Meny Stäng

Linnés Hammarby i Uppsala – Tant Anna botaniserar

Annons

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Ett stenkast från Uppsalas brusande innerstad ligger det lantliga Linnés Hammarby. Jag har varit här tidigare och kommer säkert åka tillbaks igen. Växter har ju varit en del av mej sen barnsben och är mitt jobb och mitt liv. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela
Linnés Hammarby i Uppsala

Carl von Linné, den kände vetenskapsmannen som är oerhört intressant att fördjupa sig i hade i Hammarby sin sommarbostad. När livet i det röriga och enligt honom själv “det osunda levernet” i Uppsala blev för mycket var Hammarby hans plats för rekreation. Denna stekheta dag verkade det osunda Uppsalalevernet också för mycket för de japanska turisterna. 

Linnés Hammarby i Uppsala

Linné föddes på 1700-talet och redan i sin barndom visade han stort intresse för växter, undervisades privat för att sedan fortsätta studierna vid universitetet i Lund och senare Uppsala. 

För att göra en extremt lång historia lika kort så har vi idag oerhört mycket att tacka Carl von Linné för, det taxonomiska klassificieringssystemet (när man delar in tex växter i släkt art och familj). Tro det eller ej, många av de botaniska namnen används än i dag. 

Området runt Hammarby är ett typiskt uppländskt kulturlandskap, faktiskt odlas det som på Linnés tid. 

Parken runt själva gården är lummigt grön, krolliljorna i full blom och bin och insekter arbetar för fullt.  

På höjden, med fantastisk utsikt över slätten, ligger naturaliemuseumet, ett litet stenhus där samlingar och skrifter förvarades säkert. Mitt palats på jorden kallade von Linné det. Studenter kom och gick, undervisades av den store mästaren som enligt sägnen ibland tog emot i bara nattskjortan. 

Hammarby finns omnämnt som jordbruk redan på 1200-talet. 1758 köptes gården av familjen Linné och förblev i familjen fram till 1879 då staten tog över ägandeskapet och driften. 

Själva huvudbyggnaderna, tre stycken är öppna för allmänheten. I boningshuset finns en stor samling bevarad och väggarna är tapetserade med botaniska planscher. Boningshuset kan endast besökas med guide. 

Linnés Hammarby i Uppsala

Framför husen prunkar rabatterna, somliga växter hör till vårt kulturarv. 

Linnés Hammarby i Uppsala

Den vänstra flygeln hyser ett café och en museishop. Fikat smakar hemlagat och svenskt och intas i den lummiga äppelträdgården.  

Linnés Hammarby i Uppsala

I flygeln till höger kan man ta del av Linnés öden och äventyr, en oerhört fascinerande man. 

Linnés Hammarby i Uppsala

Fakta om Linnés Hammarby

Att ta sig hit

  • Buss från Uppsala: Buss 102 mot Knivsta, stannar 2 km från själva målet. 
  • Cykel från Uppsala: Cykelvägar mellan 12-15 km 

Bra att veta om Linnés hammarby

  • Entré: Vuxna 100 kr inklusive guidning, barn gratis.
  • Läs mer: Du hittar mer info på webbplatsen.

Det sägs att Carl von Linné gick till kyrkan med sin hund, de söndagar han inte kunde närvara skickades hunden ensam dit. 

Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60+ årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev