Innehållsförteckning
Gästskribent: Mia Ulin
Island är värt att stanna på flera dagar eller veckor, men har du bara ett dygn på dig, kan du ändå få en komprimerad upplevelse av mycket av det ön har att erbjuda av hisnande naturscenerier, varma bad och fantastisk, fräsch mat.
Jag har alltid velat besöka Island, så när tillfälle gavs med mellanlandning i Reykjavik på väg till Detroit tog jag tillfället i akt. Jag reste med IcelandAir, som erbjuder stop-over i upp till sju dagar.
Till Island reser du inte om du vill ligga på en sandstrand och steka dig. Island är äventyrens, naturupplevelsernas, vulkanernas, glaciärernas och de varma källornas ö.
Levande berättelsekonst
Island är också sagornas och berättelsernas ö. Redan i början på 1200-talet författade den isländske politikern Snorre Sturlasson Snorres Edda, en medeltida handbok i skaldekonsten och lärobok i nordisk mytologi. Berättelserna finns kvar och är högst levande över hela ön.
Island anses vara en av världens mest hållbara destinationer, mycket med tanke på att all uppvärmning sker genom de geotermiskt uppvärmda källorna, men också genom ett medvetet arbete. Turismen är landets näst största näring, efter fisket, och innebär stora utmaningar för den känsliga naturen med cirka två miljoner besökare per år.
Island har en yta större än Ungern men en befolkning på bara något större än Malmö, vilket gör landet till det land i Europa med lägst befolkningstäthet och Reykjavik har bara 126.000 invånare.
Vi anlände till Reykjavik tidig kväll men eftersom det var i juni var det fortfarande ljust, Island ligger ju strax söder om Polcirkeln, och vi tog en promenad från hotellet vid hamnen ner till centrum.
Vi bor på Edition Hotel, ett nybyggt, fräscht hotell med utsikt över den gamla hamnen nära shoppingdistriket Laugavegurgatan. Granne med hotellet ligger i det spektakulära konsert- och operahuset Harpa, ritat av den danska arkitektbyrån Henning Larsen (för övrigt samma arkitekt som Uppsala Konsert & Kongress, där jag varit mycket.)
Besök på matkällare
Reykjavik centrum är som en liten småstad med små låga hus, kompletterat med moderna här och var. Vi har bokat bord på Matar Kjallarin, en riktig matkällare, känd för sina isländska specialiteter. Det fanns fem menyer att välja mellan, inte minst en spännande vegansk meny. (En i vårt sällskap var vegetarian och vällagade, spännande veganska eller vegetariska alternativ verkade vara en självklarhet på de restauranger vi besökte.)
Jag valde en 4-rättersmeny med torsk, tryffel, rökt lamm och mandel som förstarätt, rökt arktisk röding som andra, glaserad lammfilé med rotselleri, fänkål och potatismos som tredjerätt och rabarberpaj till dessert. Ljuvliga smaker och väl tillagat.
Jag har blivit varnad för att äta fermenterad haj och andra saker som av olika anledningar känns främmande, men några sådana rätter finns det inte på menyn.
Flygande upplevelse
Dag två tar vår reseledare Gaby oss med på promenad genom hamnen till ett industriområde. Vi ska besöka Fly Over Iceland, och ingen av oss vet vad det innebär. Helikopter? Drönare? Sportflygplan?
Det visar sig vara en ny upplevelseattraktion med berättarteknik, berättelser och film. Precis som alla goda berättelser är även denna uppbyggd i tre steg; Långhuset, Tidens brunn och Upplevelsen.
Först leds vi in i illusionen av ett gammalt isländskt långhus från vikingatiden. Likt mänskligheten gjort sedan urminnes tider, skapas berättelser vid i skenet av lägereldens skuggspel som väcker fantasin.
I Tidens brunn får vi veta mer om de uråldriga naturkrafterna som utspelades när mänskligheten anlände till Island. Presentationen inkluderar musik, animation, video och ett klokt troll.
I det tredje och sista steget spänns vi fast i bekväma och säkra flygstolar. Under de följande tjugo minuterna eller mer får vi uppleva en hisnande resa över Islands mäktiga naturscenerier under olika årstider. Kritvita glaciärer och iskalla vattendrag, glödande lavaströmmar, bedårande lunnefåglar och färgsprakande berg och dalar där få människor någonsin varit.
Filmandet har skett med helikopter och drönare, och det är så verklighetstroget att du instinktivt drar upp fötterna när du närmar dig en bergskam eller tittar ner i en djup vulkan. Hela filmupplevelsen ger verkligen mersmak till att komma tillbaks till Island och uppleva allt på riktigt, kanske på en islandshästrygg?
En varm avkoppling
Efter flygturen är jag nästan lite yr och snurrig, så det känns väldigt bra att sätta sig i bussen och åka vidare för maximal avkoppling.
Många som besöker Island har besökt det fantastiska Blue Lagoon cirka en timmes bilfärd från Reykjavik, och det finns flera geotermiska bad på Island. Sky Lagoon är det senaste, och ligger endast en kvarts bilfärd från centrala Reykjavik.
Geotermiskt vatten värms upp naturligt under jordens yta och får ofta ett högt mineralinnehåll. Det varma vattnet används för uppvärmning av bostäder, skolor, växthus och pooler.
Många upplever stort välbefinnande av att bada i källor med geotermiskt vatten och man säger att det mineralrika vattnet är bra för huden. Självklart är värmen från vattnet skönt och kan lindra viss smärta i stela muskler och skapa en avstressande och lugn känsla.
Sky Lagoon ligger alldeles vid havet och det är ännu inte så många besökare som hittat hit. Vi får genomgå en ritual i sju steg; Efter den första nedstigningen i det varma vattnet får jag ta ett iskallt dopp som ska ge en endorfinkick, stimulera immunsystemet och minska inflammationer i kroppen.
Efter den kalla avrivningen är det skönt att krypa in i bastun med utsikt över havet genom ett gigantiskt fönster. En fuktig spraydusch, saltskrubb, varm ånga och en avslutande dusch fullbordar ritualen. Sedan är det skönt att bara hänga i det varma vattnet med en kall, isländsk öl.
Efter badet äter vi en lunch bestående av smårätter. Jag provar en av menyerna med gravlax, hemgjord senap och dillsås, rökt vildgåsfilé och lutad fårfilé med pepparrotssås, inlagd sill på rågbröd, ädelost och ekologisk blåbärssylt. Leverantörerna är lokala familjeföretag från hela Island: vilt jagas av far och son på fälten i Landeyjar på södra Island, inlagd sill kommer från fiskebyn Djúpivogur och så vidare.
Självklart finns det en vegansk meny bestående av ”fetaost” med inlagda isländska grönsaker, dadel- och rödbetspuré serverad på nybakat rågbröd, färsk hummus, oliver och gourmetsurkål och till dessert en kaka av jordnötter.
Resa till Island
Man kan åka till Island året om, jag reste i början på juni. Island är ju en ö, de enda två sätten att ta sig dit är via båt eller flyg. Det går färjelinjer från Danmark, då kan du även ta med bilen för att åka runt på egen hand, eller så kan man åka buss runt ön.
Jag reste med Iceland Air, eftersom jag skulle vidare till Detroit, och de har direktflyg från många av Europas största städer. Resan tar cirka tre timmar.
Lena i Wales och lite överallt säger:
Intressant och annorlunda inlägg, annorlunda i en bra bemärkelse.
Kul med maten och den litterära aspekten.
Ha det bra!
27 september 2023 — 18:49