Fakta om Tunisien! Tunisien är bland annat känt för sina romerska ruiner, och för att den arabiska våren startade här, men det finns mycket mer i landet än så. Turister lockas av den vackra tunisiska kusten, den förtrollande Saharaöknen, charmiga städer, golf, viner, keramik, thalassoterapi och mycket mer.
Innehållsförteckning
Fakta om Tunisien
Tunisien har en rik och varierad historia med påverkan från fenicierna, det romerska riket och bysantinerna. Detta nordafrikanska land, med huvudstaden Tunis, gränsar till Algeriet och Libyen och har en lång kust mot Medelhavet. Innan du reser till landet kan det vara bra att känna till några fakta om Tunisien.
1. Tunisien har lämningar från stenåldern i Kebili
I staden Kebili har man upptäckt fossiliserade djurben och redskap som härstammar från stenåldern. Forskarna tror att dessa artefakter är omkring 200 000 år gamla. De ben som har hittats på platsen ger en indikation på att Tunisien hade ett väldigt annorlunda djurliv än det vi ser idag, med betydligt större biologisk mångfald. Detta beror delvis på att Tunisien tidigare hade ett grönt och mer fuktigt landskap, vilket skapade en mer gynnsam miljö för många djurarter.
2. Kairouan anses vara den fjärde viktigaste staden i islam
Staden Kairouan grundades redan år 670 efter Kristus och är en plats som finns med på UNESCO:s världsarvslista. I staden finns den imponerande Kairouan-moskén och även den så kallade ”Moskén med tre dörrar”, och båda är viktiga symboler för stadens historiska och kulturella betydelse. Faktum är att staden av många räknas som Islams fjärde heligaste stad, efter Mekka, Medina och Jerusalem.
3. Många delar av Star Wars-filmerna har spelats in i Tunisien
Med undantag för ”Episode V: The Empire Strikes Back” har Star Wars-filmerna använt delar av Tunisien för inspelning. Scener har bland annat spelats in i i Djerba, Matmata, Tataouine och Medenine, och flera inspelningsplatser kan besökas.
4. BardoMuseet är Tunisiens största museum
Bardomuseet i Tunis är det största museet i Tunisien, och ett av de största i Afrika. Museet hyser en imponerande samling av arkeologiska artefakter och dessutom är museet beläget i det tidigare palatset för Tunisiens härskare, vilket ger en extra dimension av historisk och kulturell betydelse.
5. Omkring 2/3 av landets mark används för jordbruk
Totalt användes 65 procent av Tunisiens mark för jordbruk 2016. Landets största jordbruksexport är olivolja, som man främst exporterar till Europa. Jordbruket utgör lite mindre än 13 procent av Tunisiens BNP. Ytterligare viktiga exportprodukter inkluderar dadlar, potatis, vindruvor, fikon, tomater och citrusfrukter.
6. Tunisien satsar på utbildning
Enligt UNESCO avsatte Tunisien 2010 cirka 6,2 procent av sin bruttonationalprodukt (BNP) till utbildning. Utbildning har hög prioritet i landet, och dessa insatser har resulterat i tydliga förbättringar, vilket återspeglas i läskunnighetssiffrorna mellan olika generationer.
Den yngre generationen, i åldersgruppen 16-25 år, har en läskunnighet på 96,1 procent. I jämförelse har den äldre generationen, som är 65 år och äldre, en läskunnighet på 39,8 procent.
7. Tunisiens nationalblomma är inte från Tunisien
Jasmin är Tunisiens nationalblomma även om jasmin ursprungligen inte är från Tunisien, utan togs med av andalusierna på 1500- talet. Utländska medier myntade namnet för Tunisiens revolution 2011, närmare bestämt Jasminrevolutionen, efter Tunisiens nationalblomma.
8. En Egyptier skrev på 1930-talet Tunisiens nationalsång
Tunisiens nationalsång, ”Humat al Hima” eller ”Fosterlandets försvarare”, har en intressant historia. Ursprungligen skrevs sången av en egyptisk författare. Vid den tiden bestod sången bara av en vers. Men år 1957, när den officiellt antogs som Tunisiens nationalsång, bidrog en tunisisk poet vid namn Aboul-Qacem Echebbi med ytterligare två verser.
9. Ruinerna av Karthago ligger i Tunisien
Under antiken ansågs Karthago vara ett av världens mäktigaste och mest framstående imperier, och man uppskattar att minst 700 000 människor bodde här. I slutänden utplånades Karthago av det romerska riket under de puniska krigen 146 före Kristus. Idag kan du besöka ruinerna av Karthago, strax utanför Tunisien huvudstad Tunis.
10. Tunisien blev självständigt 1956
Frankrike tog över regionen Tunisien 1881 och Tunisien blev självständigt från Frankrike den 20 mars 1956. Tunisiens självständighet leddes av Habib Bourguiba genom separatiströrelsen.
Tunisiens nationaldag firas den 20 mars. Den 25 juli är dock republikens dag i Tunisien, eftersom landet blev en republik det datumet 1957.
11. Den Arabiska våren startade i Tunisien
Den arabiska våren, som skakade Nordafrika och vissa delar av Mellanöstern mellan 2010-2012, började i Tunisien och var en revolution mot regeringen på grund av korruption och ekonomisk stagnation.
Efter att revolutionen startat i Tunisien spred den sig brett över Libyen, Egypten, Jemen, Syrien och andra länder. Det ledde till många uppror, med stora gatudemonstrationer i vissa länder.
12. Tunisien har 17 nationalparker
Tunisien är ett av Afrikas topp 5 länder med flest nationalparker. Landet har 17 nationalparker med ett varierat djurliv.
- Chambi nationalpark med högsta berget
- Ichkeul med alla flyttfåglar
- Bou-Hedma nationalpark
- Boukornine nationalpark
- El Feidja nationalpark
- Jebel Chitana-Cap Negro nationalpark
- Jebel Serj nationalpark
- Jebil nationalpark som är den största och en del av Saharaöknen
- Zembra och Zembretta nationalpark som är två öar i tunisiska viken
- Sidi Toui nationalpark
- Dghoumés nationalpark
- Jebel Mghilla nationalpark
- Jebel Orbata nationalpark
- Jebel Zaghouan nationalpark
- Jebel Zaghdoud nationalpark
- Qued Zen nationalpark
- Senghar-Jabess nationalpark
13. amfiteatern El DJem är ett Unescoarv
Amfiteatern i El Djem är en av de största romerska amfiteatrarna i världen. Den är bara något mindre än det berömda Colosseum i Rom, och har funnits med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1979.
Intressant nog är staden runt teatern liten, med låga hus, vilket innebär att du kan se detta ikoniska landmärke på många kilometers avstånd. Den romerska amfiteatern i El Djem byggdes år 238 efter Kristus, när Tunisien var under romerskt styre. Dess imponerande yta på 149 gånger 122 meter kan rymma upp till 35 000 åskådare.
14. Tunisisk lag ska skydda kvinnor mot våld
År 2017 infördes en lag i Tunisien som ska skydda kvinnor och flickor från våld i hemmet. Lagen är strikt och ansågs historisk när den infördes, även om det också framförts kritik mot att man inte lyckas implementera den fullt ut.
15. Tunisien var första arablandet att förbjuda månggifte
Enligt Koranen är en muslimsk man tillåten att gifta sig med upp till fyra kvinnor, om han behandlar dem likvärdigt. Trots detta har månggifte blivit mer och mer ovanligt i världen, och även otillåtet i många länder. Tunisien var det första arablandet som förbjöd månggifte och detta gjordes redan 1956, samma år som landet blev självständigt.
16. Tunisiens nationalrätt är couscous
Nationalrätten i Tunisien är couscous (kosksi), samtidigt som det förstås finns många andra delikatesser. Det tunisiska köket bjuder på en härlig blandning av nordafrikanska smaker och medelhavsmat. Du kan uppleva fisk och skaldjur, men också kött, grönsaker, olivolja och många olika kryddor.
17. Det finns underjordiska hus i Tunisien
Matmata är en tunisisk stad som huserar det berbertalande folket. Tidigare konstruerades underjordiska bostäder för att skydda invånarna från den intensiva hettan och solen i Sahara-öknen. Trots moderniseringen och att de flesta tunisier nu bygger sina hem ovan jord, har Matmata bevarat traditionen med underjordiska bostäder.
Dessa unika bostäder skapas genom att gräva stora gropar i marken, vars väggar sedan böjs för att forma hus. Varje grop har plats för 5-9 familjer att bo och leva i.
18. Världens största öken kan besökas i Tunisien
Sahara är en enormt stor öken som ligger i Nordafrika och täcker delar av Algeriet, Tchad, Egypten, Libyen, Mali, Mauretanien, Marocko, Niger, Sudan, Tunisien och Västsahara. Sahara är jordens största varma öken, med sommartemperaturer som kan stiga över 50°C. Under natten kan temperaturen sjunka till -5 °C.
Soluppgången och solnedgången är väldigt vackra då det inte finns hus som täcker synfältet. Du kan titta på stjärnor då det är helt kolsvart, köra fyrhjuling, campa i öknen, sandsurfa eller rida på en dromedar. En av de ovanliga sevärdheterna i Tunisien är ökenrosen. Denna ”blomma” bildas av salt och sand, och den används ofta för att dekorera akvarier och bostäder.
19. I Tunis finns många historiska platser
Det finns många viktiga historiska platser i Tunisiens huvudstad Tunis. Du kan bland annat se moskén Al-Zaytunah och resterna av den antika staden Karthago.
Medinan i Tunis, det vill säga Tunis gamla stadskärna, blev upptagen på Tunisiens världsarvslista år 1979. Den här historiska medinan stoltserar med inte mindre än 700 monument, inklusive moskéer, palats, mausoleer och fontäner. Bland dessa monument kan nämnas de praktfulla husen Dar Lasram och Dar Hussein och de välkända moskéerna Zitouna och Kasbah.
20. Tunisien har 8 UNESCO världsarv
Det finns sammanlagt åtta UNESCO världsarv i Tunisien varav sju kulturella och ett naturarv.
- Amfiteatern i El Djem
- Den gamla staden Dougga
- Den gamla staden Karthago som grundades 814 f.Kr
- Staden Kairouan från 670 e.Kr
- Kerkuan är en fenicisk stad
- Sousse och medinan (fortet) och den gamla staden
- Tunis och medinan
- Ichkeul är en sjö med våtmarker i norra Tunisien
21. El Ghriba är den äldsta Synagogan i afrika
På ön Djerba finns den äldsta synagogan i Afrika. El Ghriba-synagogan, byggd på en plats för ett judiskt tempel för över 2000 år sedan, är en av de mest populära destinationerna för den heliga högtiden Lag B’Omer. Varje år i maj ger sig judiska tillbedjare över hela världen ut på en pilgrimsfärd till El Ghriba som en del av högtiden.
22. En av de största exporterna i Tunisien är dadlar
Tunisien är en av världens största producenter och exportörer av dadlar. I Tunisien växer endast en palm – dadelpalm. De flesta dadelpalmerna växer runt områdena Kébili, Tozeur och Gabès där klimatet är lämpligt för palmer att producera goda dadlar. Den mest populära sorten kallas ”Fingers of Light”.
Dadeln är en mycket mångsidig frukt. Det finns massor av produkter som utvinns direkt från dadelfrukter: honung, vinäger, sirap, oljor och pulver. Dadlarna är mycket rika på mineraler och vitaminer och det gör dem mycket fördelaktiga för hälsan.
23. Tunisien är ett av de mest populära länderna i Afrika
Turismen i Tunisien lockar över 10 miljoner besökare årligen, vilket gör det till ett av de mest besökta länderna i Afrika. Landet är också ett mycket populärt resmål vid Medelhavet.
Majoriteten av turisterna beger sig till de stora städerna och attraktionerna, som Tunis, Karthago, Sousse, Tozeur, Hammamet och Djerba. Så vad lockar så många turister till Tunisien? Svaret är enkelt: kulturen, maten, historien, stränderna och Sahara.
24. Tunisien är en av världens största exportörer av olivolja
Tunisien är känt för sin högkvalitativa olivolja, och exporten av olivolja är en viktig del av landets ekonomi. Faktum är att Tunisien är en av världens största exportörer av olivolja, tillsammans med andra Medelhavsländer, där Spanien är den allra största exportören.
25. Djerbahood bjuder på fantastisk street art
I byn Erridh, i de judiska kvarteren på ön Djerba, finns området ”Djerbahood”. Kvarteren är vackra med sina vita hus, blå portar, färgsprakande blommor och trevliga små butiker. Men det som verkligen sticker ut är den fantastiska gatukonsten som skapats av över 150 konstnärer från 30 olika länder. Detta konstprojekt startade år 2014 och sedan dess har området utvecklats med fler och fler imponerande målningar.
26. Shakshuka och Harrisa kommer från Tunisien
Shakshuka är en mycket populär rätt gjord av försiktigt pocherade ägg i en läcker chunky tomat- och paprikasås. Denna rätt, som är populär i många delar av Nordafrika och Mellanöstern, anses ha sitt ursprung i Tunisien.
Harrissa kan också sägas komma från Tunisien, eller åtminstone från Nordafrika. Tunisierna älskar verkligen kryddig mat och de lägger gärna sin berömda chilipepparpasta, Harrisa, på det mesta, utom kanske på efterrätterna.
27. Sidi Bou Said är en blåvit stad
I den tunisiska staden Sidi Bou Said är alla hus vita och blå, och det är förbjudet att måla om dem för att inte förstöra dess historiska utseende. Den charmiga staden, som lockar många turister, är fylld av butiker, restauranger och hotell.
28. Tunisien är ett medelhavsland
Tunisiens kustlinje är hela 1200 km lång med massor av fantastiska stränder längs Medelhavet. Närmast utanför ligger Malta, Sicilien och Sardinien. Turkosblått hav och vita stränder gör att du knappast blir besviken.
29. Tunis har ”tunis Light Metro”
I Tunisiens huvudstad Tunis finns spårvägssystemet ”Tunis Light Metro”. Den går huvudsakligen ovan jord men vid viktiga korsningar går systemet under jord för att undvika trängsel. Tunis Light Metro har sex linjer:
- Linje 1: Barcelonatorget – Ben Arous
- Linje 2: Republic Square – L ’ Ariana
- Linje 3: Tunis Marine – Ibn Khaldoun
- Linje 4: Barcelonatorget – Kheieddine
- Linje 5: Barcelonatorget – Intiaka
- Linje 6: Tunis Marine – El Mourouj
30. Tunisiens flagga är en symbol
Tunisiens flagga är tvåfärgad i rött och vitt. Bakgrunden är röd, medan den har en vit skiva med en bild av en röd halvmåne och stjärna i mitten. Den röda färgen står för de uppoffringar som gjorts för det egna landet och representerar blodet från martyrerna. Den vita färgen symboliserar fred. Den femuddiga stjärnan representerar islams fem grundpelare. Halvmånen är en traditionell symbol för islam.
Fakta om Tunisien
- Huvudstad: Tunis med 2,7 miljoner invånare med närområden (2020)
- Folkmängd: Cirka 12,5 miljoner (2021)
- Språk: Arabiska (tunisisk dialekt). Franska är också ett viktigt språk, och berberspråk talas av en minoritet
- Statsskick: Republik
- Näst största stad: Sfax med 330 000 personer
- Religion: Islam är huvudsaklig religion
- Nationaldag: 20 mars
- Tidsskillnad: + 1 timme
- Valuta: Tunisisk Dinar
- Landsnummer: 216
- Akutnummer: 112
Mer intressanta fakta om Tunisien
- Största sjö: Chott el Djerid
- Högsta punkt: Den högsta punkten i Tunisien är Jebel ech Chambi som sträcker sig 1 544 meter över havet.
- Längsta flod: Medjerba 450 km
- Nordligaste punkt: Cape Angela i Tunisien är den nordligaste punkten på den afrikanska kontinenten.
- Största sporter: Fotboll är älskad av tunisier. Eagles of Carthage har kvalificerat sig till FIFA världsmästerskap sex gånger, inklusive den senaste 2022. Som värd vann de även AFCON (African cup of Nations) en gång 2004.
- Tunisiens nationella blomma: Jasmin
- Tunisiens nationalsång: Humat al-hima
- Tunisiens skyddshelgon: Cyprianus
Överraskande fakta om Tunisien
Var detta kanske några överraskande fakta om Tunisien, eller visste du redan allt? Har du kanske någon mer spännande fakta om Tunisien att bjuda på?
Historiska fakta om Tunisien
Tunisien har en rik historia som sträcker sig tillbaka flera tusen år. Landet har varit bebott sedan förhistorisk tid och varit påverkat av olika civilisationer, inklusive fenicier, romare, vandaler, byzantiner och araber.
Under antiken var Karthago en betydande fenicisk och senare romersk stad. Tunisien blev senare en del av det muslimska kalifatet och påverkades av arabisk kultur och islamiskt styre.
Under medeltiden var Tunisien en del av olika muslimska dynastier. På 1500-talet erövrades Tunisien av Osmanska riket och blev en osmansk provins. På 1800-talet blev Tunisien ett protektorat under Frankrike.
Tunisien spelade en viktig roll under den tunisiska nationalistiska rörelsen på 1900-talet, med ledare som Habib Bourguiba. Tunisien blev självständigt från Frankrike 1956, och blev republik med Bourguiba som landets första president.
Under de senaste decennierna har Tunisien genomgått en demokratiseringsprocess efter den s.k. Jasminrevolutionen 2010-2011. Landet har sedan dess brottats med politiska utmaningar och socioekonomiska frågor, men fortsätter att sträva efter stabilitet och framsteg.
Lena i Wales och lite överallt säger:
Många intressanta fakta och mycket jag inte alls kände till.
Trevlig första advent!
01 december 2023 — 16:22