Vad kan man göra i Skellefteå? Denna norrländska stad bjuder på både kultur och historia, samt en hel del vacker natur. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Skellefteå.
Innehållsförteckning
Skellefteå
Skellefteå är en norrländsk stad vid Skellefteån. Idag är detta en ort som växer, och på senare år har man bland annat hört om det stora företaget Northvolt, samt om The Wood Hotel by Elite och Sara kulturhus, i en av världens högsta träbyggnader.
Vi besökte Skellefteå under vår husbilsresa runt Bottniska viken, och här har vi samlat våra bästa tips på saker att se och göra i Skellefteå.
Skellefteå ligger vid kusten i Västerbotten, cirka 137 kilometer norr om Umeå.
Vad kan man göra i Skellefteå?
Vad kan man då göra i Skellefteå? Det finns en del intressanta platser att upptäcka i centrala stan, och dessutom omges orten av många fina naturområden. Här är våra bästa tips på saker att göra i Skellefteå, samt i närområdet.
1. Fascineras av Sara kulturhus
Den mest speciella byggnaden i Skellefteå är Sara kulturhus, som är ett av världens högsta trähus. I byggnaden ryms Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Skellefteå stadsbibliotek och Museum Anna Nordlander. Byggnaden innehåller dessutom The Wood Hotel samt tre restauranger och ett spa på 20:e våningen.
Byggnaden är riktigt läcker, och det är helt klart värt att kika in. Om du inte vill äta eller se konst kan du bara sitta i trappan en stund och beundra arkitekturen.
2. Kika in i Museum Anna Nordlander
MAN (Museum Anna Nordlander) har fått sitt namn efter konstnären Anna Nordlander (1843-1879), som föddes i Skellefteå och var en av de första kvinnorna som studerade vid Kungliga konstakademin i Stockholm. Museet, som du hittar en trappa upp i Sara kulturhus, har som mål att ”provocera, engagera och synliggöra konsten i samhället”.
3. Upptäck Skellefteå med cykel
Vi tyckte att det var perfekt att upptäcka Skellefteå med cykel. Vi cyklade bland annat längs med Skellefteälven, över Lejonströmsbron och därefter in mot centrala stan. Om du är ute efter lite större cykeläventyr finns cykelleder vid Lövånger och vid Kalvträsk och Vitbergens naturreservat. Dessutom finns Skellefteå Bike Arena och Bygdsiljum Bike Park.
4. Spana in Lejonströmsbron
Lejonströmsbron går över Skellefteälven, strax intill Landskyrkan, och är Sveriges äldsta bevarade träbro. Bron stod först klar 1737, men förstördes av vårfloden 1772, och fick byggas upp på nytt. Eftersom bron krävde ständigt underhåll tog man betalt, så kallade bropengar, för att passera över bron.
Bron stod för övrigt i händelsernas centrum under ”Slaget på Lejonströmsbron”, som utspelade sig under Finska kriget 1808-1809. Den 15 maj 1809 stormade en rysk styrka på runt 3000 man ner mot kyrkan, och den svenska truppen på 650 man fick retirera över bron. Efter ett par timmars strid tog sig ryssarna över isen och svenskarna fördrevs till Yttervik, där de tvingades att kapitulera. Runt 130 svenskar dödades eller sårades denna dag.
5. Besök Nordanå friluftsmuseum
I Nordanåparken i Skellefteå ligger Nordanå friluftsmuseum. Här hittar du ett antal historiska byggnader, såsom paviljong, vagnslider, lanthandel, smedja och saltkvarn. Året runt kan man strosa runt utomhus bland byggnaderna. Vissa tider arrangeras också olika evenemang och aktiviteter här.
6. Strosa runt i Bonnstan
Bonnstan i Skellefteå har anor ända sedan 1600-talet, och är en kyrkstad som användes som övernattningsplats av de församlingsbor som bodde långt från kyrkan. Precis som i andra kyrkstäder blev platsen en samlingspunkt för allt från handel och släktträffar till frierier.
Fortfarande idag ägs husen av privatpersoner och på somrarna arrangeras marknader och andra evenemang. Över huvud taget är detta en fantastiskt charmig miljö, med massor av historia i väggarna.
7. Besök Skellefteå Museum
På Skellefteå museum finns utställningen ”Storsia” som berättar om regionens historia samt ”Barnsia” där yngre barn kan leka och lära om livet förr i tiden. Dessutom visas andra tillfälliga utställningar.
8. Beundra Landskyrkan
Skellefteå landsförsamlings kyrka, eller ”Landskyrkan” som den vanligtvis kallas, är en senmedeltida kyrka som uppfördes runt år 1500. I slutet av 1700-talet byggdes kyrkan om till korskyrka i nyklassicistisk stil, efter ritningar av arkitekten Jacob Rijf. En mycket vacker kyrka!
Strax intill kyrkan hittar du dessutom en fin liten bro, till en mindre ö i Skellefteälven.
9. Paddla kajak i Skellefteå
En sak som du kan göra i Skellefteå, om du vill uppleva naturen, är att paddla kajak. Det finns många olika ställen som hyr ut kajaker, och det finns många olika ställen där man kan paddla. Du kan paddla i Skellefteälven, i havet eller i sjöar såsom Burträsket.
10. Motionera på Vitberget
Vitberget ligger strax intill centrala Skellefteå och passar för motion och äventyr, både sommar och vinter. På vintern kan man åka längdskidor och utförsåkning. På sommaren kan man vandra eller cykla mountainbike, till exempel i bikeparken, som är Skandinaviens största cykelanläggning. Dessutom finns utegym och hinderbanor, för både barn och vuxna.
11. Upptäck Byske kyrka och kyrkstad
I Byske, strax norr om Skellefteå, ligger den fina Byske kyrka. Kyrkan, som invigdes 1872, ligger på en höjd som kallas Kyrkberget. Titta gärna in, för denna kyrka är vacker invändigt!
Bredvid kyrkan ligger Byske kyrkstad, som anlades 1867 och är en av de sista kyrkstäderna som uppfördes i Sverige. Från början planerades 89 stugor, men man byggde bara nio, varav åtta finns kvar.
12. Semestra vid Byske havsbad
Byske Havsbad är dels en badstrand och dels en femstjärnig camping. Sandstranden är riktigt fin, med mjuk finkornig sand, och här finns också badbrygga, grillstugor samt restaurang, café och kiosk.
Campingen är en familjevänlig semesteranläggning med massor av aktiviteter. Här finns ett tempererat poolområde med vattenrutschbanor, äventyrsgolf och möjlighet att hyra cyklar och trampbåtar.
13. Vandra vid Bjuröklubb
Bjuröklubb naturreservat ligger söder om Skellefteå, och är ett välbesökt utflyktsmål. Naturreservatet utgör Västerbottens östligaste punkt och ligger omgivet av hav i tre väderstreck.
Här finns flera olika vandringsleder och platser att upptäcka. Man kan till exempel promenera till den gula fyren från 1859, där du också hittar fina utsiktsplatser och Café Fyren. Det är också populärt att vandra till Sillhällorna, förbi olika fornlämningar eller till statyn ”Sjöjungfrun”.
I naturreservatet hittar du också Storsanden, som är Västerbottens längsta havsstrand. När vi var här var det mulet, med friska vindar och lite regn i luften, men soliga dagar är detta en välbesökt badstrand.
14. Se Lövånger kyrkstad
Lövånger kyrkstad ligger i Lövånger strax söder om Skellefteå, och är en fantastiskt fin och välbevarad kyrkstad, där det också finns ett antal bevarade kyrkstallar. De flesta av dessa kyrkstugor ägs av Lövångers hembygdsförening, och här finns den unika möjligheten att boka in sig för att bo en natt eller två i en kyrkstuga.
Strax intill kyrkstaden ligger Lövånger kyrka, som är uppförd i gråsten i början av 1500-talet.
15. Frossa i Västerbottensost
Vem gillar inte Västerbottensost? Receptet kom till av en slump år 1872 och hålls idag hemligt av tillverkarna. Osten görs av Norrmejerier, på deras lilla mejeri i orten Burträsk, sydväst om Skellefteå.
För övrigt finns också ett gårdsmejeri i Skellefteå som heter Svedjan Ost, som gör flera ostsorter. Säkert intressant att testa!
Mer att göra i Skellefteå för dig som gillar kultur och historia
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Skellefteå utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som gillar kultur och historia.
- Shopping kan göras i centrum, eller i köpcentrum såsom Citycomapaniet eller Vintergatan.
- Skellefteå Summertime är en återkommande musikfestival, som arrangeras på sommaren.
- Trästocksfestivalen är en årligt återkommande musikfestival i Skellefteå med gratis inträde, grundad 1991.
- Västerbottensteatern är regionteater i Västerbottens län, med säte i Skellefteå.
Mer att göra i Skellefteå för dig som gillar natur
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Skellefteå. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som trivs i naturen.
- Burträsket är en sjö med badplatser och möjlighet att paddla kajak eller trampa runt i pedalbåt.
- Fiska kan man göra, exempelvis i Burträsket eller i någon av alla älvar.
- Fågelskåda kan man göra på olika ställen, till exempel vid Bjuröklubb, Ostträsket eller Gärdefjärden.
- Svansele Vildmarkscenter erbjuder exempelvis skotersafari med älgspårning, fiske och bastu. (Svansele 11, Boliden)
- Vandringsleder finns många, såsom Furuögrundsleden, Gruvstigen, Kraftleden, Nasaleden och Linnéstigen.
Mer att göra i Skellefteå med barn eller tonåringar
Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Skellefteå här.
- Bygdsiljumbacken är skidbacke på vintern, och på sommaren förvandlas skidanläggningen till en bikepark. (Bygdsiljum)
- Boda Borg är en plats där man bildar lag och ustätts för olika utmaningar. (Vitberget 10)
- Exploratoriet Science Center har interaktiva utställningar. (Ernst Westerlunds allé Nordanå)
- Lilleputtlandet är en sommarpark med aktiviteter för barn såsom . trafikstad och indianstig. (Granbackavägen 102)
- Skellefteå Adventurepark har höghöjdsbana, vildmarksgruva och paintball. (Varuträsk 1)
- Skellefteå Bike Arena är en modern bike park med pump track, skills-loop, dirt track och tre fina MTB-slingor
- Trampolinhuset är en trampolinpark i inomhusmiljö. (Nöppelbergsvägen 16I)
Att göra i Skellefteå på vintern
Vi besökte Skellefteå på sommaren, vilket var trevligt, men detta är ju också en plats som man kan besöka på vintern. Här är förslag på saker att göra i Skellefteå under den snöiga årstiden.
- Längdskidor kan man åka på många ställen och det finns mer än 40 kilometer spår.
- Storklinta Skidcenter ligger i Jörn och här finns sju nedfarter samt tre barnbackar. (Storklinta 15, Jörn)
- Vinterbada kan man göra, exempelvis vid Stackgrönnan.
- Vinterpromenaden är en skogsstig som körs upp med skoter, så att man kan promenera även vintertid.
- Vitberget är en plats för utförsåkning, snowboard och längdskidåkning.
Var kan man bo i Skellefteå, eller stå med husbilen?
I Skellefteå finns många olika hotell och andra boendealternativ, såsom exempelvis The Wood Hotel by Elite, mitt i stan. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns det också ett gäng olika alternativ i och runt Skellefteå. Vi stod några nätter på en parkering nära Landskyrkan och en natt på en ställplats strax intill Lövånger kyrkstad.
- Byske Havsbad, Bäckgatan 40, Byske
- Burträsk Camping & Stugby, Långåkersgatan 16, Burträsk
- Lövångergården ställplats, vid Lövånger kyrkstad
- Parkering nära Landskyrkan, Brännavägen 23
- Stiftsgårdens ställplats, Brännavägen 25
Mer att se och göra i närheten av Skellefteå
Från Skellefteå är det inte så långt till Piteå, där du bland annat hittar vackra sandstränder samt den fina kyrkstaden Öjebyn. Fortsätter du ännu längre norrut kan du upptäcka Luleå. Om du istället åker söderut kan du ta dig till Umeå som bjuder på studentstämning och flera intressanta museer.
First camp i Umeå – fin camping och grillad fisk
Här kommer i hälsning från First Camp i Umeå. Nu har vi påbörjat resan söderut, efter…
Att göra i Umeå – 18 tips till björkarnas stad
Vad kan man göra i Umeå? Denna norrländska stad, som ibland kallas för björkarnas stad, bjuder…
Forsränning i Vindelälven – äventyr på riktigt
Idag har vi gjort forsränning i Vindelälven. Arrangörerna heter Forsknäckarna och turen utgick från Ekorrsele, mellan…
Grusväg till Lycksele – och kväll på Granö camping
Resan mot Lycksele gick riktigt bra … tills GPS:en fick för sig att leda in oss…
Höghöjdsbana vid Vindelälven
Vi hade bokat forsränning i Vindelälven kl. 12, men när vi kom fram till Forsknäckarna i…
Att göra i Skellefteå – 15 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Skellefteå? Denna norrländska stad bjuder på både kultur och historia, samt…
Fler tips på saker att göra i Skellefteå?
Har du besökt Skellefteå? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Skellefteå? Berätta gärna!
Fakta om Skellefteå
- Landskap: Västerbotten
- Län: Västerbottens län
- Folkmängd: Drygt 75 000 (2023)
- Namnet: Skellefteå på svenska, Skillehte på sydsamiska, Syöldate på umesamiska och Sch’ället eller Schélet på lokal dialekt. Ursprunget till namnet är okänt, men har eventuellt samiskt ursprung.
- Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.
Skellefteås historia
- Förhistoria: Människor fanns i området cirka 6000 före Kristus, och flera fynd har hittats från sten- och bronsålder. Bland annat har man hittat ”Kalvträskskidan”, världens äldsta skidor som är 5200 år gamla.
- 1300-talet: Skellefteå socken bildades.
- 1845: Skellefteå fick stadsrättigheter.
- 1881: Skellefteå fick stapelstadsrättigheter.
- 1900-talet: Skellefteå utvecklades till en viktig industristad.
- 2015: Företaget Northvolt AB grundades, under namnet SGF Energy.
Katarina Söderberg säger:
Vilken bra och innehållsrik artikel. Ni hann med mycket vid ert stopp i Skea. Tyvärr missade jag Von Gogh utställningen den var nedtagen. Lycka till på Elmia! Kram Katarina
03 september 2023 — 12:38
Helena säger:
Roligt att du gillade vårt artikel! Det blev ett gäng dagar i Skellefteå! 🙂 Tack! Och ha det fint!!
03 september 2023 — 17:27
Uffe säger:
Tack igen! På väg från Piteå till Umeå och har ett litet stopp just nu i Skellefteå. Ni hittar små pärlor som vi får ta oss an framöver.
Ha det gött!
03 september 2023 — 13:37
Helena säger:
Roligt att våra artiklar uppskattas! Och ja, det finns många pärlor att upptäcka! 🙂
03 september 2023 — 17:28
Minett säger:
Trevliga tips! Jag har också ett tips. Det är ett café som heter Café på bit. Där man kan fika – spela- shoppa. Man kan spela flipper och tv-spel. Och även köpa tv-spel och tillbehör.
https://cafepabit.se/
03 september 2023 — 13:49
Helena säger:
Tack för tips Minett!!
03 september 2023 — 17:28
Lena - gott för själen säger:
De verkar himla gulliga de där kyrkstäderna. Jag har förstås hört talas om kyrkstäder, men aldrig reflekterat över vad det var. Men nu vet jag. Man får inte bara resetips här inne utan man blir även serverad lite kunskap.emellanåt 🙂
Kram Lena
03 september 2023 — 19:47