besök
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Åland är mysigt, vackert och avkopplande. Det finns mycket att se…
Att göra i Eckerö på Åland – 10 tips
Vad kan man göra i Eckerö på Åland? Denna västliga del av Åland ligger närmast Sverige,…
Bottniska kustvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Bottniska kustvägen tar dig runt Bottniska viken, som är Östersjöns nordligaste vik, och som ligger mellan…
Caravan – Husbilsmässa i Helsingfors
I helgen besökte vi Caravan, en husbilsmässa i Helsingfors. Mässan anordnades i samband med den stora…
Fakta om Finland – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Finland bjuder vi på idag! Vårt grannland bjuder på allt från spännande historia till…
Att göra i Raumo – 15 tips till en finsk Unescostad
Vad kan man göra i Raumo i Finland? Denna lilla stad, som grundades år 1442, överraskar…
Fler tips på saker att se och göra i Kristinestad?
Har du besökt Kristinestad i Finland? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Kristinestad? Berätta gärna!
fakta om Kristinestad
- Land: Finland
- Landskap: Österbotten
- Folkmängd: drygt 6000 (2021)
- Namnet: Kristinestad på svenska och Kristiinankaupunki på finska. Namnet (från början Christinestad) kom genom att generalguvernör greve Per Brahe den yngre namngav staden efter sin hustru, Christina Catharina Stenbock.
- Språk: Drygt 54 % svenska och drygt 41 % finska
- Valuta: Euro
- Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.
Resa till Kristinestad
- Bil/husbil: Det enklaste sättet att ta sig till Kristinestad är med eget fordon, såsom bil eller husbil. Det är gratis att parkera i stan.
- Flyg/tåg: Närmaste flygplatser och tågstationer finns i Vasa, Seinäjoki och Björneborg. Därifrån kan man ta buss eller hyra bil.
Att ta sig runt i Kristinestad
- Promenera: Kristinestad är en relativt liten stad, och i stadskärnan är det enkelt och trevligt att promenera.
- Cykla: Du kan också cykla i stan. Det är till exempel smidigt att cykla från campingen in till stadskärnan.
- Bil/husbil: Det går bra att köra fram till stan och parkera någorlunda centralt, för att därefter promenera runt.
Kristinestads historia
- 1303: Byarna Lappfjärd och Tjöck, som ingår i Kristinestad, omnämndes i ett brev från kung Birger Magnusson.
- 1649: Staden grundades detta år, på halvön Koppö vid Stadsfjärden.
- 1651: Från och med detta år hette staden Christinestad. Stadsplanen ritades, enligt renässansens rutplansmönster, av lantmätaren Claes Claesson, på initiativ av Per Brahe.
- 1800-talet: Staden upplevde sina glansdagar, med en aktiv handelsflotta. Varvsindustin var också viktig för försörjningen.
- 1973: Nuvarande Kristinestads kommun bildades, då Lappfjärd, Sideby och Tjöck slogs sammans med staden.
Paul Heikki Kurkiala säger:
Hej!
En sak ni missat om Kristinestad är att en av Finlands bästa havsöringsåar, Lappfjärds å, rinner ca 2 mil genom kommunen ända fram till mynningen i havet. Särskilt vårfisket i maj lockar långväga sportfiskare från de södra och mellersta delarna av Finland. Också under sommarens lopp kan fisket efter öring vara väldigt givande efter att ån stigit av rikligare regn. Högre upp i ån är harrfisket väldigt bra under hela sommaren. Och vid åns källor ca 5 mil från Kristinestad finns nationalparken Lauhanvuori, med bl.a. öppna källor, klara öringbäckar, vidsträckta myrar och orörda moskogar. Här finns, vilt levande, den mycket ovanliga skogsvildrenen.
Närmare staden, i Lappfjärd, finns Bötombergen, som reser sig drygt 120 m över havet. Här kan man vandra, bada i en liten sjö och besöka Varggrottan, där rester av mänskligt liv hittats från tiden innan istiden. Unikt på dessa breddgrader. I trakten växer också den mycket mycket sällsynta Sibiriska sipprankan, som klättrar sig högt upp längs med granarna och är verkligt sevärd med sin vita blomning i juni.
Mycket att se och uppleva, således.
22 juli 2023 — 20:36
Helena säger:
Hej Paul! Stort tack för ännu fler bra tips!!!
23 juli 2023 — 7:14
Leena Mukari säger:
På finska? Lättare att förstå för flesta. Mera turister till staden?
23 juli 2023 — 19:13
Frido säger:
Denna blogg riktar sig nog till en svensk publik och det är väl inte så illa det. Fint av Freedomtravel att uppmärksamma dessa finländska småstäder (och även större städer) som resenärer från Sverige kanske inte ens hört talas om. Skulle tro att info på finska finns riktigt tillräckligt, ja oftast får även vi finlandssvenskar nöja oss med info bara på finska, så jag kan nästan inte låta bli att dra lite på mun över din kommentar.
24 juli 2023 — 18:28