Är du nybörjare på camping? Har du precis skaffat, eller lånat, en husbil eller husvagn? Här tipsar vi om några misstag du kan undvika att göra, för att få en smidigare och trevligare campingsemester.
Innehållsförteckning
Tips till dig som är nybörjare på camping
I år har vi rest med husbil under fyra månader, i Sverige, på Åland och i Finland. Vi har mött en hel del nybörjare på camping, och vi såg att det kan finnas ett behov av att vi delar med oss av några tips. Sedan är det ju för all del lätt att göra misstag ibland, även när man varit med ett tag …
1. Parkera inte i motsatt riktning som grannen
Oftast står alla husbilar parkerade åt samma håll på en camping eller ställplats, det vill säga med framänden i samma riktning. Detta är smidigt om man vill få lite privatliv vid sin uteplats. Om du parkerar tvärtom kommer du och grannen få stirra på varandra medan ni äter frukost vid uteplatsen, och det uppskattas sällan.
2. Parkera inte för nära grannen
På campingar och ställplatser gäller ofta att det ska vara minst fyra meter mellan fordonen, vilket är av säkerhetsskäl om en brand skulle uppstå. På vissa parkeringar finns inte möjlighet att parkera med detta avstånd, men det är bra att försöka hålla fyra meters avstånd i så stor utsträckning som möjligt.
3. Glöm inte att hälsa
På campingar och ställplatser lever man ofta ganska nära varandra. Att hälsa och vara allmänt trevlig gör ofta att upplevelsen blir bättre för alla. Vinka gärna när du möter en annan husbil på vägen också!
4. Fyll inte dricksvatten med slangen bredvid latrintömningen
På campingar och ställplatser kan man ofta fylla dricksvatten i fordonet. Var dock uppmärksam på att inte använda den slang som är bredvid latrintömningen. Den slangen används ofta för att rengöra toakassetten och ja, inte bra helt enkelt. Om du ser dig om så hittar du säkert en annan vattenkran eller vattenslang!
5. Parkera inte på för mjukt underlag
Det är lätt hänt, till exempel om det regnar, men det är inte kul när det händer. En husbil är tung och om man fastnar ordentligt kan det vara svårt att komma loss. Vi har fått hjälp av traktor två gånger. Det bästa är förstås att undvika att försätta sig i den situationen …
6. Glöm inte att checka av fordonet innan avresa
Man vill inte köra iväg medan stödbenen är nere eller elkabeln är inkopplad. Glöm inte att göra en check innan ni rullar!
- Stäng fönster och takluckor
- Ta ner tv-antennen
- Dra in elkabeln
- Hissa upp stödben
- Plocka in nivåklossar
- Stäng luckor och skåp
- Ställ om kylskåpet till batteri- eller gasoldrift
7. Slösa inte på vatten, el eller gasol i onödan
I en husbil eller husvagn har man inte oändligt med el, vatten eller gasol, särskilt inte om man fricampar. Hur mycket man använder, och hur ofta man fyller på, är förstås upp till var och en, men det kan vara bra att tänka sig för litegrann. Till exempel kan man spara tevattnet för att senare diska i det, duscha lite kortare eller släcka lampor när man inte behöver dem.
8. Fricampa inte vid en förbudsskylt
Vad är ”campa” och vad är ”sova i bilen”? Den diskussionen går ofta het, och visst kan man kanske hävda att man ”sover i bilen” och inte campar, om man till exempel låter bli att fälla ut fotsteget eller markisen. Å andra sidan kan man gissa att den som satte upp skylten ”Camping förbjuden” inte önskar sig husbilar där över natten, och då kanske det blir trevligare för alla, och mindre konflikter, om man letar upp ett annat ställe för övernattning.
9. Tro inte att Allemansrätten tillåter allt
Många hänvisar till Allemansrätten när de hävdar att de får parkera sitt campingfordon i skogen, men faktum är att det inte är tillåtet att köra i terräng med husvagn och husbil. Det är terrängkörningslagen som styr, och enligt denna får man inte parkera i terräng, såsom skog, stränder och ängar.
10. Kom inte försent till campingar och ställplatser
Om du reser under högsäsong, och om du inte har bokat, då är det en god idé att komma fram i god tid på dagen till campingen eller ställplatsen. Annars är det helt enkelt stor risk att det är full. Mest trångt kan det vara på citynära platser i södra Sverige.
Vilka är dina bästa tips till den som är nybörjare på camping?
Har du några fler bra tips till den som är nybörjare på camping? Dela gärna med dig!
Monica säger:
På de allra flesta ställen är det lugnt, trevligt och ordningssamt. Men både i Sverige och utomlands tycker jag det är viktigt att särskilt tänka på att man är många som bor tätt tillsammans (precis som i båthamnar) och att det särskilt gäller att tänka på saker som:
– inte låta barn springa överallt och skrika för högt
– hålla hunden kopplad, plocka upp efter den och ta in skällande hund i vagnen
– undvika att röka och grilla så nära grannarna att det stör
– inte störa efter kl 2200 – ibland reser man tillsammans med andra och träffas på kvällen och det kan bli mer än högljutt – i Europa har vi till vår ledsnad ofta märkt att svenskar utmärker sig här!
– hålla ordning efter sig i offentliga hygienrum, vid latrintömning och vattenpåfyllning
– inte breda ut sig för mycket med bord och stolar och förvandla platsen till tvättstuga med mängder med linor med fladdrande tvätt
Allmänna regler om hyfs och hänsynsfullt uppträdande alltså. Man kanske inte stör sig så mycket om man bara står en natt men bor man flera dygn nära grannar som beter sig på olika störande sätt är det mindre kul!
09 september 2023 — 9:56
Krister Per Persson säger:
Har åkt husbil i 30 år detta år börjar bli lite mätt tyvärr ser att inte så många hålar eller vill prata trots att vi alltid hälsar och kontaktar. Oftast Öland men tyvärr har det blivit fientligt med förbudsskyltar på både Öland o Gotland stor påverkan från D med oftast hyrbilar. Skåne var långe sedan vi lade av med lite för okända som stryker runt. Men vi kör på där det.gillas föredrar Kårehamn.o Byxelkrok o Bohuslän i oktober då är det lagom tomt.. 30 dgr/ år i 30 år.
10 september 2023 — 15:15
Andy säger:
Kan någon översätta?
11 september 2023 — 9:16
M Olsson säger:
Vad betyder hålar?
18 september 2023 — 19:35
Veronica säger:
Bra att veta eller tänka på för nybörjar campare.
1. Hälsa och var trevlig mot grannarna.
2. Håll dina egna problem för dig själv eller med dämpad röst. (För allas trevnad)
3. Tveka inte på att be grannar om hjälp. (Grannar hjälper mer än gärna, men inte om du krånglat/stört länge innan.)
4. Gena inte över annans camping tomt utan att be om tillåtelse.
5. Vet du med dig att ni exempelvis kommer vara högljudda före eller efter förordningens-tider PRATA med grannarna så har dom hänsyn och förståelse. Men främst så är det så du vinner dina grannars respekt åter.
6. Är du på en ny camping och hälsar på en annan gäst som besökt stället tidigare. Ställ frågor om campingen dessa gäster berättar oftast gärna om smultronställena på campingen eller om det är något speciellt man kanske ska tänka på, just där.
7. Håll din camping tomt städad och ordningsam.
8. Lämna offentliga utrymmen som du själv önskar finna det.
(Ej på samma skitiga sätt som du kan ha funnit det.)
9. Kom ihåg.
En god gärning, föder en ny god gärning.
Oavsett om den kommer åter från just den personen till dig eller till nästkommande.
10. När det kommer till våra barn. Lär barn hur viktigt det är att bete sig. Inte gapa, skrika, skita ned, hålla ordning efter sig.
(Utgår jag från när våra barn var mindre. Så agerade vi såhär pga av att barn ändå är barn också samtidigt som andra camping gäster utan barn eller barnlediga också vill ha lugn.)
Tillät högre röster/skratt exempelvis vattenkrig osv mellan 9.30-12.00 och mellan 14.00-17.30. All övrig tid på dygnet bad vi våra grannar att likt oss säga till barnen. Också så att barnen visste att oavsett vuxen som talade så gällde detsamma. Hänsyn och respekt till alla.
Detta ändrades självklart om grannar med spädbarn eller kronisk smärta som var i behov av mer lugn och vila fanns.
Vi hade således en öppen dialog kring våra barn med barnen och grannar. Men även öppen dialog om alla grannars behov och hur man på bästa sätt kan låta alla få sina behov bemötta.
✴️Vet att på ett ställe satte vi även upp våra barnsregler på vår husvagn med vårt telefon nummer längst ned för kontakt om något var oklart eller grannar exempelvis sagt till och barnen ej lyssnat om vi ej var på platsen just då.)
20 september 2023 — 18:16