Meny Stäng

Att besöka Nämforsens hällristningar – en fascinerande plats

Att besöka Nämforsens hällristningar i Ångermanland är en fascinerande upplevelse, dels för att naturen vid forsen är fantastisk, men främst för att detta är en av norra Europas största hällristningsplatser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nämforsens hällristningar i Näsåker

Nämforsens hällristningar inkluderar inte mindre än 2 600 bilder, som ristats in i stenen, strax intill den vilda Nämforsen i Ångermanälven.

Ångermanälven

Nämforsens hällristningar ligger i Näsåker i Sollefteå kommun, cirka 118 kilometer från Örnsköldsvik.

Att besöka Nämforsens hällristningar

Att besöka Nämforsens hällristningar är en intressant upplevelse, inte minst om man gillar forntida historia. Det går bra att parkera i närheten, utan kostnad, och man kan sedan promenera runt på egen hand i området, på träspångar med räcken. Sommartid arrangeras ibland också guidade turer.

Att besöka Nämforsens hällristningar
Att besöka Nämforsens hällristningar

En liten bit från hällristningsområdet, med fantastisk utsikt över forsen, ligger Nämforsens hällristningsmuseum. Museet var dessvärre stängt när vi var här, men när det är öppet visas utställningar om hällristningar och forntida boplatser vid forsen. I museet, som huvudsakligen håller öppet på sommaren, finns också café, butik och aktiviteter för barn.

Att besöka Nämforsens hällristningar - museum

Nämforsens kraftverk

Nämforsens hällristningar ligger precis intill Nämforsens kraftverk. Eller så borde man kanske säga tvärtom, att kraftverket ligger vid de forntida bilderna. Hällristningarna har ju funnits här i uppemot 6000 år. Kraftverket byggdes 1944-1947, och var Vattenfalls första vattenkraftverk i Ångermanälven.

Under sommarmånaderna släpper kraftverket på vatten i forsen, för att skapa atmosfär. Och ja, det brusande vattnet ger en speciell känsla!

Ångermanland

Hällristningarna vid Nämforsen

Man tror att de äldsta hällristningarna vid Nämforsen ristades in av stenålderns jägarfolk för mer än 6000 år sedan, det vill säga runt 4000 före Kristus. Antagligen var detta en viktig boplats, och kanske också en samlings- eller kultplats. Det är svindlande att försöka föreställa sig hur våra forntida förfäder satt här och knackade i stenen. Vad tänkte de på? Vad ville de säga med sina bilder?

Att besöka Nämforsens hällristningar

Nämforsen är en av norra Europas största hällristningsplatser och det finns nästan 2 600 hällristningar här. Vi trodde först att vi skulle få se ännu fler än vad vi fick, men vi förstod efter ett tag att många av ristningarna finns på öar ute i forsen, och dessa kan inte besökas på grund av kraftverket. Vi fick dock se många nog, och de som kan ses av besökare är imålade med röd färg för att lättare kunna urskiljas.

På hällarna vid forsen finns massor av bilder, som föreställer allt från människor och båtar till älgar, fiskar och föremål.

Att besöka Nämforsens hällristningar

Framför allt är det dock älgar på bilderna. Älgarna hade en central betydelse bland fångstfolken i norr, vilket man kan se både på ristningarna och på älgben som hittats vid forntida bosättningar.

Näsåkers nipor

Strax intill Nämforsens hällristningar kan man vandra vid ”Näsåkers nipor”. Så vad är då en nipa? Jo, vid norrländska älvar uppstår ibland erosionsbranter av sand, och dessa kallas för ”nipor”.

Att besöka Nämforsens hällristningar - Näsåkers nipor

Niplandskapet vid älven är vackert, och här kan man också upptäcka en del äldre byggnader. Här finns en bland annat en skvaltkvarn från 1700-talet, där man en gång i tiden malde säd till mjöl.

Att besöka Nämforsens hällristningar - Näsåkers nipor

Förr i tiden fanns det mycket lax i Laxbäcken, och det var kanske en av anledningarna till att människor valde att bo här. Idag finns det inte längre någon lax, på grund av kraftverket, men i bäcken kan man se rekonstruktioner av gamla laxtinor och laxburar.

Att besöka Nämforsens hällristningar - Näsåkers nipor

En sevärdhet i närheten: Gammelgården

Ytterligare en sevärdhet som man kan spana in i närheten av hällristningarna är Gammelgården i Myckelgensjö. Eller nåja, det är 45 minuter emellan med bil, men när man kommer uppåt i Sverige börjar man ju se lite annorlunda på avstånd. Det är relativt nära, och det kan hända att du har vägarna förbi på vägen till eller från Nämforsens hällristningar.

Gammelgården i Myckelgensjö.

Gammelgården är mycket väl bevarad och ligger fantastiskt vackert, med en vidsträckt utsikt över Myckelgensjösjön. Här finns ett 30-tal timrade hus med olika funktioner.

Gården ligger på sin ursprungliga plats och har mycket att berätta om norrländskt jordbruk under självhushållets tid. Faktum är att gården nämns redan på 1500-talet och finns med på en karta från år 1695. Den brukades ända in på 1930-talet. Dessutom har gården använts för att spela in scener i filmen om ”Barnen från Frostmofjället”.

På sommaren håller huvudbyggnaden öppet, och då ska det också finnas café på gården. När vi var här var det stängt, men man kunde ändå kika runt på gården, läsa på informationsskyltarna och till och med kika in genom fönstren. Det finns för övrigt en digital guide via Västernorrlands museum.

Var kan man bo, eller stå med husbilen?

I Näsåker ligger Näsåker camping och stugby, där man kan bo med egen husbil/husvagn eller i stuga. Vi stannade bara en natt vid Nämforsens hällristningar och valde att fricampa på en parkeringsplats i närheten av älven.

Ångermanälven

Mer att se i närheten

Från Nämforsens hällristningar kan du bland annat ta dig till Sollefteå och Kramfors. Du kan också upptäcka Örnsköldsvik och Härnösand samt hela Höga kusten med härliga naturupplevelser såsom Skuleberget och Slåttdalsskrevan. Nedan hittar du ännu fler tips till Ångermanland.

Alla våra bästa tips om Ångermanland: Klicka på bilden

Har du besökt Nämforsens hällristningar?

Att besöka Nämforsens hällristningar var väldigt intressant tyckte vi! Har du varit här? Hur var din upplevelse? Berätta gärna i en kommentar!

Fakta om Nämforsens hällristningar

  • Adress: Nipvägen 7, Näsåker
  • Kommun: Sollefteå kommun
  • Län: Västernorrlands län
  • Landskap: Ångermanland
  • Öppettider: Hällristningarna kan ses året om. Museet håller främst öppet under sommarsäsong. För exakta öppettider se museets webbplats.
  • Pris: Museet har gratis inträde, och det är också kostnadsfritt att se hällristningarna.
  • Guidning: Under sommaren arrangerar museet guidade turer på hällristningsområdet. Det finns också en mobil guide.
  • Läs mer: Du hittar mer info på museets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev