Vad kan man se och göra i Estland? Vi bjuder på 30 tips till ett land med vacker natur, många sevärdheter och en svensk historia som löper som en råd tråd genom landet och öarna. Följ med till Estland!
Innehållsförteckning
Att göra i Estland – våra bästa tips
Det finns verkligen mycket att upptäcka, se och göra i Estland. För något år sedan reste vi runt hela landet med husbil, och utöver det har vi besökt Tallinn ett flertal gånger. Här har vi nu samlat våra bästa tips.
1. Strosa runt i historiska Tallinn
Estlands huvudstad Tallinn är en förtrollande stad med en rik historia, medeltida charm och 1800 meter medeltida mur. Dess vackra gamla stadskärna, med kullerstensgator och gotiska byggnader, tar besökarna på en resa tillbaka i tiden. Den gamla stadsdelen är dessutom, sedan 1997, upptagen på Unescos världsarvslista.
Några platser du kan passa på att spana in är den trånga gatan Katariina käik, det medeltida rådhustorget, världens äldsta apotek från 1422, Domberget, Alexander Nevsky-katedralen och stadsdelen Kalamaja.
2. Lyxa med hotell och spa i Tallinn
I Tallinn finns flera hotell med lyxkänsla, där du också kan passa på att njuta av spa och poolbad. Hilton Tallinn Park hotell är ett exempel på ett trevligt hotell med väldigt god mat, stor frukostbuffé, gym, casino och spa.
3. Roa dig på Proto upptäckarverkstad
Proto Upptäckarverkstad är ett spännande upplevelsecentrum i Tallinn som tar besökarna på en resa genom tidiga tekniska framsteg. Här kan man utforska och uppleva underverk som ubåtar, ånglok och luftballonger. Genom att använda virtual reality-glasögon får man möjlighet att göra fantastiska resor rakt in i fantasins värld.
4. Besök Kadriorg-palatset
Kadriorg-palatset ligger i stadsdelen Kadriorg, strax utanför de mest centrala delarna av Tallinn. Palatset uppfördes i barockstil 1718-1725, under Peter den stores regeringstid, och var avsett att användas som sommarresidens av kejsarinnan Katarina I. Efter första världskriget och Estlands självständighet blev slottet konstmuseum. Därefter blev det presidentpalats, och därefter blev det konstmuseum igen. Palatset kan besökas invändigt, där man kan se vackra slottsrum och konstutställningar.
5. Ta en selfie vid Jägalafallet eller Keila vattenfall
Jägalafallet, som ligger 35 kilometer från huvudstaden Tallinn är Baltikums största vattenfall, med ett fall på 8 meter och en bredd på 70 meter när det är som bredast. Även när det inte är som bäst är det härligt att stå bredvid dånet och stänken från fallet.
När du ändå är igång med vattenfall så ligger Keila vattenfall sydväst om Tallinn vid byn Keila-Joa och är landets tredje största, 6 meter högt och 65 meter brett. Vid vattenfallet ligger en romantisk park och intill finns en vacker herrgård som också fungerar som hotell.
6. Upplev Lahemaa nationalpark
Lahemaa nationalpark, eller Lahemaa Rahvuspark som parken heter på estniska, är känd för sin vackra natur med vandringsleder på träspångar, men också för sina fina gamla herrgårdar. Vi stannade vid Kolga mõis, herrgården Kolga, som tillhörde familjen Stenbock och som var enormt stor, som ett litet slott. Här finns massor av svensk historia.
Du kan också ta dig till de vackra herrgårdarna Palmse mõis och Sagadi mõis, där du även kan uppleva vackra slottsträdgårdar. Ytterligare platser att besöka är kaptenens by Käsmu, fiskebyn Altja och Võsu, där det finns en fin strand.
7. Fascineras av klipporna i Ontika
Klipporna i Ontika i Estland är dramatiskt branta klippväggar som stupar 55 meter rakt ner i havet, och, som också kan kallas för ”klintkusten i Ontika”. Ta dig till Valaste och en parkeringsplats för att hitta trappan ner längs den branta klippväggen och ta en härlig promenad längs stranden.
En kvart från Ontika ligger en stor, vacker och välskött slottspark som heter Oru Park i Toila. En gång stod ett slott här, som var sommarbostad till president Päts, men under andra världskrigen bombades det sönder. I den välskötta parken finns dock fortfarande mycket att se, och det här kan vi rekommendera att göra i Estland.
8. Res i tiden vid Rakvere fästning
Rakvere fästning från 1200-talet ligger på en höjd i staden Rakvere i norra Estland, och har gång i tiden tillhört både Danmark och Sverige. Fästningen är idag en populär turistattraktion för hela familjen, och inne i borgen arrangeras aktiviteter och skådespel som tar både barn och vuxna med till 1500-talet.
Vad sägs om restaurang, kapell, tortyrkammare, fängelse, verkstad för alkemister, vinkällare, riddare, pilbågsskjutning, hästar, vagnar, kacklande höns, galgar för hängning, bordell med mera.
9. Gör en historisk utflykt till Hermannsborg i Narva
När man besöker Hermannsborg i Narva, som också är sista utposten och gränsen till Ryssland, ska man också besöka Narva museum. I priset ingår besök på borggården och en promenad upp i tornet, som kallas Långe Hermann. En hel del av historian är knuten till Sverige och många skyltar och inskriptioner står på svenska, vilket gör besöket lite extra kul för en svensk.
Högst upp i tornet har du utsikt över den ryska fästningen Ivangorod som ligger så nära att du nästan kan ta på den. Besök även bastionen Victoria, och se det svenska lejonet som står som symbol om slaget i Narva för 300 år sedan.
10. Beundra staden Tartu
Tartu är en blomstrande universitetsstad belägen i sydöstra Estland. Med sin rika historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden, då staden hette Dorpat, erbjuder staden en fascinerande mix av gammalt och nytt. Den ungdomliga atmosfären i Tartu är tydlig med det aktiva universitetet och det pulserande nattlivet.
Du kan bland annat spana in sevärdheterna på Domberget (Toomemägi) såsom biskopskatedralen, Tartus observatorium och Monument över Johan Skytte, som var rådgivare till Gustav II Adolf och intiativtagare till Estlands universitet 1632. Det är också trevligt att upptäcka Rådhustorget, ta en kaffe på Café Werner, dricka en öl på Püssirohukelder eller besöka Estlands nationalmuseum.
11. Upplev folkfesten och årliga rallyt i Tartu
Rally Estonia i Tartu är en fantastisk folkfest i juli varje år, som attraherar ett stort antal estländare. Vi njöt av en underbar solig dag medan vi tittade på rallybilar och till och med rallylastbilar (!) som hoppade, sladdade och ibland nästan tappade kontrollen över vägen i sitt intensiva strävande att nå mållinjen snabbast möjligt. Inne i centrala Tartu fanns helikoptrar, snygga bilar, artister som uppträder, fyrverkerier, Triathlon och ja, allt som hör till under en folkfest.
12. Besök Estlands moderna nationalmuseum
Strax utanför centrala Tartu finner man Estlands nationalmuseum. Detta nya museum, invigt år 2016, är inhyst i en imponerande byggnad med en magnifik entré. Här kan besökare utforska Estlands folkhistoria, levnadssätt och traditioner.
En utställning som vi särskilt uppskattade var den om de finsk-ugriska folkens kulturhistoria, som presenterades på ett modernt och vackert sätt med många interaktiva element. Estlands nationalmuseum bjuder på en fascinerande och berikande resa genom landets kulturella arv.
13. Lär om de gammaltroende på museet Pepsimaa
Peipsimaa museum är ett museum som berättar om de gammaltroende i Estland. Museet ligger i Tiheda, strax söder om Mustvee, vid sjön Peipus. Många som bor runt sjön Peipus tillhör de gammaltroende, eller raskolniker som de också kallas. De är efterföljarna till ortodoxa kristna i Ryssland som vägrade den nya ordningen 1666. Runt 30 000 flydde till Estland och fick tillåtelse att bo på den dåliga marken vid sjön Peipus. De som är gammaltroende bär nästan alltid svarta kläder och följer strikta dieter.
14. Fiska i sjön Peipus
Sjön Peipus är Europas femte största sjö och här finns det gott om fisk. Sjön är som djupast 7 meter och är hem för 36 olika arter såsom abborre och gös samt endemiska fiskar som bara finns just här.
Vid Peipus fiskkiosk kan du prova nygrillad siklöja direkt från ugnen, men även gäddkaviar och abborre på traditionellt sätt tillredd av de gammaltroende. Området erbjuder även andra delikatesser, såsom soppor, piroger och olika fisk- och rotfruktsrätter.
15. Besök en lökodlare på Lökvägen i Estland
Vid sjön Peipus finns det gott om lökodlare. Löken växer bra i den våta marken och smakar dessutom annorlunda mot annan lök. Att leva på lökodlingarna är däremot svårt idag, och många av de unga flyttar till Tartu för att studera eller hitta andra jobb. Trots det frodas lökodlingarna. Här kan du handla lök direkt från lökbönderna, eller kanske få chans att prova deras löksoppa eller lökpiroger.
16. Kliv in i slottet Alatskivi
Alatskivi slott vid sjön Peipus, uppfört år 1885, är inspirerat av tudorstilen och det berömda Balmoral Castle i Skottland. Slottet byggdes av den lokala godsägaren Arved von Nolcken som en kärleksgåva till Josephine, och det fungerade som deras familjeresidens.
Idag huserar slottet ett besökscentrum och erbjuder även möjligheter till övernattning, inklusive spökmiddagar. På andra våningen finns ett museum dedikerat till Estlands mest välkända tonsättare, Eduard Tubin, där man kan utforska hans liv och verk. I närheten ligger värdshuset Kivi kõrts.
17. Gå upp på Baltikums högsta berg – Suur Munamägi
Att bestiga Baltikums högsta berg, Suur Munamägi, tar inte mer än 10 minuter och det måste man göra när man ändå har tagit sig hit. Bergets höjd är 318 meter högt och parkeringen ligger 60 meter från toppen. På toppen står ett utsiktstorn om du vill ha ännu bättre utsikt.
18. Sola och bada i Pärnu
Pärnus stränder är ett paradis vid Östersjöns kust, med mjuk fin sand och långgrunda stränder. Här finns också strandbarer och restauranger, och det är inte svårt att förstå varför det blivit populärt.
19. Upplev lerbad, spa och bastu i Pärnu
Badets historia dateras tillbaka till 1838, då bad och bastu först erbjöds både under sommaren och vintern. Efter sovjettiden stängdes badet ”Pärnu Mudarvila”, men år 2014 öppnade en boutique-spa-anläggning i samma byggnad.
Förutom detta finns också ESTONIA Resort Hotel & Spa, ett spa väl värt ett besök. Ett tips är att gå runt i Pärnu för staden har många gamla vackra sekelskiftshus och det är gott för själen att bara ta del av dem.
20. Ät på vackra Villa Ammende i Pärnu
Bland de många villorna i Pärnu sticker Villa Ammende ut med sin unika karaktär. Byggd år 1905, tillhörde villan en gång en köpman vid namn Ammende och är ett utmärkt exempel på Estlands bästa Art Nouveau-stil. Mellan 1927 och 1935 fungerade villan som ett casino och under Andra världskriget användes den som en klubb.
Efter en omfattande renovering öppnades år 1999 ett hotell med restaurang i villan. Här kan du uppleva jugendmiljön och njuta av gourmeträtter som strutstartar eller lammaladåb till förrätt, och anka med ärtpuré eller fisk med rom och vaktelägg till huvudrätt.
21. Upptäck kvinnornas ö Kyno
Kynö, eller Kihnu som ön heter på estniska, är en liten och mycket speciell ö. Den traditionella kulturen är ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. Här bestämmer kvinnorna enligt tradition och ön anses vara Europas sista matriarkat, där kvinnorna går i folkdräkt och kör motorcykel med sidovagn. Männen var sjömän och var borta länge, vilket ledde till att kvinnorna tog hand om allt. Besök gärna museet för att förstå traditionerna och historien.
22. Ta färja till Ösel
Ösel, eller Saaremaa som ön heter på estniska, är den största av de estniska öarna. Man tar färja från Virtsu på fastlandet. På ön Moon (Muhu), som är förbundet med Ösel med en bro, ligger ett hotell som heter Pädaste Manor, tillsammans med naturområde och spa.
På själva ön Ösel kan du se Kaali meteoritkrater, som är en rest efter den meteorit som slog ner för 7500 år sedan. Mer att göra i Estland, på ön Ösel, är att upptäcka Panga Pank eller Panga cliffs som är en 22 meter hög kalkstensbrant, som är 2,5 kilometer lång.
23. Spana in väderkvarnarna på Angla väderkvarnskulle
Ön Ösel är känd som väderkvarnarnas ö, och det är nästan ett måste att se Angla väderkvarnskulle. Här finner man fem väderkvarnar, där fyra av dem är karakteristiska ”stubbkvarnar” som är typiska för Ösel. I mitten av kullen står en holländsk hättkvarn som byggdes år 1927.
24. Imponeras av Kuressaare biskopsborg
Kuressaare biskopsborg, också känd som Kuressaares slott, är en av Estlands mest välbevarade fästningar. Den imponerande byggnaden, som uppfördes mellan 1300- och 1800-talet, omges av massiva murar och vallgravar, och är prydd med mäktiga torn.
Enligt en legend upptäckte en arkitekt år 1785 ett igenmurat rum. I rummet fanns ett bord, en stol och ett skelett. Enligt berättelsen tillhörde skelettet en riddare som sägs ha blivit inmurad levande på 1500-talet. Det sägs att riddaren hade gett löfte om celibat, men när en ung kvinna skickades till honom, som ett test, slutade historien med att hon skickades till ett kloster och att han blev inmurad.
25. Upplev fantastiska Dagö
Dagö, eller Hiiumaa som ön heter på estniska, är en väldigt vacker ö, dit du tar dig med färja. En ort som är intressant, om du vill lära mer om svensk historia, är Kärrdal (Kärdla), som omnämndes redan 1564 som en svensk bosättning. Besök museet och få mer information och gå till caféet bredvid och ta en rabarberläsk.
Om du vill uppleva något riktigt speciellt ska du ta dig till Dagös Eiffeltorn. Jaan Alliksoo har byggt en privat park som är fylld av rymdskepp, labyrinter, fyrar, borgar och sjörövarskepp. Eiffeltornet slår allt och det går att gå upp i, på egen risk.
26. Ta dig upp på alla fyrar på Dagö
Det finns tre stora fyrar på Dagö. Längst norrut ligger Tahkuna fyr som Tsarryssland köpte i Paris på världsutställningen år 1871, och som började byggas 1873. Längst västerut ligger Ristna fyr och öster om den så hittar du Baltikums äldsta Kõpu fyr. Fyren började byggas för mer än 500 år sedan när Hansan behövde ett landmärke till sjöss. Den står på 67 meter upp på Dagös högsta punkt och var från början utrustad med eld i toppen.
27. Lär dig om svensk historia på Dagö
Dagö har en lång svensk historia. En by heter fortfarande Rootsi (Sverige) och här bodde en gång i tiden tusentals svenskar. Byn Röicks (Reigi) var estlandssvenskarnas centrum, med runt 80 gårdar och en kyrka. Katarina II av Ryssland beslutade år 1781 att svenskarna skulle deporteras till orten Gammelsvenskby i nuvarande Ukraina, och svenskarna tvingades att samla familj, ägodelar och djur, och gå hela vägen till fots. .
Idag kan man besöka Korsberget (Ristimägi), en plats med historisk betydelse. Här samlades svenskarna för att be en sista bön innan de skulle utvandra. Det var ett känslosamt farväl till den plats som hade varit deras hem i 400-500 år. Idag skapar besökare egna träkors och placerar på Korsberget, för att hedra svenskarna.
28. Ha kul vid Rummu stenbrott i Estland
Rummu stenbrott i Estland är en unik plats som erbjuder en helt annorlunda sol- och badupplevelse. Här kan man njuta av att simma eller dyka runt ett sjunket fängelse. Det kristallklara vattnet, som skimrar i grönt, har förvandlat området till ett fascinerande undervattensmuseum och en semesterparadis.
Här bröt sovjetiska fångar Vasalemma-marmor mellan från 1930 till 1990-talet. Estland blev självständigt 1991 och då övergavs stenbrottet och pumparna stängdes av. Vattnet steg fort och byggnader, en grävskopa och material blev kvar. I den nuvarande sjön kan man dyka, snorkla eller glida runt på en SUP-bräda. Det finns även servering, bastu och en hög slagghög som man kan bestiga för fantastisk utsikt.
29. Upptäck fantastiska Haapsalu i Estland
Haapsalu (Hapsal) är en pittoresk trähusstad vid den estniska kusten, som bjuder på en unik kombination av kurortslyx och en enkel charm som för tankarna till Bullerbyn. Det är kanske ingen slump att Ilon Wikland, den berömda illustratören av många av Astrid Lindgrens böcker, växte upp här.
Ilon’s Wonderland ligger mitt i stan och välkomnar besökare. Andra platser som du inte vill missa är den charmiga järnvägsstationen, Haapsalus biskopsborg från 1200-talet, där det också finns ett museum, samt den fina strandpromenaden.
30. Campa i mysiga Estland
Det är väldigt enkelt att campa eller att fricampa i Estland med husbil, husvagn eller tält. Det är lätt att hitta fricampingplatser för övernattning, och det finns även gott om organiserade campingplatser.
Fler förslag på vad man kan göra i Estland?
Har du fler förslag på vad man kan se och göra i Estland? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet!
Husbilsresa i Estland – med start i Tallinn
Äntligen är vi iväg på husbilsresa i Estland, för att utforska landet under tre veckor! Vi…
Att göra i Tallinn – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Tallinn? Vi har besökt Estland ett flertal gånger och…
Baltikums högsta berg – Suur Munamägi i Estland
I samarbete med Estlands turistbyrå Vi har ”bestigit” Baltikums högsta berg – Suur Munamägi i Estland….
Färja till Estland – Tallink silja vs DFDS
Färja till Estland, vilken ska man välja? Under vår senaste resa till Estland testade vi två…
Färja till Tallinn – vad du inte ska missa
Om du följer vår blogg vet du att vi reste med färja till Tallinn under påskhelgen. Vi…
Pärnu i Estland – stränder, spa och villor
I samarbete med Estlands turistbyrå Pärnu i Estland är känt för sina stränder, sina spa och…
Haapsalu i Estland – bullerbycharm vid kusten
I samarbete med Estlands turistbyrå Haapsalu i Estland är en vacker trähusstad vid den estniska kusten….
På upptäcktsfärd i Tallinns hamn, Estland
Något av det allra bästa med att resa är ju upptäckandet. Att få gå på oplanerade…
Narva i Estland – vid gränsen till Ryssland
I samarbete med Estlands turistbyrå Narva i Estland ligger som EU:s utpost mot Ryssland, med gränsövergången…
Keila vattenfall i Estland – och en romantisk park
I samarbete med Estlands turistbyrå Keila vattenfall i Estland är landets tredje största vattenfall och ligger…
En utflykt till Kadriorg-palatset i Tallinn, Estland
Här är det tvära kast! För några dagar sedan var vi på Malta och nu befinner…
Öl och vin i Tallinn – ölbarer, tysk ölhall och ukrainsk mat
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Tallinn är en populär weekenddestination och det finns mycket kulinariskt och…
Dagö i Estland – bland fyrar och svensk historia
I samarbete med Estlands turistbyrå Dagö i Estland är en grön och naturskön ö, där det…
Ösel i Estland – väderkvarnarnas ö
Ösel i Estland är en ö i Östersjön i Gotlands storlek, som är känd för alla…
Kryssning Stockholm – Tallinn med Victoria I
Vi har varit på kryssning Stockholm – Tallinn med Victoria I från Tallink Silja Line. Så,…
Julmarknad i Tallinn – en strålande upplevelse
Julmarknad i Tallinn! Vi har besökt Estlands fina huvudstad under en weekend, och när vi kom…
Fakta om Estland – 30 saker du (kanske) inte visste
Här kommer fakta om Estland – 30 saker du (kanske) inte visste om landet. Estland är…
10 saker att göra i Tartu i Estland
Vad kan man göra i Tartu i Estland? Vi har spenderat tre dagar i den här…
Klipporna i Ontika i Estland – och Oru Park i Toila
I samarbete med Estlands turistbyrå Klipporna i Ontika i Estland är dramatiskt branta klippväggar som stupar…
Kynö i Estland – ön där kvinnorna bestämmer
I samarbete med Estlands turistbyrå Kynö i Estland är en liten och mycket speciell ö. Den…
Rakvere fästning i Estland – historia och skådespel
I samarbete med Estlands turistbyrå Rakvere fästning ligger på en höjd i staden Rakvere i norra…
Sjön Peipus i Estland – byfest, lök och gammaltroende
Sjön Peipus i Estland ligger i den östra delen av landet och är känd för sina…
På guidad tur i Tallinn – i stadsdelen kalamaja
Idag får du hänga med på guidad tur i Tallinn, Estland! Vi gillar guidade turer. När…
Resa med husbil i Estland – allt du behöver veta
Hur är det att resa med husbil i Estland? Vi har precis kommit hem efter knappt…
7 bra restauranger i Tallinn – och några caféer och barer
Det finns många trevliga restauranger i Tallinn, och dessutom ett helt gäng härliga caféer och barer….
Rummu stenbrott i Estland – fängelse blev badparadis
I samarbete med Estlands turistbyrå Rummu stenbrott i Estland är ett mycket annorlunda sol- och badparadis,…
Bastu och spa i Tallinn – en helg med spalyx och ”basturitualer”
Varför inte en helg med spa i Tallinn? Det finns många olika spa, och dessutom är…
Proto upptäckarverkstad – upplevelsecentrum i Tallinn
Proto upptäckarverkstad är ett upplevelsecentrum i Tallinn där man kan upptäcka och uppleva tidiga tekniska utvecklingar,…
Lahemaa nationalpark i Estland – natur och herrgårdar
I samarbete med Estlands turistbyrå Lahemaa nationalpark i Estland är ett stort naturområde som bjuder på…
2 bra hotell i Tallinn, Estland – lyx eller färg?
Nu har vi hunnit testa två olika bra hotell i Tallinn, Estland. Den första natten bodde…
Att se och göra i Estland – bra att veta inför resan
- Huvudstad: Tallinn
- Invånare: Drygt 1,3 miljoner (2021)
- Språk: Estniska (engelska fungerar utmärkt på de flesta ställen)
- Valuta: Euro från och med 1 januari 2023 (tidigare kuna)
- Nationaldag: 24 februari
- Prisläge: Prisläget är lägre än i Sverige
- Tidsskillnad: Estland ligger en timme före Sverige
- Akutnummer: 112
- El: Som i Sverige
- Flyg: Det finns olika flyg att välja mellan. Bland annat går direktflyg från Stockholm till Tallinn.
- Bil/husbil: Du kan naturligtvis också ta bilen eller husbilen till Estland. Du kan åka med Tallink-Silja eller ta DFDS-färjan Kapellskär – Paldiski.
Några fler tips på saker att göra i Estland
- Tallinn Card: Se över om du tjänar på ett Tallinn Card som gäller 1-3 dagar, som ger fri användning av kollektivtrafiken samt rabatter på olika sevärdheter.
- Tallinn Song Festival: Festivalen arrangeras vart femte år och nästa är 2024. Det är världens största amatörkör med cirka 30 000 personer på sångarfältet i Tallinn. Eventet samlar cirka 80 000 människor och det är en procession på 10 000 i folkdräkt som dansar.
- Julmarknad i Tallinn: Glöm heller inte bort den fantastiska julmarknaden i Tallinn varje år i medeltida stil.