Vad kan man göra i Umeå? Denna norrländska stad, som ibland kallas för björkarnas stad, bjuder på allt från takbarer och spännande museer till fantastiska naturupplevelser. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Umeå.
Innehållsförteckning
Umeå
Umeå är en norrländsk universitetsstad, som också är omtalad både när det kommer till kultur och idrott. Hela staden brann ner till grunden år 1888 och när den byggdes upp igen bestämde man att det inte skulle vara för trångt mellan husen och att det skulle planteras björkar på gatorna. Därför har staden fått smeknamnet ”björkarnas stad”.
Umeå ligger vid Umeälven i Västerbotten, cirka 135 kilometer söder om Skellefteå.
Vad kan man göra i Umeå?
Vad kan man då göra i Umeå? Det finns en del att upptäcka, oavsett om du gillar kultur och historia eller trivs bäst i naturen. Här är våra bästa tips på saker att göra i Umeå, samt i närområdet.
1. Spana in arkitektur i centrala Umeå
Umeå bjuder på en hel del spännande arkitektur. När du promenerar runt kan du till exempel spana in den historiska Rådhusparken, kulturhuset Väven och Sara Lidman-tunneln, som är ett 170 meter långt konstverk. Om du är intresserad av arkitektur kan du följa Visit Umeås arkitektur-guide.
2. Promenera längs Umeälven
Umeälven flyter rakt igenom Umeå, och längs denna går en fin promenadväg. Man kan till exempel välja att promenera i västlig riktning, korsa älven över Lundabron till Bälesholmarna, fortsätta till stadsdelen Teg på älvens södra sida och därefter promenera tillbaka till centrum via den fina Gamla bron.
3. Kika in i Umeå stads kyrka
Umeå stads kyrka uppfördes mellan 1892 och 1894, och är den tredje kyrkan på samma plats. Kyrkan ritades av dåvarande stadsarkitekt Fredrik Olaus Lindström, men har genom om- och tillbyggnader ändrats utseende med tiden. Tegelkyrkan är vacker både utvändigt och invändigt.
4. Se konst på Bildmuseet
Ett av de mest populära museerna i Umeå är Bildmuseet, som ligger i en läcker byggnad vid Umeälven, ritad av Henning Larsen Architects i samarbete med White. Här visas ständigt olika aktuella utställningar med internationell samtidskonst, och det är alltid fri entré. Dessutom arrangeras ibland vernissage, guidade visningar, föreläsningar och annat.
5. Upplev Guitars – The Museum
Ytterligare ett museum som du inte vill missa är Gitarrmuseet, eller ”Guitars – The Museum” som det egentligen heter. Detta museum, som ligger mitt i centrala Umeå, bjuder både på en spännande berättelse, fylld av erfarenheter från musikvärlden, och en fantastisk samling av gitarrer.
De två Umeåbröderna Åhdén började tidigt samla gitarrer och enligt dem själva var det tiden före Internet, då priserna fortfarande rörde sig inom rimlighetens gränser, som lät dem bygga upp sin imponerande samling. Till en början höll de den hemlig, till och med för familjemedlemmar, eftersom den var så värdefull. Idag visas gitarrerna för besökare från hela världen.
Museet är betydligt större än vad man först anar, och man kan strosa länge bland elgitarrer och andra musikaliska prylar, i det mycket snygga och moderna museet. Om du vill att berättelserna ska komma till liv ska du inte missa den guidade turen.
6. Besök Västerbottens museum
Om du vill lära dig mer om kultur och historia i Västerbotten ska du ta dig till Västerbottens museum. I detta familjevänliga museum, som alltid har gratis inträde, visas både permanenta och tillfälliga utställningar som tar dig med från dåtid till nutid, och även visar upp konst och hantverk.
7. Strosa bland husen i Gammlia
Vid Västerbottens museum hittar du också friluftsmuseet Gammlia, där man samlat ett 30-tal historiska byggnader. Du kan alltid strosa bland husen, och under somrarna arrangeras olika aktiviteter.
8. Ät på Sjöbris
En sak som du inte vill missa att göra i Umeå är att ta en matbit på restaurang Sjöbris. Denna charmiga och året-runt öppna restaurang ligger med ett fantastiskt läge på Umeälven.
Vi åt en alldeles utmärkt lunch här, tillsammans med vår resebloggarkollega Gunilla från resebloggen 4000 mil. Man kan också äta vedugnsbakade pizzor här och ibland arrangeras livemusik.
9. Ta en drink på Clarion Hotels takbar
Högst upp i Clarion Hotel i Umeå, på våning 13, ligger både brasserie NÒR och en skybar med takterrass och fantastisk utsikt över Umeälven. När vi var här var det lite för kyligt för att sitta ute, men det var läckert att spana in utsikten och vi drack varsin god drink.
10. Upptäck Umedalen skulpturpark
Umedalen skulpturpark är en riktigt läcker skulpturpark med spännande konstverk utspridda över ett relativt stort område, där du kan strosa runt utan kostnad. Enligt Visit Umeå ska det finnas en karta till skulturparken i en vid låda i parken, intill restaurang Bistro Le Garage. Vi missade tyvärr denna karta, vilket nog gjorde att vi missade en del verk, så ett tips är att kika lite noggrannare efter den.
11. Shoppa på Avion
En sak som du kan göra i Umeå om du gillar att shoppa är att ta dig till shoppingcentret Avion. I detta stora butikskomplex hittar du allt från IKEA och stora butikskedjor till lokala boutiquer och restauranger.
12. Gör ett besök vid Röbäck Glas & Lera
I Röbäck, strax utanför centrala Umeå, ligger verkstaden och presentbutiken Röbäck Glas & Lera. Här kan du se på medan hantverkarna blåser glas eller handla hantverk i glas, keramik och andra material. Dessutom visas olika tillfälliga konstutställningar i lokalen.
13. Njut av naturen vid Strömbäck-Kont
Om du vill uppleva vacker natur i närheten av Umeå kan du ta dig till naturreservatet Strömbäck-Kont. Här finns flera vandringsleder och rastplatser, och på sommaren är det också populärt att komma hit för att sola och bada vid klipporna eller vid Simphamns sandstrand.
14. Bada vid Bettnesands havsbad
Gillar du att sola och bada kan du också ta dig till Bettnesands havsbad, där det finns en fantastiskt fin sandstrand och flera beachvolley-planer. Här finns en stor bilparkering och en varm sommardag kan vi tänka att det är mycket populärt att komma hit.
15. Häng vid Norrmjöle havsbad
Inte långt från Bettnesands havsbad ligger Norrmjöle havsbad, som också är en mycket fin sandstrand. Här finns också en golfbana, en camping och en ställplats för husbilar, och sommartid finns även servering.
Detta är en idyllisk plats där vi trivdes mycket bra, och valde att stanna över natten med vår husbil.
16. Gör en utflykt till Norrbyskär
Norrbyskär ligger i ögruppen Norrbyskären och var en gång i tiden hem för en av Europas största sågverksanläggningar. Idag är detta, på sommaren, ett populärt utflyktsmål med natur, historiska byggnader och museum. Vi tog oss inte tid att åka ut till ön denna gång, men spanade in färjan som ska ta runt 15 minuter.
17. Se Norrfors laxtrappa
Ume älvdal är ett område som sträcker sig utmed Umeälven, och här kan man bland annat besöka Norrfors laxtrappa, som är en av Europas mest moderna och konstruerad för både upp- och nedvandrande fisk. Intill trappan finns en rastplats, informationsskyltar och en utsiktsplats.
18. Kika på hällristningar vid Norrfors
I Norrfors finns också ett område med 54 hällristningar, vilka är Sveriges nordligaste hällristningar som har upptäckts. Den största andelen av ristningarna föreställer älgar, och andra föreställer båtar och människor. Älgarna är avbildade i profil, med något som ser ut att föreställa skelett och inre organ.
Mer att göra i Umeå för dig som gillar kultur och historia
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Umeå utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som gillar kultur och historia.
- Kvinnohistoriskt museum är det första museum i Sverige som specialiserat sig på kvinnohistoria. (Storgatan 46a)
- Lev! är ett 170 meter långt glaskonstverk i gång- och cykeltunneln mellan Järnvägstorget och stadsdelen Haga, ibland kallad ”Sara Lidmans tankegång”.
- Norrlandsoperan erbjuder opera- och dansföreställningar, konserter och konstutställningar. (Operaplan 5)
- Olofsfors Bruk är ett tidigare järnbruk med olika aktiviteter på somrarna. (Olofsfors 101, Nordmaling)
- Umeå Folkets hus anordnar olika evenemang. (Vasaplan, Skolgatan 59)
- Väven är ett kulturhus vid Umeälven, där olika evenemang arrangeras. (Storgatan 46a)
Mer att göra i Umeå för dig som gillar natur
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Umeå. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som trivs i naturen.
- Arboretum Norr ligger söder om Baggböle Herrgård och är en ”skogsträdgård” med runt 2 800 träd och buskar av olika arter.
- Granö Beckasin är en annorlunda destination vid Umeälven, där man kan bo i hotellrum i träden.
- Grössjöns naturreservat är ett stadsnära vildmarksområde med fågelsjö, fågeltorn, gammelskog och markerade leder.
- Holmön bjuder på naturreservat, badplatser, fyrplatser, kulturbygder, fornminnen samt ett båtmuseum.
- Nydalasjön erbjuder badplatser, lekplatser, äventyrsstigar, cykelpark, höghöjdsbana samt en gång- och cykelbana runt sjön.
Mer att göra i Umeå med barn
Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Umeå här.
- Curiosum är ett science center för nyfikna personer i alla åldrar. (Östra Strandgatan 32)
- Leos Lekland erbjuder tusentals kvadratmeter redo för lek, bus och äventyr. (Bruksvägen 7)
- Megazone är en nöjesanläggning med aktiviteter för både stora och små. (Östra Rådhusgatan 8B)
- Navet erbjuder möjlighet för bad, upplevelsebad och träning. (Västra Kyrkogatan 6)
- Umelagun är ett tempererat utomhusbad vid Nydalabadets strand. (Nydalasjön 10)
- Umevatoriet är ett publikt observatorium och planetarium. (Umestans företagspark, byggnad 56)
- Älgens hus är en älgfarm med tama älgar, 70 kilometer från Umeå. (Västernyliden 23, Bjurholm)
Att göra i Umeå på vintern
Vi besökte Umeå på sommaren, vilket var trevligt, men detta är ju också en plats som man kan besöka på vintern. Här är förslag på saker att göra i Umeå under den snöiga årstiden.
- Norrsken kan man se om man har tur, och det finns aktiviteter såsom norrskensturer och norrskensfotografering.
- Tavelsjö erbjuder möjligheter för skridskoåkning, längdskidåkning, turer med häst och släde med mera
- Utförsåkning i olika backar såsom Middagsberget, Buberget, Ålidberget, Bräntberget, Agnäs och Kassjö.
Var kan man bo i Umeå, eller stå med husbilen?
I Umeå finns många olika hotell och andra boendealternativ, såsom exempelvis Clarion Hotel. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns det också ett gäng olika alternativ i och runt Umeå. När vi besökte centrala Umeå stod vi på en enkel ställplats på Kyrkogatan, med mycket bra läge men utan service. Vi stod också en natt på den fina ställplatsen vid Norrmjöle strand. Nedan ser du några olika alternativ
- First Camp Umeå – Nydala, Nydalasjön 2
- Ställplats vid Norrmjöle havsbad, Norrmjöle havsbad
- Ställplats Avion, Avion Shopping
- Ställplats på Västra kyrkogatan, Västra kyrkogatan 25
Mer att se och göra i närheten av Umeå
Om du åker norrut från Umeå kan du ta dig till Lövånger kyrkstad samt till Skellefteå, där du bland annat kan besöka Sara Kulturhus och Bonnstan, samt naturområden som Bjuröklubb. Om du istället reser söderut kan du besöka Örnsköldsvik, med museer och parker.
Forsränning i Vindelälven – äventyr på riktigt
Idag har vi gjort forsränning i Vindelälven. Arrangörerna heter Forsknäckarna och turen utgick från Ekorrsele, mellan…
Att göra i Skellefteå – 15 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Skellefteå? Denna norrländska stad bjuder på både kultur och historia, samt…
First camp i Umeå – fin camping och grillad fisk
Här kommer i hälsning från First Camp i Umeå. Nu har vi påbörjat resan söderut, efter…
Höghöjdsbana vid Vindelälven
Vi hade bokat forsränning i Vindelälven kl. 12, men när vi kom fram till Forsknäckarna i…
Grusväg till Lycksele – och kväll på Granö camping
Resan mot Lycksele gick riktigt bra … tills GPS:en fick för sig att leda in oss…
Att göra i Umeå – 18 tips till björkarnas stad
Vad kan man göra i Umeå? Denna norrländska stad, som ibland kallas för björkarnas stad, bjuder…
Fler tips på saker att göra i Umeå?
Har du besökt Umeå? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Umeå? Berätta gärna!
Fakta om Umeå
- Landskap: Västerbotten
- Län: Västerbottens län
- Folkmängd: Drygt 131 000 (2023)
- Namnet: Tidiga varianter av stadens namn är bland annat Huum, Vma och Wmeå. Namnet kommer troligen från det fornnordiska ordet úma (den dånande), alternativt från den finska ordet uoma (flodbädd).
- Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.
Umeås historia
- Förhistoria: De äldsta hällristningarna nära Umeå, i Norrfors, är från 3000 före Kristus. Det finns också lämningar från bronsåldern.
- 1314: Umeå omnämns i skrift första gången, då Umeå kyrksocken nämns i den kyrkliga skattelängden.
- 1482: Ärkebiskopen Jakob Ulvsson fick hela Norrland, inklusive Umeå socken, i förläning.
- 1588: Stadsprivilegier utfärdades till Umeå, som vid denna tid låg fem kilometer väster om nuvarande centrum.
- 1590-talet: Eftersom älven inte var tillräckligt djup för större båtar svalnade med tiden intresset, och staden dog ut. Kyrkstaden fortlevde.
1600-talet
- 1600-talet: Gustav II Adolf beordrade att staden åter skulle byggas upp, denna gång fem kilometer nedströms från tidigare plats. Troligen utfördes stadsplanen av Olof Bure.
- 1621: Umeå nya stad erhöll stadsprivilegier.
- 1638: Västerbottens län bildades (dagens Norr- och Västerbotten) och Umeå utsågs till residensstad.
- 1646: Staden fick definitiva stadsprivilegier av drottning Kristina, och Umeå stads kyrka började uppföras. Nicodemus Tessin den äldre tog över stadsplaneringen.
- 1652: Umeå, som hade 200 invånare, fick sin första skola.
1700-talet
- 1714: Sverige låg i krig med Ryssland (Stora nordiska kriget) och ryska trupper brände ner hela staden, utom kyrkan.
- 1719: Ryssarna tog sig över isen och plundrade staden.
- 1720-1721: Ryssarna brände ner den återuppbyggda staden, två gånger. Därefter byggdes staden upp igen.
- 1766: Staden fick stapelstadsrätt.
- Slutet av 1700-talet: Umeå präglades av skeppsvarven och Övre Norrlands första lasarett inrättades i staden.
1800-talet
- 1809: Finska kriget pågick och Umeå intogs två gånger av ryska trupper. I samband med detta bröt flera dödliga farsoter ut.
- 1862: Regelbunden gods- och passagerartrafik med ångbåt började gå mellan staden och hamnar i skärgården.
- 1884: Hovrätten uppfördes av Johan Nordqvist, en av få byggnader som klarade branden.
- 1888: Umeå brann ner till grunden. 2300 av stadens 3000 invånare blev hemlösa, men ingen omkom. När staden skulle återuppbyggas beslutades att gatorna inte skulle vara för trånga, och att björkar skulle planteras på alla gator.
- 1892: Umeå fick, som fjärde stad i Sverige, elektrisk gatubelysning.
1900-talet
- 1901: Umeå blev garnisonsstad när Norrlands dragonregemente förlades till staden.
- 1902: Järnvägens stambana nådde fram till Umeå.
- Början av 1900-talet: Flera industrier anlades i staden, främst träindustrier.
- 1950-talet: Umeå tilldelades tandläkarinstitut och Umeå lasarett uppgraderades till regionsjukhus för Övre Norrland.
- 1965: Norrlands första universitet invigdes i Umeå.
Lena i Wales och lite överallt säger:
Vad kul att få komma till Umeå sommartid. Jag var där i början av februari i år och det såg liksom inte alls likadant ut. Dessutom hade jag bara ca 30 min på mig att gå run och minus drygt 20 grader, Vi anlände ganska sent och åkte tidigt nästa morgon, dessutom var det ju mörkt hela tiden.
Känner dock igen vissa ställen.
När jag skrev om Pilane på Tjörn var det någon som kommenterade om den stor skulpturen på toppen av berget, att det finns en till Umeå. Nu har jag fått se den.
Ha det bra!
20 september 2023 — 17:25
Helena säger:
Förstår att intrycket var helt annorlunda på vintern! Vi hade så soligt och fint sommarväder när vi var här! Skulpturerna är riktigt läckra, både denna och den i Pilane!!
22 september 2023 — 9:33
Haidi säger:
Hade en halv dag att turista i Umeå. Hyrde cyklar hos cykelhandlare på Häradshövdingegatan och cyklade uppför Umeälven på gång- och cykelbana intill älven. Korsade älven på en gungande hängbro och fikade gott på energicentrumet utanför Klabböle, en idyll för många barnfamiljer. Tillbaka på den fina cykelvägen längs med Sockenvägen som förde oss raka vägen till the guitar museum. Gled in på en guidad vandring med grundaren, intressant även för en icke-gitarrist. Riktigt snyggt museum. Umeå är en fin stad med den mäktiga älven, de björkkantade gatorna och den gamla trähusbebyggelsen.
19 juli 2024 — 21:35