Vad kan man göra i Kalix? Denna lilla norrländska ort är känd för exklusiv löjrom och bjuder också på vacker natur och intressanta sevärdheter från kalla kriget. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Kalix.
Innehållsförteckning
Kalix
Kalix är en mindre ort i Norrland, som vi besökte under vår husbilsresa, på vägen mellan Haparanda och Luleå. Vi hade inte planerat att göra något längre stopp här, men det blev en späckad heldag, eftersom det visade sig att det fanns en hel del att se och uppleva.
Kalix ligger vid Kalixälven i Norrbotten, 78 kilometer nordost om Luleå.
Vad kan man göra i Kalix?
Vad kan man då göra i Kalix? Det visade sig att det finns flera intressanta platser att upptäcka. Här är våra bästa tips på saker att göra i Kalix, samt i närområdet.
1. Besök Kalix kyrka
Kalix kyrka ligger nära E4:an i centrala Kalix, där den lyser upp i en härlig röd färg. Detta är Sveriges nordligaste medeltidskyrka, uppförd under den första halvan av 1400-talet. Den vackra klockstapeln timrades av hantverkare år 1731, och i stapeln hänger tre kyrkklockor, varav den äldsta gjöts redan år 1682.
2. Upptäck Strandängarna
Strandängarna är ett trevligt område i Kalix som ligger vid Kalixälvens strand. Området ligger på promenadavstånd från centrum, förbundet med gångtunnlar under E4:an.
Det här området bjuder på semesterkänsla med gästhamn och utsikt över vattnet. Här hittar du miniatyrstaden ”Kalix lilla trästad” med trampbilar för de minsta samt Strandängsbadet, med tempererade pooler. I området finns också Kalix camping samt Kalix fiskemuseum, som håller öppet vissa tider på sommaren. Under vintersäsongen kan man istället åka skridskor, pulka eller skidor i vinterlandet vid Strandängarna.
3. Promenera ut till Vassholmen
Vassholmen är en ö i Kalix älv, som under flottningsepoken användes som ett skiljeställe för timmer. Idag är ön ett populärt besöksmål med många aktiviteter och kulturevenemang på sommaren.
Man tar sig sommartid ut till ön via en flytande tillgänglighetsanpassad bro. På ön finns ett gäng gamla byggnader, varav en fungerar som flottningsmuseum. När vi var här höll också det mysiga caféet öppet.
4. Se roliga skulpturer vid Militärt Överskott
När vi var på väg mot Kalix fick vi tips om att stanna vid Militärt Överskott, som ligger öster om Kalix, eftersom det finns en del roliga skulpturer här. Och det gör det verkligen! Dessutom kan det vara riktigt kul att kika runt i butiken. Ett trevligt stopp längs vägen!
5. Gör ett stopp vid gårdsbutiken Bagarstugan
Ett annat stopp man kan göra längs vägen, mellan Militärt Överskott och Kalix, är vid gårdsbutiken Bagarstugan. Den här lilla butiken ligger i en charmig miljö på landet, och här ska finnas både inredning och delikatesser. Öppettiderna är dock begränsade så kolla dem innan du åker hit. Vi åkte på vinst och förlust, och möttes av att det var stängt.
6. Spana in Nässkatans fiskeläge
Nässkatans fiskeläge är en av de bäst bevarade små fiskehamnarna från 1700-talet som du hittar längs den svenska Bottenvikskusten. Platsen används fortfarande av fiskare, och är otroligt charmig med små röda stugor, bryggor och båtar.
7. Se ubåtsmuseet i Töre hamn
I Töre hamn, strax väster om centrala Kalix, finns ett ubåtsmuseum där du kan kolla in Sveriges enda svensktillverkade miniubåt HMS Spiggen II. Miniubåten byggdes år 1990, under en period då ubåtskränkningar i svenska vatten var en het fråga, för att användas som målubåt vid ubåtsjaktövningar.
Ubåten, som är 11 meter lång och har plats för tre-fyra personer, skänktes till Kalix kommun när den inte längre behövdes. Idag står den i en fin museihall där den sommartid visas tillsammans med både skriftlig information och personal som gärna berättar mer.
Vid ubåtsmuseet finns dessutom en så kallad ”sommarstugekanon”. Detta är alltså en av alla de kanoner som förr stod fullt stridsdugliga, men kamouflerade, i sommarstugor som snabbt kunde rivas vid behov.
8. Gå en guidad tur i Siknäsfortet
En av de absolut mest intressanta sakerna du kan göra i Kalix är att besöka Siknäsfortet. Detta underjordiska fort byggdes under kalla kriget för att försvara Töre hamn, Sveriges nordligaste djuphamn, samt för att fördröja en eventuell fientlig framryckning mot Boden. Ovan jord ser man bara ett par militära pjäser som sticker upp, men under jord finns ett helt fort med allt från sovsalar till militär teknik, liksom en del rum med utställningar.
Att följa med på en guidad tur i Siknäsfortet är mycket intressant. Medan man upptäcker fortets olika våningar berättar guiden om försvarsplanerna under kalla kriget, om den så kallade ”Kalixlinjen” och om militärernas liv i fortet.
Sommartid ges turerna flera gånger per dag, och det går bra att dyka upp vid rätt klockslag utan att boka i förväg. Övriga tider på året är det möjligt att boka visningar för grupper. Dessutom, om man är minst fyra personer, kan man boka en annorlunda upplevelse i form av boende i sovsalarna, inklusive frukost.
9. Smaka Kalix löjrom
Kalix löjrom är rom från siklöja som fiskats i Bottenviken, och kalixlöjrom är sedan 2010 en skyddad ursprungsbeteckning. Varje honfisk ger cirka 3-5 gram rom, och det enda som tillsätts innan infrysning är fyra procent salt.
Löjrom från Kalix är en exklusiv delikatess som kan avnjutas på olika sätt. Vi provade inte just nu, men vi har ätit den fantastiska löjrommen vid andra tillfällen. Fotot nedanför är från när vi åt löjromssemla, med kalixlöjrom, på Hotel Clarion Sign i Stockholm för något år sedan.
För den som vill djupdyka lite mer i löjromsvärlden så erbjuder företaget Cold Adventures aktiviteter som exempelvis löjromssafari.
10. Upplev naturen
Kalix är omgivet av fantastisk natur, som kan upplevas på många olika sätt. Man kan till exempel cykla, vandra, paddla kajak eller fiska. Om du vill vandra finns bland annat Nationalälvleden och Skridfinnarleden.
Att göra i Kalix på vintern
Vi besökte Kalix på sommaren, men det finns förstås också mycket att göra i Kalix på vintern och vårvintern. Under den snörika säsongen kan du åka skidor eller skridskor och göra olika äventyrliga utflykter. Det finns till exempel företag som erbjuder snöskovandring, huskysafari och isfiske. För barnen finns möjlighet att åka skridskor, skidor och pulka i vinterlandet på Strandängarna.
Mer att se och göra i Kalix
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Kalix utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.
- Fattenborg fornlämningsområde innehåller gravar och boplatsvallar som är 3 500 – 4 000 år gamla.
- Filipsborgs herrgård är ett hotell som erbjuder aktiviteter, såsom älvsafari, huskysafari, isfiske med mera. (Nyborgsvägen 195)
- Jockfallet är ett mäktigt vattenfall med 9 meters fallhöjd i Överkalix.
- Morjärv kyrka uppfördes 1928-1929 av byggmästare S. A. Englund.
- Överkalix med Brännaberget, med utsikt, och Brännvalls café, med 1950-talsinredning.
Var kan man bo i Kalix, eller stå med husbilen?
I Kalix finns flera olika hotell och vandrarhem att välja på. Om du reser med husbil eller husvagn kan du ta in på Kalix camping, som ligger fint vid Strandängarna.
Mer att se och göra i närheten av Kalix
Från Kalix är det inte så långt till Haparanda och Torneå, som är ett intressant gränsområde. Missa heller inte den läckra Kukkolaforsen. Om du istället styr kosan söderut kan du ta dig till Luleå, där du bland annat kan besöka Gammelstads kyrkstad, som är ett Unesco världsarv.
Högakustenbron vid Höga Kusten
Igår åkte vi över Högakustenbron. Högakustenbron är en hängbro över Ångermanälven, som är riktigt imponerande. Det…
Shopping på Stora Nolia i Piteå
Nu är vi färdiga med Stora Nolia-mässan och befinner oss på väg söderut i husbilen. Detta…
Grusväg till Lycksele – och kväll på Granö camping
Resan mot Lycksele gick riktigt bra … tills GPS:en fick för sig att leda in oss…
Höghöjdsbana vid Vindelälven
Vi hade bokat forsränning i Vindelälven kl. 12, men när vi kom fram till Forsknäckarna i…
Resmål i norra Sverige – 10 favoriter
Är du sugen på att utforska resmål i norra Sverige? Det blir mer och mer populärt…
Forsränning i Vindelälven – äventyr på riktigt
Idag har vi gjort forsränning i Vindelälven. Arrangörerna heter Forsknäckarna och turen utgick från Ekorrsele, mellan…
Gullviks havsbad i Höga kusten – en fin camping
Nu har vi lämnat Umeå och tagit oss till Höga kusten och Gullviks havsbad och camping….
Alpina VM i Åre 2019 – kungligt, festligt, fartfyllt
Just nu pågår Alpina VM i Åre 2019, och vi har hängt på världsmästerskapet under några…
First camp i Umeå – fin camping och grillad fisk
Här kommer i hälsning från First Camp i Umeå. Nu har vi påbörjat resan söderut, efter…
Tre timmar i Östersund
Jag skulle ha flugit från Arlanda till Östersund 08:00 i morse. Men vad händer? När jag…
Dansshow med Tony Irving på Stora Nolia
Idag gästades Stora Nolia-mässan i Piteå av Tony Irving och ett gäng dansare från programmet Let’s…
Stora Nolia i Piteå – mässan med allt
Vi är inne på vår tredje dag på Stora Nolia-mässan i Piteå och vi kan bara…
”Gör om mig” på Stora Nolia
Igår eftermiddag var det dags för ”Gör om mig” på Stora Nolia-mässan i Piteå. Det var…
Värt att veta om Pite havsbad
Nu har vi kommit i ordning här på Pite havsbad. Vi står fint med vår husbil…
Spahotell i Åre – naturnära på Copperhill Mountain Lodge
Vi har tillbringat några timmar på ett skönt spahotell i Åre, nämligen på det naturnära och…
På väg norrut – från Idre till Ytterhogdal
Nu är vi på väg norrut i husbilen! Vi har lämnat Idre och är på väg…
I Östersund som turist – en härlig vinterstad
Vad gör man i Östersund som turist? Vi besökte Östersund för någon vecka sedan, i samband…
På plats i Piteå – inför Stora Nolia 2016
Nu är vi på plats i Piteå och beredda inför Stora Nolia-mässan som startar imorgon. Det…
Fler tips på saker att göra i Kalix?
Har du besökt Kalix? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Kalix? Berätta gärna!
Fakta om Kalix
- Landskap: Norrbotten
- Folkmängd: Drygt 15 000 (2023)
- Namnet: Kalix på svenska, Kainuu på finska, Kainus på meänkieli och Gájnaj på lulesamiska. Ortsnamnet kommer från Kalixälven. Älvnamnet är en försvenskning av det nordsamiska namnet ”Gáláseatnu”, där förleden betyder vada eller sval och efterleden betyder älv.
- Språk: Svenska. Finska, tornedalsfinska, lule- och nordsamiska samt meänkieli talas också i området, som minoritetsspråk.
Kalix historia
- 1660-talet: Man började bryta malm och anlade Kalix kopparbruk vid Moån söder om Bodträsk.
- 1700-talet: Skeppsbyggeri var en viktig näring.
- 1700-talets slut: Börkfors bruk startades.
- 1801: Järnbruket i Törefors startades.
- 1808-1809: Kalix drabbades hårt av det finska kriget. Nederkalix kyrkstad brann 1809.
- 2001: Kalix utsågs till Sveriges första IT-kommun.
Annar Aas säger:
Trevlig läsning. 1966 när jag behövde starta någon sorts utbildning i Sverige (växte upp i Norge) kom jag in på Kalix folkhögskola, som alltid varit populär. En högstatusskola i norra Sverige. Vintern skrämde mig så jag gick på Södra vätterbygdens folkhögskola i Jönköping i stället. Huvudman för båda dessa folkhögskolor var Svenska missionsförbundet. Kalix har en särskild plats i mitt livs minnesbank, så tack för reportaget.
20 augusti 2023 — 8:59
Helena säger:
Roligt att höra att du uppskattar artikeln! Norrland på vintern kan nog vara fantastiskt om man gillar det, men en väldigt lång vinter om man tycker att det är tufft med kylan och snön …
21 augusti 2023 — 7:31
Uffe säger:
Ännu en bra artikel!
20 augusti 2023 — 9:16
Helena säger:
Roligt att höra att du gillar den!
21 augusti 2023 — 7:32
Eva Lundbäck säger:
Ni glömmer fantastiska Nordic lappland på Frevisören. Där kan du äta väldigt god mat, promenera ut på havsudden i gammelskog, bada i lagunen nedanför restaurangen. Vintertid även åka hundspann ut på havet, bada i isvak, åka ut på skoterturer, besöka Gölihatten en rullstensås med möjlighet att grilla över öppen eld. M.m
24 augusti 2023 — 7:53
bmlarsreseblogg säger:
Kalix hoppade vi över på vår färd norrut förra hösten. Vi kände att färden norrut tog lite för lång tid när vi ville stanna på alla intressanta ställen. Nu inser vi att det finns en del sevärt där också. Siknäsfortet tycker vi påminner om den intressanta guidade tur vi gjorde på Femörefortet nu i sommar.
20 augusti 2023 — 13:25
Helena säger:
Det är ju svårt att hinna stanna överallt! Vi har stannat på många ställen under den här resan, men då har vi istället fått hoppa över andra ställen, som vi inte hunnit till, det går ju inte att hinna allt … Siknäsfortet var mycket intressant, liksom Hemsö fort som vi besökte tidigare i somras. Kan tänka mig att Femörefortet också att intressant att besöka. Där har vi bara varit utanför, när det var stängt …
21 augusti 2023 — 7:34
Mattias Johansson säger:
Nordic Life Experience erbjuder hyra av kajaker, SUP-brädor och cyklar samt guidade paddlingar, vandringar och snöskoutflykter i Kalix närområde. Läs mer på nordiclifrxp.se
21 augusti 2023 — 18:30
Mattias Johansson säger:
http://www.nordiclifexp.se är korrekta adressen =)
23 augusti 2023 — 7:44
Annelie säger:
Så roligt att ni uppmärksammar vår fina kommun. Här kommer lite fler tips
I Marieberg finns ett Museum om Kalixlinjens historia, militära fordon och café,
Besök Kvarngården i Björkfors där det även finns ett bygdemuseum.
Storöns och Frevisörens havsbad är fina stränder vid havet för den som vill bada. Frevisören erbjuder även minigolf, stugor och har en fin restaurang.
Upplev Baskeri Skärgård erbjuder turer med båt runt skärgården som varmt kan rekommenderas. Olof är dessutom en förträfflig guide vad gäller historien runt Båtskärsnäs och Axelsvik. Isbrytarsafari erbjuds vintertid från just Axelsvik.
22 augusti 2023 — 23:47
Anonym säger:
Ni missade Kalixlinjens Museum i Marieberg. Dåligt. Kolla deras hemsida i alla fall.
25 augusti 2023 — 12:43