Egyptiska gudar och gudinnor bjuder på forntida mystik. De gamla egyptierna hade en stark tro på dessa gudar, som man ansåg styra allt från solen och månen till kärlek och krig. Idag viskar de om tider som flytt, och nog kan det kittla fantasin alltid …
Innehållsförteckning
Egyptiska gudar och gudinnor
Vi älskar historia, och att försöka föreställa sig hur människor förr i tiden levde – och tänkte – är både fascinerande och fantasieggande. Egyptiska gudar och gudinnor berättar en del om de gamla egyptiernas föreställningsvärld, och i samband med både resor och filmer har vi fastnat i att läsa om dem.
Vi har besökt Egypten tre gånger och planerar att åka dit ytterligare en gång, för att upptäcka ännu mer av den fascinerande historien. Nu finns också det nya museet i Kairo, vilket är Afrikas största och där man kan ta del av alla historiska händelser från Egypten. Så, här kommer helt enkelt en lång lista över egyptiska gudar och gudinnor …
1. Meretseger – kobragudinna
Meretseger (hon som älskar tystnaden) var en kobragudinna i egyptisk mytologi, som brukade gestaltas som en kvinna med kobrahuvud. Hon bodde i berget ovanför Konungarnas dal och beskyddade faraonas gravar och folket som hade byggt dem. Om någon försökte plundra gravarna sas hon spotta gift.
2. Bastet – fruktbarhetens gudinna
Den egyptiska gudinnan Bastet är ursprungligen en krigsgudinna med lejonhuvud. Hon tillbads som Nedre Egyptens, solens och faraos beskyddare. Bastet var också dansens, musikens, parfymens, sminkets, nöjenas, sångens, festlighetens och sexualitetens gudinna med katthuvud.
3. Allguden Ptah
Ptah var en gud och make till Sekhmet, far till Nefertum. Dessa bildade en gudatriad i Memfis, Egyptens forntida huvudstad. Apistjuren sågs som Ptahs son alternativt ande. Han ansågs vara en skapargud som kunde skapa med sina ord, och senare blev han också en allgud. Ptah var hantverkarnas beskyddare, i synnerhet skulptörernas.
4. Sekhmet – fru till allguden Ptah
Sekhmet, betyder ”den mäktiga”. Hon var hustru till Ptah, dotter till Ra och moder till Nefertum, med en viktig roll i berättelsen om hur mänskligheten nästan gick under efter att ha trotsat gudarna. Tillsammans med gudinna Hathor, bestraffade hon på sin faders uppdrag människorna. Sekhmet gestaltades som en kvinna med lejonhuvud och solskiva på sitt huvud.
5. Nefertum – son till Ptah och Sekhmet
Nefertem (Nefertum) var son till Ptah och Sekhnet, och ursprungligen en lotusblomma när världen uppstod. Nefertem representerade både det första solljuset och doften av den lotusblomma.
6. Ra – världens skapare
Solguden Ra (Re) dyrkades först i Heliopolis utanför dagens Kairo. Ra tog sin båt varje dag över jorden och upp i öst och skänkte värme till jorden, och gick ner i väst men kom upp nästa dag igen. Han var solens, ordningens, kungarnas och himlens gud.
7. Hathor – fru till Ra
Hathor var en himmels- och modergudinna i egyptisk mytologi. Hon var också en kärlekens vackra gudinna. Hathor med en solskiva på huvudet och gestaltades som en kvinna, ko eller kvinna med kohuvud. Hathors man var Ra och sonen var Horus. Ra var inte bara Hathors man utan också hennes far. Gudinnan Isis övertog senare i nya riket Hathors symboler
8. Horus – Gudarnas gud
Horus gudarnas gud och det var hans vilja som alla kungar skulle rätta sig efter, eller vara som. Kungarna var bara budbärare för att se till att upprätthålla balansen i universum och hålla kaos borta. Horus var en viktig och gammal fornegyptisk himmelsgud. Han var den främste av gudarna i falkgestalt, och hans ögon utgjordes av solen respektive månen. Namnet Horus betyder ”den avlägsne”.
9. Amon Ra i nya riket
När dynastin enade Egypten fick Amon hög status i det nya riket, och en rad andra gudar kombinerades med honom, bland andra guden Ra, som nu blev Amon-Ra.
10. Mut – fru till Amon-Ra
Hon gestaltades ursprungligen som en gam men som Amons hustru antog hon en kvinnas gestalt med en gam i sin huvudbonad.
11. Khonsu – son till Amon-Ra och Mut
Khons eller Khonsu var en mångud i det nya riket och rollen som läke- och livsgud
12. Isis – Horus moder och modersgudinna
Isis var gift med Osiris och Horus var deras barn. Efter den grekiska och Romerska erövringen av Egypten spreds Isiskulten över hela medelhavsområderna, och Isistemplet är ett bevis i den romerska staden Pompeji där hon var beskyddande modergudinna. När kristendomen komm använde man Isis och Horus i knät som en förebild för den kristna kulten jungfru Maria och Jesusbarnet.
13. Osiris – kung i dödsriket Duat
Guden Osiris antogs vara dödsrikets herre. Han var den första mumien som skildras i Osiris-myten och han personifierade återfödelse och liv efter döden.
14. Seth– bror till Osiris och Isis
Seth stod i motsatsförhållande till sin bror Osiris och rivaliteten mellan bröderna uppstod när deras far lät dela Egypten mellan dem, och Seths avund gjorde till slut att han mördade sin bror. I berättelsen om konflikten beskrivs hur Seth lurade in sin bror i en blykista som han lät kasta i Nilen och hur Osiris maka Isis sedan jagas av Seth.
15. Neftys – syster till Isis och fru till Seth
Neftys är tillsammans med sin syster Isis kopplad till födelse- och begravningsriter. Neftys och Isis var också hjälperskor när solen skulle ”födas vid den östra horisonten”. Isis gemål Osiris blev far till Neftys son, sjakalguden Anubis.
Neftys verkar inte ha haft egen kult och egna tempel, men hon förekommer ofta tillsammans med Isis i pyramidtexter och hon är också representerad i andra gudars helgedomar. Neftys framställs antingen som kvinna, ibland med utsträckta falkvingar, eller som rovfågel.
16. Anubis – son till Neftys
Anubis är människan med schakalhuvud och väger hjärtan på våg och styrde över balsameringsprocessen för den döde. Prästerna som tog hand om den döde bar ofta schakalmasker för ansiktet när de utförde ”munöppningscermonin” för att blåsa liv i mumien.
När den döde skulle dömas av underjordens härskare Osiris vägde prästerna (Anubis) hjärtat på en våg, och i den andra vågskålen låg sanningens fjäder. Om hjärtat var för tungt då vägde de onda gärningarna tyngre än de goda, då stod alltid monstret Ammit (slukerskan) beredd under vågen för att äta upp den döde. Var hjärtat lättare än fjädern fick personen ett gott och lyckligt liv efter döden.
17. Sobek
Sobek var flodernas och sjöarnas gud och gestaltades som en man med krokodilhuvud, och han förknippades också med solen och med Ra och Amun-ra
18. Ammit
Den kvinnliga demonen som slukade de syndiga själarna som inte var värdiga att komma till himmelriket. Ammit var lejon i framdelen, i bakdelen en flodhäst och huvudet en krokodil. Den höll till under själsvågen i underjordiska Duat.
19. Tjurguden Apis
Tjurguden Apis betraktades som en uppenbarelse av guden Ptah. Apis representerade den verkliga formen av liv och hade sitt stall i Ptahs tempel. Tjuren levde gott och var väldigt bortskämd under sina 25 år innan den skulle offras för något yngre. Den döda tjuren sörjdes av folket, mumifierades och fick en rituell begravning som många andra tjurar också fick. Det finns massor av bevarade tjurmumier i enorma sarkofager i Egypten.
20. Thoth – gudomlig budbärare
Thoth tog hand om skrivandet och anteckningarna samma visdomen. När den döde ställdes till svars tog han hand om domslutet över människans liv. Skrivkonsten var helig och kunde du hieroglyfernas konst så hade du hög status som Thoth. Han avbildades ofta med ett huvud av fågeln Ibis. Han var månens gud, visdom, skrift, hieroglyfer, vetenskap, magi, konst och dom. Hans feminina motsvarighet var Seshat och hans fru var Ma’at.
21. Ma’at – sanning, rättvisa, ordning
Ma’at var hustru till Thoth och styrde all etik, politik och kosmisk utveckling. Hon var sanningens fjäder därav huvudbonaden och den gudinna som vägdes mot de avlidnas själar och de som tyngdes av synd slukades av vidundret Ammit medan de andra gavs tillträde till dödsguden Osiris paradis.
22. Seshat – skriftens gudinna
Seshat var gudinnan av visdom, kunskap och skrift. Hon var skribent och var den som uppfann skrift. Hon blev också tillskriven gudinna som redovisning, astronomi, matematik, arkitektur, astronomi, byggnad och lantmäteri.
Fascineras du av egyptiska gudar och gudinnor?
Fascineras du av egyptiska gudar och gudinnor? Gillar du, liksom vi, att grotta ner dig i historia och forntida berättelser?
Mer läsning om Egypten
Nedan hittar du ännu mer läsning om Egypten.
Ras Mohammed National Park i Egypten
Vi har besökt Ras Mohammed National Park i Egypten. Waow! Hit kan man resa för…
Zeytouna beach Island i El Gouna – egyptisk ”strandö”
Zeytouna Beach Island är en liten ö i El Gouna i Egypten. Hit åker man…
Två bra hotell i Sharm el Sheikh – i olika prisklasser
Vi hann med att bo på två bra hotell i Sharm el Sheikh, i två…
El Gouna, Egypten – tips om hotell, stränder och utflykter
El Gouna är en egyptisk semesterort som passar dig som vill njuta av sol och…
Dahab på Sinaihalvön – dagsutflykt från Sharm el Sheikh
Den lilla staden Dahab på Sinaihalvön i Egypten ligger på bekvämt utflyktsavstånd från Sharm el…
Att göra i Hurghada – 17 tips på aktiviteter och utflykter
Vad kan man göra i Hurghada i Egypten? Vi har besökt Hurghada två gånger, varav…
Snorkla i Röda havet – snorklingstur i El Gouna
Att snorkla i Röda havet kan verkligen vara en fantastisk upplevelse med kristallklart vatten och…
Karnak och Luxor i Egypten – och en kvinnlig farao
På vår resa till Egypten 2005 hade vi inte planerat så mycket mer än sol…
Ökensafari i Sharm el Sheikh med fyrhjuling och kamel
Vi har upplevt en fantastisk dag med ökensafari i Sharm el Sheikh i Egypten. Det…
Hurghada Marina Boulevard – exklusiv hamnpromenad
Missa inte att besöka Hurghada Marina Boulevard, om du reser till Hurghada i Egypten. Marinan…
10 fina stränder i Sharm el Sheikh i Egypten
Stränder i Sharm el Sheikh i Egypten, hur är de? Vi besökte en hel rad…
Sultan Bey – mysigt hotell i El Gouna, Egypten
Vi var riktigt nöjda med vårt hotell i El Gouna i Egypten. Sultan Bey ligger…
Turkiskt bad i Sharm el Sheikh i Egypten
Nu har vi testat turkiskt bad i Sharm el Sheikh i Egypten. Intressant! Vi blev…
Vågar man resa till Egypten? – erfarenheter från Sharm el Sheikh
Vågar man resa till Egypten? Vi har fått många olika sorters reaktioner både inför och…
Hurghada, Egypten – sol, bad och ökensafari
Hurghada i Egypten – hit gick vår allra första gemensamma utlandsresa. Peter och jag träffades…
Sharm el Sheikh i Egypten – 13 saker att göra
Sharm el Sheikh i Egypten är en är en turistort på den södra delen av…
Hydra Seafood restaurant – bra restaurang i El Gouna
Om du letar efter en bra restaurang i El Gouna kan vi varmt rekommendera ett…
Mat i Egypten – och restauranger i Sharm el Sheikh
Mat i Egypten – vad tänker du på då? Vi hade inga speciella förävntingar på…
Fakta om Egypten – 30 saker du (kanske) inte visste
Att skriva fakta om Egypten är både roligt och utmanande eftersom vi pratar över 5000…
Flyg från Stockholm till Hurghada – charter till El Gouna
Vår resa med flyg från Stockholm till Hurghada i Egypten gick riktigt bra, och de…
Snorkla i Sharm el Sheikh i Egypten – en härlig båttur
Nu har vi testat att snorkla i Sharm el Sheikh, i Röda havet i Egypten….
Katarinaklostret vid Sinaiberget – där moses mottog budorden
Katarinaklostret vid Sinaiberget i Egypten är ett riktigt gammalt kloster som bär på massor av…
Shopping i El Gouna – vid Röda havet i Egypten
Igår blev det shopping i El Gouna i Egypten. Vi bestämde oss för att variera…
Levina säger:
Intressant, jättekul och farchinerande! Jag älskar att läsa om gudar och gudinnor från Egypten, perfekt.
02 oktober 2024 — 18:22