Meny Stäng

Att göra i Brahestad i Finland – 10 tips

Annons

Vad kan man göra i Brahestad i Finland? Detta är en liten och väldigt charmig stad med ett fint trähusområde, flera intressanta museer och ett härligt läge vid vattnet. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Brahestad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Brahestad i Finland

Brahestad grundades på mitten av 1600-talet av generalguvernören och greven Per Brahe. På 1800-talet förvandlades staden till en viktig sjöfartsstad, som tidvis hade Finlands största handelsfartygsflotta. Idag är Brahestad en lugn liten stad vid kusten, som lockar till besök tack vare en historisk och fin trähusstadsdel samt flera intressanta museer.

Kommunen är enspråkigt finsk så du kan inte räkna med att prata svenska här. Vi fick trots det guidning på svenska på ett av museerna vi besökte.

Att göra i Brahestad i Finland

Brahestad, eller Raahe som staden heter på finska, ligger vid Finlands västkust, cirka 7,5 mil sydväst om Uleåborg.

Vad kan man göra i Brahestad?

Vad kan man då göra i Brahestad? Först och främst vill du kanske spana in de charmiga trähuskvarteren. Men kanske vill du också se världens äldsta dykardräkt? Här är våra bästa tips.

1. Promenera i trähusstaden

Den gamla stadsdelen i Brahestad är en av de bäst bevarade trästäderna från 1800-talet i Finland. Det finns möjlighet att följa med på guidad vandring här, för att få veta lite mer om historien, men det är också mysigt att strosa runt på egen hand. Husen är fantastiskt charmiga, med härliga ljusa färger och en hel del snickarglädje.

2. Kolla in Finlands längsta (?) trähusvägg

Nej, det är nog inte Finlands längsta trähusvägg om man ska vara strikt, men på några ställen kan man ändå se denna vägg omtalas. Kanske är det för att den är så böljande och nästan fönsterlös, och för att den bjuder på ett annorlunda inslag i trähusstaden. Om inte annat så kan den passa för ett foto!

Att göra i Brahestad i Finland

3. Titta in i Brahestads kyrka

Brahestads gamla kyrka byggdes på den högsta kullen i Brahestad 1655, men förstördes dessvärre i en brand år 1908. Den nya kyrkan, som ritades och uppfördes av Josef Stenbäck, invigdes 1912. Kyrkan är fantastiskt fin invändigt, med ljusa färger och detaljer som påminner om sjöfart.

4. Spana in Brahestatyn

När man är i Brahestad måste man förstås spana in Brahestatyn, som alltså föreställer generalguvernören och greven Per Brahe. Statyn restes år 1888 och är gjord av Walter Runeberg.

Statyn finns mitt på torget Pekkatori, som är en central del av Gamla Brahestad. Torget är för övrigt byggt utifrån den italienska renässansens ideal, strax efter att Brahestad brann ner år 1810.

Att göra i Brahestad i Finland

5. Besök Packhusmuseet

Nere vid kajen, i ett ljusblått och charmigt trähus, ligger Packhusmuseet. Här kan man lära sig mer om sjöfartens berömda tidsålder i Brahestad. Här finns också en liten kyrksal med fantastiska och färggranna träskulpturer, som gjordes för Brahestads gamla kyrka.

6. Följ med på guidad visning i Soveliushuset

I centrala Brahestad ligger ett grönt hus som heter Soveliushuset. Detta hus, som uppfördes år 1781, är antagligen det äldsta bevarade bostadshuset i hela staden. På den nedre våningen visas en fotoutställning och på den övre våningen kan man se ett helt hem, inrett som ett välbärgat borgarhem.

För att se hemmet får man följa med på guidad visning. Vi hade tur och fick guidningen på svenska. Det kan man nog inte räkna med, men kika förbi och fråga om guidad tur kan ges på svenska eller engelska. Ett besök här är mycket intressant!

7. Fascineras av Gamla Apoteket

Gamla Apoteket är ett riktigt läckert museum som du inte vill missa när du besöker Brahestad. På adressen Kauppakatu 31 kliver du rakt in i en tidsbubbla. Här möter ett välbevarat apotek som ser ut precis så som det en gång gjorde. Museet är gratis att besöka och en guide finns på plats, som kan svara på frågor och berätta mer om apotekets historia. Ett väldigt trevligt och intressant besök!

8. Se världens äldsta dykardräkt

Kronans magasin är ännu ett intressant museum i Brahestad, där man kan lära sig en hel del om områdets historia. Det utan jämförelse mest intressanta på detta museum är att de visar ”The Old Gentleman of Raahe”, vilket är världens äldsta bevarade dykardräkt.

Dykardräkten är från tidigt 1700-tal och gjord av kalvskinn, som gjordes vattentätt med hjälp av fläskfett, tjära och beck. Man kröp in via ett hål i magen och fick luft genom rör av trä, som fästes i toppen av huvudet. Dykardräkten användes sedan för att exempelvis jobba med båtskrov.

Faktum är att man har gjort en modern kopia av dräkten, i samma material men i något större storlek, för att testa. Och ja, några modiga personer har testat dykardräkten – och den funkar!

9. Åk en båttur i skärgården

Brahestad ligger vid kusten, och utanför finns en skärgård med många små öar, såsom Tasku, Iso-Kraaseli och Kalla. På somrarna arrangeras skärgårdskryssningar och ö-hoppningsturer, då man under några timmar får besöka flera öar. Turerna går från kajen intill Packhusmuseet och bör bokas i förväg.

Att göra i Brahestad i Finland

10. Upptäck Matti Lepistö skulpturpark

En sak som vi missade att göra i Brahestad var att besöka Matti Lepistö skulpturpark, strax norr om centrala Brahestad. Med facit i hand hade vi gärna velat se denna speciella park, och vi tipsar därför om den så att du inte ska missa den om du besöker Brahestad.

Skulpturerna i parken har skapats av Brahestads självutbildade konstnär Matti Lepistö (1948-2020) och parken förefaller vara en helt unik och mycket speciell plats. Här finns nästan 300 skulpturer, med många olika teman. Parken syns för övrigt också i den finska filmen Susikoira Roi, som visas på C More.

Matti Lepistö skulpturpark, foto via Visit Raahe, fotograf: Minna Haveri

Mer att se och göra i Brahestad

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Brahestad utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips.

  • Koskipuisto Park ligger i Pyhäjoki söder om Brahestad och bjuder på vacker natur med en fors.
  • Pattijoki stenvalvsbro är en vacker gammal bro från 1896-1897.
  • Saloinen Museum är ett museum söder om Brahestad med 18 byggnader som berättar om äldre tider, med fiske och jordbruk.
  • The Automobile Museum visar upp ett gäng gamla bilar från Brahestadsområdet.
Skulptur
Liten park med skulpturer i centrala Brahestad
Byggnad
Pampig skolbyggnad i centrala Brahestad

Var kan man bo i Brahestad, eller stå med husbilen?

I Brahestad finns flera olika hotell, guest houses och lägenheter att välja bland. Du kan till exempel kika på turistbyråns webbplats för att hitta rätt. Vi reser med husbil, men stannade inte över natten utan fortsatte norrut. Om man vill stanna över natten med campingfordon så finns bland annat campingen SF-Caravan Lohenspyrstö, strax norr om Brahestad. Naturligtvis kan du också spana in appen ”Park4Night” för fricampingplatser.

Att göra i Brahestad i Finland

Mer att göra i närheten av Brahestad

Om du vill fortsätta att upptäcka den finska kusten norrut kan du ta dig till staden Uleåborg, eller kanske ut på ön Karlö (Hailuoto på finska). Om du istället åker söderut kan du upptäcka de fina sanddynerna och sandstränderna i Kalajoki. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Ännu fler tips på saker att göra i Brahestad?

Har du besökt Brahestad i Finland? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Brahestad? Berätta gärna!

Fakta om Brahestad

  • Land: Finland
  • Landskap: Norra Österbotten
  • Folkmängd: Drygt 24 000 (2021)
  • Namnet: Brahestad på svenska och Raahe på finska. Namnet kommer från generalguvernören Per Brahe den yngre.
  • Språk: 96,5 % finska och 0,1 % svenska
  • Valuta: Euro
  • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Brahestads historia

  • Medeltiden: Salois socken fanns här
  • 1649: Generalguvernören, greve Per Brahe den yngre utgav grundläggningsbrev för staden Salois, norr om dåvarande Salois kyrkby.
  • 1652: Per Brahe införskaffade Salois socken i sin ägo och gav den namnet Brahestad, vilket på finska blev Raahe. Lantmätaringenjör Claes Claesson ombads göra stadsplanen, som kom att följa renässanstidens regelbundna rutformiga ideal.
  • 1651: En träkyrka började byggas.
  • 1659: En ritning från detta år visar att staden var omslutet av ett tullstaket med två tullportar.
  • 1791: Staden fick stapelrättigheter.
  • 1810: Brahestad drabbades av en brand, då bland annat rådhuset brann ner.
  • 1800-talet: Brahestad var en sjöfartsstad, som tidvis hade Finlands största handelsfartygsflotta
  • 1908: Stadens träkyrka brann ner.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev