Är julen redan här? Nej, inte riktigt ännu, men hösten är här och i förra veckan var vi inbjudna till Spendrups för test av julöl. Samtidigt fick vi prova julmat på nytt sätt, vilket var både gott och spännande. Här bjuder vi på inspiration till julens drycker och julens mat.
Innehållsförteckning
På event med Spendrups i veckan
Det var i slutet av förra veckan som vi var inbjudna till ett event med Spendrups, för att testa julöl och smaka julmat i modern tappning. Företaget hade dukat upp som en ”julmarknad” på sin gård, och det blev tveklöst årets första julmarknad för vår del …
Test av julöl – med en favorit
Vi fick chans att testa tre julöl, som alla var mycket goda, även om en av de tre blev en klar favorit för oss.
Vi inledde med att testa Melleruds Prima Julöl, som är en ekologisk mörk lager. Detta är en fyllig och samtidigt lätt kryddig julöl som passar fint på julbordet. Från Melleruds finns även Melleruds alkoholfria julöl, som vi dock inte testade vid detta tillfälle.
Mariestads Julebrygd är en en mörk och fyllig lager, bryggd på fem olika maltsorter. Denna öl har en lätt sötma och lite inslag av citrus i doften, och finns både med alkohol (5,8) och i alkoholfri variant.
Enligt bryggeriet gifter smaken sig extra väl med just laxen på julbordet. Vi testade den tillsammans med en liten piffig rätt med gravad lax och rom och vi är benägna att hålla med. Mycket gott tillsammans!
Vår absoluta favorit bland julölen vi testade var Wisby Jul från Gotlands Bryggeri. Detta är en klassiskt nordisk julöl och receptet är detsamma från år till år, även om råvarorna från årets skörd kan göra att smaken varierar något. Ölen finns med alkohol (6,0) eller i alkoholfri variant.
Varför vi gillade denna bäst? Det kanske beror på att den bryggs på lite mörkare malt. Ölen har en fyllig smak, och vi upplevde kanske också att den var lite mindre söt.
Glögg – på traditionellt eller nytt sätt
Till julen hör ju inte bara julöl, utan också glögg. Vi testade Grythyttan Skogsglögg från Spring Wine and Spirits. Detta är en kryddig och härlig juldryck med inslag av bär och julkryddor. Receptet är unikt eftersom drycken görs på bär och äpple, istället för vindruvor.
Glöggen kan naturligtvis serveras på traditionellt sätt, det vill säga varm med russin och mandel.
Om man vill hitta på något annat kan man servera den som en kall aperitif med is och en tunn skiva apelsin. Vi fick också en spännande variant, där glöggen serverades varm med grädde och lite polkagrisströssel. Kul och festligt, även om det kanske var lite för sött för vår smak.
Julmat på nytt sätt
På eventet serverades vi julmat på nytt sätt, i form av moderna smårätter inspirerade av traditionell julmat. Rätterna var komponerade av kocken David Lundqvist, som vann Årets kock 2018, och vi blev själva inspirerade till att tänka nytt kring julmaten. Kanske kan du också hitta lite inspiration?
Vi serverades bland annat krustader med små omeletter, tillsammans med sill och svart rom. Mycket gott!
En annan liten rätt serverades i små plåtburkar. Burkarna innehöll bland annat gravad lax, rom och gräslök. En naggande god och krämig liten röra, som man kan mumsa på med en tesked, tillsammans med julölen.
Ytterligare en spännande rätt var struvor med mandelkräm, kantareller samt karamell & salt, enligt skylten. Ojoj, så goda dessa var!
Smårätterna fortsatte med kål- och fläskbuljong, som serverades med rågbrödschips samt svensk coppa (lufttorkad karré) och persiljeemulsion. Kanske en variant på dopp i grytan? Denna rätt blev inte vår favorit faktiskt, men en intressant variation på julmaten.
En rätt vi verkligen gillade var Janssons frestelse i modern tappning. Frestelsen var lite krämigare än vanligt och serverades i små portionsformar. Ett väldigt trevligt sätt att äta gratängen på.
Vi var också mycket förtjusta i rätten med hälleflundra, som nog ska ses som en modern variant av lutfisk. Hälleflundran serverades tillsammans med ärtcrème, skummig sås och baconnubb. Mycket, mycket gott!
Sist men inte minst var det dags för efterrätter. Här hade kocken experimenterat två traditionella rätter, varav den första var bohuslänsk äggost.
Rätt nummer två var en upphottad variant på risgrynsgröten. Den moderna och snygga serveringen gör ju mycket, eller hur?
Gillar du julöl och julmat?
Gillar du julöl och julmat? Gillar du att experimentera och laga nya varianter av traditionella rätter? Kan du berätta om något du lagat på temat julmat som blev bra … eller kanske om något som blev mindre bra?
Anna Nilsson Spets säger:
Nääää… jag har inte lagat julmat eller julat alls sen typ 1995. Enligt familjetradition skulle allt hos oss hemlagas, korvar stoppas och skinkan i salt. Det har jag inte tid o lust med. Kan möjligtvis äta en skinkmacka med senap på mammas havrebröd. I Belgien äter man kalkon. Fast småplocket på bilderna ser smaskigt ut.
07 oktober 2023 — 7:33
Helena säger:
Förstår precis hur du menar! Vi vill oftast heller inte lägga för mycket tid, men vissa saker kan vi uppskatta. Skinkmacka med senap är ett måste nästan! 🙂
07 oktober 2023 — 18:48
Lena - gott för själen säger:
Åh så gott det ser ut. Kul med lite nya varianter! Det blir mest traditionellt hos oss, men julsalladen kan jag variera emellanåt.
Kram Lena
07 oktober 2023 — 10:09
Helena säger:
Traditionellt är alltid gott på julen, men variationer kan också vara kul! 🙂
07 oktober 2023 — 18:48
Frizz säger:
För mig går julölen före julmaten höll jag på att säga ! Jag gillar olika öl och en mustig julöl med hög alkoholhalt är jul för mig. Ifall man slapp julmaten utöver julafton skulle jag nog gilla den bättre. Men det är dessa julluncher och sen dagarna efter jul när resterna ska ätas upp som gör mig innerligt trött. Kunde nog äta pizza med julöl till om det inte vore för familjen!!
07 oktober 2023 — 11:33
Helena säger:
Intressant! Och jag kan precis förstå, julmat är gott, men det kan också bli för mycket av det goda! 😉
07 oktober 2023 — 18:50
bmlarsreseblogg säger:
Julmat i små munsbitar är ett riktigt bra koncept. Vi var på ett sådant julbord för några år sedan, riktigt gott!
Julöl är lite speciella. Det finns några goda men också en del som jag gärna avstår
07 oktober 2023 — 17:06
Helena säger:
Visst är det! Vi blev riktigt inspirerade faktiskt. Inte att laga exakt samma, men att tänka nytt och göra smårätter! 🙂
07 oktober 2023 — 18:51
BP säger:
Julmat på det sättet älskar jag. Det var verkligen julmat i exotisk tappning. Hoppas fler restauranger följer Spendrups ”slutna sällskap” och bjuder på dessa fantastiskt goda delikatesser. Drinkarna och ölen hoppar jag gärna över däremot;-)
07 oktober 2023 — 19:34