Vilka färjor går från Sverige till Tyskland? Vi har rest många gånger från Sverige till Tyskland och här listar vi några olika färjeöverfarter som går direkt från Sverige till Tyskland, samt några andra möjliga resrutter.
Innehållsförteckning
Vilka färjor går från Sverige till Tyskland?
Det går flera olika färjor från Sverige till Tyskland, med flera olika rederier. Färjeöverfarterna avgår från olika städer i Sverige och ankommer till olika städer i Tyskland. Här har vi listat några alternativ. Vilken färja till Tyskland du vill välja kan bero på varifrån du åker, vart du ska och en del andra faktorer.
1. Göteborg – Kiel
Stena Line kör från Göteborg till Kiel, och är den färja som tar längst tid. Å andra sidan är detta kanske den allra trevligaste färjan för den som vill njuta av en mysig färjeresa med god mat, barhäng och kanske en lyxig hytt.
- Rederi: Stena Line
- Restid: Cirka 13 timmar
- Att se och göra i och runt ankomstdestinationen: Hamnstaden Kiel, vikingamuseet Haithabu, Husum och Sankt Peter-Ording vid Nordsjökusten, Bad Segeberg och storstaden Hamburg.
2. Trelleborg – Rostock
Både Stena Line och TT-Line trafikerar rutten Trelleborg – Rostock. Det här är en rutt som passar bland annat om du vill ta dig ner mot Berlin eller vidare söderut.
- Rederi: Stena Line eller TT-Line
- Restid: Cirka 6,5 timmar
- Att se och göra i och runt ankomstdestinationen: Den historiska staden Wismar, Schwerins slott, den fina staden Waren och storstaden Berlin.
3. Trelleborg – Travemünde
Sträckan mellan Trelleborg och Travemünde trafikeras av TT-Line. Detta är ytterligare ett alternativ från Trelleborg, om man hellre vill ankomma till Travemünde.
- Rederi: TT-Line
- Restid: Cirka 7,5 timme
- Att se och göra i och runt ankomstdestinationen: Unescostaden Lübeck, badorten Timmendorfer strand, den historiskt intressandra staden Wismar, Schwerins slott och storstaden Hamburg.
4. Trelleborg – Sassnitz
FRS Baltic, som trafikerar sträckan Trelleborg – Sassnitz, erbjuder den absolut snabbaste överfarten mellan Sverige och Tyskland. Katamaranen ”Skåne Jet” håller hög hastighet över Östersjön, och om du hinner med det så finns det också restauranger där du kan äta.
- Rederi: FRS Baltic
- Restid: Under 2,5 timme
- Att se och göra i och runt ankomstdestinationen: Ön Rügen med vita kalkstensklippor, trädtoppsbana och smalspårig järnväg, samt de historiska städerna Stralsund och Greifswald.
5. Malmö – Travemünde
Sträckan mellan Malmö och Travemünde trafikeras av rederiet Finnlines. På denna färja är det möjligt att boka el till husbilen under överfarten om man vill och med en egen hytt blir resan riktigt bekväm.
- Rederi: Finnlines
- Restid: Cirka 9 timmar
- Att se och göra i och runt ankomstdestinationen: Unescostaden Lübeck, badorten Timmendorfer strand, den historiskt intressandra staden Wismar, Schwerins slott och storstaden Hamburg.
Vilka färjor går från Sverige till Tyskland? – en bubblare
Under en period trafikerade rederiet Hansa Destination sträckan Nynäshamn – Visby – Rostock. Företaget har ställt in all trafik under 2023, på grund av höga bränslepriser, enligt information på deras webbplats. De skriver att de har planer på att komma tillbaka 2024, så det återstår att se om det blir så.
Fler vägar bär till Tyskland – att resa via Danmark
Utöver färjor som går direkt från Sverige till Tyskland så finns det ju fler vägar som bär till Tyskland. Du kan till exempel ta Öresundsbron från Malmö till Danmark eller ta färja Helsingborg – Helsingör, med rederiet ForSea, och sedan exempelvis fortsätta med färja Rødby – Puttgarden.
Färjor från Sverige till Tyskland – vilken ska man välja?
Så, vilka färjor går från Sverige till Tyskland, och vilken ska man välja? Valet beror förstås på vart du reser ifrån och vart du ska. Priset kan ju också spela roll, men eftersom det varierar beroende på säsong, veckodag, typ av fordon, tillfälliga erbjudanden och andra saker, så är det bäst att kolla för just ditt fordon just när du ska åka. Har du någon favoritrutt, som du brukar åka när du ska till Tyskland?
bmlarsreseblogg säger:
Vi åker gärna Göteborg – Kiel när vi åker ut i Europa, nära till Göteborg och så vaknar man nästa morgon och är efter en god frukost redo för Tyskland. Nu när dieselpriserna skjutit i höjden slipper vi ca 50 mil på vägarna och det är ju inte gratis att åka över broarna eller ta någon av de andra färjelinjerna heller. Hem blir det ofta Rostock – Trelleborg då vi brukar boka det någon dag innan.
24 augusti 2023 — 9:08
Anonym säger:
Färjan Trelleborg- Sassnitz har inte gått på flera år!!!
28 augusti 2023 — 9:20
Helena säger:
Hej! Hur menar du då? Det står på deras hemsida att de kör och det går även att boka: https://www.frs-baltic.com/sv/
28 augusti 2023 — 9:25
Monica säger:
Vi är inte alls förtjusta i färjealternativet, Trångt, bökigt med alla trånga trappor, folk precis överallt, löpande band på restaurangerna. Med liten hund har det verkligen inte varit lätt heller. Ibland timslånga vänteköer. Vi har inte velat binda upp oss med tidsbokning heller.
I många år var det färjan Helsingborg-Helsingör och sedan Rödby- Puttgarden som gällde. Resans tristaste etapp. Numera är det alltid Öresundsbron och de danska broarna ner till Tyskland – antingen för resmål där eller fortsättning längre söderut. Det är något längre, är överkomligt med bropass och man slipper köer och kan köra hela tiden. Och upptäcka det trevliga Danmark vid sidan av allfarvägarna på kuppen!
28 augusti 2023 — 10:10