Gästskribent: Anna Nilsson Spets
När skaparen av jorden kreerade träd skapade han palmen, flamträdet och baobabträdet. Baobabträdet fick syn på sin spegelbild i sjön och gick till skaparen för att klaga på sitt utseende.
– Varför har jag inte så sirliga blad som palmen eller vackra blommor som flamträdet?, klagade han.
Skaparen blev då förbannad och slet upp baobabträdet ur jorden och planterade det upp och ner och det är därför trädens krona ser ut som dess rötter.
Denna legend och många andra gör baobabträdet oerhört spännande. Det sägs att det finns minst 300 olika sätt att använda baobabs olika delar.
Jag har klappat baobabträd i flera länder i Afrika, det är inte utan att man känner andakt och faktiskt lite magi. Varje land, varje by eller stam har sina storys.
Baobab, botaniskt namn Adansonia, hittar man på två kontinenter; Afrika och Australien. Det finns åtta olika arter, en art härstammar från Australien, sex arter från Madagaskar och den sista arten har sitt ursprung i östra Afrika.
Trädet kan nå höjden 30 meter och stammens omkrets också runt 30 meter.
Den hittills tjockaste stammen fanns i Sydafrika; 47 meter. Med åldern holkas stammen ur och blir helt ihålig.
Man kan jämföra detta träd med en sorts suckulent, den kan spara upp till 1200 liter fukt i sin stam. Stammen har inga årsringar så ålder måste bestämmas med kol 14 metoden, men gamla kan dom bli, över tusen år. Fantastiskt.
Barken är slät och glansig, från barkfibrerna tillverkar man korgar, rep, mattor och strängar till instrument. Från bark och blad görs lokala mediciner som ska bota malaria, magproblem och tandvärk.
Under torrperioden besöks träden av elefanter som hämtar fukt från stammens innanmäte. Från rötterna utvinns ett rött färgämne.
Efter vintern spricker bladen ut, många djur tar sin tillflykt i kronan och stammens hålor. Ugglor, reptiler och fladdermöss. Baobab har många namn, ett av dem är apbrödsträd då först och främst babianer gillar frukterna.
Bladen har fem till sju fingrar och undersidan behårad, bladen plockas, kokas och äts som spenat ungefär. Under torrperioden på runt 9 månader är trädet helt kalt och får sitt karakteristiska spöklika utseende.
Blommorna är stora som en handflata, vita till färgen och blommar nattetid. Det sägs att om man plockar dessa så blir man dödad och uppäten av lejon.
Pollinationen sköter fladdermössen, de boar också i hundratals inne i den ihåliga stammen.
Dead rats tree är också ett smeknamn, det syftar på att frukterna ser ut som döda råttor. De unga sammetslena frukter kan kokas emedan äldre frukter får ett synnerligen torrt fruktkött som blandas med vatten till en frisk dryck som smakar lite citron och yoghurt.
De är proppfulla med vitaminer antioxidanter och annat nyttigt. Och håll i hatten, man kan brygga öl på frukterna med! Att frukten är mogen vet man genom att skaka på den, kärnorna rasslar inuti.
Kärnorna rostas och används som ett kaffesubstitut. Oljan kan utvinnas ur kärnorna och denna olja ingår i folkmedicinen och lokala skönhetsprodukter. Eller odla nya träd förstås.
Baobab har en viktig roll i människors liv och så har det varit sen tidernas begynnelse. När jag lägger händerna på stammen nästan känner jag alla historier och myter.
Vissa folkstammars kvinnor har i alla tider också lagt sina händer på baobabstammar i hopp om att bli gravida. Man lovade trädet samma namn som det ofödda barnet, bröts löftet skulle barnet vara dödfött.
Runt om i Afrika har träden fungerat som samlingsplats och så är det än i dag. Runt baobab har många viktiga beslut tagits, berättelser förtäljts och sånger sjungits. Man har offrat till träden för hälsa och fertilitet och många baobab har sina egna namn. Det sägs att om en mor tvättar sin nyfödda pojke i vatten där blad fått dra, blir gossebarnet lika livskraftigt som trädet.
Det känns väldigt konstigt att krypa in i ett träd som har en hålighet där många människor får plats. Väggarna rör sig, fladdermössen flyger in och ut.
Att det sen är en magisk plats gör det hela än mer rafflande. Vissa baobabstammars håligheter har använts till gravplats för magiker och betydelsefulla personer. Andra trädstammar har hyst postkontor, fungerat som fängelse eller till och med som en pub, fast den sistnämnda låg i Australien!
En sägen berättar om baobab som blev förälskad i fyra giftasmogna flickor, ingen av dem vill ha honom och i sin förtret slukade han dem allihopa och de blev kvar inne i stammen.
BP säger:
Vilket fascinerande träd! Med tanke på hur det ser ut och vad man kan göra med alla dess delar förstår jag att det är extremt mytomspunnet.
Att fladdermöss kunde pollinera visste jag inte. Men jag hade inte velat vara inne i trädet tillsammans med dom. Eller det hade räckt med en enda;-)
28 november 2023 — 14:29
Anna Nilsson Spets säger:
Hej, jo men visst pollinerar fladdermöss, ganska mycket, de har ju en speciell nos som passar vissa arter bra. Det var coolt att vara inne i trädet, det rörde sig ju… Ha det gott.
28 november 2023 — 17:13
Lena - gott för själen säger:
De är så coola de där träden! Så mäktiga! Ett antal av alla saker du berättar om att man kan göra med delarna hade jag hört förut, men några var nya. Och man ju undra hur en pub blir en pub om den är tom 🙂 🙂
Det är svårt att förstå hur maffiga de är förrän man står intill ett. Min första (och enda hittills) närkontakt var för ett par år sen på vår safariresa i Tanzania.
Kram Lena
28 november 2023 — 15:23
Anna Nilsson Spets säger:
Ja visst är dom coola, verkligen och det har smygit in ett tryckfel, det ska ju vara t.o.m så klart,
28 november 2023 — 17:15
Helena säger:
Aha, nu fattar jag (lite långsam), det skulle vara till och med som en pub, inte till och med som en tom pub, hehe. Jag rättar!
28 november 2023 — 17:26
Anna Nilsson Spets säger:
Haha, ja rätta du, då blir puben full.
28 november 2023 — 18:09
Lena - gott för själen säger:
Hahaha, nu fick jag mig ett gott skratt på morgonen. Så roligt och tokigt det kan bli ibland 🙂
30 november 2023 — 6:29