Urgut i Uzbekistan är både en stad och en region, som ligger sydost om Samarkand. Vi gjorde en utflykt hit en dag för att bland annat uppleva bergslandskap och tusenåriga träd.
Innehållsförteckning
Regionen Urgut i Uzbekistan
Regionen Urgut är bland annat känd för sina berg och för sina uråldriga träd. Vi reste på utflykt i bil, tillsammans med guide, tolk och chaufför.
Urgut ligger strax sydost om Samarkand, i den sydöstra delen av Uzbekistan, på gränsen till Tadzjikistan.
Inspelningsplats för Västernfilm
Vårt första stopp i Urgut blev vid en plats där man tydligen spelat in en Västernfilm en gång i tiden. Om vi förstod det rätt så var det en östtysk film från 1973 som använde området som inspelningsplats. Och fortfarande finns ett litet turiststopp här, med skyltar, en liten butik med souvernirer, en ”apacheindian” som gärna ställer upp på foton och en häst.
Den speciella ihåliga stenen, som ”indianen” vigt skuttade upp på, syns tydligen i filmen.
Och ja, en kort liten ridtur på hästen blev det … För foto om inte annat!
Vi kan också passa på att visa de små minibussar som är vanliga på landsbygden i Uzbekistan. En intressant sak i landet är att nästan alla bilar är av bilmärket Chevrolet, vilka produceras i landet och har något slags monopol. Det är möjligt att köpa bilar utomlands, och på så sätt få ett annat bilmärke, med de flesta kör Chevrolet helt enkelt.
Tusenåriga träd i trädgården Chor-Chinor
Vi fortsatte resan och stannade vid Chor-Chinor, en antik trädgård som är känd för sina tusenåriga träd. Här växlade våra guider först några ord med några lokala män som sålde honung. Vi fick smaka både på honungen och på det friska källvattnet från bergen – mycket gott bådadera!
Vi tog därefter en promenad i trädgården, som bjöd på promenadstigar, grönska och vatten.
Framförallt kunde vi spana in de enorma och mäktiga träden, varav vissa är äldre än andra. Enligt legenden planterade Hodja Abdu Talib, en gång i tiden härskare av Urgut, fyra träd runt en källa. Vid hans död, runt år 867-877, blev han själv begravd här.
Ett av träden är ihåligt och utrustat med en ingång, så att man kan stiga in.
Inuti trädet finns bänkar så att man kan sitta. På bilden ses vår unge duktige tolk Samander (endast 19 år), Larisa från det svenska medieföretaget Cawa Media, vår kunnige guide Hosan samt en lokal man som välkomnade oss in i trädet, samt in i den närliggande moskén.
Besök i moské
I trädgården Chor-Chinor finns två moskéer. Den ena kunde vi inte besöka eftersom bön pågick, men vi välkomnades in i den andra. Här kunde vi bland annat imponeras av det höga välvda taket, som byggts helt utan regelverk.
Männen som visade oss runt i moskén kunde också berätta om andra intressanta platser i moskén. Bakom männen syns en smal ingång, som faktiskt är en trång trappa, som vindlar sig uppåt, till rum belägna högre upp i byggnaden. På nästa bild ser du ett rum där heliga män förr kunde välja att stanna i 40 dagar, utan att gå ut, för att uppnå närmare kontakt med Gud.
Mer att se och göra i närheten
Att besöka regionen Urgut var mycket intressant, eftersom det innebär att vi fick se lite av landsbygden utanför Samarkand. Naturligtvis finns det ännu mer att se inne i den mytomspunna staden Samarkand, såsom det historiska torget Registan och det fantastiska komplexet Shakh-i-Zinda.
Fakta om Urgut i uzbekistan
- Land: Uzbekistan
- Läge: Sydost om Samarkand
- Ingår i distriktet: En stad (Urgut) och sju stadsliknande bosättningar (Jartepa, Kamangaron, Gʻoʻs, Pochvon, Ispanza, Uramas, Kenagas) samt flera mindre byar.
- Produktion: Tobak, ull och sidenprodukter samt mattor, juveler, metallarbeten och keramik. Urgut är en viktig marknadsstad.
BP säger:
Häftigt med trädet som kan kunde stiga in i – WOW! Sedan skrattade jag gott åt Helena som red på hästen med sin långklänning – hahaha:-)
Tänkte även på behållarna för honungen. Där återvanns minsann plastflaskorna/-burkarna. Bra där. Kollade även upp killarnas huvudbonader. Riktigt intressant läsning.
https://uzbekistan.travel/en/o/uzbek-skullcap/
31 oktober 2023 — 17:24
Lena - gott för själen säger:
Helt otroliga byggnader. Så maffigt allt verkar vara!
Kram Lena
01 november 2023 — 10:20