Vad kan man göra i Haparanda och Torneå? Två städer i två olika länder, men nästan sammanväxta med varandra. Detta är helt klart en unik plats, och här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Haparanda och Torneå.
Innehållsförteckning
Haparanda och Torneå
Torneå var en stor marknadsplats redan på medeltiden och år 1621 grundades Torneå stad. Vid fredsavtalet efter finska kriget 1809 drogs en ny landsgräns längs med Torne älv. Plötsligt låg nästan hela Torneå i Ryssland, medan ett mindre antal gårdar i byn Haparanda blev kvar i Sverige.
Två städer växte på varsin sida om gränsen, och genom historien har området lockat spioner, agenter och smugglare. Under första världskriget utgjorde platsen möjlighet att smuggla post, varor och människor på flykt mellan Ryssland och övriga Europa.
Idag är Torneå en stad i Finland och Haparanda en stad i Sverige, samtidigt som de båda städerna nästan sitter ihop. Tillsammans marknadsför de sig under namnet ”HaparandaTornio” #TwoTimes, och gränsen har kallats ”Världens fredligaste gräns”. Att det faktiskt gick ett kravallstaket rakt igenom under pandemin är svårt att föreställa sig …
Haparanda ligger vid Torne älv i Norrbotten i Sverige och Torneå ligger vid Torne älv i Lappland i Finland.
Vad kan man göra i Haparanda och Torneå?
Vad kan man då göra i Haparanda och Torneå? Vi reste till Haparanda med vår husbil och utgick därifrån, med utflykter både på den svenska och den finska sidan. Här är våra bästa tips på saker att göra i Haparanda och Torneå.
1. Ta en selfie vid gränsen
En sak som du inte vill missa att göra i Haparanda och Torneå är att ta en selfie vid gränsen. Den här gränsen är trots allt speciell, och mycket har utspelat sig här under historiens gång. För inte länge sedan, under pandemin, gick ett kravallstaket här, men nu är gränsen återigen så öppen som en gräns bara kan vara.
På gränsen, strax intill shoppingcentret med det passande namnet ”På gränsen” finns ett rött hjärta, som ligger till hälften i Finland och till hälften i Sverige. Här kan du fota dig med en fot i varje land, eller bredvid en partner eller vän, med gränsen emellan er.
2. Strosa i Haparanda stad
Haparanda är en lugn liten stad, med hus och byggnader i olika stilar. Några byggnader som sticker ut är till exempel vattentornet, stadshotellet och folkhögskolan. Vill du ta en fika kan du med fördel kika in på konditori JoLa, där du möts av trevlig personal och smarriga bakverk.
3. Spana in Haparanda kyrka
Haparanda kyrka sticker ut och min (Helenas) första tanke när jag såg den var ”oj, så ful”. Peter hade en lite mer öppen inställning, och efter en stund fick även jag medge att designen är lite läcker. Kyrkan, som invigdes 1967, är ritad av Bengt Larsson och ersatte den träkyrka som brann ner 1963.
4. Se minnesmärken från krigstider
Haparanda och Torneå utmärker sig genom att vara ett gränsområde. Under både första och andra världskriget skedde en hel del gränshandel här, och dessutom har flyktingströmmar rört sig över gränsen vid flera tillfällen.
I både Haparanda och Torneå finns en rad olika minnesmärken. Nedan ser du bland annat ”Minnesmärke över Slaget om Torneå”, som var ett slag under finska inbördeskriget 1918 samt ”Krigsbarnsminnesmärke”, som påminner om de cirka 80 000 finska barn som under krigsåren 1939-1945 flyttades från Finland till Sverige. Många av barnen reste med tåg över Torneå och Haparanda, och passerade då denna plats.
I centrala Haparanda hittar du också informationsskyltar som på ett levande sätt berättar om krig, gränshandel, smuggling och annat som skett i dessa trakter under årens lopp.
5. Shoppa loss på IKEA
En sak som är populär att göra i Haparanda är att shoppa på Sveriges nordligaste IKEA. Butiken är rejält stor och har många besökare, både svenskar och finländare.
6. Handla i ”På gränsen”
Ett annat populärt ställe för shopping är det stora varuhuset ”På gränsen”. Varuhuset ligger på den finska sidan, alltså i Torneå, men så nära gränsen att vi parkerade cyklarna i Sverige, innan vi promenerade in i Finland för att kolla i butiker. I varuhuset finns bland annat klädbutiker och matställen.
7. Se Nedertorneå kyrka
Nedertorneå kyrka ligger vid Torne älvs mynning i Torneå. Den kyrka som står här idag stod klar år 1797, men inkluderar även delar av en medeltida stenkyrka från 1500-talet. Värt att notera är ett Nedertorneå klockstapel är en av mätpunkterna på Struves meridianbåge, vilken mättes år 1842.
8. Strosa i parken Arboretum i Torneå
Arboretum är en fantastiskt fin park som ligger i Torneå, och som håller öppet under sommarsäsong. Här finns cirka 300 arter av träd och runt 200 olika perenner. Det är mycket fint att strosa runt här eller bara sitta ner en stund!
9. Ta dig till Sveriges östligaste punkt
Den allra östligaste punkten i Sverige är ön Kataja, som delas mellan Sverige och Finland. Om du inte har möjlighet att ta dig ända dit kan du besöka den östligaste punkten på fastlandet, vilken ligger på Sundholmen i Haparanda. Platsen ligger längst ut på udden, inte långt från spahotellet Cape East, och markeras av stenen ”Riksröse 59”.
10. Upptäck Robinson-örådet
Sveriges östligaste punkt är kanske inte så mycket att se i sig självt, men en sak som gör en eventuell utflykt lite mer spännande är att man här också hittar en inspelningsplats från tv-programmet Robinson. Under pandemin, när man inte kunde göra inspelningar på någon exotisk plats, fick deltagarna leva Robinsonliv i Haparanda skärgård, och örådet byggdes upp just här, i Sveriges östligaste hörn. Kulisserna står kvar och det är fritt att kika runt.
11. Lär dig om Struves meridianbåge
Struves meridianbåge är en triangelkedja som sträcker sig från Hammerfest vid Norra ishavet till Svarta havet i Ukraina. Kedjan upprättades av astronomen Friedrich Georg Wilhelm von Struve 1816–1855, för att mäta upp och fastslå jordklotets exakta form och storlek genom gradmätning.
Struves meridianbåge ingår idag i Unescos världsarvslista och även om mätpunkterna inte är så spännande att se i sig själva, så är den vetenskapliga historien förstås intressant. Vid punkten i Haparanda finns ett litet monument och en informationsskylt.
12. Upplev Torne älv
Torne älv avgränsar Sverige från Finland och är, med sina 520 kilometer, Norrbottens längsta älv. Älven kan upplevas på många olika sätt, och i Haparanda kan du till exempel promenera eller cykla längs med älven.
Det finns också badplatser i älven, och det är möjligt att paddla kajak.
13. Upptäck Haparanda skärgård nationalpark
Haparanda skärgårds nationalpark inrättades 1995 och utgör en del av Haparanda kommuns skärgård. Nationalparken består av ett antal öar, varav den största heter Sandskär, och bjuder bland annat på långa sandstränder och ett rikt fågelliv.
Till skärgården kan man ta sig med egen båt, eller med turbåtar med Innala Tours som sommartid går från Haparanda hamn. Skärgårdsturer går till Hanhinkari, Torne-Furö och Haparanda Sandskär.
14. Gör en utflykt till Seskarö
Om du inte vill spendera tid eller pengar på att åka båt ut i skärgården kan du ändå få skärgårdskänsla på den mer lättillgängliga ön Seskarö. Hit kan du nämligen ta dig med bil via broar. På Seskarö finns bland annat Seskarö Havsbad & Camping och Tromsöviken badplats. Du hittar också vandringsleder i naturen.
15. Besök Kukkolaforsen
Kukkolaforsen är en fors i Torne älv strax norr om Haparanda. Den stora brusande forsen är en naturlig sevärdhet, samtidigt som man kan se och lära sig om det speciella och traditionella sikfisket. Vid forsen finns också hotell, restaurang, camping, fiskemuseum och bastumuseum. Missa inte att göra ett besök här!
16. Fira nyår två gånger – i Torneå och Haparanda
Om du gillar att fira nyår ska du definitivt bege dig till Haparanda och Torneå när det är dags. Här firar man nämligen nyår inte mindre än två gånger, eftersom det är en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Finland. De båda städerna bjuder in till nyårsfirande tillsammans. Först är det dags att fira det finska nyåret. En timme senare är det dags att fira det svenska nyåret. Vilken nyårsfest!
Mer att göra i Haparanda och Torneå
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Haparanda och Torneå, utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.
- Aine konstumuseum visar finsk konst från 1800-talets början samt olika utställningar. (Torikatu 2, Torneå)
- Cape East är ett hotell och spa, med camping. (Sundholmen 1)
- Gamla Vattentornet Haparanda är ett vattentorn från 1920.
- Mia Greens park är ett monument över Mia Green (1870-1949), en fotograf som skapade Haparandas mest värdefulla bildsamling.
- Saivaara Stenåldersby är ett boplatsfynd i Saivaara, nära Kärrbäck, vid väg nr 356 i norra delen av Haparanda kommun.
- Tornedalens museum berättar om tornedalingarnas gemensamma rötter. (Torikatu 4, Torneå)
Var kan man bo i Haparanda och Torneå, eller stå med husbilen?
I Haparanda och Torneå finns många olika hotell och andra boendealternativ, såsom Cape East och Kukkolaforsen Turist & Konferens. Om du, liksom vi, reser med husbil finns det också ett helt gäng olika alternativ i och runt Haparanda och Torneå, såsom bland annat:
- BestPark Toranda, Näätsaarentie 241, Torneå
- Cape East hotell och camping, Sundholmen 1
- Haparanda Camping, Strandgatan 22, Haparanda
- Haparanda hamn ställplats
- IKEA parkering, Haparanda (vanlig parkering)
- Kukkolaforsen Turist & Konferens camping
Mer att se och göra i närheten av Haparanda och Torneå
Med utgångspunkt i Haparanda och Torneå kan du fortsätta att utforska Finland eller Sverige. I Finland kan du till exempel ta dig till Rovaniemi, där jultomten bor eller till Uleåborg, som bjuder på allt från museer till naturupplevelser. I Sverige kan du exempelvis fortsätta till Kalix och därefter till Luleå och Storforsen.
Alpina VM i Åre 2019 – kungligt, festligt, fartfyllt
Just nu pågår Alpina VM i Åre 2019, och vi har hängt på världsmästerskapet under några…
Höghöjdsbana vid Vindelälven
Vi hade bokat forsränning i Vindelälven kl. 12, men när vi kom fram till Forsknäckarna i…
Värt att veta om Pite havsbad
Nu har vi kommit i ordning här på Pite havsbad. Vi står fint med vår husbil…
På plats i Piteå – inför Stora Nolia 2016
Nu är vi på plats i Piteå och beredda inför Stora Nolia-mässan som startar imorgon. Det…
På väg norrut – från Idre till Ytterhogdal
Nu är vi på väg norrut i husbilen! Vi har lämnat Idre och är på väg…
Högakustenbron vid Höga Kusten
Igår åkte vi över Högakustenbron. Högakustenbron är en hängbro över Ångermanälven, som är riktigt imponerande. Det…
Tre timmar i Östersund
Jag skulle ha flugit från Arlanda till Östersund 08:00 i morse. Men vad händer? När jag…
Dansshow med Tony Irving på Stora Nolia
Idag gästades Stora Nolia-mässan i Piteå av Tony Irving och ett gäng dansare från programmet Let’s…
Stora Nolia i Piteå – mässan med allt
Vi är inne på vår tredje dag på Stora Nolia-mässan i Piteå och vi kan bara…
Grusväg till Lycksele – och kväll på Granö camping
Resan mot Lycksele gick riktigt bra … tills GPS:en fick för sig att leda in oss…
Shopping på Stora Nolia i Piteå
Nu är vi färdiga med Stora Nolia-mässan och befinner oss på väg söderut i husbilen. Detta…
Spahotell i Åre – naturnära på Copperhill Mountain Lodge
Vi har tillbringat några timmar på ett skönt spahotell i Åre, nämligen på det naturnära och…
”Gör om mig” på Stora Nolia
Igår eftermiddag var det dags för ”Gör om mig” på Stora Nolia-mässan i Piteå. Det var…
First camp i Umeå – fin camping och grillad fisk
Här kommer i hälsning från First Camp i Umeå. Nu har vi påbörjat resan söderut, efter…
Forsränning i Vindelälven – äventyr på riktigt
Idag har vi gjort forsränning i Vindelälven. Arrangörerna heter Forsknäckarna och turen utgick från Ekorrsele, mellan…
Gullviks havsbad i Höga kusten – en fin camping
Nu har vi lämnat Umeå och tagit oss till Höga kusten och Gullviks havsbad och camping….
Resmål i norra Sverige – 10 favoriter
Är du sugen på att utforska resmål i norra Sverige? Det blir mer och mer populärt…
I Östersund som turist – en härlig vinterstad
Vad gör man i Östersund som turist? Vi besökte Östersund för någon vecka sedan, i samband…
Fler tips på saker att göra i Haparanda och Torneå?
Har du besökt Haparanda och Torneå? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Haparanda och Torneå? Berätta gärna!
Fakta om Haparanda
- Land: Sverige
- Landskap: Norrbotten
- Folkmängd: Drygt 9000 (2023)
- Namnet: Haparanda på svenska och Haaparanta på finska. Haaparanta betyder ”aspstrand”.
- Språk: Svenska, finska och meänkieli
- Valuta: Svenska kronor
Fakta om Torneå
- Land: Finland
- Landskap: Finska Lappland
- Folkmängd: Drygt 21 000 (2021)
- Namnet: Torneå på svenska och Tornio på finska.
- Språk: 96,6 % finska och 0,6 % svenska
- Valuta: Euro
Historia i Haparanda och Torneå
- Medeltiden: Torneå var en känd marknadsplats redan på denna tid.
- 1621: Torneå stad grundades och blev en stor handelsstad.
- Början av 1700-talet: Torneå brändes ner av ryssarna.
- 1718: Lantmätare Hans Kruse fick i uppdrag att flytta Torneå något söderut.
- 1809: Vid fredsavtalet efter finska kriget förlorade Sverige hela Finland genom en ny gränsdragning längs Torne älv. Haparanda by, med sju bondgårdar, låg på den svenska sidan och Torneå hamnade på den ryska sidan.
- 1812: Efter förlusten av Torneå grundade man en ny svensk stad i Tornedalen, med namnet Karl Johans stad. Staden blev inledningsvis ett misslyckande, med mycket få invånare.
- 1821: Karl Johans stad bytte namn till Haparanda, blev en köping och flyttades till platsen där Haparanda by låg.
- 1842: Köpingen Haparanda fick stadsrättigheter och stapelrätt.
- Världskrigen: I båda världskrigen fick Haparanda en viktig roll vid olika sorters gränshandel, och för mottagande av flyktingar.
- 1930: Torneå och Haparanda förenades med en landsvägsbro. Tidigare fanns endast en gångbro i trä.
Uffe säger:
Tusen tack för denna! Fanns ställen jag inte kände till!
19 augusti 2023 — 9:31
Helena säger:
Tack för din kommentar Uffe! Roligt att vårt reportage uppskattades!
19 augusti 2023 — 18:02
Mariann säger:
Lite kuriosa om Lenin i Haparanda och på väg mot tsarens Ryssland. För den 15/4 1917 kom han med sitt sällskap fram till stan.
Han kom med tåg från alperna och stannade först i Stockholm på PUB och köpte sig nya kläder.
Sedan lär han även gjort stopp både i Jörn och Boden.
Det finns tydligen en plakett i väntsalen på järnvägsstationen till minne av händelsen
21 augusti 2023 — 20:12
Lena i Wales och lite överallt säger:
Jag har aldrig varit i Haparanda, men skulle gärna vilja åka dit. Vet inte varför denna stad alltid fascinerat mig.
30 augusti 2023 — 9:00
Seppo säger:
Haaparannalla
26 juni 2024 — 9:35